Cornucopia?

2015-01-26 09:23

Vad vill Syriza?

Det sk "vänsterradikala" socialistiska Syriza ser ut att bilda nästa grekiska regering, även om man kan behöva hitta en samarbetspartner hos t ex kommunisterna, nationalsocialisterna eller högerradikalerna. Men vad vill egentligen Syriza?


I äkta svensk journalistik 2015-anda vänder jag mig till Twitter för att få svar på detta. Dock erhåller jag inte något presstöd, utgivningsstöd eller pengar från Radiotjänst i Kiruna AB för att vända mig till Twitter.

Syriza har ett svenskt Twitter-konto, där man skriver följande:
 1. Lämna NATO
 2. Förstatliga banker
 3. Minska militära utgifter
 4. 75% inkomstskatt för de rikaste
 5. Höja minimilönen
 6. Höja skatten för storföretag
 7. Gratis skolmat och frukost åt barn
 8. Låta hemlösa bo i statliga byggnader
 9. Gratis sjukvård åt arbetslösa & hemlösa
 10. Lika lön för båda könen
 11. Återinför kollektiva kontrakt
 12. Hjälp återförena invandrarfamiljer
 13. Förstatliga tidigare statliga företag i strategiska sektorer.
 14. Dra hem soldater från Afghanistan
 15. Folkomröstningar om EU-fördrag
 16. Satsa på förnybar energi
 17. Minska Greklands statsskuld
Intressanta punkter är alltså en isolationistisk socialistisk politik. Man vill lämna NATO, lämna EU via folkomröstning, skriva av statsskulden, höja skatter och förstatliga företag. Man motsvarar i stort sett vänsterfalangen inom svenska socialdemokraterna, med lite inslag av kommunisterna i vänsterpartiet. Däremot står det inget om att man avser att avskaffa euron och införa en egen valuta, annat än om man lämnar EU. Dock är mycket av politiken inte genomförbar om man just inte skaffar sig en egen valuta - vem vill låna ut pengar till ett Grekland som återigen ska skulddopa sig utan möjligheter att betala tillbaka?

NATO-utträde skulle ju förenkla oerhört för NATO, då man slipper huvudbryet nästa gång ärkefienderna Grekland och Turkiet hamnar i krig med varandra. Då får helt enkelt NATO rycka in på Turkiets sida om Grekland går ur och slipper välja eller stödja bägge sidor.

Vad man som svensk nu gör är att gå till sin lokala mataffär och köpa så mycket popcorn man kan finna, medan man ligger likvid mot finansmarknaderna och ser var detta landar. Kortsiktigt är det främst frågan om statsskulden som kan ge ringar på vattnet. Frågan är om ECB:s kvantitativa lättnader kan kompensera och hinna köpa upp grekisk statsskuld tillräckligt snabbt så de så omhuldade systemkritiska bankerna slipper sitta med de pappren när Grekland skriver av sin statsskuld...

För övrigt finns det inte något som heter gratis. Gratis innebär att du betalar utan att veta om det, men i socialismens värld är det alltid någon annan som ska betala gratis.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

43 kommentarer:

 1. Dum fråga kanske men om Grekland lämnar EU. Kan det ha någon positiv ainverkan på EU och hur det kan hantera den kris som de genomlever? Jag tänker ifall något nytt typ av "angreppssätt" eller verktyg blir tillgängligt då Grekland inte är med i bilden längre.

  Eller det gör ingen skillnad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör ingen skillnad. Greklands ekonomi är så försumbar.

   Det skulle dock bli stora problem i Grekland. Troligen skulle de bli militärkupp. Det är därför man dras med Grekland, och inte kastar ut dom.

   Radera
  2. Enda fördelen är att ett Grekland efter en militärkupp, som jag också håller för trolig om politikerna driver hårt för en drastisk minskning av krigsmakten och utträde ur NATO, i misär och armod skulle utgöra ett varnande exempel för övriga länder i snarlik sits. "Skärp er och genomför relevanta reformer annars går det för er som för Grekland.."

   Radera
 2. Popcornet står bredvid stridsvagnarna på mitt lokala ICA iaf. Lätt att hitta. Vad menar de med "kollektiva kontrakt" tro? Är det typ kollektivavtal.

