Cornucopia?

2015-01-28 16:30

"XC90 är inte bara ful - den är skitful"

Volvos Cars designers har överträffat sig själva med nya Volvo XC90. Det är företagets fulaste bil sedan 90-talets 940.

Foto: Volvo Cars
Antagligen kan man kalla den här stilen för nybrutalism eller modern country. Man har uppenbarligen försökt efterlikna en Range Rover, som om möjligt är ännu fulare. Titta bara på denna nybrutalistiska front och motorhuv, som går emot allt vad mjukt formspråk och strömlinjeformning heter.
Foto: Volvo Cars
Antagligen kommer det förstås stå bolånetorskar på kö, som pantsätter sin bubbeluppblåsta bostadsrätt för att skuldsatt köpa sig en ståndsmässig bil. Dålig smak blir aldrig omodernt.

Nej, tacka vet jag S60. Den är nästan lika snygg som en Tesla.

Ingen form av ersättning har utgått till mig eller till mig närstående för att skriva detta blogginlägg, som alltså inte är reklam.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

41 kommentarer:

 1. Min första tanke: bilen tillhör en icke sopsorterande hockeypappa.

  SvaraRadera
 2. Personligt omdöme: ok!
  Men inte går formgivningen upp mot Toyota Land Cruiser 1985.
  Kan ju heller ingen begära.
  Troligen är denna Volvo åtskilligt säkrare.
  Kanske mindre rostbenägen, till och med...
  Vår T höll bara 25 år.
  Då reparerades den rätt flitigt sista tiden.
  Råd?
  Ja, givetvis det klassiska: arbetsbyte.
  Fördelen med att bo på landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Ben
   Vilket äntligen snart blir möjligt igen då Lada Scandinavia återupptar importen av Lada till Sverige under 2015. AutoVaz

   Eller är det GRU som återupprättar en spioncentral på svensk mark och återanvänder en gammal beprövad fasad? Vem minns inte Metreco på det glada 80-talet?

   Radera
  2. Har funnits bättre begagnade att köpa hela tiden tror jag.

   Matreco ja, sist jag såg försökte de sälja torkad svamp.

   Radera
  3. Tycker den har lite asiatiskt stuk. Kan vara så att de satsar på ett uppsving på hemmamarknaden, i Kina alltså.

   Radera
 3. så länge den kostar mycket pengar så kommer folk köpa den. det är väl bara att titta på Porsche cayenne inte bra till något, Mer än att visa att jag har gott om cash.

  SvaraRadera
 4. En Audi med stora hjul och annan grill?

  SvaraRadera
 5. Får man spekulera fritt om vi kanske får en ny generation Volvoraggare till följd av denna "vackra" bil.

  SvaraRadera
 6. Ser brutal ut!
  Många bilar ser brutala ut nuförtiden!
  Hård utanpå mjuk innuti-den drar väl hälften av 940?

  SvaraRadera
 7. Tycker den är fulare än 940:n, den är snarare i klass med 340:n.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gah! 340. Ny fick jag ångest. Fulaste sedan 940 kan faktiskt innebära att den är fulare. Jo, jag håller nog med. Hade förträngt existensen av 340.

   Radera
 8. Men. Kollar vi på samma bilder? Den är ju mycket, mycket snyggare än den gamla XC 90:n, DEN var ful. Den här är ju helt okej. Har du däremot kollat på bilderna för Tesla Model X? Där har du en ful bil. Ser ut som en misslyckad Citroen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan hålla med om att Model X inte alls kan jämföras med Model S utseendemässigt. Finns dock inga bilder på beta-versionen eller än mindre på produktionsmodellen av Model X. Enligt flera olika insiderkällor så har designen förbättrats en hel del och bilen skall se bättre ut.

   Från den senaste bilden på Model X vilken kom i ett mail 18/11 från Tesla till de amerikaner som reserverat bilen som egentligen bara är en mörk siluett går det ändå se en del designförändringar på t.ex. falkvingedörrarna som har blivit smäckrare:
   http://www.teslamotorsclub.com/showthread.php/38438-Model-X-Update-Email-11-18-2014/page3?p=817410&viewfull=1#post817410

   Radera
 9. Då jag ser den första nya XC90:n köra förbi i stan kommer jag stå där och dregla. Kanske blir en sån om 15 år om det fortfarande finns kvar nån olja.

  SvaraRadera
 10. Gillar det, sen är jag en sån som tycker geländewagen och wrangler är vackra skapelser också.

  SvaraRadera
 11. 2014 Jeep Grand Cherokee

  SvaraRadera
 12. Ser väl helt OK ut tycker jag - men målgruppen (i Sverige) är väl antagligen socialdemokratiska väljare, kommunpolitiker och landstingspolitiker som vill ha något som ser ut som en arbetshäst snarare än en representationsflådigt strömlinjeformad autobahnhora.

  SvaraRadera
 13. Ful som stryk. Ja. Men tänk på de mäktiga motoralternativen som ges. Från en tvåliters fyrcylindersmotor till...en fyrcylindersmotor på hela två liter. Kommer säkert att slå i USA. Med den där sliter man upp 28-fotaren som ingenting. Idioti på fyra hjul. På den viktigaste marknaden. Men ljudanläggningen lär vara bra.

