Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2015-02-18 13:29

Den eviga freden: ID-brickor delas inte längre ut till nyfödda

Det är kanske ingen nyhet, men så här i den eviga europeiska fredens epok kan det vara intressant att påminna om att nyfödda barn i Sverige inte längre får hemskickat ID-brickor från Skatteverket. Utskicken upphörde 2010.


I alliansregeringens regleringsbrev från den tiden stod det kort och kärnfullt följande:
"ID-brickorSkatteverket befrias från arbetsuppgiften med att prägla ID-brickor till svenska medborgare från och med den 1 januari 2010. Skatteverket ska slutredovisa sitt arbete med att utfärda ID-brickor senast den 26 februari 2010."
Då vi varken ska ha värnpliktiga, krig eller interna flyktingar i den eviga fredens Sverige, så behövs förstås inte några präglade ID-brickor att hänga runt halsen vid flykt, eller att som värnpliktig ta med sig vid mobilisering. Värnpliktsförsvaret lades ju också ner i samband med detta.

Frånvaron av ID-brickor är bara ännu ett exempel på den upp till 100%-iga sänkning av svensk beredskap som alliansregeringen och moderaterna låg bakom. Man får väl trösta sig att liken kanske går att identifiera med DNA, men det är dyrt, kräver en fungerande samhällelig infrastruktur och fungerar nog dåligt när samhället brinner.

Å andra sidan är det ju brott mot griftefriden att på eget initiativ flytta en död kropp, eller begrava den (speciellt utanför anvisade begravningsplatser), och svenska lagar i fred gäller även i krig, den sk likhetsprincipen (ej avsiktlig ordvits). Så kropparna ska ligga kvar och ruttna där de fallit till behörig myndighetsperson tar hand om det hela (kom ihåg att alla civila dödsfall utanför sjukhus ska åtföljas av att polis anländer till platsen och dokumenterar - enligt likhetsprincipen gäller detta även i krig). Den som på eget initiativ försöker göra något åt kropparna kommer åtalas för griftefridsbrott, och några ID-brickor att skicka med kroppen ner i massgraven till ordentligt omhändertagande är möjligt blir inte nödvändiga ändå. 

Antus har för övrigt lite information om planerade krigsgravfält i Sverige, vilket kan förklara en del obebyggda öppna grönytor, som denna i Råcksta nedan, där 22 000 gravplatser fortfarande väntar på kriget.

Visa större karta
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Använder inte svenska identitetshandlingar längre så springer med min bricka istället, utöver ID, för att möjligen underlätta ifall något händer när ajg är i sverige. Journaler och allt trevligt de kanske vill kunna se...

  SvaraRadera
 2. Hundar och katter får ofta ett litet chip insprutat i nacken med information. Kunde kanske vara ett någorlunda säkert alternativ om vi ska öka beredskapen. Svårare att tappa bort än dödsbrickan. Förutom personnummer bör förstås blodgrupp och kanske något mer ingå om livsuppehållande verksamhet bedöms lämplig. En civil fördel kan vara att ingen legitimation i övrigt normalt behövs.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer inte på fråga.

   Vilka mer funktioner finns i dessa chip? Kreditupplysning, skattetabell och matvanor, klubbesök och färdväg till jobbet?

   Mysigt.

   Radera
  2. Bygger man då chippen med små kärnreaktorer som energiförsörjning så behöver de inte bytas så ofta heller! Perfa!

   Om inte så måste vi nog utbilda fler plastikkirurger...

   Radera
  3. Det ville till att chippet är fast förankrat i något ben så inte det följer med som en del av en av den gråes mumsbitar.

   Radera
  4. Undrar om inte chipen är passiva RFID OCH ska enl. lag finnas . . . . . på djur.
   Djur är viktiga att .. . . . .tja, viktigare än . . . . . tydligen .

   Radera
 3. Man tänker sig kanske att DNA ändå är säkrare och inte innebär misstag?

  I det militära har man sen länge lagt ner det där med blodgrupper, tydligen testar man ändå så fort ma nska ge en transfusion vilket är 100% pricksäkert och inte tar nån tid alls.

  SvaraRadera
 4. Min son är född 2007 och han fick inte heller någon bricka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Måste ha avskaffas långt innan 2010. Dottern född 2008 har inte fått någon.

   Radera
 5. Allt brinner vid rätt temperatur, också dna och elektronik, däremot inte id-brickan i rostfritt stål som smälter först vid 1500 grader, ca, väl över rökgasernas förbränning vid 800 grader

  Bifogar relevant bild från SvD i veckan

  http://www.svd.se/Bilder/Artikelbilder/4327367.svd/representations/c/Dresden_3.jpg?1423669560000

  Citat: "Det blir 800 grader, du kan lita på mej, du kan lita på mej".