  SvaraRadera
 3. Lyssnade på Nassim Nicholas Taleb (BBC podcast) på vägen till jobbet. Han talade om system som fungerar bra under stress, exempelvis biologiska system som har det inbyggt i sig att behöva stress för att bli bättre. Man går till gymmet och stressar kroppen och den överkompenserar genom att bli starkare. Men även industrier som flygindustrin har system som gör sannolikheten mindre att ett flygplan skall krascha efter att ett flygplan kraschat. Många små oundvikliga krascher med återkoppling i systemet gör det bättre och starkare. Tåligare mot oförutsedda händelser.

  Ekonomiska system är precis tvärtom. Man försöker i det längsta att driva det som en 5-årsplanerad centralstyrd gammal kommuniststat. Och när till slut den oundvikliga kraschen kommer är den gigantisk och systemhotande. Och de som har tagit alla beslut som ledde fram till det hela är ansvarslösa i ordets sanna och mångdubbla bemärkelse. Återkoppling och ansvar saknas hela vägen i beslutskedjorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt så Neo och det stavas makten och härligheten...numera att behålla jobbet till varje pris. Det är trots demokrati etc väldigt få personer som styr landet, EU etc.
   Partipiskan råder alltid. Det finns också märkliga föreställningar i debatten. T.ex att skulle vi bara få 2% inflationen så är saken biff. Det politiska etablissemanget tror faktiskt att problemet är just det. Och så länge de inte tittar djupare så kommer de helt sakna grundinsikt. Än värre blir det när centralbanken tror det eller om den fortsätter att försöka nå ett mål utan att ifrågasätta sitt uppdrag(det är t.ex inte Riksbankens uppgift att försvaga kronan bara för att andra ännu svagare länder sänkt sin ränta extremt mycket. Vi har ingen självständig centralbank om den bedriver valuta-konkurrens).

   Radera
  2. Lösningen är enkel riksbanken tillverkar pengar och ger pengarna till staten det ökar efterfrågan.
   En arbetslinje kan förhindra orealistiska löneökningar då får vi inte inflation av lösningen.
   Mängden pengar i ekonomin måste öka, vi saknar rena pengar vi har bara ett överflöd av krediter.
   Krediter kan inte användas för konsumtion därför kan inte ekonomin ta fart.

   Radera
  3. Skulderna är helt enkel för stora samtidigt som makten kräver sparbeting efter sparbeting. Tyskarna t.ex är vilsna i sitt trauma kring hyperinflation. Euro-konstruktionen och Maastricht medger inte verkligt pengatryckande. Idag kan man bra dra in obligationer till centralbanken och därefter medge staten att ge ut nya obligationer, givet att intresset ökat efter färre obligationer på marknaden via QE. Japans direkta monetisering sedan några år liknar det du föreslår @ekva. Hittills har man inte lyckats så bra. Men fortfarande ökar staten sin skuld vilket är den avgörande skillnaden. Rent praktiskt så skulle en ökad statsbudget t.ex innebära att pengarna(nya statsobligationer/skulder plus de som köpts av bankerna, dvs gamla skulder) begravs hos centralbanken som senare helt enkelt bokför bort tillgången resp skulden i bokföringen(kvittning av obligationen mot den nya monetära reserven). Detta måste ske i en takt så att inte räntehöjningar sker för snabbt inkl hantering av ev inflationsrisker. Tyvärr riskerar istället valutan att gå i taket. Helt klart behöver vi ett nytt valutasystem för att klara en transmission bort från kommande skuldhaveri.

   Radera
  4. Japan kan på sikt få upp ekonomin med den ökade monetära basen, utan stimulansen så hade det redan varit sämre i deras ekonomi.

   Sätter vi press på lönebildningen med en hård arbetslinje så ökar lönerna saktare och då kan pengar spridas ut i ekonomin utan att det orsakar inflation.
   Detta inträffar, mer pengar efterfrågar fler varor till samma pris, krisen försvinner.

   Det du tar upp om reglerna i EU måste tas bort.
   Banklobbyn skrev reglerna för att dom ska gynnas men reglerna skadar nu bankerna när krisen gör dom bankrutta.

