Cornucopia?

2015-01-15 13:39

Schweizerfrancen släppt fri mot euron

Schweiz släppte idag sin franc, CHF, fri mot euron. Francen steg snabbt i värde och schweiziska börsindex rasar på starkare valuta.

Dagschart EURCHF
CHF knöts mot EUR i augusti 2011, i praktiken en devalvering av den schweiziska valutan, för att inte schweizisk export till EU skulle bli lidande av Eurozonens skuldkris. Man har sedan dess kontrollerat låtit CHF bli starkare mot EUR, men släppte så idag valutan helt fri igen.

Skuldkrisen är dock inte över, så vi får se hur länge det här håller...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

6 kommentarer:

 1. Lite mer på Flute-tankar om effekterna samt tänkbara fortsatta effekter. Vi får väl slå våra kloka huvuden ihop och fundera lite till över detta! http://flutetankar.blogspot.se/2015/01/kaftsmall-fran-schweiz.html

  SvaraRadera
 2. Det här bevisar väl klart och tydligt att mindre centralbanker inte kan stå emot när FED och ECB bestämt sig för att "få igång inflationen"? För Sverige borde det således bli problem oavsett vilket håll det rör sig åt, faller kronan för mycket blir det problem att hålla räntorna på låga nivåer, om kronan stärks för mycket blir det problem på börsen + hos exportbolagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde nämna det tredje alternativet, att parera flykten till eller från kronan genom QE eller räntehöjning. Detta fungerar uppenbarligen inte heller då obalanserna blir för stora i längden, som det nu blev för SNB.

   Radera
  2. Det luktar börsrally istället för en förväntat mindre(11%) korrektion. Tydligen spekuleras det i att ECB igen ska ta till storsläggan. Idioter. Vi får se när tyskarna genom Bundesbank reagerar när räntorna går norrut. Situationen liknar inte helt USA(inte minst kommer ECB köpa "allas papper") där de längre räntorna steg under delar av QE-perioderna. Skall bli intressant att se om bankerna i Europa börjar sälja in de stora risk-obligationerna?

   Radera
 3. Intressant att bolån i CHF är väldigt populärt i Polen och Ungern, och även i Kroatien och Cypern. Kan bli stökigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är överhuvudtaget vanligt att människor blir blåsta av bankerna genom att erbjudas låna i utländsk valuta. Bankerna hedgar sina lån om det behhövs. Knappast låntagaren. Håller med om att allt det vi ser runt om oss är ett enda kasinospel som kommer att krascha. Var så säker när banker helt saknar ordentliga tyglar.

   Radera