Cornucopia?

2015-01-16 12:51

Vittnesbörd från ockuperade Lugansk: Skräck- och gangstervälde

Jag har personligen träffat och samtalat med en rysktalande ukrainsk flykting från det av Ryssland ockuperade Lugansk. Som alltid vid krig är det civilbefolkninge som drabbas hårdast. Sedan ockupationen inleddes har misär och armod spridit sig, och man lever nu under ett skräck- och gangstervälde där ingen civil går säker.


Först lite bakgrund. För att skydda flyktingen och dennes anhöriga har identifierande detaljer modifierats i detta inlägg.

Jag träffade flyktingen, som är i tjugoårsåldern, innan jul. En av mina långtida bloggläsare, tillika en chef på ett företag och som arbetar med flera till mig redan bekanta eller tidigare arbetskamrater, introducerade oss. Vi pratade i ungefär 45 minuter. 

Flyktingen har ryska som modersmål, men identifierar sig likt de allra flesta i Lugansk och Donetsk inte som ryss, utan som ukrainare. Jämför med hur svensktalande finnar inte identifierar sig som svenskar, utan som finländare. Flyktingen är relativt välutbildad och talade förståelig engelska. Flyktingen kallas nedan för 25-åringen, men är förstås inte 25 år.
Sönderskjuten men renstädad
busshållplats i Lugansk.
Foto: 25-åringen

Tidigare under 2014 flydde 25-åringen från det ockuperade Lugansk. Vederbörande hade ingen egen familj och barn, vilket gjorde det lättare att fly. Flykten skedde via buss, likt de som i dagarna dödades vid en postering när en Grad-raket slog ner bredvid bussen, eller vid flyktingmassakern den 18:e augusti. 

Bussbiljetten kostade ansenliga mängder pengar, men på grund av striderna längs fronten fick man vänta i tre dagar på busstationen till chauffören vågade åka. Man klarade sig genom alla de väggspärrar, där man tvingas stiga av och får sin packing genomsökt, eventuellt konfiskerad (stulen) av ockupanterna. Det händer också att passagerare förs bort vid vägspärrar, för att aldrig mer höras av. Detta gör att det är en mycket stor risk att försöka fly om man är en barnfamilj, då det kan hända att barnen tas ifrån sina föräldrar, eller att föräldrarna förs bort och barnen får åka vidare själv. 25-åringen har nära släktingar kvar i Lugansk, som eftersom de har barn inte vågar ta risken att fly.

25-åringen har flytt till Kiev, där staten ger ett blygsamt ekonomiskt stöd, som räcker till soppa. Vederbörande har även släktingar boende i Sverige, och var därför i landet som turist för att under några veckor vila upp sig.

Hur är det då i det ockuperade Lugansk? Har man befriats?

Svaret är att Lugansk är ockuperat. Lag, ordning, yttrandefrihet, fria medier och rörelsefrihet har upplösts. Hyllorna gapar tomma och Sovjetunionens brödköer har återinförts, men utan lag och ordning.
Mataffär i Lugansk.
Foto: 25-åringen

Det finns inte längre några fria medier. Eftersom de flesta ukrainare bara kan ryska eller ukrainska kan de inte ta till sig utländska media. Radio och TV är bara ryska propagandakanaler, som förmedlar psyopsbilden om befrielsen från "fascisterna i Kiev".

Befolkningen i Lugansk vet förstås verkligheten och att de inte alls blivit befriade. Men den som vågar säga något, eller t ex rösta fel i "valen" (eller inte rösta alls) riskerar att misshandlas, torteras, föras bort, avrättas eller värre (våldtäkt). 

Män med vapen styr överallt. Står man i en brödkö kan beväpnade män komma fram och fråga om du har nycklarna till bilen du kom med. Ger du dem inte nycklarna blir du nedslagen, ger du dem nycklarna tar de din bil.
Ryska flaggan på offentlig byggnad i Lugansk.
Foto: 25-åringen

En släkting till 25-åringen jobbar inom transportnäringen och stoppades i sin yrkestrafik. De beväpnade männen krävde att få en stor mängd bränsle av släktingen, som inte hade detta. Då beslagtog man hans körkort och trafiklicenser. Istället fick han gå till en polisstation där han fick betala ungefär en månadslön för att få tillbaka körkort och licens. Beväpnade gangsters har även tagit över "polisen" i Lugansk.

