Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2015-01-15

Ryssland har satt in termobariska bränslebomber mot Ukraina

Igår släpptes informationen om att de ryska invasionsstyrkorna i sydöstra Ukraina har satt in termobariska bränslebomber (eng thermobaric fuel-air explosives) mot Ukrainas armé. Det handlar om det korträckviddiga raketartilleriet TOS-1 Buratino, som inte finns hos Ukrainas försvar och endast kan komma via Ryssland. (Censor.net)


Detonation. Skärmdump från film nedan.
TOS-1 Buratino finns förbandssatt mot ryska CBRN-specialförband (CBRN - kemisk, biologisk, radioaktiv och nukleär) och Ryssland har endast cirka 15 stycken eldenheter. Man har även exporterat 18 stycken system till Azerbadjian, tre till Kazakhstan och fyra till Irak. Systemet har mycket kort räckvidd, då raketerna är maximerade för sprängkraft och inte räckvidd, och är därför monterat på ett T-72 stridsvagnschassi, som väger 40 ton, för maximal skyddsnivå på slagfältet. Systemet kan inte laddas manuellt, utan kräver ett speciellt kranfordon, också monterat på ett T-72 stridsvagnschassi.

Avsikten med systemet är att nedkämpa befästa ställningar, t ex på de sk cyborgerna på Donetsk flygplats, och det ska vara just i Donetsk systemet satts in. Bränslet från bränslebomben blandas i luften och kan därmed även tränga in i byggnader och befästa ställningar, innan det antänds. Personer som andats in bränslet sprängs inifrån, och i princip överlever ingen (om man inte heter Bob) som befinner inom vapnets verkansområde. Systemet kan ge direkteld och har lasermätare för att mäta in avstånd till målet.

Ni som läst Midvintermörker känner till termobariska bränslebomber, även om TOS-raketerna enskilt är avsevärt mindre än FOAB. Eldenheten kan dock på mindre än 15 sekunder skjuta iväg alla sina 24 raketer, och effekten på målet är att likna vid ett taktiskt kärnvapen.

Bränslebomber (eng fuel-air explosives, FAE) bär inte själva med sig det syre som behövs för detonationen, utan använder omgivande lufts syre (och fungerar därmed inte i rymden eller under vatten), vilket ger ökad sprängkraft per kilo laddning. Räckvidden för TOS-1 är bara 3.5 km, vilket kan jämföras med tillika 220mm kalibers BM-27 Uragan raketartilleri, som har en räckvidd på 35 km. Detta visar på att man förutom att använda FAE stridsspetsar även kraftigt ökat laddningens vikt på bekostnad av raketbränslet.

Det finns inget sätt Ryssland kan förneka att dessa tunga och unika system för massförstörelse kan ha kommit från något annat land än Ryssland - de kräver tåg eller specialfordon för långväga transporter. Dessutom övade Ryssland med dessa system vid Ukrainas gräns redan i april, vilket syns på filmsnutten nedan, från propagandakanalen Russia Today.
Brisaderna ger också enorma moln, som kan ta formen av svampmoln (givet vindstilla) vid större insatser i antal raketer, som inte kan döljas eller förnekas.

Film med käck företagsmusik nedan. Brisaderna och insatserna gör sig bäst på film.
Fler filmer.
Det finns inga som helst möjligheter att TOS-1 Buratino går att köpa på ukrainska ICA. Det går inte heller att hävda att det är oroade medborgare som har tillgång till sådana här system, eller att det inte råder fullt krig mellan Ryssland och Ukraina. Ryssland har också i strid med vapenstilleståndsavtalet, som uttryckligen förbjuder alla leveranser av vapen och personal in i det ryssockuperade områdena, inlett en ny större offensiv i Donbas.

Återstår nu bara att Ryssland sätter in attackhelikoptrar och stridsflyg, men man vill nog ha Donetsk flygplats först, så man kan hävda att flyget råkade stå på flygplatsens lokala pressbyrå. Det är nämligen avgörande att EU:s politiker kan fortsätta kalla kriget för något annat än krig.

52 kommentarer:

 1. Wow. 6 minuter gammalt inlägg och inte 10 psyops agenter som förnekar, hävdar att det är USA agenter som fejkat hela grejen, spelar nazist kortet, Ukraina är ryskt ändå, vapnen måste komma från Irak...... Undrar hur många de övertygar förutom sig själva? -20?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men what about USA då ????!!! 11111

   Radera
  2. Du glömde "israeliterna" !

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ICA har inte sånt här. Måste nog snarare vara COOP, något dyrare men bättre utbud...

   Radera
  2. Jag missade att Cornu redan kommenterat det där med ICA, tog därför bort min kommentar eftersom den var överflödig :)

   Nu väntar vi bara på att wikstrom eller någon annan nyttig idiot ska komma med en kommentar att Buk och TOS-1 minsann visst finns på både COOP och ICA...

