Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2015-01-03 18:50

Säpo - nu regimens egen hemliga polisstyrka

Från årsskiftet har Sverige nu två polisiära myndigheter och det statliga våldsmonopolet är nu fördelat på konkurrerande myndigheter. Därtill är nu Säpo direkt underställd regimen (regeringen) och svarar inte mot polisen, utan ska tvärt om ta förslag från politiker i ett sk "insynsråd".


Regeringen kan via regleringsbrev direkt beordra Säpo vad eller vilka myndigheten ska ägna sitt våldsmonopol på.

Därtill kommer "insynsrådet" att få ge förslag.
"En nyhet är att Säkerhetspolisen nu får ett eget insynsråd med förtroendevalda politiker som följer verksamheten på nära håll och har möjlighet att ifrågasätta och komma med förslag."
Vill Säpo t ex utreda eller spana mot religiös extremistisk terrorism kan politikerna ifrågasätta detta och komma med förslag om att man istället borde ge sig efter oppositionen.

Ett av Säpos ansvarsområden är gummibegreppet författningsskydd. Detta innebär "motverka otillåten påverkan på grundläggande demokratiska funktioner". Vilket förvisso sägs handla om trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda, myndighetsföreträdande och journalister.

Detta är ett gummibegrepp där speciellt trakasserier kan tolkas väldigt brett.

Dessutom hamnar man nu i ett läge där två polismyndigheter kan få samma uppdrag. Exempelvis ett bombdåd mot en åklagare. Detta faller under Säpo, men det är förstås polisen man ringer, och det är polisen som kommer dyka upp först.

Sverige riskerar alltså att få drabbas av den klassiska Hollywood-klichén, där polisen börjar utreda något, men sedan kommer Säpo instormande och tar över utredningen. Och sedan kanske får regleringsbrev eller förslag från insynsrådet i om detta ska prioriteras...

Även kontraspionage kan absolut missbrukas.

Nu föreligger förhoppningsvis ingen korruption och maktmissbruk inom Säpo idag. Men en god grund för framtiden är nu lagd när säkerhetspolisen är direkt underställd regeringen. Jag pekar på en möjlig risk i framtiden, och att man inte ska vara så trygg i att sittande regim är en demokratiälskande regering...

Se även Henrik Alexanderssons inlägg i frågan. Alexandersson skriver:
"Här kommer det att uppstå spännande gränsdragningsfrågor. Kommer till exempel brott mot lagen om hets mot folkgrupp att landa hos ordningspolisen eller Säpo? Skall de betraktas som ordningsbrott eller "politiska" brott? Om det senare är fallet då har vi plötsligt en hemlig polis, underställd den politiska makten – som skall se till att yttrandefriheten inte tar sig för yviga former.
Vad kan möjligen gå fel?"
Ja, hur skulle detta möjligen kunna gå fel. Regeringens egna hemliga polis...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. I händerna på svamparna... som har carte blance till nästa val. Scary...

  SvaraRadera
 2. Var inte oroliga, insynsrådet kommer vara av samma kaliber som försvarsberedningen.
  Säpo kommer därför ha fullt upp att likvidera vita medelålders män och utreda chemtrails.

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Och det kommer att få SD att sluta växa? Om DÖ används för att fortsätta dölja problem i stället för att lösa dem lär det bli en dubbling till.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Verkar som dagens politiker inte har någon koll på hur Nazityskland blev som det blev eller hur kommunistländernas hemliga polis fungerade. Alternativt är det just det som de känner till...

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att ge ett visst perspektiv till det du påstår kan det vara värt att räkna upp hur många länder med lång demokratisk tradition där säkerhetstjänsten är underordnad/varit underordnad polisväsendet.

   Radera
  2. Nja, det jämförelsen håller inte riktigt. I nazityskland fanns det flera polisorganisationer som delvis konkurrerande/saboterade för varandra så just deras ledare kunde få bättre karriärutsikter. För att vara en kollektivistisk ideologi så var många nassar väldigt indivdualisitiska….vilket politiskt sett nog liknar våra svenska politiker.

   Rent polisiärt är denna variant är närmare den stalinistiska modellen med en politisk ledare som ger "direktiv" till sin polis. Politikern ser dock till att hålla distans både internt och utåt för att inte associeras alltför mycket eller få något blod på sina händer vilket ger oss illusionen av en självständig polis. Sedan offras polischefen med jämna mellanrum när syndabock behövs för de politiska besluten och deras konsekvenser.

   Radera
 5. var det under borg regeringen eller under nuvarande regering som detta klubbades igenom?

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Ännu större incitament för underättelseverksamheterna att samla överskottsinformation om, just, de förtroendevalda politikerna.

  Politikerna har möjlighet att ifrågasätta och komma med förslag....och riskera sin karriär.

