Cornucopia?

2015-01-25 11:07

Stationär DAB helt meningslöst

I normalläget är stationär DAB helt meningslöst. Samtliga Public Service/Sveriges Radios digitalkanaler, plus ordinarie kanaler, finns nämligen helt störningsfritt och med högsta ljudkvalitet att lyssna på live på Internet.


Enda gången man faktiskt behöver använda radion för att lyssna på digitalradio är om man inte har tillgång till Internet, vare sig via tråd, WiFi eller 3G/4G. 

Teracom anger på sin söktjänst att jag via DAB har tillgång till SR Klassiskt, SR Knattekanalen, SR P2 Klassisk Jul, SR P3 Star, SR P4, SR P4 Bjällerklang, SR P7 Sisuradio och SR Världen.

SR Klassiskt finns online här, SR Knattekanalen finns här, SR P2 Klassisk Jul sänder förstås bara runt jul, SR P3 Star finns här, SR P4 finns online i alla olika varianter här är Göteborg, SR P4 Bjällerklang sänder bara vid jul, SR P7 Sisuradio finns här och SR Världen finns också.
Ljudkvalitet hög vald.

Sedan har man förstås ordinarie SR P1, P2 och P3. Därtill finns Stockholmskanalen SR Metropol och Malmökanalen SR Din (inte min) gata. Yo, mannen!

Helt brus- och störningsfritt. Man kan dessutom välja mellan låg, mellan och hög kvalitet på ljudet om man är bandbreddsförbistrad. Hög kvalitet på ljudet fungerar helt störningsfritt över vanligt xDSL.

Sveriges Radio stöder även Internetradiodatabaser som Reciva med massor med mottagare och vTuner med massor med mottagare, vilket gör att man med en Internetradioapparat kan lyssna på SR:s kanaler.

Man kan också använda SR:s mobilapp Sveriges Radio Play, och t ex strömma via AirPlay eller Bluetooth till hifi-utrustning, eller docka mobilen med någon hifi-utrustning, eller bara koppla in ett par hörlurar. Allt som krävs är Internettillgång via 3G/4G eller WiFi. Gränssnittet för SR Play-appen är överlägset alla radioapparater, inklusive de mest avancerade DAB-apparaterna och erbjuder fantastisk funktionalitet.

Fast det är klart - när man upptäcker Internetradio, så upptäcker man också att det finns 10 000-talet kanaler att välja bland globalt och tusentals på engelska språket. Helt plötsligt är man befriad från Sveriges Radio och kan lyssna på något helt annat. Det är inte så att P3:s "nya musikmix" på något sätt är överlägset världsbäst om man inte älskar svensk språk- och ordförrådsförbistrad förortsrap, mannen! Radiomonopol och radiolicenser är minnen från en tid innan Internet, det sk DDR-Sverige där svenska staten bestämde vad och när vi skulle lyssna på något.

Så endast när Internettillgången är nere, när strömmen har gått, eller när man är långt ut i obygden bortom all mobiltäckning, behöver man numera sänd radio i luften. Och vid dessa tillfällen är FM-bandet både optimalt och bättre då man även under dåliga förhållanden kan uppfatta vad som sägs och enskilda sändare har enormt mycket bättre räckvidd, t ex om den närmaste sändaren är utslagen. Plus att FM drar mindre batteri än DAB.

Det finns anledningar till att allt fler apparater har WiFi- och Internetkopplingar och stöder olika former av Internettjänster, som t ex Spotify. Det finns anledningar till att de inte stöder DAB/DAB+. DAB är inte av lyssnare efterfrågad utveckling.

För kriskommunikation fungerar FM-nätet utmärkt. Faktiskt sänd radio är utdöende och radiolyssnandet minskar för varje år. Det finns ingen anledning att svenska folket ska tvingas hosta upp två miljarder för att kunna få information i händelse av kris när FM-bandet släcks 2022.

Blogggrannen Swedish Prepper uppmärksammar att Norge nu får kritik för tankar att stänga ner FM-bandet, vilket direkt hotar norsk krisberedskap. Av svenska Public Service-rådet. Fast Sverige får tydligen inte den kritiken trots att vi planerar exakt samma sak.

Kringkastad radio är en relik från 1900-talet och DDR-Sverige, oavsett om man kallar radion digital eller analog. Den analoga tekniken kan åtminstone en händig person slänga ihop en mottagare (eller sändare!) för av skrot hemma i garaget.

När jag lyssnar på radio i hemmet sker det över webben eller via SR Play streamat via AirPlay till en riktig musikanläggning. Den som inte tillber Church of St Jobs (NASDAQ:AAPL) kan välja någon Bluetooth-högtalare eller annan lösning för strömning av ljud inom lokalen. Ljudet blir helt digitalt och störningsfritt oavsett terräng eller väderförhållanden. DAB kan inte konkurrera med detta. Senast ens FM-radion var framme i hushållet, annat än för årligt funktionsprov, var vid stormen Per januari 2007. Varför ska vi lägga miljarder av privata pengar och skattepengar på införa en sämre tjänst, DAB/DAB+, än det som vi redan har nämligen radio via Internet?

