Cornucopia?

2015-02-17 07:24

Är börsuppgången på väg in i den maniska fasen?

Sedan årsskiftet har Stockholmsbörsens storbolagindex OMXS30 tagit fart rejält och avviker kraftigt från den tidigare mer lugna, men stabila uppgången. Analytikern Johnny Torsell på Carnegie tror i bankens senaste kortsiktiga aktieutskick att börsen kan vara på väg in i en sista manisk exponentiell uppgång, motsvarande IT-bubblan 1999 - 2000.


Torsell är noga med att påtala att bubblor oftast håller på längre och går högre än man tror, och att i princip ingen tror på något annat för "there is no alternative".

Oavsett om värderingarna på börsen nu är på väg in på orimliga nivåer så finns det bara en strategi i det här läget enligt Torsell och det är att gå all in och njuta av uppgången. Alla trender pekar nu uppåt - kort sikt, medellång sikt och lång sikt.

Sedan gäller det bara att kliva av på eller nära toppen.

Torsell menar att vi nu är i ett läge motsvarande årsskiftet år 2000 och att bubblan därmed kan misstänkas blåsa vidare i några månader. Man kan förstås istället argumentera för att man istället befinner sig i mitten av 1999 och att uppgången kan hålla på längre än så.

Oavsett vilket så kommer det hela sluta i tårar för de allra flesta småsparare, undantaget de som går ut i tid och bubblan kommer när den spruckit ligga på en avsevärt lägre nivå än idag, trots den kommande maniska exponentiella uppgången.

Är du fullinvesterad mot börsen?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

24 kommentarer:

 1. Jag är fullinvesterad mot börsen, men i stabila, trygga, utdelande bolag. Det kan bli explosion, pyspunka eller kräftgång i 10 år, men så länge mina utdelningar tickar på med 4-6% varje år kommer jag inte klaga. Det svåra just nu är att hitta vettigt värderade kvalitetsbolag. För att göra det bör man nog snegla mot andra sidan Atlanten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. samma här. trygga utdelande storbolag och 100% investerad i mitt långsiktiga sparande. ca 1/3 svenska 1/3 övriga europa och 1/3 USA

   Radera
 2. Börsens uppgång är per definition exponentiell så där har vi ett tydligt ja. Att alla aktörer samtidigt drabbats av den psykiska störningen mani är väl ytterst osannolikt så där har vi ett tydligt nej.

  Sammantaget nej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan var om börsen, inte alla aktörer är i den maniska fasen.

   Radera
  2. Börsen består ju av aktörerna. Vad skulle annars kunna befinna sig i en manisk fast?

   Radera
 3. FED modellen där räntan skall motsvara 1 genom P/E ger utrymme för högre kurser.
  När den går mot noll så kan P gå mot oändligheten!
  Notera att det är inflation som skall öka innan räntan höjs. Inflation i bla priser. Vilket kan ge underlag för vinstökningar.
  Fullinvesterad sen länge!

  SvaraRadera
 4. Den svenska börsuppgången motsvarar i stort sett fallet i den svenska valutan. Dow Jones har gått upp 1.1% i år vilket knappast känns som någon manisk fas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma sak med guldets uppgång i SEK. Motsvarar i stort sett kronans fall gentemot USD. Får ses som en hedge mot fallande bananvaluta.

   Radera
 5. Om man månadssparar i Avanza Zero via en ISK och planerar att göra detta i många år framöver - ska man då bara ligga kvar eller chansa och försöka gå ur med hela sitt kapital?

  Min mag-känsla säger att bara fortsätta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl generellt magkänslan som man skall gå emot om man är som de flesta andra?

   Radera
  2. Det finns ingen anledning alls att som småsparare försöka leka börsmäklare, och tro att man ska lyckas bättre än proffsen. Ligg kvar du, sparande på börsen ska vara långsiktigt, tillfälliga upp- och nedgångar är inget att bry sig om.

   Att du valt en lågpris (till och med gratis!) Indexfond på ISK-konto är också helt rätt. Men om du bara har en enda fond kan det vara bra att sprida sparandet lite. Ett par billiga USA- och globalfonder kompletterar Avanza Zero bra.

   Radera
  3. AZ verkar ganska linjärt stabil men inte direkt högpresterande. Hade den ett tag men bytte till läkemedel och nordamerika som går ungefär dubbelt så bra (ca 50%/år). Dock har dessa en suspekt exponentiell form på sina kurvor, så det är nog dags att kliva av där snart. En månad till bara...sen.