   Radera
  5. Varför kan guldbaggar inte tänka?
   utan inflation så blir guldinvesteringar olönsamma.
   Med inflation så blir guldinvesteringar lönsamma.
   Lösningen för att få sälja guld är att predika sedelpresslösningen och inte sparpolitiken som bevisligen har gett oss deflation.
   Hur kan guldbaggarna tänka så dåligt?

   Människor kan inte tänka själva, det är det svåraste en människa kan göra.

   Radera
  6. Är det inte inflation guldbaggarna går och grunnar på, fast av den mer extrema typen?

   Radera
  7. @ekva; Japan fortsätter bara en linje som inte leder någon vart. Inser du inte det? Skulderna bara ökar. Vem ska betala pensionerna och betala ut sparpengarna? Inte minst när befolkningen inte har sex :). För vilka pengar? Jo då måste de ta ut sparpengarna och pensionerna från banker/p-bolag som måste sälja av sina värdelösa statspapper. Det handlar om stora pengar! Ska centralbanken betala ut pensionerna etc? Titta på det demografiska köttberget. Nu börjar uttagen på allvar.
   Högre räntor och kapitalflykt ligger i korten.

   Guldet ingen inflations-hedge. Hur kan du säga det?
   Du blandar ihop guldmyntfoten resp. dollarmyntfoten(Bretton Woods) där den senare innebar konvertibilitet mellan guld och dollar till en nominellt guldpris kring 33 dollar unset. När USA på 60-talet tappade i konkurrenskraft(även inflation) mot Japan/Tyskland kunde man inte längre försvara nämnda peg. Kapitalet ville ha guld istället för obligationer/dollar) vilket var grundtanken med BW för att USA skulle sköta sig. Nixon upplöste pegen 1971 inte minst efter guldflykt. Räntorna steg(var början till det som slutade med en styrränta på 25% 1981) OCH guldet steg till sitt reala marknadsvärde. Under BW tilläts ej en guldmarknad i USA. Det är bara att titta bakåt så ser man att guldet under tappat stort realt sett. Uppgången fram till 1980 var mao en anpassning SAMT ett skydd mot stigande räntor på bankreserverna. Centralbankerna köpte guld. Guldpriset föll från 1980 till 1999 trots inflation.

   Det kommer inte att bli hyperinflation. Det är skuldkris överallt och USA och dollarn löper ingen risk för hyperinflation. Endast en mycket stor kapitalflykt kan ge hyperinflation(förutsett stora skulder och/eller en icke-fungerande ekonomi(varubrist t.ex).

   Radera
  8. rttck
   skuldavskrivning sedelpressning måste tas till det är enda lösningen.
   Stater kan inte ta lån, företagen investerar bara om efterfrågan ökar, vi bör inte ta mer lån till bostäder och lån till ren konsumtion kan vi inte ta, kvar är bara en sedelpress.

   Kreditgivningen tar inte fart förrän ekonomin tar fart därför fungerar inte nollräntan.
   ECB skulle använt helikoptermodellen för att kickstarta ekonomin.

   "Det kommer inte att bli hyperinflation. Det är skuldkris överallt och USA och dollarn löper ingen risk för hyperinflation"
   Då är det nästan riskfritt att trycka lite pengar.

   Radera
  9. Det finns något som heter affärscykler, normala ca 8-9 från botten till botten samt längre dito. Det går inte att ligga på topp jämt. Man får räkna med långa anpassningsperioder då och då vid större kriser. Och går det inte att inflatera "som vanligt" så spelar det ingen roll när det gått för lång tid. Anpassningen tar mycket lång tid även om sedelpressarna skulle gå varma. Valutadevalveringar funkar inte heller då alla vill göra det samtidigt. Nu har USA ivf givit sin välsignelse till sänkning av euron och yenen...tills vidare. Man kommer att ångra sig när man tappar kontrollen av dollarn.