I morgon 07:15 är jag i studion hos P4 Radio Sjuhärad fram till ca 07:55. Ni kan lyssna live på programmet här via webben om ni inte tvunget vill lyssna över FM lokalt. Är du på pendlande fot 07:15 - 07:55 och inte bor i Sjuhärad kan du med fördel lyssna via appen Sveriges Radio Play.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

28 kommentarer:

 1. Hur är det tänkt att vädersändningar skall nå ut på fjäll och till båtar om FM-bandet läggs ner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du utgår från att dom tänker på sånt?

   Gissar att du kommer att få svar som. "Du kan kolla med en app i mobilen", "koppla upp dig till wifi och titta på SMHIs hemsida" etc.

   Radera
  2. Det var en hälsosam mix av ironi och retorik. Alla organisationer är affärsdrivande med vinstmaximerande som mål. AKA byt system och plattform med jämna mellanrum för en debiteringsgrundande tidplan. Man bör även betänka vad utbyte från analogt till digitalt innebär.

   http://www.maxicom.se/Stralningsrisker.php

   Radera
 2. Man kanske kan spara två miljarder genom att tala om för minister Åsa hur mycket mer växthusgaser eller kärnkraftsel dom ökande effektbehoven (el eller batterier) som DAB radio införandet kommer medföra? Ett av få tillfällen man kan ha nytta av en sk. nyttig idiot?

  Att ansvarig minister Alice i underlandet (kulturministern) ska kunna förstå naturvetenskapliga samband eller beakta beredskapstekniska faktorer är inte särkilt troligt. Når större risk att dom istället utreder DAB radions påverkan på dom elöverkänsliga och plöjer ner ännu mer pengar på detta.


  SvaraRadera
 3. Antag att det blir DAB och att ingen köper apparaterna. Antag därtill att krisberedskapen är ganska obefintlig och att det staten har att basunera ut vid kris inte hjälper överlevnad.

  Är det då inte bättre att försöka lösa det här problemet i civilsamhället? Det räcker ju med att det finns entusiaster här och där som kan sprida informationen i sitt närområde om krisen väl kommer.

  Det som behövs är ett kommunikationsmedel som är lätt och billigt att bygga och som har en distribuerad design, nåt slags mesh-nät (blir därmed svårt att slå ut).

  En utmaning till alla amatörradioentusiaster att fixa? Det kan kanske blåsa liv i det utdöende släktet?

  Eller så är det en lysande företgasidé att bygga en sån produkt; det finns ju ett antal oroshärdar på denna jord. Då får man den battletestad också.

  Man kan säkert låna in bra idéer från peer2peer-teknologi. Tex att varje nod bara kommunicerar med vänner man bytt nycklar med. Släpper man kravet att det ska gå att bygga med enkla komponenter från nåt gammalt startkit från Elfa blir det kanske ännu enklare. Man kan bygga det på RasberryPie eller Arduino.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns tankar på decentraliserade oportunistiska smartfån-nät, där varja smartfån är en router som kan reläa vidare internetkopplingen vid katastrofer. Har för mig att jag även läst något om att det testats i obygden i Afrika.

   http://www.academia.edu/6649175/Post_Disaster_Relief_Operations_Communication_Using_Grid_Location_Services_in_Smartphone

   Radera
  2. Hårdvara finns, entusiarterna finns: https://myriadrf.org
   Vad som saknas är ett fritt AM band.

   Radera
 4. Robert Aschberg har skrivit några krönikor om digitalradio, bland annat denna som sammanfattar lite vad som motiverar hela skiftet. Det verkar handla om sändningskostnader, rikstäckning och bandbredd. Möjligen också om argumentet att internet inte har nog plats för all radio idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gäller plats för radio på internet är inte det ett problem. Jämfört med HD IP-TV som redan finns och används av många så är det som behövs för radio försumbart.

   Radera
  2. Det handlar om Teracom och att dess personal skall ha någon form av sysselsättning.
   Ungefär som SAAB och vårt "försvar" typ.

   Radera
  3. Används av "många" och av "alla" är två olika saker. Med IPTV så använder man sig i regel av multicast, dvs man använder en dataström till en lokal nod som sedan distribuerar denna genom separata dataströmmar till de olika TV-mottagarna i området. På så vis reducerar man bandbreddsbehovet betydligt. Vid Video On Demand så fungerar det på ett liknande sätt, alla som vill se en viss film ansluter inte till samma server, utan till en lokal media server där innehåll finns lagrat.

   Internetradio brukar däremot vara unicast, dvs en dataström från en central server till varje mottagande enhet. Detta kräver mer bandbredd och löper större risk att överbelastas om många får för sig att lyssna på samma kanal (samma server).

   Slutligen så finns en skillnad till, med IPTV så är det förhållandevis få som tittar via 3G/4G näten, ska vi ersätta dagens FM-radio med internetradio så kommer en betydande del av trafiken ske via dessa trådlösa nät istället. Något som i sin tur också kräver abonnemang för att man ska kunna lyssna.

   Radera
  4. Men det behöver inte ersättas något alls. Låt FM-radion vara kvar, så kan de som vill lyssna på annat göra det.

