Cornucopia?

2015-01-16 15:00

Svagare avslutning på bostadsbubbleåret

Bostadsbubbleåret 2014 avslutade svagare i december, med endast 0.3% kvalitetsjusterad prisuppgång för helåret enligt Valueguard. Detta i kontrast mot 15.2% prisökning under 2014, eller 1.19% (1.152^(1/12)=1.011861426) i månaden.


Enda kraftigare uppgången i landet i december var enligt Valueguard villor i Göteborg, som tokrusade med 3.0%. I Stockholm föll istället villorna med 0.7% och i Malmö gick bostadsrätterna tillbaka med -0.4%. I övrigt var rörelserna uppåt 0.2 - 0.4% i december och 0.3% för hela HOX-index.

Lägenhetsprisindex i Stockholm
Källa: Valueguard
Dock ska man inte teckna in något negativt alls en enskild svag decembermånad, även om vi hade regeringskris, decembersveket och beskedet från Finansinspektionen att amorteringskrav ska införas. Exempelvis var juni svagare än december, men det stoppade inte uppgången om 15.2% på helåret.

Tvärt om är december generellt en dålig månad för bostadspriserna. HOX-index föll i december 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008 och 2007. December 2014 var alltså första decembermånaden sedan 2006 med stigande bostadspriser, generellt.

Det hela är alltså ett styrkebesked och den uppåtgående trenden i bostadspriserna har inte rubbats av den politiska dramatiken i december eller besked om amorteringskrav.

Möjligen kan en så stark december tala för att man nått den avslutande maniska fasen av bubblan. Året efter vi senast hade en positiv december toppade bostadspriserna för att sedan falla i nästan två år, dvs 2007 - 2009.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

7 kommentarer:

 1. Jag tror det beror på upptagenheten med helger och firande och shoppande!

  SvaraRadera
 2. Helt sjuk uppgång på året.

  15%, avkastningen på eget kapital i den investeringen är mumma. Rakt upp i himlen ska vi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du köpt din bostad kontant?

   Radera
  2. Sälj för fan...det gör alla som sysslar med investeringar

   Radera
  3. Samtidigt som kronan tappat 30% i värde. Så justerat till utländsk köpkraft har bostäder blivit 15% billigare senaste året. Vill du ha ännu högre avkastning spana in Zimbabwebörsen:
   http://www.goldonomic.com/ZimbabweIndustrialIndex2007.GIF

   Radera
 3. Är väl inte intressant.

  Men jag tror de flesta belånar. Det är därför jag säger att avkastningen på eget kapital är mumma!

  SvaraRadera
 4. Nåt att fundera på över helgen:

  Gulduppgången i euro mot dollarn! Vad beror den stora skillnaden på?
  Jo, EMU och Europa är först ute att vingklippas. Kapitalflykt till Tyskland, Schweiz och USA!
  Lycka till när övriga länder inom EMU funderar hur de ska kunna omsätta sina statslån till låga räntor framöver....nästa år!

  SvaraRadera