Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Näst sämsta januari någonsin för lägenhetspriserna

Lägenhetspriserna i Sverige steg med +1.78% i januari enligt Valueguard. Januari är normalt årets bästa månad, och siffran för januari 2020 ...

2015-01-22 18:18

Totalförsvaret som genväg runt EU:s jordbrukspolitik

Jag har börjat som krönikör hos Jordbruksaktuellt (JA) och Skogsaktuellt (SA), där jag kommer skriva en krönika vardera per månad. Den första krönikan hos JA handlar om att ett återupprättat totalförsvar kan vara en väg runt EU:s jordbrukspolitik för Sveriges del, då försvarspolitik fortfarande är varje lands ensak.


JA har en upplaga på 78 500 exemplar och går ut till alla Sveriges lantbruk.

Ni hittar alltså krönikan hos JA. Texten är redigerad av tidningen. Som alltid är krönikor i tryckt media begränsade i utrymme, normalt 2000 tecken eller en A4-sida om man så vill.

Tanken är iaf att om vi skulle återupprätta ett totalförsvar, inklusive det ekonomiska försvarets livsmedelslager, kunde detta ske genom riktat stöd till Sveriges bönder. Det skulle ge en försörjningssäkerhet och ge spridning i befintlig infrastruktur. T ex kan extra livdjur hållas oslaktade som en proteinreserv och ersättning kan ges för detta. Man kan få ersättning för att hålla både extra skörd och utsäde kvar i silon. Man kan tänka sig totalförsvarsstöd för lokal livsmedelsförädling, för att motverka den extremt känsliga centralisering som gäller - i vissa fall kan viss förädling helt upphöra om en enskild anläggning skadas vid ofred eller isoleras av den lede fi.

Möjligheterna är enorma, betydligt större än man får plats med i en tidningskrönika. Exakt form kan debatteras, men det handlar i så fall om att öka försvarsbudgeten för att återupprätta totalförsvaret, där en del av totalförsvarets pengar slussas till svenska bönder. Sveriges bönder blir därmed underleverantörer till totalförsvaret.

I händelse av kris, ofred eller krig är det extremt naivt att tro att man kan upphandla livsmedel på marknaden. Sverige behöver en lokal egen livsmedelsberedskap. Det räcker annars med minskad oljeimport för att Sverige ska drabbas av svält.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

34 kommentarer:

 1. Intressant idé, men sjuklövern och EU vill ju inte ha några nationer.

  SvaraRadera
 2. 2000 tecken är väl bara en halv A4-sida. Löjligt lite. Men en bra krönika. Har vi inte råd att hålla ett försvar måste vi åtminstone ha råd att hålla ett förråd av mat, kemikalier och drivmedel till traktorer mm som räcker minst ett år. Att grejorna lagras på lantbruken utöver landet är förstås extremt lämpligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur många tror du klarar att läsa mer....
   Stressade bönder som inser att det räddar inte läget nästa vecka utan först nästa generation...

   Radera
 3. Mer debattartikel än krönika.

  SvaraRadera
 4. OT
  (Mp) förnekar sig inte. Dagens utspel gäller hur skoltoaletter ska renoveras.
  Det är ju bra att vi har åtminstone en sovjetisk planerare i regeringen, så att femårsplanen fortskrider menar jag.
  Skämt åsido, hur kan någon 2015 tro att de kommunala skolornas toaletter detaljplaneras av regeringen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En utmärkt kommunalpolitisk idé i kommuner som har misskött sin skola.

   Radera
  2. Vaktmästare är nyckelpersoner i skolorna för att upprätthålla ordning och snygghet (i ursprunglig betydelse).

   Problemet är att vaktmästare saknar befogenheter att beivra överträdelser mot ordningen och handlingar som verkar osnygghet.

   Regeringen skulle mycket väl kunna göra ändringar i skollagen så att vaktmästare får lämpliga befogenheter för att säkerställa rena och trevliga toalettmiljöer.

   Men det kommer förstås inte att ske. Definitivt inte på initiativ från mp.

   Radera
  3. Är inte säker på att jag vill ge makt till vaktmästaren att disciplinera eleverna. Att de pissar bredvid kan nog varken jag, du eller högre makter förhindra. Möjligen en sadistisk vaktmästare, men det experimentet avstår jag gärna ifrån. Däremot borde väl toaletterna administreras från skolan och inte regeringen, så där är vi nog överens. Att lägga ansvaret för kommunala toaletter hos staten och göra det till en regeringsfrågan verkar inte vara en uthållig strategi i mina ögon.