   Glöm inte att det är skillnad på statslån och privatlån. Om man drar in statspapper samtidigt som cb skapar pengar utan lån till marknaden finns det risk för brist på "riskfria" placeringar. Brist sänker räntan per se men för låg ränta innebär stigande ränta(vilket vi lär se snart)tills storkapitalet återvänder. Stigande ränta för privatpersoner med stora lån motverkar syftet. Japan t.ex klarar knappt 1%-enheter i räntehöjning. Alltså måste japanska banker snart gå utomlands med mer kapital(förutom börsen) för att få avkastning(carry-trade i euro?).

   Alltså; räntehöjning även utan inflation. Men stagflation finns i korten på sikt.

   Det finns inga enkla lösningar. Det finns bättre och sämre men priset är och förblir högt.

   Radera
  10. rttck
   En stabilare ekonomi kan skapas mycket enkelt.
   Vi har ett inflationsmål på 2% det förstör 2% av alla pengarna i ekonomin varje år det enda sättet att återställa betalningsmedlet är att öka betalningsmedlet med 2%.

   Vi låter riksbanken trycka nya pengar 2% av mängden pengar i hela ekonomin och sen ger riksbanken staten pengarna.

   Det ger en reglerad inkomst för staten och skuldsättningen ökar inte.

   Nu låter riksbanken mängden pengar öka med kreditgivningen men det skapar en skuldökning hela tiden som blir för stor till slut vilket leder till debt jubilee.
   Kreditgivningen går i vågor och det skapar obalans i förhållande till betalningsmedlet.
   Hög inflation då stryper riksbanken kreditgivningen vilket gör att betalningsmedlet urholkas, det kan inte fungera detta är en orsak till konjunkturrörelserna.

   Matematiskt så ger dagens sätt att skapa pengar en positiv återkoppling vilket skapar självsvängningar, konjunktur rörelserna som du känner till.

   Det går att lösa våra kriser men det kräver en liten förändring i vår ekonomiska modell.

   Inflationen blir en skatt som staten får in likt momsen, skatterna kan sänkas och skattemoralen höjas.
   Politikerna kan inte mygla riksbanken trycker pengar som motsvarar inflationen KPI kan enkelt mätas.

   Du ser problem jag ser lösningar.

   Radera
 4. "För övrigt finns det inte något som heter gratis. Gratis innebär att du betalar utan att veta om det, men i socialismens värld är det alltid någon annan som ska betala gratis."

  Liksom i den marknadsekonomiska dito. Tex hur din "gratis" blogg finansieras.

  SvaraRadera
 5. EU och EUR är inget man bara kan lämna, för det bygger ju på den förflugna idén att EU-länder bestämmer över sig själva..

  SvaraRadera
 6. Ganska lugnt på börsen. Öppnade lite ner men nu är det upp 0.2-0.3%. Inte så förvånande då Syrizas valseger var ganska självklar enligt opinionsmätningar. "Marknaden" har haft gått om tid att förbereda sig.

  SvaraRadera
 7. Vad innebär egentligen att vara likvid mot finansmarknaderna?

  SvaraRadera
 8. Jag har fortfarande inte fattat hur det kan vara alla andras fel att grekerna lånat mer pengar än de kan betala tillbaka? Hur förklarar Syriza detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man lägger skulden hos den som ställer upp och lånar ut.

   Sedan har Grekland följt de accepterade Keynesinska principerna om att stimulera vi lågkonjunktur. Dvs man har lånat och anställt folk i offentlig sektor. Sedan ska ju ekonomin börja gå bra enligt föreställningen. Problemet är att dom fått låna för lite. Hade dom bara fått låna dubbelt så mycket så hade allt slutat väl. Således är det långivarnas fel och inte lånat ut tillräckligt.

   (Ironi. Bäst att skriva det. 40% av läsarna här förstår nog inte annars).

   Radera
  2. Fel och fel. Att låna ut innebär en risk att pengarna inte kommer tillbaka. Lånar man ut pengar till Grekland är det såklart en stor risk att pengarna inte kommer tillbaka. Hade Grekland fått betala marknadsränta de senaste åren hade de 1) inte haft så mycket i lån som idag och 2) de som lånat ut hade fått betalt för att nu ta en nedskrivning.

   Radera
 9. Nu har Vänsterpartiet något att ta efter, hela 17 rader, det kallar jag politik det, annat en Sjöstedts malande om vinster i välfärden. Genomför man allt det kommer det inte att finnas någon välfärd att bråka om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att han gnäller om vinster i välfärden är en ren principsak, han verkar ju inte bry sig om Berts och Caremas vinster i immigrationsindustrin.