   Radera
  5. Problemet är kanske att komersiell radio vill åka snålskjuts genom att staten ska betala för övergången. Det är klart att det blir billigare då. Nu måste de ju ha sina egna sändare som drar el.

   Radera
  6. Om det är mycket dyrare att sända analogt kommer väl FM-bandet att snabbt överges när digitalradion sprids. Det går liksom inte att hålla liv i bägge.

   Radera
 5. Det finns tydligen ingen ekonomi i att producera kvalitetsradio, MTG-Radio gjorde ett försök med Radio1 Där Aschberg var programledare men fick lägga ner. Så det vi kan se fram emot är ytterligare kanaler som spyr ut skvalmusik från en hårddisk på repeat. Verkligen nödvändigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde nämna reklamen som finns på samma hårddisk för att finansiera eländet.

   Radera
  2. Finns utmärkta kvalitetspodcasts, men vilka det är ekonomi i vet jag inte. Känns som en rätt oviktig fråga för mig som lyssnare, så länge NÅGOT driver människor till att producera kvalitet.

   Radera
 6. Nu på morgonen tog jag en skidtur och lyssnade på "Godmorgon världen". Vid sängen har jag en enkel radio med hörlurar. Svårt att ersätta med internetradio. DAB kan nog vara bra i storstäder där det är trångt i etern. Men bra om vi fick behålla FM där det är möjligt.

  SvaraRadera
 7. Jag tycker det låter som trams att FM-bandet är fullt. Men om det nu är så kan väl SR vara hyggliga o lägga ner P3 o samtidigt motverka fördumningen av samhället :)

  SvaraRadera
 8. Låt SR lägga ner FM och överlåt det till försvaret. Sändare och master finns redan. Sen kan försvaret köra ut de "viktiga" kanalerna med en avtappning från SR.
  Låt sen SR leka med DAB bäst dom vill. Jag behöver då inte köpa en DAB-radio av krisberedskapsskäl iaf.

  SvaraRadera
 9. SR Sjuhärad är lyssningsbar även i Göteborg, är väl bäst att påpeka. Det händer att jag rattar inte den kanalen på väg till jobbet om det är så illa att programledarna pratar i samtliga andra radiokanaler och SR7 är den sista jag inte kontrollerat pladderstatusen på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den räckvidden lär inte fungera för DAB...

   Radera
 10. @stigw @Reymar
  Jag tycker också att det låter som struntprat att det är fullt i FM-bandet.
  Åk till ett tätbefolkat område t.ex. SF och sätt på radion, det ligger ibland en ny kanal redan efter ca 0,2 MHz.

  SvaraRadera
 11. Teracom är ett statligt ägt bolag med säkerligen 1000+ arbetstillfällen under paraplyet om man räknar med underleverantörer och konsulter. Den som inte tror att den gamla rundradions fortlevnad är arbetsmarknadspolitik misstar sig.

  SvaraRadera
 12. Man behöver inte ens vara händig för att kunna slänga ihop en kristallradiomottagare, det enda som krävs är att man är läskunnig och kan följa några enkla instruktioner.
  http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/radio/ten_minute_radio.html
  http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/radio/radio.html
  Allt som krävs är en antenn, spole, diod, kondensator (variabel) och en högohmig hörlur samt ca 10 minuter till godo för att koppla samman komponenterna. Varken batteri eller strömadapter behövs för att lyssna, apparaten drivs nämligen av energin från de inkommande amplitudmodulerade vågorna som bär radiosändningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det du beskriver är en AM-mottagare. Det är inte så enkelt att bygga en FM-mottagare. En frekvensdemoduleringsdetektor är inte så enkel, se Foster-Steely detector;
   http://en.wikipedia.org/wiki/Detector_%28radio%29#Slope_detection
   Dessutom behövs en heterodynmottagare för att få bra selektivitet (annars hör man flera kanaler samtidigt). En radioamatör med lämpligt komponentlager kan kanske lyckas bygga en FM mottagare, men knappast dagens gymnasieingenjör utan övning.

   Radera
  2. I dagens värld är fm att föredra då det ger bättre ljudåtergivning o.d. men i en värld i kris är am bättre. Detta pga att am har bättre täckning (speciellt under natten), lägre strömförbrukning och enklare sändare och mottagare jämfört med den hårdvara som krävs för fm-radio. Förvisso finns det inga am-sändare i Sverige längre, men BBC sänder fortfarande och går att få in. Dessutom kan man ju i händelse av kris slå igång de gamla svenska am-sändarna som nu endast tjänar som museum.
   http://sv.wikipedia.org/wiki/Motala_l%C3%A5ngv%C3%A5g

   Radera
  3. Antar att du med AM menar kortvåg (alternativt är du inte up to date med att BBC har slutat att sänga på mellanvåg). Det som vanligtvis betecknas AM på radioapparaterna är mellanvåg. Den BBC som går att få in på kortvåg här är egentligen avsedd för Afrika, sändningarna för Europa har man lagt ner.

   De gamla svenska sändarna för Radio Sweden är sålda till utlandet eller förstörda, för här twittrar vi istället...

   Radera