  SvaraRadera
 6. Fick tydligt besked om att vi varken behövde/fick ha på oss / med oss vår ID bricka under min vpl under tidigt 2000-tal.

  SvaraRadera
 7. Gång på gång får jag intrycket att våra folkvalda går någon annans intressen än deras som valt dem. Märkligt med det där att de avskaffade straff för högförräderi för några år sedan, konspiratören i mig går i spinn.

  Att det är partistyrelsens som bestämmer, inte de folkvalda är illa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår frustrationen och misstankarna men tyvärr. Världen är dessvärre rätt trist till sin karaktär.

   Det som händer är den automatiska nerdragingen av staten till de nivåer som det finns ekonomiska och politiska medel för. Processen är en följd av att den ekonomiska och industriella centrat flyttat österut.

   Vän av ordning undrar varför just FM skall bära korset? En ren slump. Ett resultat av att vi i Sverige aldrig, och kommer aldrig att vara ett "uniforms-land". FM har inget politiskt beskydd, vilket är livsnödvändigt i den mycket speciella typ av oligopolistisk demokrati som vi har i Sverige. Hade vi varit ett "uniforms-land" hade det varit någon annan sektor och med det någon annan blogg varit förbannad över att deras favoritdel av staten får bära kors, och inte FM, som får allt de pekar på (som USA, där vissa delstater nu börjar lösas upp inifrån av ekonomisk kris, sociala spänningar och ren misär, men de skall fan i min lilla låda bygga nya hangarfartyg, nytt stridsflygplan och nya tanks).

   Politiker i ett sådant här "klimat" är tvungna att följa det minsta motståndets lag, så är det bara. Det är en av nackdelarna med parlamentarism; det finns ingen de Gaulle eller liknande som kan ta "jobbiga" beslut. I Sveriges fall med traditioner av starka folkrörelser, monolitisk socialdemokrati och svag "medborgarkänsla" så blir resultatet vanligen så här. Läget är ingalunda unikt; betänk att den europeiska delen av NATO inte ens hade ammunition att slåss i Libyen, och det rustas generellt ner i hela Europa.
   Slutsatsen är att som en osthyvel så slimmas staterna ner till den nya ekonomiska verkligheten. Varken en effektiv försvarsmakt värd namnet i cornus smak eller en storsvensk försvarsmakt till tonerna av Sabaton i SD:s smak finns det politiskt eller ekonomiskt kapital för.

   Radera
  2. Not: Jag menar inte att det här är bra, jag bara hävdar att det är en naturlig process som vi inte kan styra över. Såldes inget att egentligen hetsa upp sig för. Lite som att vara arg över att gravitation finns.

   Not II: Det är också inte helt sant att FM får bära kors ensamt; det gäller även andra sektorer som inte har, eller har förlorat sin lucka in till den allt mer pressade socialdemokratin; infrastrukturen och skolan är sådana exempel som sakta får anpassa sig till nya ramar för verksamheten, vilket järnvägens katastrofala förfall och dubbelhärdsmältan i utbildningsväsendet och lärarutbildningarna vittnar om.

   Radera
  3. Pingvin: det är skitsnack. Det är inte en naturlig process för då hade inte all PR och reklam behövts för att pusha olika saker. Den oundvikliga processen, och denna skulle man med lite god vilja kunna kalla naturlig, är att skuldmättnaden i samhället orsakat av kreditexpansionen till slut havererar bankernas balansräkningar.

   I övrigt är det futila försök att styra åt andra hållet och undvika haveri. Detta är dock inte möjligt. Det enda som är möjligt är att skaffa kunskap att minimera efterverkningarna.

   Radera
  4. Precis, det är ingen naturlig process, vilket just tydligt visas genom att omväxlande "alla människors lika värde" och Ayn-Rand-hallelujah behövts köras ner i halsen på oss.

   Nej, detta har krävt ideologi och trossatser, och det är raka motsatsen till såväl en vetenskaplig inställning till naturen, som till en naturlig skepsis mot allt som inte är väl beprövat och förändras i små steg.

   Det går dock inte att göra processen reversibel. Minimera skadan, som du också menar.

   Samt lära av historien. Historiens båge är lång, men av vad jag ser från där jag står böjer den av mot rätt och rättvisa.