   Radera
 5. Bra ide som ligger väl i tiden, och passar bra in i den rådande trenden att flytta ut beslut och produktion till löven i strukturerna där information och kompetens finns. Det är trend man kan se lite överallt. Kontorsarbete, transporter, flygrutter, etc. Tack vare friflytande information kan alla få den information som behövs i just deras situation. Och med rätt programvara blir besluten enkla. Exempelvis håller flygledning på att transformeras från en centralstyrd reaktiv verksamhet till en prediktiv, där ett löv, en friflygande pilot, timmar i förväg kan se en kommande kollisionsrisk och åtgärda problemet.

  SvaraRadera
 6. Inte en chans Cornu. Ovanligt naivt for att komma fran dig. Men a andra sida ar hela ditt EU motstånd naivt. Enda sattet ar att fa till en fordragsforandring som aternationaliserar jordbruekt och darmed tar bort jordbruksvarorona fran den inre marknaden och troligen ocksa fran diverse WTO regler. Helt otankbart skulle jag tro. Indien kanske skulle stalla upp men i ovrigt blir det nej (kanske ocksa USA som i grunden ar helprotektionistisk med sitt jordbruk). Man kan ju bara ana vad G77 gruppen skulle saga.

  Menjag anar att du egentligeninte menar vad du skriver utan mest ar ute efter att lyfta de extremt viktiga fragorna om totalforsvar och sjalvforsorjning.

  Den gemensamma jordbrukspolitiken skapades for ovrigt en gang i tiden bla for att Europa skulle vara sjalvforsorjande. Den ansvarige holländske kommissionaren hade landets svalt under andra världskriget i farskt minne. Sedan har CAPen reformerats och ater reformerats. Sverige har kort tre huvudfragor i EU under bade sosseriet och modderiet och det ar: mer utvidgning, mindre EU budget och mindre jordbrukstod. Samma agenda som britterna. Som man sar far man skorda.

  Ber om ursakt for hopplos stavning.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. EU bör rimligen genomföra samma regler. Det är inte bara i Sverige vi behöver matsäkerhet!

   Radera
  2. Asch... Det är en åternationalisering redan på gång..
   Men det måste folk och politiker i de olika medlemsländerna själva inse...

   Annars är det en utmärkt sammanfattning av europeisk jordbrukspolitik sedan kriget...

   Radera
 7. Mycket god idé. Om de hinder som nämnts ovan är reella är det förstås svårt, men den saken kanske någon bättre insatt kan klargöra.
  Verkligen en strålande idé annars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att man som bonde kunde ha ett "försvarskontrakt" på en viss produktion med garanterat pris och en viss produktionsmodell, alltså ekologiskt - med litet insatsmedel....

   Och värnplikten kunde bokas som "integrationspolitik"....

   Radera
 8. Det är förresten mycket glädjande att se att du tar chansen att sprida vettiga idéer som krönikör.

  SvaraRadera
 9. Ut ur EU och mera nordiskt samarbete. Då får vi råd att ha förråd. Nu är ladorna tomma och statsskulden rusar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, och med bilaterala avtal därtill kommer vi långt. Precis som Norge och Schweiz.

   Radera
  2. Ja den var kul. Trodde forst ni var seriosa men hajjar ironin. Lite seg sa har pa kvallen.

   Nulli secundus

   Radera
  3. Det finns inga EU regler mot att ha civilförsvarsförråd. Finland har kvar sina förråd.

   Radera
 10. Vadå, finns det inte bröd så det räcker åt folket så får vi väl äta bakelser!

  SvaraRadera
 11. För övrigt finns det väl så mycket socker/kolhydrater i t.ex Coca-Cola att marknadstemplens olika centrallager kan hålla liv i hela befolkningen minst ett halvår!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar omlastningsplatserna för leveranserna från fabrik? De enda fabrikslivsmedel som finns i stora lager är typ Alladinaskarna i november.

   Radera
  2. Om folket inte har mat kan de väl äta bakelser lär någon en gång ha sagt. Men det går förmodligen lika bra med choklad.

   Radera
 12. Ja, du för fram tankar som dryftades inför försvarsbeslut 2004, då resterna av Försvaret och resterna av beredskapslagren effektivt avvecklades. Regering, opposition och, ja, hela riksdagen ansåg att det här med försvar hörde till historien, att man kunde ta en strategiskt paus och fokusera det mesta av försvarspengarna till JAS och Linköping med omnejd. Försvarets nya strategi blev ett regionalstöd med inslag av teknologistöd med andra ord. Om du nu vill föra in denna fråga på agendan så kommer du att bemötas med de vanliga orden - "NEJ, vi skall inte bidra till kapprustning eller ökad agression i omvärlden utan sitta lugnt i båten". Vi kommer att kunna köpa vapen och utrustning på den öppna marknaden när vi behöver ! Lite som Sverige gjorde på 30-talet. Historien kommer att upprepa sig igen, och historien visar att den som flyr en krigszon snabbt är den som klarar sig bäst !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant inlägg där Niklas. Vad menar du med den sista meningen? Är det en uppmaning att desertera i händelse av krig, eller var det bara ett rimligt konstaterande?