Vänner och släktingar har dödats på öppen gata.

Strömmen kommer och går. Mestadels är den borta. Detta gör att det inte finns några kylvaror i butikerna och frånvaron av belysning gör att försäljning av mat har flyttat ut på gatorna. I övrigt har den mesta aktiviteten stendött och ekonomin är förstås helt krossad av kriget och ockupationen.

Män i krigsför ålder har tvångsrekryterats mot sin vilja till de väpnade styrkorna efter att MH-17 sköts ner och det är mest kvinnor, barn och äldre som rör sig på gatorna.

25-åringen har även släktingar på Krim. Om man inte lämnar in sitt ukrainska pass och istället får ett ryskt pass går det inte att få något jobb eller försörjning.

Sedan 25-åringen flytt har det nu införts krav på att dokumentera varför man besöker Lugansk och hur länge man avser att vara där, för att alls bli insläppt igen.

Miljontals människor har flytt från de ockuperade områdena. Samtidigt gör det ekonomiska läget det svårt att få jobb, ens i Kiev. På gatorna i städerna i fria Ukraina vajar ukrainska flaggan överallt. 

Ryssland verkar med sin invasion verkligen skapa en ukrainsk nationalstat och nationskänsla, medan man i de ockuperade områdena lider under främmande makts obönhörliga skräck- och gangstervälde.

Likt under krigen på Balkan så är det alltid de som flyr som kommer klara sig bäst, undantaget den lilla klick som försörjer sig som gangsters eller tillhör ledningen. Stannar man kvar väntar bara armod och misär, inte frihet.

Som alltid är det inte civilbefolkningen som ville ha krig. Man hade ett gott liv som ukrainare, men en liten klick har nu omkullkastat allt detta, stödda av de ryska trupperna.

Tillägg: Jag har även foton på ockupationsstyrkorna, men de är tagna från lägenheter och ner mot gatan och det går på omgivning, vinkel och höjd identifiera varifrån de är tagna, så dessa lägger jag inte ut.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

81 kommentarer:

 1. Nån som kommer ihåg Goran Hadzic och hans muppiga Krajinarepublik? Det finns oerhört många likheter.

  Ja, och Hadzic sitter i Haag och torrunkar i dagsläget. Där sitter han finfint.

  SvaraRadera
 2. Cornu är verkligt naiv och en politisk korrekt stolle med ryssnoja. Han har talat med en flykting. Flyktingar är främst äventyrare, som kommer från världens alla hörn och är fulla av skit. Ungefär som kriminella på en anstalt har de flesta inte begått något brott. Sagorna kan de efter ett tag rabbla i sömnen. Eftersom ”flyktingen” är anonym så blir det ännu fånigare.

  ”Stannar man kvar väntar bara armod och misär.” Och det har ”införts krav på att dokumentera varför man besöker Lugansk och hur länge man avser att vara där, för att alls bli insläppt igen.” Kanske flyktingen snodde bröd i brödkön och är efterlyst där och har förträngt detta. Det är i så fall inget som biter på Migrationsverket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Urban Persson är en ofantligt naiv, lättlurad nyttig idiot som tror på absolut allt som sägs på Russia Today. Urban Persson skulle helst se att Ryssland invaderar Sverige så att det blir "ordning och reda" här. Urban Persson saknar all förmåga till att tänka kritiskt och sitter mest hemma hela dagarna och gräver sig ned i allehanda konspirationsteorier.

   Radera
  2. De ä freda Ubbe, var inte så depressiv!
   Allvarligt, du måste vara en djupt störd individ med den synen på dina medmänniskor.

   Radera
  3. Urban Persson:

   Får du betalt per inlägg eller en fast månadslön?

   Radera
  4. Att sakna förmåga att tänka kritiskt och gräva ner sig i konspirationsteorier hänger inte så bra ihop, men det saknar kanske betydelse för verklig idiot, som Anders Eriksson.

   Det klart att jag tittar på Russia Today och får månadslön för detta och är djupt störd.

   Radera
  5. Läs Andrey Kurkovs bok, den innehåller liknande observationer.

   Radera
  6. Tvärtom, det är just de allra svagast begåvade ärke-idioterna som Urban Persson som gräver sig ned i konspirationsteorier och inte kan tänka kritiskt på riktigt. Foliehattar som konsekvent förnekar verkligheten, obestridliga bevis och vetenskap. Dessa avfärdas alltid med att det är CIA / USA / EU / Illuminati / judarna / Monsanto / Bilderberggruppen etc som ligger bakom, oavsett hur starka bevis som presenteras.


