Cornucopia?

2015-01-15 10:49

Ryssland stryper gasleveranser till Europa med 60%

Artikeln ska vara från 2009, men är inte märkt med tidsstämpel. Glöm.


Ryssland har precis strypt alla gasleveranser genom Ukraina. Ryska gasexporten till Europa, främst EU, minskade i ett slag med 60%. (Daily Mail)

Bland annat rapporterar Bulgarien, Makedonien, Grekland, Rumänien och Kroatien helt stoppade gasleveranser. Även leveranser till Turkiet har stoppats.

Gaspriserna i England skjuter förstås i höjden, samtidigt som landet har en köldknäpp på -10 grader skriver Daily Mail.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

15 kommentarer:

 1. Vi har fått information om att gasleveranserna till Ukraina minskats till noll, utöver den mängd som skickas för vidaretransport till europeiska länder, sade Bovko. Cornus agenda lyser igenom som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du litar på ryska uttalanden, snarare än på alla de länder som fått sina leveranser strypta? Tack och godnatt kära ryss.

   Radera
 2. Frankrike lär bli pressade att leverera Mistral i och med detta

  SvaraRadera
  Svar
  1. ..och sen blir de pressade att lämna ifrån sig lite landområden i och med dessa.

   Radera
  2. Pseu.....Vilka tänker du närmast på?

   Radera
 3. Jag hittar inte belägg för detta utöver Daily Mails artikel. Daily Mail är ju ökända för att vara som Aftonbladet fast värre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oavsett ska inte konsekvenserna överdrivas. Man har gaslager uppbyggda under sommaren, som låg på aldrig tidigare skådade nivåer, vilket jag bloggat om tidigare.

   Radera
  2. Kan lagrena räcka hela vintern? Beror förstås på vädret.

   Radera
 4. Skulle nog inte skada att bygga upp fler LNG-terminaler i Europa. Det behöver inte ta så väldigt lång tid heller, speciellt inte om man börjar med flytande LNG-terminaler, sk FSRU:er (Floating Storage and Regasification Unit). Exempel: http://en.wikipedia.org/wiki/Golar_Spirit

  Det är betydligt mindre krångligt och mycket billigare att bygga en FSRU än en landbaserad terminal. Landbaserade anläggningar kräver infrastruktur och det är dessutom ofta en lång process med byggnadslov, planer, rättsliga processer etc.

  Så kan ryssarna få behålla sin gas för sig själva...

  SvaraRadera
 5. Prisspiken i UK som kom i går var efterdyningarna (kul va) av stormen Egon.

  http://www.lse.co.uk/FinanceNews.asp?code=pqs1orae&headline=UK_GASPrompt_prices_fall_on_rising_Norwegian_gas_imports

  SvaraRadera
 6. Hmm, behöver inte ryssarna mer pengar, varför stryper man då leveranserna av gas?
  Jag tycker allt verkar skumt som sjutton.

  SvaraRadera
 7. Kan ju inte komma som någon överraskning att Ryssarna svarar på de restriktioner de själva utsätts för.

  Ingen kan ju förvänta sig att Ryssarna skulle bara sitta och ta emot utan att reagera.

  SvaraRadera
 8. OT; En mycket viktig nyhet nyss om att den schweiziska centralbanken kopplar loss sin peg till euron. Francen stiger kraftig vilket innebär att kapital kommer att flyttas från EMU(Tyskland) till Schweiz. Detta kommer att höja räntorna inom EMU och påbörja vägen mot stats-defaulter inom EU-blocket(EMU).

  På sätt och vis var beskedet väntat. Pest eller kolera! SNB släpper passande en rapport som visar på valutavinster. Men stora orealiserade förluster finns nog eftersom man sedan peggen stödköpt euro mot francen(för att behålla peggen). Centralbanker är undantagna från redovisningsreglerna vilket innebär att man kan visa på vinster(realiserade) utan att behöva bokföra dessa mot ackum. förluster. SNB måste sitta på mycket stora innehav i euro. Man har säkert hedgat genom derivat där man sålt euro för att i viss mån lindra förlusterna. Frågan är vilka som köpt i slutändan? Här finns risk för en senare större rekyl uppåt. Blir detta beslut från SNB en katalysator för stor oro?

  SvaraRadera
 9. Ryssen rör på sig, offensiv i Donbass nu strypning av gasen. Det kommer mer!

  SvaraRadera
 10. Eftersom oljan nu är så billig är det inte dags för Sverige att bunkra upp ett dunderlager. Pengarna kan kanske tas från valutareserven. I en ekonomisk kris eller krigsläget är väl olja mer värt är statspapper som kan förintas snabbt. Om det ej blir någon kris kan ju oljan säljas igen. Säkert till dyrare pris. Man kan fylla alla försvarets flyg, fartyg, fordon och oljetankar. Någon som vet hur man kunde förvara mera olja. Några mille fat??

  SvaraRadera