   Radera
  3. Anders du har nog missuppfattat min ställning. Jag har ingenting till övers för stormakter, varken Ryssland eller USA eller någon annan. Det jag reagerar mot i den här bloggen är obalansen i inslag och idiotstämpeln för de som försöker se problemen från fler än en sida. Att Sverige har valt att lägga ner sitt försvar kan man inte belasta Ryssland för.
   Som man sade förr i tiden "vill du ha fred, rusta för krig" .

   Radera
  4. Åh, vi vet precis vilken ställning bu brukar befinna dig i.

   Radera
  5. wikstrom:
   Det finns överhuvudtaget inte någon anledning att se det "från någon annan sida". Ryssland har angripit en suverän stat och brutit mot folkrätten, punkt slut. Allt patetiskt snack om att "se det från en annan sida" är bara dimridåer från psyops och nyttiga idioter.

   Radera
  6. Anders ditt punkt slut tyder på psykopatisk läggning.

   Radera
  7. Ditt eviga svamlande här inne om att "se saker från den andra sidan", trots att det för varje normalt funtad människa är uppenbart vem som är skurken, bevisar bortom allt rimligt tvivel att det står illa till med din mentala hälsa.

   Egentligen är det fel att kalla dig för "nyttig" idiot, för ditt svammel är så osannolikt korkat att det inte ens duger som desinformation.

   Radera
  8. Psykopatisk läggning? Har du blivit amatörpsykiater?

   Radera
 3. "Igår släpptes informationen om att" ...
  Borde det inte snarare uttryckas något i stil med "I går påstods i ett utspel att"? Vad är censor.net för sida, hur kan vi veta om det som står där är sant?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng @Börjesson! Vad säger ni, var står censor.net? Vad är deras agenda?

   Radera
 4. En grej med de termobariska bomberna är ju att suger upp luften och undertrycket som blir skadar lungorna på de som inte brinner upp. Så även om bränsleblandningen från en laddning som briserar i en byggnad kanske inte når ner till källare och skyddsrum t.ex så blir det livshotande skador ändå på de som befinner sig där.

  SvaraRadera
 5. "bränslebomb" låter väldigt direktöversatt. Heter det inte något i stil med "övertrycksbomb" på svenska?

  Jänkarna använder för övrigt termen "metal augmented charge" på sina termobariska Hellfire eftersom dom inte vill att det ska se ut som att dom härmar ryssarna. Vilket dom gör - termobariska laddningar är väldigt effektiva i instängda utrymmen, som grottor, eftersom effekten går runt hörn vilket Sovjet på sin tid lärde sig i Afganistan och sedan även USA när det blev deras tur.

  SvaraRadera
 6. Sådana och det där luftvärnet Assad har borde vi köpa för att få upp försvarsförmågan. Perfekt att bekämpa brohuvuden med? Nu genast. Samt lite saker till JAS. Behöver det utredas?

  Vi brukar väl köpa saker som ulandsstöd och Ryssland är väl ett uland? Så det behöver inte tas från någon obehaglig försvarsbudget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, svårt att komma tillräckligt nära brohuvuden.

   Vad som var perfekt för att bekämpa brohuvuden var bombkapsel 1 Möjlner, som kunde fällas på distans från JAS ("stand-off"), som sedan snabbt kunde avvika från platsen medan en stor yta bekämpades. Fast den förbjöds av Sverige, eftersom om man förbjuder alla bra vapen för eget bruk, så kommer fienden respektera detta och inte själva använda bra vapen. Inte.

   Radera
  2. Gissar att den som Tors hammare hette Mjölner.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. UKs kommande SPEAR Cap3 (ladda ner från http://www.janes.com/defence) skulle funka bra mot brohuven. Enkelt beskrivet är det en mer avancerad Brimstone med mycket längre (140+ km) räckvidd för att kunna användas utanför räckvidden för försvarande luftvärn. En robot i 100kg-klassen med både radar och lasermålsökare för allvädersanvändande och största möjliga flexibilitet.

   Radera
  4. Brimstone + SPEAR Cap3 skulle vara utmärkt beväpning för JAS i attackroll. Brimstone finns implementerad i Midsommargryning...

   Radera
 7. Känns bra och ger en positiv framtidstro för mänskligheten att veta att det alltid finns kunskap, motivering och pengar för att hitta de mest effektiva sätten att ta livet av varandra.

  SvaraRadera
 8. Kan man stödja Ukraina genom att köpa några ukrainska varor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roshen-godis så stödjer du presidenten på en gång.

