Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2015-02-07 20:15

Allmänhetens 7.3 miljoner skyddsmasker har förstörts

Sveriges befolkning saknar numera skyddsmasker i händelse av CBRN-krigföring. Alliansregeringen beslutade om att MSB skulle förstöra samtliga 7.3 miljoner skyddsmasker som så sent som 2012 fanns kvar i mobbförråd runt om i landet.


Antus har foton från 2012 och ett av dessa förråd i Stockholmsområdet, som skulle förse Stockholms läns allmänhet med skyddsmasker i händelse av krigsfara. Skyddsmaskerna är inte bara användbara vid krigföring med kemiska stridsmedel, utan mer sannolikt för större befolkningsytor vid insatser med kärnvapen. Med skyddsmask slipper man andas in nedfall och kan t ex evakueras, eller flyttas från ett skyddsrum till ett annat, rent av tillfälligt utföra vissa arbetsuppgifter. Maskerna ger inget skydd mot gammastrålning, men skyddar med alfa- och betastrålning, där den första måste sväljas som strålande partiklar och den andra kan ge brännskador vid hudkontakt i t ex ansiktet.

Maskerna skulle också kunna vara användbara vid evakuering efter ett kärnkraftshaveri.

2012 skulle det aldrig mer bli krig i Europa och svenska allmänhetens 7.3 miljoner skyddsmasker är nu destruerade. Någon tillverkning finns inte heller, då den också lagts ner.

En heltäckande skyddsmask och tillhörande filter, avsedda för krigets krav, kostar rimligtvis ett antal hundralappar och att ordna fram nya skyddsmasker till den svenska allmänheten är en kostnad i miljardklassen. Oroa er dock inte, det finns säkert skyddsmasker kvar till regeringens medlemmar.

Det kan inte påminnas om tillräckligt ofta att Sveriges totalförsvar och civilförsvar i princip är helt nedlagt och att det är upp till varje civilperson att själv sörja för sin säkerhet och överlevnad i händelse av kris. Skyddsmasker är bara ett sådant exempel, men ni kan trösta er med att riktiga regnkläder (dvs gammaldags täta galonkläder utan GoreTex eller luftning och liknande tjafs) fungerar tillfredsställande som övrigt kroppsskydd.

Ha en fortsatt trevlig lördagskväll!

27 kommentarer:

 1. Det är väl rätt uppenbart att vi inte behöver gasmasker när det är förbjudet med giftgas i krig. Och kärnkraftshaveri är ju så osannolikt att det är tveksamt om ens Tjernobyl faktiskt inträffade, eller om det var ett trick av schrödingers katt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vem kunde tro att Corona skulle komma...

   Radera
 2. Tur tjänstemannaansvaret är borttaget.
  2012 fanns en hel del varningssignaler tillgängliga och lagringskostnaden torde varit försumbar i förhållande till lidandet(kostnaden) vid ett felbeslut.

  SvaraRadera
 3. Hade gärna erhållit masker till min familj. De tar ingen plats i en garderob. Mår inte bra när man hör om såna vanvittsaffärer. Tror jag drar ett helrör snabbt och lägger mig tidigt.

  SvaraRadera
 4. Tur att vi har ansvarsfulla politiker som inte är med och startar krig! F.ö är kapitalförstöring en dygd för vissa. Marknadsmässiga internpriser tar kål på det mesta av värde.

  Många klubbmedlemskap har byggts på f.d mobbförråd :)

  SvaraRadera
 5. "Garanterad livslängd på 15 år" - Det låter ju mer dramatiskt att säga att man bränner dem än att säga att man underlåter att rulla lagret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget nytt köptes in, vilket är poängen. Allt är borta.

   Radera
  2. Dessa lindrigt destruerade masker säljs numera på Internet.

   Radera
 6. Jag såg inte en enda av dessa gasmasker efter Tjernobyl. Vad jag minnas så tog det flera dagar innan det ens stod klart vad som hänt. Folk tittade på TV:n och såg att det radioaktiva molnet på väderlekskartan typ just nu inte verkade vara så nära liksom och vad nöjda med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skyddsmasker vid kärnkraftshaverier behövs bara i verkens omedelbara närhet.

   Radera
 7. youtube.com/watch?v=nZuF7AKga4I

  SvaraRadera
 8. Helt rätt att bränna gasmaskerna. Sannolikheten att ens fåtal skulle få nytta av dessa av något iscensatt av en främmande makt är mycket liten. Bara bränslet för att sprida dessa vid en avspärrning utesluter nyttan. Om det ändå blir en gasattack så är det bättre att dö på en gång, än senare av svält och sjukdomar. Otroligt korkat köpa in dessa från första början. Landets bästa försvar är att det inte går att lugga en flintskallig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett snabbt självmord utesluter alla risker för lidande?

