Cornucopia?

2015-02-06 12:01

Alliansen gav upp regeringsmakten för migrationspolitiken - ändrar sig i opposition

Alliansen kunde ha fortsatt att regera som minoritetsregering, alternativt fällt Löfvénregeringen och fått till av lögnaren Löfvén utlovat nyval, men gjorde inte detta för att Sverigedemokraterna inte skulle gås till mötes inom migrations- och integrationspolitik. Nu när man är i permanent stödläge för (s)va(mp)regeringens politik börjar man göra utspel inom migrations- och integrationspolitik, som hade säkrat Sverigedemokraternas alliansregeringsstöd.


Moderaterna med Anna Kinberg Batra i spetsen är nu beredda att riva upp den migrationspolitiska överenskommelsen man tidigare haft med Miljöpartiet, vilket skulle innebära en dämpad invandring. Folkpartiet vill ställa krav för svenskt medborgarskap. Kristdemokraterna vill ha tillfälligt uppehållstillstånd, istället för permanent uppehållstillstånd till flyktingar, vilket kraftigt skulle minska flyktingströmmarna.

Inget av detta var man beredd att lägga i Sverigedemokraternas utsträckta hand. Sverigedemokraterna var beredda att permanent stödja den regering som minskat invandringen, men istället gick allianspartierna med på decembersveket.

Först nu lägger man då fram diverse utspel som hade lett till regeringsmakten åt alliansen. Man är väl medvetna om att förslagen innebär minskade utgifter för staten under omfattade statsbudgetar, och alltså är en budgetfråga och inget man får rösta för i riksdagen i enlighet med decembersveket.

Om man menade allvar med den politik man nu slänger ur sig - varför avsade man sig regeringsmakten, när (sd) lovade att stödja den budget och regering som lade fram sådana här förslag?

Om allianspartierna menar allvar med sin förändrade migrations- och integrationspolitik, så ska man riva upp decembersveket, lägga en missförtroendeförklaring i riksdagen mot svampregeringen, och bilda en alliansregering och föra sin allianspolitik med stöd från Sverigedemokraternas tidigare utsträckta hand.

Annars är utspelen bara tomma ord och en idiotförklaring av svenska folket, där man försöker locka väljare från (sd), utan att vilja genomföra föreslagen politik utan via decembersveket avsagt sig all väsentlig politisk makt till och med 2022. Verkligheten är att (sd) sträckt ut handen och alliansen kan fälla regeringen i morgon (nåja, på måndag), bilda regering och införa sina nya migrationspolitiska förslag med stöd av (sd) redan om säg två veckor, t ex TUT istället för PUT. I övrigt hade alliansen därmed fått igenom hela sin allianspolitik under resten av mandatperioden. Allianspartierna är alltså politisk fega hycklare och vill av någon anledning inte ha regeringsmakten, trots att de nu lägger fram utspel som skulle ge dem regeringsstöd från (sd).
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

50 kommentarer:

 1. Det enkla svaret är givetvis det du är inne på. Alliansen är inte intresserad av att genomföra sina egna förslag på området vilket man med all tydlighet visat under de 8 år man satt i regeringsställning.

  Samtliga av förslagen är endast ämnade åt att försöka ta tillbaka väljare från SD. Det här är enda sättet att inte behöva genomföra förslagen i praktiken. Dvs man ger upp makten och försöka locka tillbaka sina tidigare väljare för att sedan pladdra bort sina egna förslag om man skulle få bilda regering igen.

  Man har satt sig i en omöjlig situation där man demoniserat SD så till den milda grad att man nu är tvungen att rösta nej till allt som SD föreslår. Man röstar till och med emot egna motioner om SD ämnar rösta för dem. Så illa ställt är det med den demokratiska processen i Sverige idag.

  SvaraRadera
 2. Nominerar detta till årets bästa inlägg.

  Så förlösande härligt när det levereras sanningar som slår rakt i känslorna.

  Synd bara att du når ut till så få väljare bland fårket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara instämma.

   Radera
  2. Instämmer. Mer förvirrat beteende än alliansens får man leta efter.

   Radera
 3. Ja, visst är det som hänt en verkligen förvånande utveckling. Den enda förklaringen som jag kan tänka mig är att när Reinfeldt höll sitt brandtal "öppna Era hjärtan", så gav han bort valet, men kanske öppnade för att bli FNs generalsekreterare som personlig vinst. Hans tid som statsminister var ändå över, så han gjorde väl som han alltid gjort, använde sin position för avstamp mot nästa spännande uppdrag. Jag har problem att köpa detta ur ett etiskt perspektiv.