   Föga överraskande finner vi därför ofta vaccinationsmotståndare, 9/11-revisionister, förintelseförnekare, homeopatiförespråkare, GMO-hysteriker och andra vetenskapliga analfabeter bland Putinistas och RT-indoktirnerade nyttiga idioter. Detta svagt begåvade patrask saknar helt förmågan att tänka kritiskt och sväljer istället allt som publiceras i nätets pissränna av konspirations-sajter med hull och hår.

   Radera
  7. @Urban:" Flyktingar är främst äventyrare, som kommer från världens alla hörn och är fulla av skit"

   Min mor flydde som 5-åring från krigets helvete i Estland under kriget och hamnade i Sverige. Min morfar blev tillfångatagen av sovjetiska soldater och återsågs aldrig mer. Jag är beredd att betala en biljett åt dig till valfri oroshärd i världen. Kanske Syrien skulle passa? Varmt och skönt är det där, har jag hört.

   Galning.

   Radera
  8. Urban, nu när du har sjukdomsinsikt är det kanske läge för dig att komma under vård!
   / Oroad medborgare

   Radera
  9. I större krig skriver segraren historien och det fantiseras friskt om fienden under resans gång. Bäst distans till eländet får man som cyniker och om man inte allt för tydligt tar parti och är kritisk. Flyktingarna kommer hit med sina dumma historier och de verkar bara öka med flummet i samhället. Att släppa inom dom i det här överbefolkade landet är rent vansinne. Sagor som man har växt upp med från flyende föräldrar tillför noll. Man kan inte som Anders avfärda allt som konspirationsteorier. Det är komplicerade saker en sak måste naturligtvis tas i taget.

   Radera
  10. Om du hade varit läskunnig, din urbana person, så hade du sett att flyktingen hade flytt till Kiev, och bara var här som turist.

   Fast du är nog bara en vanlig svensk rasist och främlingsfientlig person.

   Radera
  11. Sjukdomsinsikten varade inte så länge!

   Radera
  12. Nu tycker jag att vi gemensamt i denna kommentators tråd lyssnar på Flykten från Sverige. Briljant. https://www.youtube.com/watch?v=2z9bN-hEfpQ

   Radera
  13. Flyktingen flydde till Kiev i en buss och betalade mycket för detta. Med sin utbildning och sina kontakter i väst och pengar att åka till Sverige på semester tillhör han nog den övre klassen. Kanske han har politiska uppfattningar enligt detta. Han kan ses som en ekonomisk flykting där, oavsett vilket modersmål han har. Pengar är en stark drivkraft, även för mig.

   Barnen kan tas för de som flyr. Eller så tas föräldrarna från barnen. Samtidigt är det svårt att komma in i området för någon flyr dit, om någon nu är så dum. Det framgår inte om barnen eller föräldrarna tas för de som försöker fly in. Har ockupanterna någon slags tanke bakom vad de håller på med, eller är det bara Rödluvan och vargen? På liknande sätt som flyktingen har jag inga barn som makthavarna kan ta.

   Radera
  14. Kanske man bör spara lite pengar för en bussbiljett till Ryssland och till och med Lugansk när oljetillförseln sinar och regimen vägar att sälja Gotland för ett års oljebehov. Eller ska vi slå oss ihop ett gäng på bloggen och chartra en hel buss? Förr när folk flydde till USA så sågs det inte som bra för makthavarna. Men de kunde inte stoppa detta. Och den saken är förstås mindre känd.

   Radera
  15. Du kan ju åka redan nu, det finns ju ingen som hindrar dig. Passa på innan det är för sent.

   Radera
  16. Det finns ett hinder. Min månadslön från KGB försvinner.

   Radera
  17. UB. Du kan ju prova att ta ett riktigt jobb istället. Förmodligen kan du utan vidare få jobb på DN som ledare.

   Radera
  18. Håller med dig, Urban Persson.
   Otroligt naivt av Cornu , killen är flykting (i Ukraina eller Sverige) och turist i Sverige för att hälsa på släktingar :)
   Cornus rysskräck/hat lyser igenom.

