Cornucopia?

2015-02-22 19:26

Börsen, guldet och USDSEK

En kort sammanfattning av utvecklingen på marknaderna från årsskiftet är på sin plats så här på sköna söndag.


Avanza anger att OMXS30 gått +13.64% sedan årsskiftet.

Liberty Silver rapporterar att guldet gått +9.32% sedan årsskiftet och nu kostar 324:83 SEK per gram.

Och enligt Riksbanken har USDSEK gått +7.86% och dollarkursen låg i fredags på 8:426 SEK. Vilket för övrigt är den högsta noteringen under den här uppgångsfasen för dollarn och högsta kursen sedan april 2009.

Det finns de som hävdar att hela den svenska uppgången på börsen kan förklaras av dollarns utveckling, men sambandet kan inte betraktas som linjärt. Även justerat för dollarkursen, så har svenska börsen stigit och det samma gäller guldpriset. Och från fler och fler hör man nu att "det kan bara gå uppåt" och "annorlunda nu/den här gången". Vilket vi vet innebörden av.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

19 kommentarer:

 1. Uppgången kommer antagligen pågå några månader till. Konjunkturbarometer-modellen verkar fortfarande vara relevant. ligger just nu på 105. Undra bara vad den utlösande faktorn kommer att vara.

  SvaraRadera
 2. En sådan tydlig trend som vi har sedan lång tid tillbaka kan hålla i sig ytterligare under lång tid, det kan mycket väl röra sig om år. Ingen vet. Men att gå emot trenden för att den har pågått länge är galenskap.

  SvaraRadera
 3. Brics öppnar i slutet av 2015 en egen centralbank. Alla dessa länder har dammsugit allt guld från jordens alla hörn i flera år. Finns det kära bloggare något samband???
  Sverige äger också guld som är utspritt i världen. Är det inte dags att ta hem allt guld för att vara på säkra sidan?? Det är nu flera länder som gör detta. Varför?? Tyskland som har en hel del guld ville få hem sitt guld. Detta gick inte så bra. Varför?? Menar att om det går åt helvete kan vi i alla fall ha lite guld i våra tomma lador. Det finns ta mig tusan massor att ta tag i och detta är enligt mig det första!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fascinerande hur alla glömmer bort att guldet måste komma någonstans ifrån... varifrån skulle det vara har ni tänkt?

   Radera
 4. Var hittar du avkastning? Guld är knappast för stora placerare!
  Direktavkastningen på börsen överstiger statsobligationer med någorlunda fördelade löptider.
  Alla tillgångsslag har större rekyler under en nedgångsperiod. Inget talar ännu för att guldet nått botten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Däremot har dollarn mycket mycket kvar att ge. Vänta bara tills Europa faller! Först går det långsamt sedan mycket fort. Då väntar dollarchock. Guld i euro kan då förväntas stiga.

   Radera
  2. Du kan ha rätt ändatills QE 4 Drar igång. USA väntar på att höja räntan då dollarn stärks. Detta kommer ej att ske. Ett valutakrig pågår då alla vill ha en svag valuta dvs sänkta räntor och QE. Fed vill inte ha en stark dollar därför kommer QE 4 för att försvaga. Allt kommer att sluta illa.

   Radera
  3. Du menar att man väntar MED att höja antar jag! Ett ev. Q4 kommer inte att ske ännu på länge. När kapitalet flyr till USA från t.ex Europa och Asien stiger dollarn. Placeringar kommer därför att även ske i US Treasuries och sänka räntan i likhet med Europa hittills(bondbubbla). MEN eftersom börsen(och privata räntepapper) i USA blir den största magneten av kapital från utlandet finns det stor risk att FED höjer räntan för att stävja en börsbubbla som snart/nu är på gång att starta.

   Pensionskapitalet i USA kommer att flytta från statspapper till bl.a börsen vilket driver upp räntorna. FED klarar inte av att köpa upp sådana volymer för att hålla ner räntan för staten. Stor risk för del-defaulter även i USA. Precis som 1929-31. USA kommer att kräva att Europa och Japan(och Kina) återigen(likt Plaza-överenskommelsen 1985) revalverar samtidigt som guldet stigit till mycket höga nivåer(tillsammans med dollarn vilket inte är helt ovanligt). Då kan vi snacka om ekonomisk krigssituation. Pga den globala skuldsättningen fortsätter deflationen oförtrutet. En ny Great Depression kan vara i tågande.

   Radera
  4. Jag står fast vid min prognos om 15 kronor per dollar(jag vågar inte här säga vad jag egentligen tror blir en intra-high nivå).

   Guldet stiger utan QE4. Pga av kommande statsdefaulter inkl USA.