  SvaraRadera
 4. Vore klockrent om SD gick ut och konfronterade allianspartierna varför de valde att inte sitta kvar vid makten.

  SvaraRadera
 5. Mycket bra artikel Lars, det hela i ett nötskal.

  SvaraRadera
 6. Håller med happft, kärnfullt inlägg, vassare än en ledare, men ändå vettigare och mer sansad än en haveristblogg.

  SvaraRadera
 7. Japp.. Där trillade polletten ner.. Alliansen vill inte ändra migrationspolitiken men gör utspel för att SD-väljare ska tro att Alliansen äntligen har ändrat sig och att man kan rösta på dom till nästa val så dom får tillbaka majoriteten och sedan gör man helt enkelt inga ändringar efter att man fått rösterna..

  SvaraRadera
 8. Alliansen är väl ungefär som en oljetanker. Det tog ett tag att vända efter att skeppare Borg och hans skeppsgosse Reinfeldt, råttor mfl, övergett skutan och hoppat i livbåtarna. Nu börjar rim och reson att sippra igenom sektdoktrinens krackelerande skyddsvallar. Och efter att ha kört på isberget decemberöverenskommelsen forsar det in dålig stämning genom sprickan i alliansens skrov. Slagsidan är redan klart skönjbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller inte med om att de skulle ha skådat sanningen i vitögat nu. Dylika utspel har allianspartierna hållit på med i många år nu. är de i opposition så föreslår de vitt och brett, både enskilt och tillsammans. De behöver ju inte genomföra något ändå, de regerar inte. I regeringsställning får istället de enskilda partierna komma emd förslag som inte går hem hos alla andra allianspartier och så bibehålls status quo i frågan.

   Det är samma falska snack som det alltid varit.

   Radera
  2. Men AKB lovade ju att de skall driva en kraftfull oppositionspolitik...

   Radera
  3. Jag tror inte heller att allianspartierna ämnar genomföra alla förslag de nu kommer med utan snarare försöker minimera väljarflykt till Sd. Däremot tror jag samtidigt att Reinfeldt var pådrivande för alliansens extrema hållning gentemot mot Sd. Verkade nästan som att Reinfeldt hyste ett personligt hat gentemot Åkesson. Med Reinfeldt ur leken kan alliansen sakta närma sig SD vilket en stor del av de moderata väljarna med säkerhet inte har något emot. Det kommer inte ske imorgon men tar vi emot ytterligare 400 000 asylsökande som planerat under de kommande åren kommer hjärtan stängas och folkviljan ändras vilket politikerna måste ta hänsyn till. Annars får de inte vara med och bestämma längre.

   Radera
  4. Snack är snack, verkstad är verkstad.

   Det finns en hel del politiker som ska ta sitt ansvar och avgå.

   Radera
  5. Ocke, jag tror nog inte att Reinfeldt som driven sektledare hade något större eget inflytande över alliansen. Snarare så såg han upp till mäster Borg och anpassade intuitivt politikien till hans sinne, det anarkoekonomiska där skulsaättning är folkets mål och tagel, att bräcka Grekland med en hästlängd och ändå gå iland med det med ett smajl.

   Radera
 9. Första månaden efter valet var jag glad att jag inte röstat på svamparna utan på Alliansen trots att jag nog är gråsosse i botten (gör din plikt, kräv din rätt). Nu när Alliansen gått i spinn och S, MP kommer med den ena idiotin (Fridolin, Kuhnke Wallström, Kaplan m.fl.) efter den andra känns det som ett svek mot Sverige att inte ha röstat på SD.
  Ja, SD har en del i bagaget men de VILL Sverige och svenskarna väl. Med den inställningen finns det hopp. Vill verkligen de andra partierna Sverige och svenskarna väl? Ja, jag är en sådan egoistkapitalist att jag tycker att det mina fäder arbetat ihop i första hand ska tillfalla oss som bor i Sverige och att det jag sliter ihop ska tillfalla de som bor här och tycker ungefär som jag, inte de som tycker till exempel religion(kristendom, buddism eller vad det nu må vara) är överordnad lagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elefanten du vägrar nämna börjar på i och slutar med m.

   Radera
 10. Att SD har rätt innebär inte att det är SD som skall bestämma. (Alliansen)

  En humanistisk flyktingpolitik måste se till fler än de som anlitar smugglare för att komma hit och bo på herrgård. Speciellt när de som bor på Herrgården åker tillbaka till konflikten och leker krigare!

