Cornucopia?

Aktuellt

Gamestop-bubblan förklarad

Aktien för det döende bolaget Gamestop har rusat extremt de senaste dagarna efter en samordnad blåsning på Reddit och orsakat att minst en b...

2015-01-01 21:18

Sanningen om brasilianskt nötkött

Public Service/SR har gjort sitt jobb och gått till botten med det brasilianska nötköttet, som inte alls visar sig vara något "naturbeteskött". Antingen trängs de i sk feed lots eller så betar de på mark förgiftad med massiva mängder växtgifter.


Sveriges Radios film på YouTube visar hur feed lots ser ut, där djuren trängs i lera och utfodras med kasserade makaroner och soja.
Om "betesmarken" skriver SR följande:
"På en grönskande äng i Brasilien står en ko och tittar på oss. Allt ser väldigt naturligt och idylliskt ut. I verkligheten har ängen kommit till genom att man har hällt på en kemikalie som kallas för 24D. Det är en väldigt stark kemikalie som dödar alla växter med blad som till exempel träd. Det är därför ängen är så jämn och fin.
Det används också fler starka växtgifter som till exempel Parakvat, ett av världens farligaste bekämpningsmedel enligt svenska kemikalieinspektionen."
Detta kött importeras som "naturbeteskött" från Brasilien och marknadsförs bland annat av Scans dotterbolag Annerstedt Flodin.

Artikeln hos Sveriges Radio hittar ni här.

Det enda köttet som föds upp med svenska djurskyddskrav och miljökrav är just svenskt kött. Certifierat ekologiskt utländskt kött kan dock komma i närheten vad gäller detta - men av förklarliga orsaker lycka till med hitta ekokött från Brasilien...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Det gäller att se till att våra svenska bönder får en möjlighet att bedriva en djurskötsel som är bra för djuren, Sverige och konsumenterna.

  SvaraRadera
 2. Finns det egentligen något sätt att enkelt kontrollera köttet (och annan mat?) själv? Eller ska man bara lita på förpackningen och Livsmedelsverket? Någon som undersökt detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köp direkt från uppfödaren/odlaren, finns tyvärr inget säkrare sätt.

   Radera
 3. För en gång skull få man väl slå sig för bröstet, och stolt säga: Jag köper bara svenskt ekologiskt nötkött i Sverige. Jag ska villigt erkänna att jag provade en sådan där brasiliansk oxfilé för 4-5 år sedan. Både dottern som då var 6-7 år och jag själv, tyckte att den smakade helvete. Köttet var inte skämt, men helt enkelt inget gott, som ni förstår. Läbbig träig bajsig bismak, är min bästa beskrivning. Soppåsen nästa, och aldrig mer igen.

  SvaraRadera
 4. Jaha, då får det bli från nya zeeland nästa gång då. Aldrig mer Brasilien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För situationen lär ju säkert vara mycket bättre där... eller så inte. För att citera från inlägget: "Det enda köttet som föds upp med svenska djurskyddskrav och miljökrav är just svenskt kött."

   Alternativen är att köpa svenskt, eller att nöja sig med billigt, undermåligt kött, producerat under oacceptabla förhållanden för djuren.

   Radera
  2. Inte riktigt. Skotskt highland kött är mycket bra. Och engelsk gris har, oftast, bättre förhållande än svenska. (Är förstås nästan omöjligt att få tag i här. Britterna är ju inte dumma utan behåller godbitarna för sig själv.) När det gäller pris, så är skotskt nötkött lika dyrt som svenskt.

   När det gäller mat, gäller samma regler som vid exvis bilar - du får EXAKT vad du betalar för.

   Radera
 5. "Publicerat söndag 7 mars 2010 kl 03:02" står det. Nån speciell anledning till att du vill uppmärksamma den idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skadar inte att upprepa gamla nyheter ibland. Aftonbladet är min förebild, som bekant.

   Radera
 6. Det kanske var förväntat att de skulle gå i den här riktningen med feed lots. En snabbt expanderande industri som samtidigt har stark internationell press för att bevara regnskog måste effektivisera på något sätt. Lustigt i sammanhanget att även amerikanskt antibiotikakött har blivit populärt i Sverige. Man får nog hålla sig till lokalproducerat i fortsättningen.

