Cornucopia?

2015-01-11 19:02

Wall(s)tröm vill skicka svenska "militära rådgivare" till Irak

Margot Wallström gjorde ett antal förvirrade utspel på konferensen Folk & Försvar (FoF) idag. Mest överraskande var att regeringen nu vill skicka svensk militär till Irak, för att "främst utbilda" soldater som slåss mot IS utbredning.


Att Wallström är en förvirrad PRAO-minister är inget nytt, så hennes uttalanden om att Sveriges säkerhetsläge är bättre än någonsin, trots att vårt grannland Ryssland i ett mellanstatligt krig angripit Ukraina, och övar kärnvapenanfall och begår ubåtsintrång i svenskt vatten, kan man ignorera. Liksom att hon pratar om att det gäller att vara tydlig mot Ryssland, då Wallström är allt annat än tydlig.

Mest intressant var utspelet om att bekämpa IS, genom att skicka svenska militärer till Irak, för att "främst utbilda". Det intressanta här är att både Storbritannien och USA bara har "utbildare" på plats hos t ex Peshmerga. De brittiska "militära rådgivarna" hade i november dödat runt 200 IS-mördare och både Storbritanniens och USA:s "utbildare" leder in attackflyg mot markmål, speciellt när "IS råkar komma för nära utbildarnas position, vilket kräver attackflyg för att skydda utbildarna".

Nu har Sverige haft militärer som utbildat soldater i t ex Mali sedan en tid, och vi har haft en lång tradition av utbildare i Afghanistan, sk OMLT-tjänst. Det var sådana OMLT-officerar som utkämpade "sexdagarskriget" i Afghanistan, antagligen de hårdaste strider svenska soldater någonsin utkämpat utomlands sedan vi förlorade Finland till Ryssland. Officiella siffror säger annat, men det kan handlat om 100-tals dödade talibaner.

Sedan har ju USA haft utbildare på plats i landet sedan Irakkriget 2003 och utbildat och utrustat Iraks armé. Inte hjälpte det, när IS väl satte igång sin offensiv, massmord, våldtäktsvåg, slavtagande av kvinnor och etniska rensning. Trots utbildning och utrustning flydde Iraks armé, rent av övergav en stor mängd tunga vapen för att kunna fly snabbare, tunga vapen som IS nu förfogar över.

Förhoppningsvis ska de svenska militära rådgivarna, från världens fredligaste land, utbilda kurdiska Peshmerga, som tydligen har noll erfarenhet av krigföring trots att man varit i konstant strid sedan åtminstone 2003. Peshmerga är åtminstone villiga att ta kampen mot IS. 

Man får hoppas att de svenska utbildarna åtföljs av en halv division med attackvapenutrustade JAS-plan, som kan "utbilda" IS när de råkar "komma för nära utbildarna" som för USA eller Storbritannien...

Med på noterna måste åtminstone (s) + (sd) vara, vilka tillsammans nästan har hälften av riksdagsmandaten. Det räcker med ett parti till, t ex regeringspartiet (mp), så är insatsen beslutad. (Sd) säger ju trots allt att de vill hjälpa krigens offer på plats istället för i Sverige, och att hjälpa utbilda motståndet mot IS måste uppfylla detta. Fast likt deras "politik" mot Ryssland, så lär väl rösterna säga något annat än läpparnas bekännelse.

Om (sd) inte röstar för en insats i Irak, så vet vi att deras "hjälpa på plats" bara är tomma ord.

Om "utbildarna" råkar komma från Karlsborg och tillhöra SOG (fast det behöver inte anges officiellt) så vet vi...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

34 kommentarer:

 1. IS eftersträvar en etniskt homogen befolkning och eftersträvar en socialkonservativ värdegrund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som Putin, IS och Sverigedemokraterna har väldigt mycket gemensamt.

   Radera
  2. Fel. IS strävar inte efter en nationalstat. IS vill ha en teokrati. Ett hierarkiskt samhälle där det finns en mångfald av olika etniciteter, men alla ska vara underkastade det gudomliga herrefolket.
   Putin styr en kleptokrati. Putins Ryssland fungerar bara så länge det finns något att stjäla.
   SD är folkhemsnostalgiker som längtar tillbaka till en tid när Sverige var oförtjänt rikt och världskonjunkturen var på väg uppåt.