  Förtroende och valda är korrekt. Underrättelsetjänstens förtroende alltså, och valda av den samma, vid äventyr att...

  Ledtråd: Jantes elfte budord, tillika dess strafflag: "Du tror kanske att vi inte vet något om dig?"

  SvaraRadera
 8. "motverka otillåten påverkan på grundläggande demokratiska funktioner"

  Otillåten påverkan som i att medvetet ljuga och vinkla för de som ska rösta, så att de röstar fel?
  Eller är det "tillåten påverkan"?

  Eller är det att man påstår sig vara ett oppositionsparti så man får många röster och sen lämnar man över all sin makt till sina motståndare?

  SvaraRadera
 9. Den nye rikspolischefen har också tillsatts för att han vet vilka det är som utgör en fara i dagens Sverige. Givetvis inte religiösa extremister med minimal känsla för Sverige och svenskarna. Nejdå. Bort det.

  SvaraRadera
 10. Säpo. Det cirkulerar ju vissa rykten om dem. Det skall vara den ultimata slutstationen för poliser som är så inkompetenta att de inte ens kan placeras på hittegodset. Och kollegorna orkar inte med dem som "hemmapojkar" i korridorerna med evig inre tjänst. Då blir det Säpo och hemligstämpel som slutförvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har haft med Säpo att göra 2 ggr i mitt liv och båda gångerna har de verkat ganska kompetenta.

   Radera
  2. Det är i och för sig inte så svårt att vara kompetent som säkerhetspolis. Är man normalbegåvad och har tillgång till folks e-post och att avlyssna deras telefoner, samt skugga dem på betald arbetstid, hur kan man misslyckas?

   Radera
  3. Genom att följa fel person pga otur, för mycket fantasi eller för svagt omdöme?

   Radera
  4. Det är väl bara Jan Guillou som brukar sprida sådana rykten för att han är sur att de satte dit honom.

   Radera
 11. Nu blir det äntligen rätt folk på departementen också utan otillbörlig inblandning av SÄPO män.
  Fritt fram för knarksmugglare, misshandlare och ekonomiska brottslingar!

  http://www.expressen.se/nyheter/sapo-stoppade-gustav-fridolins-toppvarvning/

  Kejsarinnan Åsa har ju proklamerat till folket att: "Jag anser inte att man ska vara livstidsdömd för att man tidigare begått misstag. Det är viktigt att man tar sitt ansvar, vilket tjänstemannen gjort och han har tagit sitt straff och ångrat sin handling."…och är dessutom från de godas politiska parti naturligtvis vilket är ett villkor för denna benådning.

  Sedan får ju även Kaplan som han vill och kan stoppa otillbörlig granskning av alla muslimer:
  http://www.dn.se/debatt/sapo-trakasserar-muslimer-och-underblaser-islamofobi/

  SvaraRadera
 12. Tyvärr Cornu. Jag vill inte bli bombad av finsk reklam. Jag är svensktalande Ålänning. Så det blir AdBlock på igen-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow... haru något emot engelsk reklam oxå eller är det bara dit eget lands reklam du vänder dig emot?

   Radera
  2. Nej bara jag slipper finskan är jag nöjd.

   Radera
  3. Flytta till Sverige? Lär vara mycket bättre än finland har jag hört och så slipper du finskan...

   Radera
 13. Något som gott skulle kunna fördubblas apropå redundanta polisorganisationer är revisionen.

  SvaraRadera
 14. En stark regim behöver så klart en egen hemlig polis.

  SvaraRadera
 15. Hoppsansa. Frun kom just och sa att Stjärnklart går inte att lägga ifrån sig. Ganska hygglig recension från en storläsare. Slälv läser jag Midvintermörker. Lyckades hitta den som pocket på Finska CD-on. Var så billig så jag slapp tulla in den. Du vet väl att Åland ligger som en ö utanför EU-tullunionen. Här momsfuskar postverket, privata företag, rederier, privatpersoner och alla som kan för fullt. Vi lever på spel, droger, rederier och momsfusk här. Är tyvärr dåliga på sexhandel och trafficking. Men det går väl att förbättra. Kan Colombia så kan vi.

  SvaraRadera
 16. Det sk Försvaret får ju numer sättas in mot svenskar i Sverige om jag inte är felunderrättad. Med den nya antidemokratiska och antisvenska överrenskommelsen stärks förutsättningarna för nationellsplittring och våld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja... Försvaret får användas mot civilpersoner. Inte svenskar - för de finns inte, eller så är de iväg och krigar för någon organisation i annat land. Ett med gränser. Men sådant ont - gränser alltså - ska ju inte finnas här i den civiliserade delen av jordytan, för då kan ju någon få för sig att den inringade ytan tillhör dem och inte alla människor i hela världen.