   Radera
  19. SVT visade ett reportage från Donetsk för några veckor sedan. Det reportaget var enligt journalisterna själva helt styrt av rebellmilisen (vad och vilka de fick filma och vilka de fick prata med), och ändå stödde det reportaget helt 25-åringens bild av ockupationen; matförsäljning på gatorna, rädsla, beväpnade skurkar som bestämde på gatorna, propaganda etc.

   Om ett reportage styrt av ockupationsmakten ger samma budskap som en som flytt därifrån kan man nog dra slutsatsen att det är en trovärdig beskrivning som ges.

   Sedan kvarstår min analys av psyops resp. nyttiga idioter från i våras ( http://cornucopia.cornubot.se/2014/04/skillnaden-mellan-psyops-och-nyttig.html)

   Radera
  20. Tyvärr verkar Cornucopia endast fokusera på problemen i de östra delarna av Ukraina och sväljer även den värsta snedvridna propagandan från Kiev, t.ex. från siten censor.net.
   Dock uppfattar jag skildringen av läget i Luhansk som mer överenstämmande med den informationen jag fått. Dock är läget även i västra Ukraina ganska illa med en överdriven nationalism och ett påtagligt gansterstyre även om det humanitära läget är klart bättre. T.ex. den av Jatsenjuk utnämnda guvernören i den viktiga storstaden Dniepropetrovsk vid namn Kolomoysky. Ett citat från wikipedia innan proukrainarna justerat alltför mycket:

   "Kolomyski has used Privat's "quasi-military forces" to enforce hostile takeovers of companies, sending a team of "hired rowdies armed with baseball bats, iron bars, gas and rubber bullet pistols and chainsaws" "

   Tyska TV1 hade nyligen ett reportage från båda sidorna från fronten och läget i Ukraina. Det humanitära läget i exvis Luhansk såg mycket illa ut t.ex hade pensionärerna inte fått någon pension på 6 månader. Det var just därför de ryska hjälpkonvojerna sades behövas enl Ryssland även om det har varit oklart om även andra ev syften. Intervjuer i tyska TV1 gjordes även av de stridande vid fronten i västra delen av Ukraina. Soldaterna där sa att den duktigaste i gänget var en person som tillhörde de högerextrema och hade fått militär utbildning därifrån. Ganska typiskt hur det är och varit i västra Ukraina. Exvis var det ju den högra sektorn dvs de som har SS-liknande märken på sina uniformer som ledde Azov-bataljonen som utgick från Dniepropetrovsk och sattes in av Kiev. I samband med valet i Ukraina fick högra sektorns ledare Yarosh frågan om detta märke och varför det liknande SS-märket. Hans svar var att högra sektorn var ett nationalistiskt parti och det bara är nationalismen som han gillade hos nazisterna men inte mer. Se vidare om högra sektorn: https://en.wikipedia.org/wiki/Right_Sector
   Högra sektorn fick dock bara två platser i ukrainska riksdagen men de har en mycket stor militär betydelse och används i hög grad av den Ukrainska militära sidan i Kiev.

   Radera
 3. Bra Cornu!

  Hur kan nu vi anständiga demokrater stötta det fria Ukraina och civibefolkningen i de ockuperade områdena? Finns det hjälporganisationer? Frivilligorganisationer? Jag erkänner mig okunnig men vill kunna dra mitt strå till stacken.

  SvaraRadera
 4. Nu väntar vi bara på att den Russia Today-indoktrinerade troll-armén ska komma med anklagelser om att 25-åringen minsann är en CIA-agent...

  SvaraRadera
 5. Jag är dessutom rädd för att det blir mycket värre med tiden vilket inte kommer begränsa sig till Ukraina utan sprida sig globalt.
  Ry försöker med alla medel få in kapital till den sjunkande ekonomin vilket innebär att de inte finns några kapitalkontroller vilket lämnar den kriminella marknaden vidöppen vilket Lugansk torde vara ett utmärkt exempel på.
  Tito gjorde något liknade på 60-talet han struntade i de kriminella så länge de höll sig utanför Jugoslavien, de exporterade kriminaliteten istället.
  Jag kan tänka mig att Ry nu ser på saken med samma ögon då man ändå beskyller väst för sina problem så har man helt enkelt rätt att roffa åt sig, lite Robin Hood sådär.

