Cornucopia?

2015-01-13 17:39

SÄPO har stoppat terrordåd innan de ens är påtänkta

SÄPO har hävdat att de stoppat två terrordåd i Sverige. Vi fick just hos rikskonferensen Folk & Försvar (FoF) ett besked om hur detta gick till utan att någon åtalats. Terrordåden har stoppats innan de ens börjat planeras eller ens var påtänkta.


Om man stoppar terrordådet innan det ens är påtänkt, så har ju inget brott om förberedelser för terrordåd begåtts och ingen kan åtalas. Terroristerna behöver inte ens sättas i fängelse och svenska staten sparar enorma summor.

Kort sagt har SÄPO tillgång till teknologi motsvarande SF-filmen Minority Report, även om lagstiftningen ännu inte hänger med så man kan döma gärningsmännen innan de ens kommit på att de ska begå ett brott. Pre-crime kallas det.

Jag vill framföra ett djupt tack till SÄPO, som på detta vis stoppar brott innan de ens var påtänkta. Jag hoppas nu att även polisen får tillgång till denna teknologi eller som MUST:s chef säger "de möjligheter som ny teknik medger". Sverige kan därmed bli helt brottsfritt då man stoppar all kriminalitet innan den ens är en idé.

SÄPO är också mycket glada över samarbetet med Mona Sahlin i en mening som även innehöll ordet "kunskaper", något jag inte trodde var möjligt i samband med Sahlin. Kanske är Mona Sahlin synsk och är anledningen till att SÄPO stoppat två terrordåd?

Tillägg: Ni måste se sändningen från FoF med cheferna för SÄPO, MUST och FRA på scenen samtidigt. Man blir riktigt trygg och får en mysig varm känsla i magen av att se dessa tre herrar på bästa Hollywood-manér lägga fram sin sak. Riktigt förtroendeingivande gubbar. Mysfarbröder med äkta Homeland-känsla, lönnfeta gubbar kompletta med bruna manchesterbyxor och tjocka svarta plastglasögon. Frågan är om det är dikten som styr verkligheten, eller om Homeland bara avbildar de som leder underrättelsetjänsterna helt autentiskt? Och ja, män ska alltid kritiseras för sitt utseende. Det är kvinnor som får se ut hur som helst.

Tillägg 2: Ung Pirat har övervakat FoF-konferensens deltagare genom att sätta upp gratis WiFi-noder. Man konstaterar att personal från exempelvis MSB kopplar upp sig mot myndighetens mailservrar via okrypterade förbindelser:

"Vid ett flertal tillfällen anslöts det till mejl-servrar som tillhör myndigheter. Att använda ett öppet, okrypterat nätverk för att läsa myndighetsmejl är anmärkningsvärt. Exempelvis kan vi se att det gjorts anslutningar till mejl-servern hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)."
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

29 kommentarer:

 1. Det känns skönt och tryggt att man bor i Sverige med en så sällan skådat fantastisk säkerhetspolis.
  Likt i Carl Hamiltons fall är han ju väldigt begeistrad i dessa underdjur som jobbar på aphuset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer helt. Jag har också väldigt höga tankar om vårt fantastiska SÄPO. När Migrationsverket åker ut i världen för att göra uttagningar till den svenska flyktingkvoten så görs det en säkerhetskontroll på alla som väljs. Och medan andra länders kontroller kan pågå hur länge som helst, t.ex. USA kan behöva ett år eller i vissa fall längre, så fixar vårt duktiga SÄPO det på någon vecka! Är det inte imponerande?

   Samma sak när en flykting vill flytta från t.ex. från Sverige till Kanada, så inte nog med att han måste uppfylla väldigt höga krav på ålder, utbildning, genomgå mycket noggranna läkarundersökningar genom en av de tre godkända läkarna i Sverige, han, hans familj och släkt måste dessutom genomgå en säkerhetskontroll. En sådan kontroll kan ta några månader, ibland längre än ett år.

   Är det inte fint att vi i Sverige är så mycket mera öppna och välkomnande?

   Det är bara lite tråkigt att Yngeman idag vill förstöra det fina genom att börja utreda om man ska kunna ansöka om nya pass vid flera tillfällen om det finns en misstanke om att de extra passen används vid organiserade terrorresor. Men vi behöver inte vara oroliga för att det ska drabba de mest behövande eftersom dumma misstankar alltid kan avfärdas. Och ifall om, som Yngeman säger, utredningen resulterar i att det blir dyrare att ansöka om ett nytt pass så drabbar det inte de fattigaste. Han man råd att betala 100 000 kr för att bli insmugglad i Sverige så har man förhoppningsvis råd att betala de kanske 500 kr extra om det bli en höjning. Dessutom finns det gott om pass på vift. Merit Wager har informerat om detta i säkert tio år. För åtta år sedan skrev hon om 250 000 pass på vift: https://meritwager.wordpress.com/2007/11/27/om-svensk-slapphanthet-vad-galler-svenska-pass/
   Och det har säkert hunnit bli många fler borttappade pass sedan dess. Så det är åtminstone en sak som vi slipper vara oroliga för.