   Radera
  5. Du har helt rätt käre vän. När en nobelpristagare (shiller) i CNBC denna vecka varnar för en bondbubble=skuldbubbla måste det väl vara illa. Jag är lite orolig att den ekonomiska krigssituationen är här mycket snart. Kan väl hoppas man har fel.

   Radera
  6. rttck

   Att sia om den ekonomiska framtiden är mycket svårt men jag är rädd för att du kommer att få en hel del rätt framöver, tyvärr.

   Att dollarn skulle kosta 12-15 eller kortvarigt än mer ser jag inte alls som någon extremprognos.

   Radera
  7. 2001 toppade usdsek på runt 11kr om jag inte minns fel.
   1985 toppade på runt 9.40.
   2016-2017, kan vi räkna med 12.50 kanske?

   Radera
  8. EU-topparna sitter livrädda för vad de orsakat med euro-konstruktionen som tillsammans med den extrema bankavregleringen skapat ett ekonomiskt monster. Tyvärr går allt väldigt fort när man når tipping-point av aktörernas förtroende för statsmakterna och finanssystemet(take cover) allt medan vanligt folk inkl de flesta ekonomerna inte fattar vad som händer(likt 2008)! Bankerna som idag inte bara placerar stort i statspapper-reserver sitter med förstahandsinfo som traders men girigheten gör att de inte kommer att kunna motstå kommande börsbubbla. Frågan är om FED kommer att klarar av att både köpa det kapital som vill lämna statspapper och senare även göra en ny bail-out av bankernas statspapper-reserver? Knappast! Till det kommer att alla centralbanker kommer att börja sälja när räntan är i botten och dollarn fortfarande stiger. Varifrån kommer köparna? USA´s statsfinanser klarar inte en ränteuppgång på ett par tre %.

   Bara Asien har dollarskulder på över 4 biljoner dollar(inkl carrytrade) som i panik kommer att amorteras vilket kraftigt kommer att späda på dollaruppgången. Att ha världens reservvaluta är problematiskt pga t.ex Triffin´s dilemma. Men under en stor global kris är det ännu värre. Bara dollarn är stor nog att ta skydd under.

   Man kan alltid hoppas att man har fel, käre vän! Men bättre att planera för det värsta som sagt. Flytta till hyra eller skala ner belåningen. Köp aktier successivt i USA tills vi ser att bubblan startat(s.k kursinversion) och se till att ha ett tillsvidare-anställning(vad nu det är värt idag :)). Hoppas bara att man inte borde vara en prepper. Men så illa blir det bara vid ett krig i Europa etc. Men krigscykeln är här och diplomati tycks inte vara populärt längre.

   Ledsen att jag blev lite manisk vid tangenterna.........

   Radera
  9. Det är bra att vara manisk ibland. Det är även jag. Jag har däremot amorterat och preppat så till den milda grad att jag är tvungen att ibland tulla på lagret då pengarna är slut. Nu preppat jag ved. Godnatt rtack min vän!

   Radera
  10. Låter bra Patric och att sova gott är viktigast efter familjen.

   Radera
 5. "Och från fler och fler hör man nu att "det kan bara gå uppåt" och "annorlunda nu/den här gången". Vilket vi vet innebörden av."

  Tycker det mest skrivs motsatsen i finansmedier och bloggar, dvs nu ska man vara försiktig, snart kraschar det, börsen är överhettad osv... ändå tuggar det på. Viktigaste är att man har en strategi som låter en sova gott. Jag har gått 50% likvid mot börsen, vågar inte stå utanför helt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. det brukar gå uppåt ju fler som är av motsatt åsikt. "Climbing the wall of worry"
   Var och en ska ta de risker de tycker är rimliga utan att bli girig. Men att satsa på hög direktavkastning i stabila USA-bolag är nog en hyfsad strategi. Och d:o bolag utanför USA som är extra dollar-känsliga. Det viktiga är att inte "go all in "på en gång. Väldigt lite kapital från allmänheten är på börsen idag efter 2008. Det kommer att vända..........och det är det som skapar bubblan tillsammans med omflyttat pension-kapital.

   Radera
  2. Apropå börsnedgångar; Börsen brukar i dagens läge ge en rekyl där allt fler tror på en större sättning. Just nu finns det förutsättning för nedgångar på åtminstone 10-15%. En nedgång kan vara starten på en bubbla. Men en Greklands-respit på 4 månader "riskerar" att förlänga uppgången lite till. Kan t.o.m bli 20.000 på DJIA före vårens utdelningar.

   Radera
 6. Du får två effekter med en dollaruppgång.
  Dels kan ett bolags kurs följa USD uppgång eftersom dess värde bibehålles.(stor marknad i USD)
  Dels kan bolagets konkurrenskraft öka (stora kostnader i SEK som sjunker)

  Sen har vi ju alternativmarknaden i ränte- papper som blivit mindre attraktivt.

  SvaraRadera