   Radera
  2. Du kan ju inte begära att han skall tänka på TVÅ saker samtidigt, eller?

   Radera
  3. Det ligger något i det du säger man kan riktigt se hur ansträngd han verkar vara om han är tvungen att tänka samtidigt som han pratar.

   Radera
 10. Nr 12, på listan borde väl föranleda 87% av väljarna i Sverige att skicka bidrag till Grekiska regeringen.

  Eller ?

  SvaraRadera
 11. Nekar nu kreditorerna nedskrivning av skulden, så är det deras fel att Grekland åker utför stupet, inte dersa eget.

  SvaraRadera
 12. Apropå twittergrävande "journalistik":
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/fn-oroande-okning-av-hatbrott-i-sverige_4280755.svd
  http://www.fn.se/press/nyheter/mer-maste-goras-mot-rasism-i-sverige/
  http://www.fn.se/om-oss/
  Detta var dessutom både i Rapport och på TextTV igår under temat: "Svenska Dagbladet skriver"

  SvaraRadera
 13. Ja som man bäddar får man ligga. Politiken brukar alltid svänga från ena sidan till den andra extremsidan. Jag är glad för grekernas skull att vänstern vunnit så att de kan förändra den ekonomiska maktstrukturen i grunden i sitt land. Vänstern kan visserligen ofta identifiera samhällsproblem bra men de är däremot väldigt dåliga på att hitta bra lösningar som gynnar samhället som helhet och för framtiden.

  Grekerna behöver en stark ny makt som kan klara av att hålla emot EU. Grekerna kommer inte ens att överleva på sikt i emu om de blir skuldfria. Det låter naturligtvis helt uppåt väggarna att säga men faktum är att Grekland klarar sig inte utan Europa men klarar å andra sidan inte av en gemensam valuta. Anledningen är den oerhört stora produktivitetsskillnaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grekiska staten kunde trycka upp egna pengar och betala en del löner med en egen valuta.
   20% av lönen kunde betalas med en ny valuta, Euro får staten då över och kan betala av skulder med.
   Euron finns kvar men en rent grekisk valuta finns parallellt.

   Valutan fungerar om staten kräver att skatten ska betalas med en del av den nya valutan.
   Valutan ska bara finnas i Grekland

   Radera
  2. Helt riktigt är det en modell som diskuterats. Samtidigt måste man införa bl.a kapitalkontroller. Undrar om man skulle kunna öka turismen genom att turister på plats i Grekland måste växla "hårdeuro" till inhemska euro för sin konsumtion? Svaret är väl ja. Det blir som i gamla östblocket. Hur hanterar man en svart marknad? Bankkontroll, gränskontroller och krav på växling i avresarlandet?


   Radera
  3. valutan ska bara vara laglig i Grekland ingen ska befatta sig med deras valuta.
   Vem vill föra ut den valutan, det är grekvaluta.
   Vi ska använda Euro när vi semestrar där.

   EU kan inte lösa krisen för dom har idiotiska ekonomiteorier.

   Radera
  4. Problemet med Grekland och deras ekonomi stavas väl korruption. Därmed missbrukas alla lösningar, oavsett hur bra de är.
   Tror det bästa är att de har sin egen valuta att leka med som de vill, då behöver ingen annan bråka med dem eller vice versa.

   Radera
  5. ja alla, ja ALLA valutasamarbeten har fallit ihop. För att euron skulle fungera var man tvungen (1994) att samtidigt införa gemensam budget och sammanföra alla nationella lån till ett EMU-lån. Centralbanken skulle då bli som vilken cb som helst , dvs en cb som kan monetisera vid behov. MEN folket vägrade. Nu trodde EU-juntan då att man vid en kris skulle kunna ta krisen som motiv att federalisera Europa(och man håller på bakom skynket) men folket kommer att vägra. Fråga Tyskland(Schäuble är dock federalist)! Glöm inte heller att det var Frankrike som låg bakom euron. Inte Tyskland.