   Radera
  3. Jag är dåligt insatt måste jag medge, men Rysslands motiv att annektera Krim är hyfsat uppenbara. Däremot förstår jag inte riktigt motiven med att Ryssland ska invadera Sverige. Är det någon som har ett bra svar?

   Radera
  4. Gotland fungerar utmärkt som örlogsbas och för luftvärn. De fick ju inte köpa mistralskeppen.

   Radera
  5. Ryssland har knappast intresse att invadera Sverige i sig. Utan det handlar om att vi är i vägen. Vrid en Europa karta 90 grader så kan du se att Sverige utgör 50% av Europa i vägen mot Atlanten. Vid en insats av Ryssen mot Baltikum, så är de fördelaktigt att kontrollera Östersjön, det gör Ryssland enklare via att använda Gotland.
   Så vi har ett antal geografiska nackdelar när man tittar på Rysk krigsstrategi. Konstigare är det inte.

   Skulle vi vara med i NATO så skulle motståndet för Ryssland att använda NATO territorium vara större - och i alla fall göra mig lugnare...

   Radera
 2. Svenska soldater.
  Räknas inte de Finlandsfrivilliga som dylika?
  I så fall lite senare än 1809.

  SvaraRadera
 3. Tror närmast uppdraget kan liknas med utbildningen av somaliska soldater i Uganda än ett nytt Artemis. Specialförbanden håller sig nog sysselsatta utan att åka till Irak.

  SvaraRadera
 4. Vi har inte längre några vettiga attackvapen till Gripen. Bara lite vanliga bomber alltså patetisk räckvidd (vilket troligen var huvudanledningen bakom att de endast var spaning i Libyen snarare än attack)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De "vanliga bomberna" funkar alldeles utmärkt mot fiender utan kvalificerat luftvärn, och hade fungerat i Libyen också. Huvudanledningen till att det endast blev spaning var politisk. Knappt ens att de fick spana då det kom till politikers kännedom att spaningsinsatserna genererade attack uppdrag som sedan någon annan utförde, med andra ord så var Flygvapnet indirekt skyldiga till att folk dog, och detta var ju inte riktigt meningen.
   Man kompenserade sedan detta genom att halvera antalet flygplan på plats och skicka ner en bordningsstyrka som ingen behövde.

   Radera
  2. Men helt korrekt, för försvaret av Sverige saknas vettiga attackvapen. Det enda som finns är GBU-12/49 och Rb 15.

   Radera
 5. Sverige reagerade oerhört kraftfullt mot Ryssland säger Wallström 18:54 in

  http://www.folkochforsvar.se/rikskonferensen/rk15-son-1645-1810.html

  Så IS får nog passa sig ordentligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att "reagera oerhört kraftfullt" i Sverige är att klistra dit en dekal i bakrutan på familjevolvon. IS lär darra i stövlarna....

   Radera
  2. Vad skulle det stå på dekalen?
   Akta dig så att du inte åker fast för hets mot folkgrupp

   Radera
 6. Jag ser stora samordningsvinster i att istället för att skicka våra “militära rådgivare” till Irak förlägga utbildningen till Sverige. Vi kan utbilda våra nysvenskar som är på väg att strida i Irak. Naturligtvis bara de som lovar att strida på den rätta sidan. Och Margot vet säkert vilken sida som är rätt trots att hon verkar vara helt förvirrad annars. Vi sparar mycket skattepengar i resekostnader. Vi kan bekosta detta med medel från utbildningsanslaget och integrationsanslaget. Då har vi satsat på försvar, utbildning och integration - tre flugor i en smäll. Och när de kommer tillbaka så kan de ringa till Monaphone och få lite tröst. Och då blir både skattebetalarna, Margot, Gustav och Mona glada. Lägger vi till ett par timmars undervisning i “demokrati” blir även Alice glad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså precis som man gjorde när man satte upp "polisstyrkor" av flyktade unga män från Danmark och Norge under kriget.

   En rimligare och mindre riskfylld åtärd än att skicka egna förband.

   Radera
 7. Svenska soldater har utkämpat mycket hårda strider i Finland och Tyskland under andra världskriget.
  De i Finland med stöd från Svenska staten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast ingen av dem slogs i svensk uniform.

   Radera
  2. Georg-Branting-kompaniets övergång av Ebro i Spanien får nog räknas in i det sammanhanget också.