  Ta detta ihop med nutidens möjligheter att bedriva asymmetrisk krigföring samt de väldisciplinerade militära resurser man har samt det polariserade Europa vi ser och vi har en dynamik som måste adresseras hårt och bestämt innan det får momentum för mycket.

  http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3852658.ece

  SvaraRadera
 6. Är du säker på att det är Lugansk som din berättare kommer ifrån. Det låter misstänkt likt rövhålet Ryssland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl Putins tanke - sprida den ryska kulturen och högstående moralen med tillhörande välstånd...

   Radera
  2. Cornu försöker inte ens kamouflera sitt förakt för det ryska folket längre.

   Beklämmande!

   Radera
  3. Så siloviki generalstaben samt ett hundratal oligarker är det Ryska folket alltså, Skön demokratisyn. Beklämmande!

   Radera
  4. Los Puddas

   "Det är väl Putins tanke - sprida den ryska kulturen och högstående moralen med tillhörande välstånd...", yttrat med sedvanlig ironi. Samt underförstått gillande av begreppet "rövhålet Ryssland"

   Vad är det du inte fattar?

   Radera
  5. Rövhålet anspelar nog på en gammal Morrisseytext, betyder inte nödvändigtvis så mycket angående det ryska folket.

   Radera
 7. "Miljontals människor har flytt från de ockuperade områdena."

  Vart har dom flytt? Var finns tältlägren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moskva byter in Zocke !

   Radera
  2. Miljontals människor är en faslig massa människor. Är Läkare utan gränser och FN underrättade om denna pågående flyktingkatastrof? Kommer vi få se någon utrikeskorrespondent posera framför kameran flankerad av hålögda och magra ukrainska barn och med uppfodrande min be svenska folket att lätta på plånboken till valfri NGO?

   Jag är genuint orolig och bestört...

   Radera
  3. FN har rapporterat om detta, kan inte siffrorna men jag tror de skrev att 1.4 M behöver nödhjälp. Finns det nån anledning att misstro FN i detta, eller kan vi enas om att de gjort en så pass grundlig utredning som situationen tillåter?

   Radera
  4. Jag undrar fortfarande vart dom har flytt och var dom bor.

   Radera
  5. Till Kiev, Ryssland, västra Ukraina.

   Radera
  6. UNHCR protects and assists internally displaced people (IDPs) in most countries in the region. The growing humanitarian needs in Ukraine require an urgent response. As of mid-September, more than 275,000 people had been displaced in Ukraine. Some 172,000 people had applied for asylum in neighbouring countries in Europe, including more than 168,000 people in the Russian Federation. A further 149,000 applied for other forms of legal stay in the Russian Federation.

   En googling bort: http://www.unhcr.org/pages/49e48d4d6.html

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Folk flyr till andra delar av Ukraina eller Ryssland beroende på politiska sympatier.
   Till organiserat mottagande i Ryssland, eller till släktingar som kan erbjuda skydd.
   Det sägs att över 800 000 kanske en miljon finns i Ryssland.
   Det säger kanske något.

   Radera
  9. Det betyder inte att man på något vis ska förminska lidandet hos civila med sympatier i västra Ukraina. Båda sidor stridande begår liknande otäckheter.
   Inbördeskriget är en tragedi som Krim slapp undan.
   Kriget hade kunnat undvikas om bara östra Ukraina hade fått sin autonomi.
   Allt dom ville ha var sin frihet.

   Radera
  10. Östra Ukraina ville ha sin frihet, så de bad alltså Ryssland att skicka trupper och en gammal KGB-agent som "separatistledare" och invadera landet?
   Det faller lite på sin egen orimlighet skulle jag nog påstå.

   Radera
  11. Moster M. det var bra många påståenden där utan någon som helst substans. Får jag be dig att tillföra lite substans och backa upp dina påståenden. Annars får jag nog placera dig i facket nyttig idiot, eller bara idiot. Du kanske själv har en preferens om vilket?

   Radera
  12. Jag satsar mina pengar på bara idiot tyvärr får man bara 1,1 gånger pengarna

   Radera
  13. Stoffe, säkra pengar...

   Radera
  14. Så enligt UNHCR är det alltså "more than [sic!] 275 000 people displaced in Ukraine". Men enligt Cornu eller hans mer eller mindre vederhäftige sagesman så handlar det om miljontals - bara från de "ockuperade" områdena. Vem ljuger?

   Anledningen till att jag uppehåller mig vid denna omständighet är att det utgör en utmärkt illustration hur vårdlös Cornu är med sanningen när det gynnar det narrativ han har investerat hela sin trovärdighet i. Det är därför vi regelbundet serveras amsagor om ryska invasioner hit och dit i parti och minut.