  SvaraRadera
 11. Alliansen ville skapa ett stort utanförskap och stora klassklyftor för att kunna införa sämre villkor och press på "arbetsmarknadens parter", det kan man ju inte i tider av låg arbetslöshet. Att ta in massa människor som inte har en chans här är väl då en ypperlig lösning? Utanförskapsområdena kommer ju få uppleva en "bilkrock i slow motion" och kostnaderna kommer bli enorma (tänk en "integral").

  SvaraRadera
 12. Såg med ett halvt öga på nyheterna häromkvällen att kommuner börjat köpa upp lediga fastigheter och låta dem stå tomma för att hindra att de köps upp av flyktingförläggningsföretag med därpå följande kostnader för flyktingar. Kan vara ett symptom på att något inte är helt optimalt, och att rikspolitiker därför nu känner sig manade att agera "kraftfullt" med s.k. utspel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Antirasisterna" är ju de som skriker högst, speciellt då många jobbar inom media, och därför får man uppfattningen om att alla tycker som de gör, verkligheten ser annorlunda ut när man pratar med "vanligt" folk. Finns ingen som har gjort en ordentlig undersökning om vad folk egentligen tycker, antagligen för att de redan vet svaret.

   Hade varit bra med en undersökning med korta konkreta frågor.
   Vill du se minskad invandring?
   Vill du se ökad invandring?
   Tycker du att dagens invandringspolitik är bra?
   Tycker du att kraven ska skärpas på folk som kommer hit?
   Tycker du att det är rätt att vi tar pengar från biståndsbudgeten för att finansiera de kostnader för invandrare som nyss kommit till Sverige.

   Radera
  2. Fick mig att tänka på om Lars kunde göra en sådan poll, på sistone har han ju själv sagt att folk faktiskt inte kommer i större mängder från "högerextrema" siter.

   Radera
  3. Kommunen är som en mellanchef, det mest otacksamma jobbet som finns, att sitta ikläm mellan de som bestämmer och de som man skall vurma om och svara till, som tror att de också bestämmer. Klämd från två håll så ger något efter till slut. Det kommer fler symptom.

   Radera
 13. Det är väl inte så konstigt att allt fler svänger i frågan. Ylva Johansson har gått ut med att alla kommuner ska ta ansvar för flyktingmottagandet, kan tänka mig att det väcker en hel del oro i de rika storstadskommunerna.

  SvaraRadera
 14. Mycket bra inlägg. Tack så mycket :)

  SvaraRadera
 15. Om upplägget var som du sa så skulle så klart alliansen ta regeringsmakten, nu är dom kloka nog att veta att SD kommer fälla dem också så fort de får chansen, oavsett vad de sagt på någon presskonferens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var har du hämtat den informationen ?

   Radera
  2. 20 års erfarenhet av politik, allt officiellt är mindre viktigt, det som betyder något är om man litar på personen man förhandlar med. Sd har med all önskvärd tydlighet visat att de inte är att lita på. Därför brukar s+m överenskommelser funka bra, man vet att motparten är ärlig, ex i asylpolitiken fram till alliansens skapelse.

   Radera
 16. Undrar om det inte är så att alliansen behöver en paus för omgruppering, åsiktsrenovering och utbyte av partiledare?

  Man är sönderregerade efter 8 år och folk har glömt att vänsterblocket har minst lika mycket brister som alliansen. Dessutom har man målat in sig i ett hörn med retoriken mot SD, samtidigt som deras kärnväljare i hög grad går till SD eftersom alliansen bytt linje i om försvars- och migrationspolitiken. Alliansen behöver nog minst 1 år på sig att byta ledare och svänga om migrationsretoriken. Hösten 2016 eller 2017 kanske man är redo att rikta en misstroendeförklaring mot Löfvén och sedan regera med stöd av SD.

  SvaraRadera
 17. Håller med i högsta grad. Man kan på senare tid från Alliansens sida koppla deras "tondövhet" mot sina egna väljare ang invandrings-frågan med Reinfeldt´s "öppna hjärtan", dvs fortsatt fel väg för att behålla väljare.

  Jag tycker att Göran Hägglund genom sin sedan länge planerade avgång visade att någon inom Alliansen till slut vågade ta bladet från mun. En riktig "game changer". Rent hypotetiskt kan man undra när dammluckorna annars skulle ha öppnats, dvs om han inte slutat? Det tog tid innan "elefanten i rummet" hittade ut eller i bästa fall att man haft en för lång stoppsträcka i mötet med SD. Slutsatsen för partistrategerna är nu att fortsatta omkörningar av svenska folket på slingriga vägar måste upphöra om man vill regera igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hur ska vi undvika dessa omkörningar när media brakar på som de gör? Senast idag i Aftonbladet; Henrik Shyffert fick stor artikel med sitt raljerande om hur försumbar kostnaden för invandring är. Som om det inte fanns integrationsproblem och ökande antal och växande utanförskapsområden. Ingen förändring i sikte och vad händer om man extrapolerar 10-20 år framåt? Kommer de nya svenskarna som kommer vara miljontals ha lika stor tolerans mot nya judiska flyktingar eller katoliker om man tänker sig att det skulle bli en naturkatastrof i Israel eller Spanien?