   Det är ju uppenbart att rysk psyops är mycket aktiv på denna blogg, och de högljudda lögnhalsarna är ju, ja, uppenbara. Men vi kan nog vara säkra på att dessa till stor del är avsedda som avledning från annan, mycket mera nedtonad psyops, där man håller sig på en rimligare nivå som är svårare att upptäcka och avfärda. Man undrar ju om det är fallet här? Mycket svårt att avgöra, då resten av inlägget är så vettigt och bara innehåller sådant som vi alla kan hålla med om.

   Radera
 13. Mycket bra idé att subventionera lagerhållning i stället för att subventionera löpande produktion. Det skulle även vara intressant för bulkinsatsvaror som lagerdugligt foder, konstgödning och diesel.

  När det gäller livsmedelsförsöjning brukar jag önska lagerhållning av bulklivsmedel som mjölkpulver, havre och annan spannmål och vitaminer så går det i alla fall att hålla befolkningen levande men missnöjd på gröt. Mycket nytta per peng och liten löpande driftskostnad för lagren. Skulle man pervertera det till marknadsinterventioner för att hålla uppe livsmedelspriser skulle marknadsstörningen i senare led när det skall dumpas innan det blir för gammalt kunna minimeras genom att man gör etanol och biogas av maten.

  En annan kritisk funktion är distribuerad drivmedelsförsörjning. Jag tvivlar på att det ens finns tankbilar för att i tid fylla på alla nuvarande reservelverk när det blir geografiskt omfattande strömavbrott. Det borde finnas en bränsledepå per kommun med inbrotts och splitterskyddad tankar för några veckors behov, ett par rader bränslepumpar, någon tankbil eller två i garage med kontrakterad chaufför och ett par containrar med jeepdunkar. Detta skulle även kunna användas för att bränsleförsörja vår mycket lilla armé vars många små "100-förråd" är skrotade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådärja. Där kom kvällens bästa inlägg. Mycket viktigt.

   Radera
 14. Man måste komma ihåg att vi också har en annan tjuvnadssituation nu än när "den som spar han har"-paradigmet rådde.

  Det innebär att lager, särskilt många mindre distribuerade, kräver betydligt större resurser att säkra upp.

  Nyckelord: Diesel, skogsmaskiner. Återledare i koppar. Ny polisorganisation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste fixas i vilket fall. Antingen personalintensivt och med hårdare påföljder eller med personalsnål och integritetsutplånande övervakning av biltrafiken.

   Radera
  2. En del arbetslösa kan snabbt få utbildning för att bevaka lager som väktare. Videokameror fast monterade och på små drönare kan säkert snabbt reducera antalet tjyvar som intresserar sig för dessa lager. Bättre kontroll av alla skrothandlare och lite fler tullare för att försvåra exporten av stulen koppar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Jag tror du ställer ut falska löfen till de småbruken. Som vanligt kommer det att bil den som har råd att anlita advokater och lyckas ljuga ihop vilka volymer och kvalitet man klarar av som ror hem spelet med lukrativa försvarskotrakt. Inte någon småbrkare utan politiska kontakter. Sen är det väl frågan om inte godsägarna och militärerna i slutändan gör gmensam sak säljer maten till utländska köpare som har råd att betala och ser till att skjuta kommunisterna som protesterar mot det.

   Radera
 15. Djur eller maskiner.
  Försvaret kanske behöver ha traktorer för framtida truppförflyttning eller lador för inkvartering.
  Eller ett bränsleförråd som ständigt behöver förnyas.

  SvaraRadera
 16. Hur ska bönderna betalas? Högre skatt? Eller vad ska vi spara på istället?

  SvaraRadera
 17. Det hela faller på att våra politiker inte bara avskaffat "Försvaret" utan även idén om "vi", svenskarna. I en situation såsom du beskriver är det väl högst sannolikt att det råder brist på mat på fler ställen och med den logik som används för att förneka oss rätten till vårt land, våra skattemedel och till och med vår kultur och särart så är det väl svårt att hävda annat än att även ev. livsmedelsförråd tillhör alla i hela världen precis som alla som åkt, eller skulle kunna tänkas åka, tunnelbana i Stockholm är svenskar. Det är väl inte så långsökt att man i den svenska median genast ser en direkt röd linje mellan Sveriges framträdande roll i den atlantiska slavhandeln, Förintelsen (där visserligen tyskarna spelade en viss roll men huvuddelen av ansvaret ändå finns hos nu levande svenskar, och i den HÄR kontexten är inte alla världen svenskar). Det skulle ju då bara vara ytterligare ett uttryck för svenskarnas rasism om vi satt här och genom idogt arbete och noggrann planera lyckats undvika hungersnöd medan man på andra ställen svälter.

  SvaraRadera