   Hans debila rysshat driver honom att dyka ner i Internets allra sunkigaste avgrundsdjup på twitter, youtube och obskyra hemsidor med toppdomännamn man aldrig hört talas om i sin jakt på "fakta" som visar att han har rätt. Det är sorgligt att se.

   Radera
  15. Båda sidor begår liknande otäckheter" som sagt ja, otvivelaktigt sker så ibland.

   Men, att använda stridsflyg, bombningar och attackhelikopter med kulsprutor mot civila bostadsområden och byar med separatistsympatier, det är folkmord, och utförs av Kievregimen. Varför ropar inte världen efter flygförbudszon?

   I början vägrade ukrainska armen att anfalla sina egna landsmän.
   Då kallades nationalister och andra externa "tuffingar" in istället.

   Förre presidenten Janukovytj fördömdes hårt av väst då han påstods bruka våld mot civila demonstranter. Var är fördömandena nu??
   Det är ett hyckleri utan motstycke.
   Cornucopia är en hycklare och en låtsasrebell.
   Jag önskar inte tala med hans töntiga anhängare.

   Radera
  16. zok, lika bra att erkänna att du är en idiot. Om du gör det kommer du garanterat att gå före än en följare. Tänker på finlandsfärjan, något som alla svenskar kan relatera till.

   Radera
  17. Moster Mimmi, du är nog den mest imbecilla personen jag någonsin stött på. Och det är inte något negativ, utan snarare något positivt. Så jag har verkligen behov av städerskor, ställer du upp? Kan lova dig en timlön som ligger under allas. Visst låter det bra?

   Radera
  18. Moster Mimmi har rätt i sina observationer.
   Neo Cortex , vilken vidrig människa du är.

   Radera
  19. Om man inte önskar diskutera är det ju märkligt att hålla på och göra inlägg i vad som i praktiken är ett diskussionsforum.

   Radera
  20. @moster mimmi Om man definierar ryska militärer som civila förstår jag din totala upprördhet.

   Men ja, Ukrainas ledning och militär är kanske inte guds bästa barn. Precis. Just det. Och hur hanteras det? Inte så värst mycket.

   Och hur många gånger har UNHRC rapporterat om det? Hur många gånger har vi sett dessa reportage? Ja, jag vet faktiskt inte vem som rapporterar om detta på ett samlat och trovärdigt sätt (inte sån galen konsiprationssajt) men du kanske kan visa lite BBC-reportage så kanske Ben mjuknar?

   Radera
 8. Tvångsrekrytering är ett helvete, det är allmänt känt, ändå finns det personer som vill återinföra värnplikten i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre att tvångsrekryteras för att hålla landet fritt och oberoende, i fred, än att tvångsrekryteras av främmande makt för att våldföra sig på sin egen befolkning, eller vad säger du?
   I en hård värld får man helt enkelt välja det minst dåliga i väldigt många fall (valet görs annars obevekligen åt en), bara det att vi här i Sverige har varit så pass lyckosamma att vi kunnat göra det på en betydligt mindre obekväm nivå ett tag nu.

   Radera
  2. Det finns alltid en mängd människor som frivilligt vill försvara sin nation (om den är så bra att de tycker den är värd att försvara). Dessutom, hur bra är en soldat som har blivit tvångsrekryterad?

   Radera
  3. Värnplikt är en grundbult i ett demokratiskt samhälle, undantaget är om man betalar en skälig lön. Den lönen borde ligga på ungefär 100.000:-/mån i fredstid kombinerat med ett kontrakt om tjänstgörningstid kombinerat med utsikten till ett kännbart straff för brytande av kontraktet utan giltigt skäl.

   Varför ska unga män från de oprivigilerade samhällsskikten som ofta inte äger mer än dom går och står i vara beredda att offra sina liv för en skitlön? Medans du och dina polare planerar för ett liv utomlands eller hur ni i samklang med okupationsmakten ska få ert kapital att fortsätta växa.

   Klasskillnader kommer alltid att finnas, jag har inget problem med det. Men när det kommer till försvaret av själva fundamentet i vårt samhälle ska alla bidra jämlikt, dåre som direktör. Eller då som allternativ, dom som är ålagda uppgiften ersättas på ett adekvat sätt.