   Radera
  4. Förövrigt kan det vara värt att studera de rörliga trappstegen till ingången på lustiga huset på gröna lund för att lära sig när det är dags att bytta trappsteg.

   Radera
 6. Kortfattat så brukar nivån hamna en bit lägre när en ekonomisk spekulationsbubbla spricker än nivån vid ett någorlunda normalläge innan bubblan tog sin början.

  SvaraRadera
 7. Nej, har gått ur helt och hållet och är 100% likvid.

  Visst, man riskerar att missa gräddet på moset i form av uppgång, men redan till helgen kan vi ha ett grekiskt drama på riktigt och den stora säljsignalen för mig, kommer när alla skall åt samma håll och när Claes Hemberg sitter i Aftonbladets TV-studio...

  SvaraRadera
 8. Det går nog aldrig att pricka botten eller toppen vid köp eller sälj. Dom sista kronorna kan man lämna till köparen eller säljaren. Jag tror att uppgången kommer att hålla i dig åtminstone till utdelningsperioden i april-maj. Själv ligger jag 50/50 i ränta/aktier.

  SvaraRadera
 9. 85% investerad på börsen nu, och det är också max. Hade inte varit dumt med en nedgång på 25% från dagens nivåer, det lockar inte att öka i svenska aktier just nu.

  Samtidigt ligger direktavkastningen på ~4% på portföljen och andra intressanta alternativ saknas. Allt kommer hänga på hur risk prissätts kommande månaderna, vilket är nästan omöjligt att förutspå...

  SvaraRadera
 10. Ligger ungefär 40% mot börsen nu. Frågan är väl vilka alternativ som finns? Utöver amortering.

  SvaraRadera
 11. Börsen ser ännu inte ut att vara i en manisk fas. Först när ett nytt kanalmotstånd etableras över kanalen från 2009-idag går vi i den s.k paraboliska slutfasen som kan vara i flera år(pga att räntan stiger).

  F.n ligger vi i en intermediär säljsignal från den 31 januari i år. Om vi bryter signalen vid utgången av februari återstår att se men jag tror nog på en nedgång från en nivå strax över dagens nivå(som brukligt är inför vårens utdelningar) till maj/juni innan uppgången fortsätter till hösten.

  SvaraRadera
 12. Om vi tänker bort maniska toppen år 2000, har vi en trendkanal från 1998 i OMXS30, vilken lutar 5%/år ungefär. Kanaltaket ligger f n vid ca 1930
  http://taylorhayes.se/omxs30.GIF

  SvaraRadera
 13. Intressant att se det psykologiska spelet på börsen och dess aktörer. Har själv handlat med aktier sen mitten av 80-talet och således varit med i både upp och nedgång. Historien upprepar sig gång på gång och många naiva aktörer har inte lärt ett dugg. Manodepressiviteten är sig lik.
  Nu är många fartblinda och det finns bara en väg och det är upp. In gärnet i elden.
  När sen börsen vänder och går ner med 50-60 % som den senast gjorde 2008. Då har många bränt sig och flyr börsen som pesten. Dödsrubriker och jordens undergång i media och gemene man.
  Det borde ju vara precis tvärt om, om man vill lyckas som investerare!

  SvaraRadera
 14. Det roliga är nog över för denna gång. Börsen har stigit oavbrutet sedan 2009. De som tror på en sju år lång börsuppgång ska ligga kvar, tycker jag.

  Själv ligger jag kort mot börsen (Russell 2000) och lång i guld. Säkert lite tidigt ute med tanke på att marknaderna fortfarande stiger kraftigt, men jag har inte bråttom. Förr eller senare ramlar marknaderna ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köper så mycket silver som jag kan. Gillar enkilos mynt. Detta är till min pension om 15 år. Har inget på aktier längre. Tror att en riktig kollaps är mycket nära.

   Radera
 15. Svenska börsen domineras totalt (värdemässigt) av bolag med större delen av försäljningen utanför Sverige, kronan har tappat - go figure....

  Bara för å ta ett aktuellt exempel, nysålda Axis har 99 % av sin försäljning utanför Sverige. H&M, som står för en hyfsat stor del av börsvärdet har bara ca 4.5 % av sin försäljning i Sverige

  SvaraRadera