Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2015-01-21 09:55

Zombieöverlevnad - trevlig introduktion till prepping

Bloggen Nej tack zombies och podcasten Swedish zomcasts upphovsman Herman Geijer har nu tillsammans med illustratören Jimmy Wallin gett ut boken Zombieöverlevnad - din guide till apokalypsen (Apart Förlag, Adlibris 165:-, Bokus 163:-, SF-bokhandeln 169:-). Det är en trevlig introduktion till prepping, krisberedskap och survivalism, paketerad i ett popkulturellt format och kryddad med popkulturella referenser. Kan antagligen rekommenderas till en relativt ung publik, som växt upp utan hot om kärnvapenkrigets undergång.

Boken bör ses som en introduktion, då den inte går in på detaljnivå. 

Som exempel listas ätliga växter i naturen, men vad på växterna man ska äta och hur de ska skördas och beredas nämns inte. Exempelvis nämns maskrosor, men att det är rötterna man ska äta skymtar bara förbi i en bisats på annan plats, och hur de ska tillagas är lämnat i dunkel.

Samtidigt lyckas boken på ett utmärkt sätt förmedla grundkoncepten inom överlevnad, som STOP (Stanna upp, tänk, observera, planera) och hur svensk kris- och katastrofberedskap fungerar. 

Som avrundning har man en omfattande lista med litteratur där man kan läsa mer, och förhoppningsvis kan denna bok få folk att göra just detta. Antagligen en utmärkt present till personer under 30, som aldrig gjort militärtjänst eller på annat sätt kommit i kontakt med totalförsvaret eller krisberedskapen. Gissar att den också skulle fungera så lågt ner i åldrarna som 12-13 år. Fast de som är lite äldre än 13 ska förstås först läsa min egen roman Stjärnklart (ej zombies).

Jämförelser med Max Brooks Zombie Survival Guide går bort. Här får ni inga långa utläggningar på hur man ska slåss mot zombies, utan zombien är här en metafor för den oförsonliga katastrofen, och används nästan pliktskyldigt som scenario.

Ni som redan är garderobpreppers och smugglar in konserver och gömmer bakom underkläderna för att er respektive inte ska märka något ska antagligen läsa en mer avancerad bok. Fast ni kan ju ge boken till er respektive.

Ni hittar alltså boken hos Adlibris för 165:-Bokus för 163:- eller hos SF-bokhandeln för 169:-, vilket också ska vara priset över disk där, för er som bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Nej tack Zombies gjorde även en samhällsgärning innan riksdagsvalet, då man tillfrågade partierna om deras zombiepolitik. Och fick svar. Utom från (kd), som ju dyrkar zombieguden Jesus ("på tredje dagen återuppstånden från de döda").
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

5 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med om att Stjärnklart förmodligen passar "de som är lite äldre än 13" perfekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1, jag instämmer absolut med att Stjärnklart passar för "de som är lite äldre än 13" helt utmärkt. Hur vet jag det? ..jag råkar personligen vara 'lite äldre än 13'..

   Radera
 2. O:et i STOP står för Orientera. *bara en så däringa besserwisserkommentar typ*

  SvaraRadera
 3. Har själv "Överlevnadshandboken" av John Wiseman. Mycket komplett och också tänkt som en guide att ha tillhanda när det väl sker.

  SvaraRadera
 4. Så jäkla dyrt med dessa böcker. Stjärnklart kostade mig, förutom prenumerationen på Storytel, ytterligare 1200 spänn för en Hazard 4 Kato-väska. Dock ett mycket bra köp.

  SvaraRadera