   Radera
  4. Anders, du vill förstås kunna fly utomlands när det hettar till, medan folk här hemma ser till att det finns något att komma hem till igen sen.
   När det sen kommer till ditt nya land, gör du samma sak då? Hur tror du att det nya landet har gjort för att se till att det finns en fristad för dig att komma till från början?

   Vad gör dig priviligierad som ska få resa runt mellan alla försvarade safe havens, medan andra ska försvara dem åt dig?

   Om skiten träffar fläkten, så är du inte mer värd än någon annan.

   Radera
 9. *Applåder*
  Bra Lars.

  Helt seriöst: Finns det någon övergripande insamlingsorganisation till stöd för de ukrainska soldaterna vid fronten? Helst ska de ju ha krigsmateriel, och det får ingen frivillighetsorganisation tag på..

  Om EU tänker låta det här fortgå, så finns det nog x antal miljoner européer som är beredda att täppa till såret österut där Putin försöker tränga in. Vart skickar jag pengarna? Och vilken organisations dekal är det jag ska sprida?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenskarnas parti har ju ett antal stridande i Azovbattalionen, dom skulle säker uppskatta en rundlig dusör!

   Radera
 10. Cornu tycks göra stora ögon och öron när en livs levande flykting uppenbarar sig. Lite märkligt med tanke på hur många flyktingar det sägs komma till Sverige varje vecka.

  Det kan ju dock vara så att han inser att de andra som kommer dagligen till Sverige har lite annan historia att berätta och framförallt inget spännande om ryssar förstås.

  Finns en och annan syrier som utbildade sig här i Ukraina och stannade kvar efter avslutade studier. De har i regel kvar sina syriska pass, vilket innebär att bara de tar sig till Sverige så är de garanterade mat och husrum för resten av sina liv då alla syriska medborgare automatiskt räknas som flyktingar i Sverige. Detta oavsett om de sedan länge inte bor i Syrien eller inte eller har något som helst med konflikten i Syrien att göra eller den i Ukraina för den delen.... Kul för ukrainaren som verkligen kommer från krigsliknande förhållanden att se på när den välmående syriska affärsmannen i Kiev till skillnad från honom kan få permanent uppehållstillstånd i EU-landet Sverige, medan ukrainaren nekas detsamma kategoriskt då han bedöms ha intern flyktmöjlighet.
  Syrisk överklass i exil kan ta en tripp till Sverige om de känner för det och för evigt få stanna.
  Det kanske kan förklara varför de sk "flyktingarna" i Jämtland blev helt skogstokiga över att bli tilldelade boende som var mycket finare än det jag hade som värnpliktig och inte ens i en storstad! Inhumant, Sverige!

  Det är dock något som inte riktigt stämmer i den här historien med din ukrainske bekant eftersom folk skrivna i Luganskaja oblast sedan länge i praktiken inte kan få några visum till Sverige då risken för att de ska stanna och gömma sig är uppenbar. Hur han fick turistvisum till Sverige är därför lite av en gåta för mig om han nu inte hade det sedan långt tidigare eller om han inte fått det av ett annat land.

  Historier som hans är så mycket vardag för mig att jag knappt brukar fråga efter dem längre. Alla är mätta på ämnet, även jag på något vis. Lite absurditet emellanåt skadar inte, så lite nyheter från separatistområdena emellanåt skadar inte.

  Hälsningar från en svensk i Ukraina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har aldrig fattat varför syrier oavsett bakgrund ska ha permanent uppehållstillstånd. Ändå märkligare när ett kommunalråd i Örebro föreslår att hänvändande ISIS - krigare ska få extra hjälp i Sverige, psykologhjälp förtur till arbete osv

   Radera
  2. Ja, jag kan bara hålla med dig.
   Kommer de nynazister mfl som krigat i Azovbataljonen här i Ukraina också att få förtur till jobb i Örebro då? Vore väl enligt samma logik.

   Radera
  3. Eftersom dom ljuger ikapp kan inte byråkratin skilja dom åt och då blir det samma för alla. På liknande sätt är EU-stöd för jordbruk baserat på hur många kor någon hade för mer tio år sedan. Detta kan dubbla pengarna per hektar. Att mäta produktionen löpande för byråkraterna är lika svårt som att verifiera syriernas berättelser.