   Radera
  5. A. Nilsson & brodern; Ni ser inte skogen för alla träd. Orsaken till att ideologin kom in från första början var för att underlätta transformationen från "det gamla Sverige" till dagens "nya". Det gick inte att behålla den gamla industrial-ekonomiska ordningen längre i och med utveckling som vi i Sverige inte kunde påverka. Exempelvis transistorns utveckling, digitaliseringen och framväxten av de globala megaföretagen. Kort sagt framväxten av den globala världen vi känner idag. All PR och reklam för detta är där för att ge någon form av förklaring till att den stabila och allomfattande "gamla staten" gradvist ersätts med en mer slimmad och outsourcad dito. Analysavdelningarna hos våra riksdagspartier visste helt enkelt vad som höll på att hända och anpassade sig. I denna process fostrades sådana som Carl Bildt, Reinfeldt och Göran Persson. Antingen produkter av denna nya politiska ordning, som följaktligen inte känner till annat, eller muterades till pragmatiker som med hårda nypor formade om det gamla industri och folkrörelse Sverige till ytterligare en kugge i den globala ekonomiska helvetesmaskinen. En del gör det av ideologi, medans andra vet att det inte går att hålla emot. Ett annat exempel på sådan anpassning är hur exempelvis MP och S sakta gav upp EU motståndet (i praktiken har V också gett upp, men har ännu inte erkänt det). Alla visste helt enkelt att det inte gick att slåss längre, och man fick anpassa sig. Samma sak har hänt rörandes staten i ett vidare perspektiv.

   Detta är såldes en "naturlig" process. Det handlar om teknikutveckling, det handlar om globala varuflöden, det handlar om skiftande industriekonomiska centra. Är det något historien lärt oss är att ingen struktur varar för evigt. Den föds, mognar och dör och det finns inga undantag till den regeln. Oavsett om det är välfärdsstater, företag, handelscentrum eller blomkrukan i ditt fönster. Den nya tiden har sitt centrum i öster. Detta får konsekvenser. Detta är en följd av skapande förstörelse och är en naturlig process. Vi kan välja att anpassa oss, eller krossas.

   Jag anser att vi bör anpassa oss. Men det utförs fel som det görs nu. Vi borde välja ut de delar av den "gamla" staten som vi anser skall prioriteras och räddas, och resten måste rangeras ut. Nu väljer man ut de delar som är politiskt enklast att kassera. Försvarsmakten är en sådan del. Det är fel väg att gå.

   Men oavsett kvarstår faktum: Anpassa sig. Eller krossas.

   Radera
  6. Antingen det är "ödet" eller inte så gäller Karl Poppers tankar om att förändringar bör ske "bit för bit", och hela tiden kunna omprövas.

   Inga experiment - "keine Experimente" som Adenauer sa. Men den generationens erfarenheter glömdes visst bort.

   Radera
 8. Minns hur tydligt kriget var när vi åkte ut på ubåtsjakt i Karlskrona, och dödabrickorna delades ut. Vi hade även krigsgravstjänst. Det viktigaste var att behandla liken med respekt. Aldrig lägga lik direkt på ett lastbilsflak utan alltid ett lager halm i botten (oklart var man skulle hitta halm). Varför var det så viktigt? Jo, dö kunde man dö i trygg förvissning om att inte hanteras respektlöst när man var död.

  SvaraRadera
 9. Alla civila dödsfall? Vad ryms i den definitionen?

  SvaraRadera
 10. Så gott som alla svenska kvinnor kan identifieras på sin s.k tramp stamp i svanken, piercing i naveln eller mobiltelefon som är fastväxt i handen.

  Detta gäller i princip också alla yngre män samt alla i hela HBTQ, ADHD- och (S)(V)a(MP)-sfärerna.

  Pensionärer kan identifieras på att deras knä- och höftproteser har unika serienummer - om inte tandlagningarna räcker till.

  Återstår gör då bara vi medelålders vita heterosexuella män - och det är som bekant politiskt önskvärt från högsta nivå att vi dör och försvinner så fort som möjligt - således finns ingen anledning att lägga skattepengar på att göra våra ruttnande lik identifierbara...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det för misogyn kommentar? Kvinnor får för helvete se ut hur de vill. Låt dem.

   Radera
  2. Den var ju rolig.

   En kompis var på Böda strand och han och en till var de enda sin inte hade gaddat sig. Enligt vad som berättats.

   Det enda som behövs är en kraftfull myndighet som för register och ser till att alla kroppsprydnader har unika nummer. Sedan införs obligatorisk kontroll och registrering av redan installerade tillbehör vid läkarbesök.

   Eventuellt skulle det kunna finnas en viss beskattningsbar förmögenhet utifall att förmögenhetsskatten återinfördes. Lika bra att börja registrera direkt.

   Radera