   Radera
  2. ca 80k SEK var det visst för nytt svenskt ett pass förra året. Även imponerande att några individer har lyckats tappa ett dussin pass. Verkligen otur för dom.
   60k pass "förlorade" bara under 2013.

   Naturligtvis hittar man inte mycket i svensk PK -media utan får läsa andra källor:
   http://www.thelocal.se/20140412/swedish-passports-hot-property-on-black-market

   Radera
  3. Just det där verjar ju komma från "pk-media" ;)

   "The report, which was published in Swedish daily Dagens Nyheter..."

   Radera
 2. När kan vi förvänta oss en kommersialisering av tekniken så vi slipper fundera på vad vi ska äta och hur vi ska klä oss varje dag?

  SvaraRadera
 3. Bra aktion av UP! Noobfråga: Innebär okrypterad uppkoppling att UP kan läsa MSB mail? Sker det inte kryptering på klientnivå? OT: Detta kommentarsfält omnämns i ett inlägg på Copyriot. Något om småborgerliga män...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att äntligen få lite bekräftelse av en riktig narcissist.

   Radera
 4. Det är bara tack vare regeringen som nu styr SÄPO. Tack Åsa och Stefan som vakar över oss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har hört att de kallar den MP-drivna regeringsjacuzzin för pre-crime-tanken. Förmodligen är det bra snurr på den då språkrören själva sägs blåsa bubblorna. Och alla vet ju hur yr man kan bli när man blåser upp en stor ballong.

   Radera
 5. Vart hittar jag sändningen du nämner?

  SvaraRadera
 6. Man får väl gratulera SÄPO till deras lyckade slit! Inte ett enda lyckat terrordåd förutom han som råkade spränga sig själv av en ren olyckshändelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hoppas att nästa individ också vill öva en gång först och kolla att det funkar som det ska.
   Annars får du nog hoppas på regeringens direktiv till SÄPO.
   Som tex:
   "Kaplan och Ruwaida krävde därför skärpt kontroll av Säpo och inrättandet av en granskningskommission "om Säpos bevakning av muslimer".
   http://www.sydsvenskan.se/opinion/signerat/mats-skogkar/en-minister-markligt-vag-om-islamister/

   Radera
  2. Ja, övning ger färdighet.

   Radera
 7. Ha ha, pre crime användes ju till nyligen av den vanliga polisen i sitt "rom"register (jag skriver inte om cd-rom eller abbas rom eller Italiens rom), men blev stoppat trots att det inte var olagligt..... Ja någon PK-nämnd bestämde att det var olagligt men det var det inte eftersom det inte bestämdes av domstol efter rättegång.

  SvaraRadera
 8. Aha, du har äntligen hittat paradoxen som gör din blogg till en evighetsmaskin. Vi behöver att skit händer för att vi ska kunna visa att vi hindrar att skit händer, därmed har vi inte hindrat att skiten händer. Nu kan du gnälla på att insatser sätts in efter en katastrof (för sent) och före en katastrof (för tidigt). En kontinuerlig sluten gnällcirkel där alla händelser är nyheter. Good for you!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Linus.
   Väldigt knepigt resonemang du för. Hur ska man kunna förebygga något som inte skett?
   Du kan gå ut idag och skotta den snö som faller i morgon till att börja med.
   Sen kan du fortsätta med att ringa berörda myndigheter om nästkommande katastrof eller brott som sker i nästa vecka.

   Radera
 9. Jag gissar att man tipsade Stefan Löfvén om två MP-kandidater innan han själv ens tänkt på dem som ministrar - exakt vad de sedan hade tänkt utföra för "terroristdåd" om de blivit ministrar kan vi sedan bara spekulera om - avrättning av vargjägare kan väl misstänkas vara det ena...

  SvaraRadera
 10. Jag har personlig erfarenhet av att de spanar på personer som de är intresserade av. De samarbetar med civila snutar. Ibland är de så otroligt klantiga att röja sig att man kan tro att dom varnar personen (”stoppar terrordåd”). Dessa trakasserier kan drabba vänner och anhöriga. När rikets säkerhet står på spel kommer de verkliga idioterna fram och får en karriär. Den vanliga polisen är bara oförmögen att lösa brott. Personalen på SÅPO på ett tusental personer skulle bara kunna avrättas med en stor bomb utan någon saknas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur såg du skillnad på vanliga kriminalpoliser och säkerhetspolisen?

   Radera
  2. En gång såg jag att det var lokal krimbil, som gjorde dumma psykningsförsök. Just då hade jag kontakt med folk i Stockholm om självmördaren Palmes för många märkliga död. Det är svårt att veta detaljer och hur dom resonerar eftersom dom förnekar vad dom håller på med och viker undan. Lokala snutar verkar få små uppdrag. Det var ungefär samma sak med Stasi. Detta är totala dårar i egen värld. Rikets säkerhet står på spel.