   Radera
  2. Ekonomin för invandringen beror lite på hur man räknar. Klart att sysselsatta invandrare bidrar till BNP och skatter etc men den stora omvända residualen, dvs icke sysselsatta bidrar med den offentliga konsumtionen(transfereringar/bidrag ./. inkomstskatt ./. andel av direkta personalkostnader etc (./. dess konsumtion)) ./. extrafinansiering(skattehöjning) ./. alternativ(mer)värdet av den konsumtion + investeringar som undanträngs i stats- och kommun-budgeter.

   Den riktigt stora däremot kommer när dagens sysselsatta möter en större och längre ekonomisk depression(den kommer). Sedan tillkommer de ökande bostadspriserna(byggpriser!) pga invandringens behov. Hur värderar man utanförskapet kostnader? Jag tror inte heller man kan/får föra särskild bokföring för invandrarna i samhället(etikproblem m.m). T.ex brottsligheten och alla dess komponenter inkl förlorade(framtida) skatteintäkter av denna. Alla mjuka värden som ej lätt kan mätas, positiva som negativa beroende på sammanhang!

   Klart att invandringen är ett stort plus om den integreras bra och alla bidrar i arbetslinjen. Invandrare som grupp är väldigt duktiga på att starta eget t.ex. De som integreras på arbetsmarknaden tror jag försöker jobba än hårdare/bättre för att visa sin jämlikhet och värde i samhället(motverka fördomar t.ex).

   Det är bra om man bestrider kostnaderna för flyktingmottagning med biståndet. Det gör man till del idag. Fortsätt med det och gör det fullt ut. Då ser kalkylen betydligt bättre ut(SD får rätt i frågan!)

   Västvärlden står inför stora problem. Skuldsituationen, krig med ökade spänningar där jag ser en ökad direkt konfrontation mellan civilisationer baserade på skillnader i religion t.ex. Kalla kriget tillbaka, korruptionen ökar och vanligt folk kommer i än större utsträckning att protestera med sociala omvälvningar som följd. Större arbetslöshet och fallande inkomster står på dagordningen.

   Radera
  3. Cornu har vidare visat att BNP per capita inte ökad under bl.a alliansens tid. Klart är att det finns en invandrar komponent i detta men den skall inte överdrivas. Flyktingar och den andel av invandrare som saknar jobb och inte är inskrivna hos AFM lär ej ingå i antalet arbetsföra men de ingår som nämnare i beräkningen, dvs de försämrar värdet.

   Radera
  4. Varför vill dom ha in invandrare?
   Flyktingar där finns humanitära skäl.
   Det finns dolda motiv som dom tiger om, lönedumpning ni ska konkurrera med låga löner, invandrare som får ett jobb är lönsamma för staten, dom har motiv som dom inte pratar om.

   Sen är det omoraliskt att ta in invandrare som är utbildade av fattiga länder det är stöld av utbildad arbetskraft.
   Att låta en läkare från polen flytta hit är att ta från fattiga länder och ge till rika länder,
   Polen föder upp och utbildar läkaren det kostar pengar, vi ger läkaren svenskundervisning sen är personen färdig för arbetsmarknaden.

   Invandring tänkte Reinfeldt egoistiskt vi stjäl färdigutbildade av dom fattiga länderna för att gynna oss själva?

   Fri rörlighet är det uppfunnet av rika länder för att stjäla utbildad arbetskraft?
   Det måste bli ett slut på invandringen för det är stöld av fattiga länders bästa arbetskraft.

   Vi ska själva betala utbildningen av läkarna som jobbar i Sverige och sluta stjäla dom från polen.

   Radera
  5. Har inte tänkt på dessa möjligheter. Det kan kanske vara så. Nu kommer man att ligga klarvaken inatt och fundera på detta.

   Radera
  6. Tanken är nog att mäster Borg skall gå till historien som den som räddade Sverige genom import.

   Radera
  7. Är Reinfeldt rasist och Åkesson humanist?
   Ni "negrer" som bor i polen ska ge oss era dyrt utbildade läkare gratis.
   Åkesson vill inte ta deras läkare.

   Överdrivet men vad är rätt och fel i invandringspolitiken.

