Cornucopia?

2015-02-02 14:43

Barnbok från Ryssland

En del tror ju fortfarande att Rysslands Putinregim är en fredsälskande regim. Om ni trodde ni sett allt, rekommenderas utdragen hos English Russia från en rysk barnbok, komplett med automatkarbiner, raketgevär, stridsvagnar och hur man lyssnar på presidentens tal till folket.


Räven och katten i byn undrar förstås varifrån de ska få sina vapen. 

Svaret är "vi köper dem från luftlandsättningsförbanden".

Kapitel åtta handlar om hur man bekämpade massmedia i byn (eng fought the mass media). Kapitel nio handlar om hur man bildar sitt eget kosackregemente och sedan andäktigt lyssnar på presidentens tal till folket.

Därefter finns ett kapitel om hur man gör sin egen vapensköld och tillverkar sina egna pass till sin nya republik som utropats genom att man kört ut massmedia efter att ha köpt vapen från luftlandsättningsförbanden.

I grund och botten beskriver man den nuvarande invasionen av Ukraina.

Psyops kan man aldrig börja med för tidigt tydligen. Boken är från 1997 och de barn som läste den boken då är nu ryska soldater i Ukraina.

På annat håll hyllar Schibsted/Aftonbladets Åsa Linderborg idag den sovjetkommunistiska Röda armén.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

24 kommentarer:

 1. Det där var inte Alfons Åberg precis.

  SvaraRadera
 2. Är du säker på att det inte är satir då?

  SvaraRadera
 3. Aj. Vill inte tro att det är sant.

  SvaraRadera
 4. Varför håller du på att tjafsa om sånt här men underlåter att skriva om att Ukrainas generalstabschef Viktor Muzhenko uppgett att inga ryska trupper strider mot den ukrainska regeringens styrkor i tidigare ukrainska men nu seperatistkontrollerade områden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En anledning är säkert att det är en uppenbar lögn (om han nu ens sagt så och det inte bara är ännu ett påhitt från rysk psyops), eftersom bevisen för att reguljära ryska trupper länge stridit i Ukraina är så överväldigande.

   Radera
  2. Om jag minns rätt sa han att det just då när han sa det inte fanns bevis. Eller nåt sånt. Det kan man så klart kolla upp. Men att citera så som wikstrom gör är en redigering på gränsen till oärlighet. Vilket så klart knappast är förvånande eftersom han är mytoman.

   Radera
  3. Om du minns rätt eller nåt sånt? Nu börjar du bli en riktig svammelpelle.

   Radera
  4. Ben, uttalandet gjordes den 29 januari 2015.

   Radera
  5. Ja, och han sa att just nu strider de inte mot ryska reguljära förband. Inget annat.

   "Just nu" och "reguljära".

   Du behandlar sanningen som jag brukar behandla din mamma - ytterst våldsamt och respektlöst.

   Radera
 5. Mysig artikel av Lindeborg. Förlåt henne för hon vet inte vad hon säger.
  Uppenbart sitter hon fortfarande helt fast i sitt förhållande med Moskva. Medberoende kanske det kallas? Precis som när hon förra året med emfas hävdade att ryssarna minsann inte hade något konstigt för sig på Krim.
  Artikeln är så snurrig att den blir lite rolig. Hon kritiserar att en del beskriver det som om Stalins regim skulle vara av samma skrot och korn som Hitlers, och att andra länder i så fall lika gärna skulle kunna liera sig med Tyskland som Ryssland. Vilket de ju inte gjorde. Med ett undantag: Ryssland. Men det glömde hon visst.
  Men visst är det tragiskt att Sovjet under Stalin inte har fått det erkännande de förtjänar. Där håller jag helt med Lindeborg. Inte heller wahabisterna, fästingarna eller Bobbys föräldrar har fått detta erkännande som de så väl förtjänar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror knappt mina ögon. Sitter Linderborg och hyllar Stalin-regimen som befriare? Jag har läst mycket dumt av henne, men det där var fanimej långt över gränsen.

   Samma Sovjetvälde som lade halva Europa under sig, skickade miljontals människor till Gulag och vars diktator Stalin är ansvarig för tiotals miljoner döda, skulle alltså hyllas som "befriare" för att fascisterna skulle vara värre?

   Jag ger hellre fästingar det försvar de förtjänar än hyllar massmördare, även när de har Åsa Linderborg på sin sida.

   Fy fan, jag känner mig spyfärdig.

   Det är den där sortens naivt tänk som gör att staten känner sig angelägen om att informera sina (unga) medborgare om nazismens brott mot mänskligheten, men förringar att kommunismen haft ihjäl minst lika många, om inte fler.

   Kalla en spade för en spade, tack. Stalin var en massmördare av värsta slag. Fullt i klass med Pol Pot och Hitler.