   Den svenske moralisten ogillar att Sverige används som en plattform för krig utomlands. Vad dårarna tillför det här landet bryr dom sig inte om. Det är vård som gäller. Världen ska frälsas och är det inte Jesus så är det demokrati och kvinnans rättigheter.

   Radera
  4. Bra där Storsvitte!

   Vi i Storlandet i norr som alla avgudar vill naturligtvis snarast ha insideinformation från landet med fler surfpunkter än Stockholm, det informativa Ukraina. Ja, det är närmast så att internet följer i Putins bromsspår. Dock för vidare information kanske du kan utelämna Putins kalsonger.

   Radera
  5. Tango Smurf'en , att syrier får stanna PUT är resultatet av syrianers och assyriers makt i Sverige. Eftersom det skulle vara uppenbart diskriminerande att bara syrianer och assyriers skulle få PUT så gällde det alla syrier istället.

   Radera
 11. Cornu,

  Din beskrining stämmer med det jag ser på min twitterfeed med hundratals ukrainska tweepar.

  Jag vill bara notera att du som de flesta rikssvenskar är ute och cykla med termer gällande språkförhållandena i Finland. "En svenskatalande finne" är en finskatalande person som lärt sig svenska. Det avsåg du knappast. Jag antar att att du menade finlandssvensk. En finlandssvensk har oftast svenska som modersmål, eller identifierar sig annars som finlandssvensk. De flesta finlandsvenskar gillar inte att bli kallade svenskatalande finnar, på svenska. På engelska är läget annorlunda. Finnar, finlandsvenskar och nyfinländare är sedan alla finländare.

  I sak har du rätt. Finlandssvenskar identifierar sig som finländare ifrågaom nationalitet. Intressant är att finskan inte har en dylik distinktion på toppnivå, likasom ni i Sverige inte skiljer på etniska svenska och "sverigeländare".

  Intressant är att ryskan har en dylik distinktion. "Ryssländare" är rossijani och etniska ryssar russkij. När putin bytte rossijani till russkij i sina tal steg han över till uteslutande nationalism.
  ------

  Detta var bara en parentes.

  Ämnet i din bloggpost är det viktiga.

  SvaraRadera
 12. Som motvikt till den oresonliga propagandan från Cornu kommer här en liten ironisk filmsnutt från Donetsk, avsedd för Ukraina..
  https://www.youtube.com/watch?v=9SCvwY-nJZw

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funkar inte att klicka! Fan jag får ringa supporten i Indien...

   Radera
 13. Putinavsugare och rassar i skön harmoni.
  Onda människor dras till varandra som alltid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Överskrid helst inte fredagsransonen av billig smuggelsprit.

   Radera
 14. Ah... så här låter en annan nyttig totalidiot i Rysslandsfrågan:
  "Ryssland har inte invaderat Ukaraina. De försvarar rättmättigt sina intressen i en del av Ryssland, som har historiskt varit en del av den ryska världen (Ruski Mir), sedan medeltiden. Kiev tillhör tillsammans med Novgorod, Rostov Velniki de tidigaste ryska städerna. Däremot har USA ingenting att göra i Ukraina. De har aldrig haft någon koppling till Kiev eller Ukraina. Titta i din skolatlas om du har glömt bort var USA ligger! Men som vanligt vill USA vara med och styra i varje liten del av världen. Det är det som är problemet, inte Ryssland."
  Svensk doktorand i teologi, 43 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stackare, och inte vuxen än?

   Radera
  2. Att vara 43 är ingen garanti för att man inte är idiot. Doktorerar man dessutom i låtsaskompisar så...

   Radera
  3. Doktorand i teologi vid 43...
   Utan att veta skulle jag anta att staden är Uppsala. Där verkar det finnas gott om överliggare som ägnat typ de sista tio åren till att ta reda på varför de studerar och finns till.
   Är det sådant som kallas arbetsmarknadsanpassad utbildning?

   Radera
  4. Det är onekerligen en intressant typ och jag var tvungen att fråga honom om han verkligen tror på det där själv eller om han på riktigt tycker att svenskarna ska härska i ryssland då det var Rurikid som kom från norden och skapade skiten till att börja med o i kiev var det ju oxå nordmän som satte upp.


   Radera
 15. Jag känner en kille från Kiev. Han berättade att dom som bestämmer där är typ fascister... Helt sjukt!
  Detta är helt sant, han visade t.o.m. en bild på en arg man med armbildel och batong!!!

  SvaraRadera