   Radera
  3. Jag har hört att poliserna från Säpo har byxorna nerstoppade i strumporna, för att kunna ta upp jakten obehindrat (exempelvis på cykel) och så att säga vara lite mer beredd. Kanske man kan känna igen dem på det?
   Risken är ju förstås att de ändrar klädkod, eller snarare påklädningskod, den dag det blir allmänt känt.

   Radera
  4. Då måste det vara MUST som har lösnäsor, alltså?

   Radera
  5. Must känner jag inte riktigt till, håller mig helst till öl.
   Har ingen direkt frekvent kontakt med polisen heller. Senaste gången vi hade något mellanhavande var förra året när de stannade mig för att betala moms eller vad det bar på 90-vägen. Okristligt dyrt var det. Givetvis kollade jag uniformsbyxorna, och de var inte nedstoppade. Nu efteråt tänker jag att bästa sättet för en Säpo-polis att passera för en trafikdito är att lämna byxorna utanför strumporna, så det talar ju rätt starkt för att det verkligen var en säkertspolis.

   Radera
  6. Klart det var, men från vilket land? Förmodligen var det Mossad, man vet ju hur det är med såna där och pengar.

   Radera
 11. En eloge ska de ha för att de visar hur förbannat naiva våra makthavare är när det gäller teknik. Skulle inte förvåna mig ifall Ung Pirat's öppna Wi-Fi konkurrerade med ryska GRU's Wi-Fi som förmodligen också deltog i en eller annan form.

  En till eloge ska Ung Pirat ha för att de ställer frågan om det är vettigt att lägga så oproportionerligt mycket energi på att massövervaka samtliga medborgare och därmed missa de som faktiskt är värda att övervaka.

  SvaraRadera
 12. Bra inlägg. När etablissemanget börjar vakna till den nya världsbilden får de panik. J Cameron(förmodligen med NSA) i UK förslår att EUropa nu måste förbjuda användning av krypterad kommunikation. FRA/MUST och SÄPO sitter sannolikt och funderar på om man kan börja jobba likt amerikanerna med hemliga bortföranden och interneringar utan anklagelser! Vi vet ju att svensk säkerhetstjänst är för ett intimt samarbete med utländska d:o så varför skulle de inte försöka påverka den politiska makten som nu(äntligen vågar ta bladet helt från munnen igen!!) är ute efter NATO-medlemskap. Problemet med våra makthavare är att de alltid försöker utnyttja tillfällen och kriser till att ta snabba odemokratiska beslut. Beslut som kan få ett demokratiskt "ok" så snart de lyckats basunera ut alla hoten mot landet. Egentligen handlar det om en kombo av panik och expert-övertalande där de flesta beslutsfattare är starkt påverkade av sina känslor: Känslor som opportunister både inom och utom politiken utnyttjar. Likadant var det efter 911 där hela Europa och Sverige genast ställde sig bakom Bush(Cheney) att invadera Irak. Bocka och buga(helt utan integritet pga händelsens art) och ingen av våra makthavare har sedan dess tydligt framfört hur öppnandet av Pandoras Box i Irak drivit på dagens extremt negativa utveckling bort från fred och stabilitet i världen. Våra politiker är medansvariga för dagens och morgondagens nya civilisationskris. Gamla beslut får konsekvenser. Men hålla käft om sådant är de duktiga på.


  OT; USA-börsen, Dow och S&P500 visar f.n upp en teknisk formation som man måste bevaka mycket noggrant januari ut. S&P har nu uppnått Fib 161,8 av rörelsen 2003/2008 samt att båda indexen visar en s.k Doji Star på månadsbasis. Idag fick indexen även s.k tunga reversals innebärande att de öppnade starkt uppåt(t.ex 1,4%) men avslutade negativt. Mitten av januari är också en börscykel-nivå, dvs en topp eller en botten.

  En VARNING är på sin plats alltså!

  SvaraRadera
 13. MARVELous: En svensk "Operation Insight" alltså...
  ...när får Saab beställning på nya Helicarriers?

  SvaraRadera
 14. Face it Cornu, verkligheten hos Säpo, Must, FRA och Mist är helt enkelt tråkig byråkrati som styrs av regler och praxis. De (nästan) enda som överlever mentalt i dessa korridorer är extremt dugliga och kunniga samt finurliga - men tråkiga - män (ja- män) som passerat 50 års ålder. De har jobbat mycket, övertid och obekväm tid. Liksom i försvaret så vill man inte ha entreprenörer och frifräsare i spaningskorridoren. Så, slutsatsen är, att du James Bond - du får jobba på Blackwater som konsult så länge du drar in mer stålar än vad du kostar.

  SvaraRadera