   Radera
  2. Åsa Linderborg skriver: "I dagens russo­fobiska klimat är det opassande att påminna om att Sovjet räddade världen från nazismen. Att vi ska vara tacksamma att det var Röda armén och inte fascisterna som vann."

   Vilka är "vi" som ska vara tacksamma? Säg det till folket i Polen, Tjeckoslovakien, Ungern, Estland, Lettland, Litauen och alla andra europeiska länder som Stalin lade under sig och som blev en munsbit i diktaturens maktspel.

   Jag blir så förbannad att jag vill ha sönder något.

   Man upphör aldrig att förvånas. Men jag trodde aldrig att Åsa Linderborg skulle vara en sån vindögd diktaturkramare. Kan man verkligen med hedern i behåll skriva sån smörja?

   Radera
  3. Dessutom fil dr i historia. Människan borde skämmas, ja.

   Radera
  4. Förslag till ny helgdag : Vi skippar annandag påsk (Jesus var ju ändå bara en i raden av konspirerande judar) och ersätter den med Dagen Vi Firar Sovjetunionens Befrielse Av Östra Europa.

   Radera
  5. Hon följer säkert bara sina föräldras fotspår...

   Radera
 6. Bra att dom förbjöd Karlsson på taket!

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Boken verkar vara en i en serie böcker. Kan tyvärr inte ryska men vore intressant om vad böckerna innan och efter handlar om...

  http://book-house.org/html/2noid3__aanaeeo_adoc3a.htm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här finns en bok tillgänglig på nätet för de som vill läsa "intressanta" godnattsagor på ryska till sina barn...

   http://profilib.com/chtenie/13271/eduard-uspenskiy-novye-poryadki-v-prostokvashino.php

   Radera
  2. Den ryska versionen av Mimmi diskar, dammsuger, bakar, etc. Det gäller att fålla in de små i tid.

   Radera
  3. Tack för detta, har inte uppmärksammat fortsättningsböckerna tidigare.

   (min översättning)

   Notera att han vänder sig här till läsarna, inte som "barn", utan som "kompisar" (rebjata), vilka alltså kan vara fullt vuxna människor, som alla uppmanas läsa boken tillsammans med sina föräldrar.

   "Kära kompisar, denna bok läses bäst tillsammans med föräldrarna, eftersom det finns många ovanliga situationer ur det moderna livet.
   Om det är något du inte förstår - mamma och pappa kommer att förklara.
   Denna bok är mycket ironisk och med en stor dos sarkasm."

   Radera
 9. Samma författare som skrev omåttligt populära Gena och Cheburashka (Drutten o Gena som det fick heta på svenska fast typ helt utan koppling till originalet), Eduard Uspenskij.

  Välbetalt, under hot, eller är den mest populära av alla sovjet-barnfigurer också propaganda? (Det kan jag inte säga att det är, så nåt av mina första alternativ ligger närmare. Föddes 1937 så kabske drygar ut pensionen genom att låna ut namnet? Intressant ämne att gräva mer i!

  SvaraRadera
 10. Ända sedan 70-talet är så gott som varenda barnbok och varenda barnprogram från SvT en kulturmarxistiskt indoktrineringslektion - i cornus underbara demokratiska Sverige.
  Kul förresten att Cornu börjat intressera sig för ryska barnböcker - slut på ammo?
  Skall jag våga mig på att förutspå den Ukrainske Presidentens undergång. Vilken USA-marionett som lett in sitt folk i en katastrof som vem som helst som inte har Carl Bildts PK-skygglappar på, kunde förutspå. Till vilken nytta och glädje för Ukrainarna? Är det värt denna plåga att på någon annans begäran rusa in i björnens ide där den vaktar sina ungar? Hur dum eller cynisk får man vara? Att rebellerna kämpar stenhårt är lika lätt att förstå som det är lätt att förstå varför den vanlige Ukrainaren inte uppvisar någon entusiasm inför kriget. Hur det slutar vet förstås inte jag men att Ukraina cyniskt är utnyttjat av USA för att komma åt Ryssland är för mig fullständigt uppenbart. Ukraina kommer antagligen vara ödelagt innan det blir fred. Ukrainarna i väst kanske tröttnar på detta geopolitiska spel som drabbar dem så hårt?

  SvaraRadera
 11. En mycket bra bok, över alla konstigheter i livet just efter sovjets fall. Svårt att förstå fullt ut för icke postsovjetiska människor, som inte har originalböckerna i sig sedan barndomen. Här är den tecknade originalfilmen, från sovjettiden, beskriver motsättningarna mellan land och stad, och mellan generationerna.

  Three from Prostokvashino (with English subtitles) - Part 1
  https://www.youtube.com/watch?v=FOebKn_WhI0

  SvaraRadera