  SvaraRadera
 14. Ska bli mycket intressant att se hur jänkarna reagerar på Volvos nya motorfilosofin. Accepterar folk att om de köper en maxutrustad xc90 som kostar dubbelt så mycket som grannens får de ändå samma motor. Iofs med ett extra turboaggregat och en kompressor ditbultade.

  Jag tror personligen att köpare av SUVar i premium segmentet fortfarande förväntar sig en V6a under huven och att XC90 får svårt att slå på sin tilltänkta huvudmarknad, av rent känslomässiga skäl. Men vi får se, kanske lyckas Volvo få sina kunder att tänka förmåga och släppa fokus på cylinderantal? Något ingen annan ännu lyckats med i USA. Därav hyser jag vissa tvivel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkt som en replik till surgubben på den samling vindpinade kobbar i norra Östersjön som benämns Åland.

   Radera
  2. Vinden viner faktiskt just nu. Får peta in en extra pinne i brasan. Egen dock. Inte köpt från Göteborgs betydligt mer vind och stormpinade utkanter.

   Radera
 15. Kan tänka mig att den går hem på den nordamerikanska marknaden. Sett till vad jänkarnas egna biltillverkare producerar så verkar de föredra fyrkantigare designer.

  SvaraRadera
 16. Range Rover ful?
  Hoppas du menar den nya modellen, annars avslöjas en viss stilanalfabetism här...

  SvaraRadera
 17. Tycker den ser ut som en kines. Eller mer bestämt en av de där kinesiskbuddistiska varianterna av Herakles (sök på engelsk eller tysk wikipedia om du undrar). Antagligen/förhoppningsvis går utseendet hem där. Vad vi tycker här kan väl kvitta, antar jag.

  SvaraRadera
 18. Kineserna tycker den är snygg...

  SvaraRadera
 19. Jag tycker att den är rätt snygg. Gillar den från sidan "platta" fronten. Liknar nya BMW 5-serie som jag också gillar. Däremot är nya XC90 riktigt ful kring förarplatsen. Någon sån där svenskt svårmodig designer ser ut att ha fått orgasm över den fula ratten, ventilation/infotainment som ser ut som en fjäril (?) och den där knasiga träklossen framför växelspaken. Nja, tillåt mig tveka... Kanske är det snyggare i verkligheten?

  SvaraRadera
 20. Den är mycket snyggare i verkligheten än på bild!

  SvaraRadera
 21. Den är mycket snyggare i verkligheten än på bild!

  SvaraRadera
 22. Jag förhandsbokade "First Edition". Kommer bli levererad om 2 månader. Tycker den är snyggare på riktigt än på bild också, men så gillar jag att den inte är strömlinjeformad också :)

  SvaraRadera
 23. Den platta fronten är konstruerad att ge ett lindrigare krockvåld med större anliggningsyta vid kollision med fotgängare och återfinns på många moderna bilmodeller. Frånvaron av utskjutande detaljer i fronten minskar risken för ben, knä och höftfrakturer.
  Sedan kan man förstås ifrågasätta varför man skall ha en så stor bil i innerstan...
  http://en.wikipedia.org/wiki/Pedestrian_safety_through_vehicle_design

  SvaraRadera
 24. Den platta fronten är konstruerad att ge ett lindrigare krockvåld med större anliggningsyta vid kollision med fotgängare och återfinns på många moderna bilmodeller. Frånvaron av utskjutande detaljer i fronten minskar risken för ben, knä och höftfrakturer.
  Sedan kan man förstås ifrågasätta varför man skall ha en så stor bil i innerstan...
  http://en.wikipedia.org/wiki/Pedestrian_safety_through_vehicle_design

  SvaraRadera
 25. Jag har skruvat en del i den där. Mängden elektronik fascinerar och förskräcker. Men den är underbart skön att köra.

  SvaraRadera
 26. Trist att Cornu skall blanda emellanåt bländande inlägg om de ämnen han kan (bostadsbubblan, råvaror, krigsmateriel) med sådant han inte har en aning om. Bilar är ett utmärkt exempel på det senare...

  Även om det så klart är helt subjektivt hur Volvo XC90 står sig rent designmässigt, så tycker en övvervägande majoritet att den är riktigt bra. Här är bara ett exempel på en en omröstning som visar det på en site som trots allt vänder sig till bilintresserade:

  http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20140826/volvo-xc90-nu-ar-den-antligen-officiell

  Även nya XC60 kommer att få samma designspråk vilket ges tummen upp bland över 1.000 röstande på samma site, med bara en fjärdedel som inte gillar det:

  http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20150129/nya-volvo-xc60-vad-sager-du-om-designen

  Titta bara på denna nybrutalistiska front och motorhuv, som går emot allt vad mjukt formspråk och strömlinjeformning heter.

  Vad?? Inte för att jag hittat några tekniska data på nya XC90 för luftmotstånd än, såsom cW-värde, men hur du kan bedöma det bara genom att titta på bilden känns väldigt intressant... Gamla XC90 låg på 0,4 och jag tvivlar på att den här skulle vara sämre.

  SvaraRadera
 27. Jag tycker den är ett klart steg framåt från förra versionen XC90, som jag kör. Fast å andra sidan har jag ju en Land Rover Discovery II med och tycker att det är ofantligt vacker, nästan sensuell...

  Fast jag hatar hockey :)

  SvaraRadera