   Radera
  2. Har tidigare uppmanat Urban att föregå med gott exempel i den frågan men han verkar inte riktigt ta hinten.

   Radera
  3. Det roligaste är att se andras lidande när de trasslar in sig i argumenten. Att fienden gasar ihjäl det kära folket med makthavarnas hjälp är tydligen svårt att hantera.

   Radera
  4. Urban, varför har du köpt kläder när man ändå fryser ihjäl på vintern? Bränn genast upp dem, det är den enda urbanlogiska att göra.

   Radera
  5. Enligt urbanlogiken har makthavarna har i stort sett lagt ner försvaret bortsett från vissa delar med högt teknikinnehåll och förmåga att angripa andra länder. Teknikinnehållet är viktigt eftersom industriproduktionen är i fritt fall. Att kunna angripa andra länder är viktigt eftersom den svenska moralen är överlägsen. Landet fick inte ens köpa ubåtar från Tyskland. Så det fick den favoriserade flygplanstillverkaren plötsligt ta över. Stockholm är helt smack perfekt som första kärnvapenmål och andra makthavare skulle bara tycka att där fick dom vad dom förtjänade. Eftersom huvudet med sin sammanbindande funktion finns i huvudstaden så går det illa för resten av kroppen också. Så trots att det inte går att lugga en flintskallig finns vissa risker, som försvaret bidrar till.

   Radera
 9. Kommer bara att tänka på en sak när jag läser sådana här saker, riksrätt!

  SvaraRadera
 10. Redan 2010 var den en tjej på MSB som sade att de var föråldrade och inte heller skulle hinna spridas ut till befolkningen när behovet uppstår. Så, därför bränner man dem. Varför ordnar MSB inte så att en frivilligorganisation typ Civilförsvarsförbundet får köpa dem för en krona och sen delar ut dem i hela landet...enligt principen - "Det finns masker att hämta på Kommunen/Landstinget/Polisstationen/Scouthuset. Vi kollar på plats om den fungerar. Max en per person per hushåll. " Dålig fantasi och oerfarna tjänstemän. Det är för mycket söder-amatörism i våra myndigheter idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går inte att få ut dem på dagar men är man kreativ och startar från noll går det att distribuera dem till varje hushåll inom två veckor, alla logistik som behövs finns redan om man tänker utanför lådan.

   Radera
  2. Förlåt, det gick, nu tar det något år eller två innan de levereras... :-(

   Radera
  3. Det gick inte att sälja ut all överbliven mtrl till svenskarna(vid försvarsnedläggelsen)trots en stor efterfrågan. FM påstod att det skulle bli för dyrt att administrera! Så man skänkte det mesta till Baltikum(behov efter Sovjet-upplösning). I Sverige var folk helförbannade. Många menade att man t.ex enkelt kunde ordna med försäljning/auktioner nära t.ex förrådsplatser.

   Radera
  4. Man undrar ibland om vissa myndigheter har blivit infiltrerade och medvetet tar konsekvent fel beslut för att maximera missnöjet....

   Radera
 11. Vad är 7 punkt 3 miljoner? Du menar nog 7 komma 3 miljoner... Fast du kanske will skicka en pik om svenska skolans kvalitet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har konstiga regler för siffror i Sverige, engelskans är vettigare i mitt tycke.

   Radera
 12. Även sjukvårdsmaterial har skrotats. Fina flergångssprutor bara skrotades. Dom hade varit bra i ett krisläge för dom går ju att återanvända. Engångsmatrial slängdes också. Jag tog rätt på lite sprutor för de fungerar att ha olja och fett i. Plastslangar från droppsett kanske också kan komma till nytta någon gång. Jag jobbade förr på ett sjukhus därför kom jag över prylarna. Vaktmästarna som hade att skicka grejerna till återvinning var ledsna.

  SvaraRadera
 13. Hur mycket som helst skrotas eller säljs ut för skitpengar... tex mobila vattenreningsverk (kompletta labben inkl all utrustning) som säkerligen skulle kosta 500 000 til 1 000 000kr/st att köpa nya går för några tusenlappar per st på auktioner. I toppskick med ibland endast ett par hundra drifttimmar eller mindre på mätarna. Blir arbetsbodar med all utrustning utriven/skrotad. Etc, etc...

  SvaraRadera