Cornucopia?

2015-01-22 10:17

Svenska språket behöver nya ord

Svenska språket lider av språkliga brister. En sådan brist är substantiv för det femtiotal olika former av frost, is och snö på en bilruta när man är stressad på morgonen.


Likt eskimåerna har svenskan en lång rad ord för snö, eller olika varianter av frusen diväteoxid (vatten). Frost, rimfrost, nysnö, pudersnö, kramsnö, slask, modd, skare, snöblandat regn, regnblandad snö, spårsnö mfl mfl.

Dessa ord har rimligtvis växt fram under århundrandena och avspeglar ett historiskt behov i språket. Men bilen har bara funnits med oss i hundra år, och blev inte allmängods förrän på 50- eller 60-talet. Vi har helt enkelt inte haft bilar tillräckligt länge för att komma fram till separata ord för den jävla isen på bilrutan.

Den kan vara tunn frost, som lätt släpper. Det kan vara frost där stigande temperatur har gjort att den smälter undertill och inte ens behöver skrapas bort, utan kan tas bort med en handske. Den kan vara tio centimeter snö, fastfrusen i is under. Den kan vara regnvatten som stelnat till en enda stor skorpa av is när temperaturen snabbt fallit. Den kan vara tjock frost med isklumpar i, där regndroppar från några minuters duggregn fastnat. Den kan vara den typen av frost som krampaktigt klamrar sig fast i glasets släta yta samtidigt som du redan är försenad tio minuter och som ingen form av verktyg biter på. Det kan vara den stenhårda frosten som måste repas bort. Det kan vara frosten som fick stenskottet att bli en tjugo meter lång spricka.

Här saknas det helt enkelt ord.

Luciferfrost. När helvetet fryser igen. Det är den där frosten som inget verktyg biter på. 

Floppfrost. När du genom fönstret konstaterar att rutan måste skrapas och går ut tio minuter i förväg, bara för att upptäcka att frosten inte ens behöver en skrapa för att avlägsna.

Helst vill man ha helt separata ord, istället för sammansatta substantiv, likt skare för snö. Dessa behöver förstås en kulturell kontext för att växa fram. 

Låt oss berika det svenska språket. Ser fram emot era förslag. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

24 kommentarer:

 1. Här kommer mitt förslag: webasto.

  Det motsvarar "ingen frost, rimfrost, nysnö, pudersnö, kramsnö, slask, modd, skare, snöblandat regn, regnblandad snö, spårsnö på rutan".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade med fjärrkontroll (600m räckvidd) i min förra bil. Funkade utmärkt om man kom ihåg att slå på den.

   Radera
 2. isbark: blöt snö och slask som sedan fryser till och täcker hela bilen med ett tjockt pansar

  117000 träffar på google

  SvaraRadera
  Svar
  1. Isbark är väl när fukt i luften i form av små underkylda vattendroppar som fryser till is så snart de landar på ett (kallt) föremål, i detta fall bilrutan. När detta sker i de allra värsta förhållandena under bilkörning vet jag inte hur göra förutom att ha maxvärme i bilen, allt blås på rutan, köra långsamt med vindrutetorkare, spola rikligt med oblandad spolarvätska och stanna var 500:e meter för att ändå gå ut och skrapa is.

   Radera
 3. pansarfrost, betongis, ryssis, chock-is superis. Isboost: oväntad snabb istillväxt, kan motverka s k egoboost.

  SvaraRadera
 4. AFA-is: Is som sitter så hårt att man riskerar att krossa rutan när den avlägsnas.

  SvaraRadera
 5. Ispansar. När det tar en halvtimme att skrapa bilen.

  SvaraRadera
 6. Byggde en carport för 10 år sedan. Tror jag nått break even i nedlagd tid genom att slippa skrapa rutor.
  Varje vinterdag är på pluskontot nu. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyckost! Mitt garage funkar inte längre som garage då det är för mycket andra prylar i det så att bilen inte får plats. Har hört att det är ett vanligt problem bland carport och garageägare.

   Radera
 7. Har inget ord för det, Volvo med dieselvärmare och tidur, isskrapa utgår ur ordförrådet.

  SvaraRadera
 8. Mysis. Den is som sitter på bilar, vare sig konsistens, när du själv bara använder cykel.

  SvaraRadera
 9. "Approprierings-is". Betong som låtsas vara is. Förkastligt ur ett kulturrelativistiskt perspektiv.

  SvaraRadera
 10. Möttis.
  Is som sitter stenhårt när man är försenad eller på väg att bli till ett viktigt möte.

  SvaraRadera
 11. Svar
  1. Ben Dover is that you?

   SD-domänen såld efter bluffbud
   http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/sd-domanen-sald-efter-bluffbud_4269859.svd

   "Emil Schwarz, säkerhetsansvarig på Tradera, vill inte avslöja hur bedömningen gjorts att den aggressiva budgivaren "Ben Dover" varit oseriös. Men säger att "det har sett ut som att det handlar om sabotage och att man inte haft för avsikt att betala för sig.""

   Radera
 12. Kupévärmarfast frost: Sådan typ av frost som sitter kvar efter tre timmar med kupévärmaren påslagen. Tämligen sällsynt, i alla fall på mina breddgrader. Har Cornu ingen kupévärmare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo. Elektrisk dito. Har dock en tendens att glömma att koppla in den.

   Radera
  2. Skaffa en Tesla då! Den har "Smart Preconditioning" och lär sig efter ett tag när du behöver bilen och förvärmer/kyler bilen efter detta innan du behöver bilen. Kräver visserligen att du använder bilen på ett regelbundet sätt och jag misstänker att så inte är fallet...

   Radera
 13. Eldkastaris. Is på militärfordon som byggts upp under en 31-timmars fordonstransport på tåg mellan Örbyhus och Jokkmokk vintern 98-99.

  SvaraRadera
 14. Svar
  1. http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Bil-tillbehor/Kapell/Sno--och-solskydd-39502/

   Radera
  2. Denna är suverän! Men, det funkar exakt lika bra med en gammal trasmatta, eller en carport vars funktion är att hindra utstrålningen. Kanske kan man lägga en skiva (wellpapp?) över rutan. Om man inte äger en bil som är så pass ny att man fortfarande bryr sig om lacken.

   Att skrapa is är således för amatörer. En amatör bör ha bra redskap och ett sånt är den isskrapan som har tre kanter: en gummi för de allra mjukast frostformerna, en i hårdplats för det lite mer stadiga isformerna, och slutligen metallskrapan som tar tar i valfri *permais* på rutan.

   Spånar:

   Fjunfrost (som ett fjortisskägg, tas enklast bort med handduk)
   Skorpis (en frasig is)
   Isbarksfrost (började med frost som sedan barkats över)
   Barkad is (vatten från exv regn som sedan övergick i mer dimma som frös fast på blankisen)
   Lageris (flertalet regnskurar som lagrar isen, lätt att ta bort då den lossnar i skikten likt en lavin)
   Tumknäckaris (när det är så hårt att skrapan hugger fast och man stukar tummen, just i den där stressiga situationen då man ska rengöra fanskapet på 2 röda men det tar typ 7 minuter)

   Radera
 15. Det finns redan ett ord som hanterar all bilrutefrost, kupevärmare.

  SvaraRadera
 16. Du har väl plats för en carport? Kostar ju inte ens speciellt mycket och man slipper förutom frosten också att borsta bort snö.

  SvaraRadera