   Tänk om tyskarna betalar högre läkarlöner då flyttar alla läkare till Tyskland och dom läkarna som vi utbildar till miljonbelopp tar dom gratis och sen skrattar dom åt oss.

   Fri rörlighet på arbetskraften är inte moraliskt försvarbart.

   Byggarbetare som jobbar i Sverige till låga löner gynnar oss, vem ska då bygga hus i deras hemländer?
   Vi tar bara dom bästa arbetarna utan att betala för deras utbildning, skiten får dom behålla.


   Det jag tar upp är det orsaken till Reinfeldts Öppna era hjärtan, är det bara bara förtäckt rasism, nu ska vi stjäla arbetskraften av dom där andra klassens människor i polen?

   Det mest troliga är att varken Åkesson eller Reinfeldt har tänkt på hur invandringen tar från fattiga länder och berikar rika länder.

   Radera
  8. "Fri rörlighet på arbetskraften är inte moraliskt försvarbart"

   Låter som att du förespråkar gamla Sovjet med stängda gränser, ekvationsteorin. Ser fram emot ett förklarande cirkelresonemang.

   Radera
  9. Nej
   Det ska gå att flytta men inte för ett land att medvetet stjäla ett annat lands arbetskraft.
   Tyskarna kan ta alla våra läkare, vill du leva i ett land utan läkare?

   Tänk om dom tar alla duktiga läkare från oss medvetet med högre löner vi får bara behålla dom inkompetenta.

   Radera
 18. Hans Bergström
  Troligen ingen man skriker Sverigedemokrat i ansiket på.
  Läs och begrunda....
  http://magasinetneo.se/artiklar/ska-sverige-finnas/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där var mycket bra. Men, det är bara problem med fri invandring om vi har service och skatter. Man skulle ju kunna tänka sig ett öppet land, som ändå behåller försvaret - men resten får den enskilde bekosta själv. (Kanske man kan gå samman i regioner för att bekosta vägar? Framförallt borde näringslivet kunna bekosta vägarna - som de behöver.)

   Personligen tror jag att den typen av samhälle skulle bli mindre effektivt än en välfungerande stat, men det skulle ju öka friheten.

   Radera
 19. Det som förenar SD och V är deras motstånd till EU. Kanske en slump men varför får i så fall inte V vara med i DÖ när det ändå de facto är nödvändigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. V är ju i praktiken med i DÖ eftersom de räknas in i SMPs regeringsunderlag. Hade V inte varit med så skulle ju alliansen suttit i regering.
   Troligtvis är det bara ytterligare en nivå av spel för galleriet, v utelämnas dels för att få SD att framstå som lika extremt som v, dels därför att v är illa sedda av många väljare och skulle medföra ett politiskt pris för SMP.

   Radera
 20. Det enda vettiga är att vi går till baka till Görans tid, s sitter i regering, s+m gör upp om försvar och asyl. Stabilitet är ordet,

  SvaraRadera
 21. Blev medlem i SD efter DÖ. Gick samtidigt ut ur facket(transport) för att de utesluter SD medlemmar. Detta är en ren sosseklubb som jag ej har ett smack över för. Med risk att bli kallad svartfot eller utfryst så kommer jag att sova väldigt gott med ett smile i ansiktet. Uppmanar alla icke sossar att lämna landets sosseklubbar. Genom att du är LO ansluten går en del av din fackavgift till Stefan Löhven.

  SvaraRadera
 22. Alla förutom SD har idiotförklarat sig själva. Frågan är bara om det svenska folket också har idiotförklart sig själv?

  SvaraRadera
 23. Oavsett de ekonomiska aspekterna av invandringen så kan inte Sverige vara Sverige om det bor andra folk än svenskar här. Och jag trivs i mitt Sverige. Om man inte tycker om Sverige, svenskar eller svensk kultur och livsföring så kan man faktiskt flytta. Mycket bättre för alla parter än att försöka förvandla Sverige till något annat genom flytta hit folk från världens alla hörn.

  SvaraRadera
 24. Briljant av bloggrannen Johan Westerholm angående Schyffert:

  http://ledarsidorna.se/2015/02/skomakare-bliv-vid-din-last-2/

  SvaraRadera
 25. Kognitiv dissonans?
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kognitiv_dissonans

  SvaraRadera
 26. Jag tror visserligen att cornu slår huvudet på spiken här.
  En alternativ förklaring vore att alliansen vet precis hur illa läget är därför inte vill regera. De vill att sossarna skall få bära hundhuvudet för den förestående krisen. Men jag tror cornus förklaring är sannolikare.

  SvaraRadera