  SvaraRadera
 7. Alltså fortsätta med viltkött då.
  Så gott det nu går i praktiken och vardagen när man inte alltid har koll på hela produktionskedjan.

  SvaraRadera
 8. Ser fram emot att se Lars lyfta den här debatten ytterligare och till en ny nivå i JA. /Lantbrukare som försörjer sig som kemikalieförsäljare

  SvaraRadera
 9. Bull shit!

  Nja det där tror jag är en sanning med modifikation :-) Vem sprider detta? Irländska köttproducenter?!

  Jag har bott i Brasilien i 26 år fram och tillbaka och rest i många av de 27 delstaterna (inkl Brasilia) i detta enorma land, nästan 19 gånger större än Sverige,
  och en sak kan ni vara riktigt säkra på och det är att det finns enorma, naturliga grönytor med kossor som
  INTE betar miljögifter...
  Brasilien har världens näst största biffköttsproduktion (ca 211 miljoner boskap, en kossa för varje människa). Klart att det förekommer lite av varje och säkert det som tas upp i artikeln, men kom inte och påstå att det skulle vara praxis och i stor utsträckning att kossor skulle stå och trängas här! Fan jag bor själv bara ett par hundra meter ifrån enorma ytor med fritt strövande boskap som garanterat inte är behandlade marker.
  Det är bara 1% av boskapen som helt föds upp i sk feed lots" och ytterligare ca 9% som står i feed lots en del av tiden emellan skördar och betestider pga torka eller översvämningar.

  Den som tror på detta förstår inte hur mäktigt stort Brasilien är och vilka ytor som finns från Pampas i söder och upp via Paraná, São Paulo, Mato Grosso, Goiás, Mato Grosso do Sul, Rondônia and Minas Gerais och vidare norrut, USA lilla "western" är mycket mindre och torrare...
  Här är subtropiskt och gott om vatten och mark, irländarna är livrädda för konkurrensen och har försökt stoppa brassekött förut genom att kräva exakt ursprung på alla köttbitar, 2008.
  Men brassarna organiserade sig och kom tillbaka till europeiska marknaden med exakt information på varje köttbit med ursprungsproducent och kontaktinfo. Enorma kvantiteter av Bättre kött - billiligare!
  Klart som fan att europeiska producenterna är livrädda när brasse Angus PRIME flödar in ;-)


  http://www.beefpoint.com.br/cadeia-produtiva/confinamento-de-bois-devera-crescer-pais/

  http://thebrazilbusiness.com/article/the-brazilian-cattle-industry

  http://m.estadao.com.br/noticias/economia,rebanho-bovino-brasileiro-e-o-segundo-maior-do-mundo,167062e,0.htm

  http://www.beefpoint.com.br/cadeia-produtiva/giro-do-boi/a-carne-bovina-argentina-e-melhor-que-a-brasileira/

  http://gunnela.nu/2008/02/05/brasilianska-kottdjur-betar-inte-pa-pampas/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som att världsmarknaden på nötkött uppvisar brist!
   Så brassarna får nog sålt allt de får fram!
   Den svenska debatten misstänker jag hör ihop med att i Sverige har kreatursstammen nästan försvunnit och importen är ett ofrånkomligt faktum.

   Radera
  2. Jag har inte hunnit spendera 26år i Brasilien, än. Men har rest en hel del i landet och har närstående som fått lite information genom jobbet rörande landets livsmedelsproduktion och min bild är rätt överensstämmande med Köttätarens.
   Det som jag sett mest av är tillsynes välmående djur med gigantiska ytor med blandad växtlighet att röra sig fritt på.

   Radera
 10. Löfven hälsar på Dilma och jag associerar till Lady och Lufsen, men inte på det uppenbara sättet.

  Samarbetet mellan lilla Sverige och stora Brasilien kan bli en lyckträff för båda staterna.

  Det finns mycket gemensamt mellan länderna när det gäller naturresurser, och jag ser mycket hellre att vi exporterar vår (i några år till fortfarande relativt relevanta) kunskapsindustri till Brasilien än att den blir uppslukad av kineser eller amerikaner.

  SvaraRadera
 11. Intressant text om detta:

  http://debatt.passagen.se/show.fcgi?category=6400000000000001&conference=10400000000000008&posting=19500000006354370

  SvaraRadera