   Grekland är illa ute om inte EU vid ett utträde hjälper till med kapital och rekonstruktion av stats- och beskattningsförmågan. Oligarkin och militären är som vanligt bundsförvanter. Cirkeln är sluten när Grekland återigen riskerar få Militärjunta-styre!

   Radera
 14. Det här är ett ypperligt tillfälle för Ryssland och Kina att komme med något frestande erbjudande. Genomför man sedan punkt 1 så blir det intressanta tider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle mås då kan tänka!
   Ur askan till elden.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 15. Vad avses med "kollektiva kontrakt"?

  SvaraRadera
 16. Ja nu har det varit val i Grekland och frustrationen är stark i kommentarerna. Av de punkter, som listas är väl de flesta sånt som vi här i Sverige tar för givet men några punkter är intressanta som 1. att lämna Nato. Mycket stark förhandlingsposition. Grekland är hitintills det enda land, som uppfyllt Natos måla att 2,5% av BNP ska satsas på försvaret och det fick inte skäras ned enligt trojkan. Nu vill man förhandla om skuldnedskrivningar och det blir svårt då andra "framgångsrika" länder som Lettland, Portugal m.fl. lovat att fortsatt pina befolkningen. Det är en svår nöt för EU att knäcka och om svaret är avvisande så kanske man lämnar euron och kan som Island återhämta sig, vilket är ett ännu större hot. Och även om vissa punkter förblir oklara eftersom vi har för liten kunskap om närmare förhållanden i Grekland så är det inget argument. Vi vet alla om de lata Grekerna, som bara arbetar mer än svenskarna och pensionerar sig bara några månader senare än tyskarna.
  Fortsättningen blir intressant.

  SvaraRadera
 17. Hello, Am DIANA ROBERT MD (MD) Diana Loans Firm, We are a registered company, to lend money to people who need emergency financial assistance, and Those Who havebeen denied credit from a bank's Because Of Low Credit Scores, business loans, loans education , car loans, home loans, business loans and more, or you want to pay a debt or charge, or if you Have Previously tricked by fake money lenders? Congratulations, you are now at the right place, thats Jennifer Dawson Loans Firm, a reliable Loan Company, roomates Provides loans at very low interest rate of 2%, We will put an end to all problems. We use this medium to inform you That We provide confidential help and would be willing to sacrifice loans.So contact us today by email [email protected] or [email protected]
  Lots of love
  Mrs. Diana

  SvaraRadera
 18. Hej, Am DIANA ROBERT MD (MD) Diana Lån Firm, Vi är ett registrerat företag, för att låna ut pengar till människor som behöver akut ekonomiskt bistånd, och de som har nekats kredit från bankerna på grund av låga kredit värderingar, företagslån, lån utbildning , billån, bostadslån, lån till företag och mer, eller du vill betala en skuld eller kostnad, eller om du tidigare har lurat av falska pengar långivare? Grattis, du är nu på rätt plats, att Jennifer Dawson Lån Firm, ett pålitligt lån företag, roomates Ger lån till mycket låg ränta på 2%, kommer vi få ett slut på alla problem. Vi använder detta medium för att informera er om att vi ger konfidentiell hjälp och skulle vara villiga att erbjuda loans.So kontakta oss idag via mail [email protected] eller [email protected]
  massor av kärlek
  Mrs Diana

  SvaraRadera
 19. BEWARE OF LOAN SCAMS ONLINE. Are you seeking for a legitimate and trusted Finance/Lender? Beware of many lender from West Africa, Singapore and India. I am Williams Burke, a British Citizen currently residing in Bulgaria; am 52 years of age. I want to use this medium to inform everyone here about my encounter with a reliable/trusted loan lender. I have been scammed by other fake lenders and was hopeless and didn't know who to trust, until I contacted DAVID HERLEY FINANCE HOME loated in USA and they did carried out their promises by putting a great smile on my face at my greatest surprise by sending me the loan that I did applied for. Anyone of you that have also been a victim of scam, you should bother no more because, I have bring you good news and the only lender you can trust here is DAVID HERLEY FINANCE HOME, just contact them now via email: { [email protected] } or Tel: +13213231809 & Skype: dherleyfinance for more information on how to get a loan from them.

  SvaraRadera