Cornucopia?

2015-01-28 06:54

SEB:s rekningar och sågningar inför rapportfloden

SEB släppte igår sina rekommendationer inför rapportsäsongen. Några direkta säljrekommendationer finns inte, utan det sämsta man har att säga är behåll (eng hold).


Favoritaktierna inför rapportsäsongen är Nordea, Atlas Copco, Gränges, Mekonomen och Net Entertainment.

Sämst sätter man Getinge, SCA, ICA Gruppen och SSAB.

Man konstaterar att rapportförväntningarna har sänkts det senaste kvartalet, men väntar sig att de svenska bolagen visar upp en vinsttillväxt på 11 - 15% 2014 - 2016. Kort sagt att konjunkturen fortsätter återhämta sig. Trenden ska annars vara 9% om året för SEB:s index över bolagens vinstökningar.

Dock lämnar SEB ifrån sig väldigt blandade signaler, gissningsvis är det ibland vattentäta skott mellan olika analysavdelningar eller individer. Mer om det senare.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

5 kommentarer:

 1. Lite märkligt att de inte kan hitta någon säljrek...men det kanske säger en del om börstemperaturen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kollade precis mina indexfonder, har gått upp i snitt 18,7% per år de senaste tre åren. Känns som en hållbar trend.

   Överväger att kliva av tills det lugnat sig, men min timing kan säkert prestera sämre än index ändå så jag är osäker :)

   Radera
  2. Lite lekmannafunderingar. Borde inte den svaga svenska kronan innebära lyft för vår exportindustri. Visserligen valutasäkrar bolagen för en viss tid framåt men på sikt så borde det väl gynna vår export. Å andra sidan är ju vår exportinrikade verkstadsindustri påtagligt volatil och i en tid när tillväxten i världen inte är den högsta så talar det väl lite emot den sektorn. Bolag i andra sektorer som har stor andel export kanske kan vara något exvis det redan högt värderade Elekta.

   När ECB kungjorde månatliga QE ända till september 2016 så borde det väl innebära ett successivt tapp av Euron mot dollarn så att ett land som Tyskland som redan är världens största exportör gynnas än mer. Dock räknas med Kinas export inte handel med deras delstater men i Tysklands export inräknas handel med EUs medlemsstater.

   Radera
 2. I princip ingen analysfirma ger säljrekomendationer eftersom dom är livrädda för att bli stämda för att ha orsakat kursfallet. Självklart är det mest en fara i USA men det har även smittat av sig internationellt och blivit en outalad standard.

  Istället slutar man bevaka företag man tror ska gå dåligt.

  SvaraRadera
 3. Märkligt inlägg. Enligt min vetskap har SEB 11 procent av sina täckta bolag på säljlistan för tillfället. Andelen behåll uppgår till 35 procent.

  SvaraRadera