   Radera
 8. Jag är lite rädd att hon tänker sig utbildning inom HBQT-frågor och genus-hantering.

  SvaraRadera
 9. Anta att Sverige köper åtta ubåtar av Saab. Finland lika många och lägger massa av jobben där. Tillsammans 16 st i Östersjön. Om ryssen bråkar med Finland kunde alla tillfälligt gå till Finland. Om ryssen knackar på i Gotland tar vi alla. Om de vill ta allt på en gång så är det 100% samarbete. Skulle dessa 16 räcka? Kanske ett naivt tänk men kunde kännas tryggt att ha Östersjön säkrad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finnarna verkar inte vara så intresserade av ubåtar. De har väl i dagsläget ingen alls.

   Radera

 10. Vi ska inte vara där och blanda oss eller "hjälpa" dem att kriga, vi ska försvara vårt land, inget annat!

  Och apropå det så kan vi börja med lite gränser, tack, sen kan vi fortsätta med allmän kontroll av alla personer som finns i landet, dna prov och fingeravtryck på varenda människa, Svensk som invandrad i ett register. Och i samband med det så får alla sitt nya leg och ev ett nytt pass om man är svensk medborgare

  Därefter samkör man det registret mot vårt och andra länders "olösta fall" register och löser ett stort antal brott.
  Sen måste vi genast skicka tillbaka de utländska medborgare som begått brott som ger fängelse, som då blir utvisade på livstid. Fängelsestraffet avtjänas först i nåt riktigt lågprisland i tex Afrika.

  Till att börja med..

  SvaraRadera
 11. På 60-talet stred svensk trupp för FN i Kongo. Två av de 19 stupade blev uppätna och många sårade. När jag gjorde lumpen berättade en officer om hur de stred mot vita legosoldater vid ett tillfälle.

  En kolonn legosoldater var på väg mot ett mål och skulle stoppas. Svenskarna sköt en artillerisalva mot den avlägsna kolonnen och på radio hörde de soldaterna skratta och på swahili som de trodde de svenska inte kunde förstå säga "haha de missade med 200 m norr om oss." Nästa salva kommenterades med "oj då nära bara 20 m söder om oss." Tredje salvan "sänd ambulanser många skadade"

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 12. OBS- Ett seriöst förslag
  Inrätta en svensk främlingslegion. Istället för att sätta inga män på hem för ensamkommande "barn" så kan vi hänvisa dem till legionen. Om de skött sig så kan de efter avtjänad tid bli svenska medborgare. Bättre än att leva på socialbidrag när man lär sig Svenska.

  Sedan får Margot soldater till sina kolonialkrig

  SvaraRadera
 13. SOG kanske kan bidra med en rådgivare på deltid till regeringen för att få upp kvaliteten på förvirringen.

  SvaraRadera
 14. Iraks armé var väl helt enorm och inte helt omodern, måste ju finnas mycket kunnigt folk därnere.

  SvaraRadera
 15. På Agenda igår jämförde Mona Sahlin och vår Inrikesminister IS-krigare med de "nazister" som reser och krigar i Ukraina.
  Avser sossarna att skicka militära rådgivare att hjälpa ryssarna nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min fiendes fiende är inte alltid vår vän, det är ju dock klarlagt att i den kurdiska kantonen Rojava så finns ett fungerande sekulärt samhälle med religionsfrihet. Märkligt nog har Sverige ännu inte lyckats skeppa dit en laspall med pansarskott. Det skulle nog gjort större skillnad än någon utbildare.

   Radera
  2. Marcus, kurderna har tyvärr också samma efternamn på alla i maktposition. I KRG måste du heta Barzani för att komma nånvart. i Rovaja är det familjem Muslim som styr med järnhand.
   Mycket intern kritik mot de syriska kurderna för att de rensar ut oliktänkande (som dessutom bor i ett sedan länge sekulärt land, bara rebeller som inte är sekulära).

   Faktum är att det var mestadels kurdiska soldater som flydde från IS (Peshmerga som avlönas och utrustas av staten Irak).

   Tyvärr, men kan inte se att kurden är så mycket bättre än någon annan därnere. De är jäkligt duktiga på att skaffa sympatier i media även om det ljugs friskt.

   Radera
 16. Margot tänkte nog att det var de svenska soldaterna som skulle utbildas i Irak...

  SvaraRadera