   Radera
 9. Kan du inte skippa fjantet med Ukrainska ICA och rysk invasion snart?
  Separatisterna/självförsvarsstyrkorna klarar sig ganska utmärkt själva utan Rysslands militär.
  (hittintills) Det har inte varit någon rysk invasion 30+ gånger. Ingen alls faktiskt, förmodligen.
  Om man envisas med att missa eller förkasta alla ryska förklaringar till vad som pågår så blir det liksom fel hela tiden. Alla fårskallepaneler till trots.
  Separatisterna är absolut inte ett gäng amatörer, som måste ha rysk hjälp.
  Iallafall inte från mr Putin och Ryska armen. (hittintills)
  Det är kosackerna i östra UKraina som kämpar för att befria sitt hemland.
  Kosackerna skiter i Ukrainas gränser och har egna mål. Dvs sitt eget land.
  Man har (kosackerna) betydande militära styrkor på den ryska sidan, mycket väl utrustade, mycket väl utbildade, med sin egen oberoende finansiering.
  De är också mycket patriotiska till Ryssland och ser det som sin uppgift att försvara Rysslands gränser och historiska mark. Denna gång gäller det sitt eget land.
  Den som vill tvångsansluta kosackerna till Nato och andra USA intressen är riktigt jävla dum.
  Sen kan man nog sitta i vilken fårskallepanel som helst och försöka lösa problem.
  Om man absolut vill ha ett nytt storkrig i Europa så kanske man får ett.
  Det enda dom ville ha var sin frihet, ska det vara så svårt och omöjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittintills, förmodligen och kosacker, vilken soppa Mimmi!

   Radera
  2. Hur mycket betalt får du för att förråda och skada Sverige, din förrädare? ( jag utgår från att du är svensk och inte svenskstuderande rysk medborgare, isåfall ber jag om ursäkt) .

   Radera
  3. *klick* det tog 2 timmar och 20 minuter. Rysk psyops på frukost/lunch-möte eller bara allmänt tröga? Skulle gissa på det andra.

   Radera
  4. Ha ha ha, lite tidigt, det är några månader till 1:a april.

   Radera
  5. Gissningsvis beror förseningen på att frk Mimms tog mitt råd och åkte på "dansresa" till Gambia. Har hört att man behöver rejäla sovmorgnar på de där dansresorna.

   Radera
  6. Moster Mimmi, på den här bloggen har du att göra med fårskallar, en hel fårskock t.o.m. och skockens ledare är självaste fåraherden. Varje inslag som går mot skocken följs av ett bräkande BÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ

   Radera
  7. Så du håller med Moster Mimmi att Ryssland har rätt att starta kärnvapenkrig mot väst, för att de inte får invadera ett grannland? Underbart. Du förespråkar då mänsklighetens undergång.

   Radera
  8. Mimmi Wikström går på instruktioner från Moskva, inget annat.

   Radera
  9. Så nu är det kosackerna som försvarar sig mot nazikievjuntan. Ny vinkling.
   Absurt.

   Wikstrom, du har hamnat i dåligt sällskap. En unik oneliner som aldrig kommer att höras igen, men det är sant. Du är visserligen antisemit, konspirationsteoretiker och allmänt lite utmanad, men här ställer du dig tillsammans med en avlönad ryss som sprider vilken dynga som helst. Om du är antiimperialist borde du väl inte stödja Rysslands expansion?

   Radera
  10. Mimmi, odin ruskij prostitutka. Valehtelet enemmän kuin itse Bobrikov.

   Radera
 10. Lägg gärna upp denna artikel på din engelskspråkiga sida. Så kan jag se till att den får lite trafik. Om du väljer att göra det så skulle jag gärna se att lite tydligare bevis för att systemen verkligen används i östra Ukraina.

  SvaraRadera
 11. Lars, din inklippta skärmdump som visar en TOS-1-detonation är lite missvisande. "Eldhavet" närmast kameran är med största sannolikhet resultatet av ett antal på rad nedgrävda "bränslebomber" (läs: Hollywoodexplosioner) som detoneras för att imponera på besökare/tittare. Slut på meddelandet.

  SvaraRadera
 12. Enligt denna bloggpost ska ryssarna nu efter många månaders strider slutligen ha ockuperat de sista delarna av flygplatsen i Donetsk. Har inte sett någon bekräftelse någon annanstans, men uppgifterna verkar vara trovärdiga: Länk till bloggposten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Striderna verkar fortfarade var igång. http://www.interpretermag.com/ukraine-live-day-332-intense-shelling-in-donetsk-and-avdeyevka-this-morning/#6265

   Radera
 13. Ännu en rysk invasion av Ukraina, den femtielfte i ordningen? Men på Youtube istället för den tidigare vanliga krigsskådeplatsen Twitter så lite variation har det blivit i tvångstankarna i alla fall...

  Jag gissar att Cornu har praktstånd när han skriver dom här vapenfetichistiska inläggen och alla hans små proselytmobbare sitter och tokr****r ikapp när dom förvarar de av Cornu postulerade sanningar som icke må nyanseras eller ifrågasättas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tunga gardet sätts tydligen in på kvällskvisten.

   Radera
 14. De tunga drogerna, snarare.

  SvaraRadera
 15. Separatisterna har tydligen tagit flygplatsen och är på väg att stänga Ukr armens kil in mot Donetsk.

  SvaraRadera
 16. for Rosii nothing not no saint! is not it possible you do not understand .. everything happens as in Georgia .. Abkhazia .. .. just Putin did not expect that we will fight

  SvaraRadera