   Radera
 17. Tja.Jag gillar egentligen inte den här låten men: https://www.youtube.com/watch?v=geHLdg_VNww

  SvaraRadera
 18. Jag får lite dåliga vibbar när jag ser deras nya vapensköld med fasces yxor - samma som Mussolini antog som symbol för sin politiska rörelse och associerar detta till DÖ som i sitt innehåll liknar Acerbolagen 1923 som möjliggjorde en fascistisk majoritetsregering och la grunden till uppbyggandet av Mussolinis fascistiska enpartidiktatur.

  Men jag är kanske överkänslig och borde istället spana vargen eller ryssen bakom knuten eller ännu bättre - gå och lägga mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sett Frankrikes vapensköld?

   Radera
  2. Yxorna är ingen nyhet i polisens vapensköld, de förekommer även i militärpolisens.

   Radera
  3. Polisen symbol har använts sedan 1718 alltså betydligt längre än fascisterna. Jämför med svenska flaggan. Skinheadsen vevade runt med den på 80-talet till den milda grad att det till Slut var lite suspekt om man själv använde den. Det var nu som militären dvs statens främsta symbol började använda flaggan på uniformen för att återta denna symbol för landet. Kolla också in finska flygvapnets symboler. En av deras fanor har tre hakkors. De var före nassarna att använda symbolen. Helt rätt fortsätta både vår fana och hakkors.

   Radera
 19. Tidigare har det inte gått att veta exakt vilka som kontrollerar SÄPO eller vad SÄPO gör. Som jag ser det finns det nu två alternativ. Nepotism, korruption etc är given i båda fallen, skillnaden är om det går att veta vilka som ligger bakom.

  Alternativ 1: Politikerna duperas av SÄPO att tro att det är de som kontrollerar SÄPO medans allt i själva verket fortsätter som förut. Isåfall blir det ingen skillnad mot tidigare, varken en förbättring eller försämring.

  Alternativ 2: Politikerna får faktiskt kontroll över SÄPO. Isåfall är det uppenbart vilka som kontrollerar SÄPO (politikerna) och vad SÄPO gör (befästa politikernas makt och terrorisera politiska motståndare etc), en klar förbättring.

  SvaraRadera
 20. OT - Kanske en stor fråga inom ett par dagar: Finns det privata selfies och filmer från insidan av det störtade planet under pågående krasch? Vem tillhör de i så fall? De anhöriga?

  Några av de lik man redan fiskat upp har sagt hålla händerna, som om de hunnit förbereda sig på att dö. Då kan man nästan gissa att en och annan av de övriga har hunnit fota/filma också - men att p.g.a åskvädret så gick det inte att sända. Dessa foton/filmer finns i så fall kvar på mobilerna.

  Att gammelmedia i vissa länder vill kunna köpa dem är jag övertygad om - kommer de att exproprieras och hemligstämplas? Vad tror bloggförfattaren m.fl?

  SvaraRadera
 21. Ministerstyre är ju strikt förbjudet i Sverige. Gäller det inte här? Detta verkar ju öppna dörren vidöppen för just detta.

  OT angående Cornus tidigare postning om "totalitära stater" som använder falska mobilmaster/Stingrays:
  http://www.foxnews.com/politics/2015/01/02/senate-asks-justice-for-more-answer-about-fake-cell-towers-other-devices-that/
  Fullt tillåtet att samla in data från alla mobiler via falska master när folk befinner sig på en "offentlig" plats.

  SvaraRadera
 22. Hur vore det att läsa på lite innan du slår på dom stora växlarna? Eller är du medvetet ute efter att vilseleda dina läsare? I paragraf 3 i polislagen står det tydligt att Säpo:s uppgift är att "förebygga, förhindra och upptäcka" brott mot "rikets säkerhet eller terrorbrott". Dom ska alltså inte syssla med *utredning* av brott, det är fortsatt polisens jobb. Regleringsbrev används vidare, enligt vår grundlag, endast till att ge allmänna föreskrifter om hur våra myndigheter ska jobba. Regeringen kan alltså inte detaljstyra hur Säpo ska jobba. Allt annat vore ministerstyre och det är olagligt. För om du nu inte visste det så ingår i begreppet ministerstyre nämligen inte bara ministrar utan alla politiker. Att du sedan gnäller om insynsråden, och verkar vara av uppfattningen att våra politiker nu ska styra och ställa, är lite paradoxalt eftersom politikernas makt ständigt minskat sedan polisen nationaliserades år 1965. De nya insynsråden har ingen exekutiv makt överhuvud taget, till skillnad mot hur det var före 1965, då lokalpolitiker satt och styrde över polisen. M a o fortsätter det mesta precis som det alltid gjort efter vår senaste stora grundlagsändring 1974, med den enda skillnaden att Säpo nu är en egen myndighet...

  SvaraRadera
 23. Genau wie Stasi... ��

  SvaraRadera