Cornucopia?

2015-01-20 14:59

Ryska terrorister gripna i Frankrike

Fem ryska terrorister ska ha gripits i Frankrike, där de förberedde attentat. Minst en av ryssarna ska komma från delrepubliken Tjetjenien.

Exakta detaljer finns inte och det finns både regimtrogna och regimfientliga tjetjener.

Ger dock lite bränsle på tidigare konspirationshypotes att Ryssland stöder terrorism i Frankrike för att få Putins kuddbitare Front Nationale att stärkas i opinionen. Man var väldigt snabba efter Charlie Hedbo-morden att påtala att det inte är Ryssland som är fienden, utan terrorism, och har två Mistralskepp man vill få levererade.

Men den enkla förklaringen är oftast den rätta. Det finns även religiösa fanatiker från Ryssland.

Dock påstås det nu ha hållits en anti-Charlie Hebdo demonstration med 800 000 tjetjener i just Tjetjenien. Med tanke på att det endast ska finnas 1.2 miljoner tjetjener så är siffran förstås rätt spektakulär. Verkligheten är dock att regionens ledare Ramzan Kadyrov är Putins lakej och att inga demonstrationer, oavsett om de är 10 000 eller 800 000 deltagare, hålls i det nu hårt hållna Tjetjenien utan Putinregimens godkännande. För övrigt råder i praktiken demonstrationsförbud i hela Ryssland, så alla demonstrationer som inte urartar i att inrikestrupper sätts in är godkända av Moskva.

Att Moskva alltså sanktionerar en (annars förbjuden) massdemonstration mot Charlie Hebdo och att det strax därefter visar sig vara en bunt tjetjenier som avsett utföra terrordåd i Frankrike kan knappast ses som en slump.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

22 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Enligt den här länken bodde det ca 10,000 tjetjenska flyktingar i Frankrike 2008. Har tyvärr inte hittat någon mer uppdaterad siffra just nu.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Chechen_refugees

  SvaraRadera
 3. Tjetjener utgör elitförbanden i ISIS arme. Att koppla det här till Putin är synnerligen långsökt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjetjenska förband var bland de första i östra Ukraina. Ryssarna har vid flera tillfällen använt sig av både reguljära och icke reguljära Tjetjenska och muslimska förband/celler för sina egna syften. Rysk underrättelsetjänst är lite av experter på att rekrytera rätt personer för att på så vis få en eller flera celler att göra deras skitgöra utan att terroristerna själva eller omvärlden vet vem som drar i trådarna. Det är ju en av "nackdelarna" med terrorist organisationers decentraliserade struktur.

   Radera
  2. Håller fullständigt med Baronen. Artikeln känns klart tveksam. Vad är det som får vissa att tappa det mesta av sin sans just när det gäller Ryssland.

   Var det inte ryska förband, även kallat kosacker som tidigare verkat i Tjetjenien som var bland de första att stötta separatisterna i östra Ukraina. T.ex.i Kramatorsk.

   Vid tillslaget i Berlin i förra veckan av de som planerade åka till Syrien för div. åtgärder fanns också ett antal från Tjetjenien och Dagestan. Tror heller inte det har någonting med Putin att göra men blir inte förvånad om någon får ihop något långsökt även här.

   Radera
  3. @Jan Andersson:
   "Vad är det som får vissa att tappa det mesta av sin sans just när det gäller Ryssland."

   Cornu är beroende av föreläsningsintäkter och reklamintäkter. Han har fattat att hetsa mot Ryssland är en etablisemanget behaglig gärning, alltså gör han det. Precis som han gjorde mot SD när de bara hade 20 mandat i riksdagen. Det är inte svårare än så, somliga människor har förmåga att ha precis de åsikterna som gynnar dem själva.

   Radera
  4. Det är inte alls långsökt om du har drag av asperger och skapat ett system där allt är rysslands/putins fel för att förstå omvärlden (jämför med skapandet av en "Gud" för att kunna förstå omvärlden).

   Radera
  5. Intressanta inlägg. Jag hade dock lite högre tankar om Cornu och hans bedömningar utifrån de ofta utmärkta artiklarna om rena finans- och ekonomifrågor på bloggen. Det är därför jag reagerar på artiklar som denna och några andra om Ryssland som jag uppfattar som mindre trovärdiga. Detta trots att läget i krigsområden som ex Ukraina är svårbedömt med all mer eller mindre fantasifull propaganda från BÅDA sidorna.

   Radera
  6. Tabby: Tjetjener slåss på båda sidor i Ukraina i egenskap av legosoldater.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. @Jan Andersson
   Tja, man kan ju se det som "cost of doing business"? Ska du kunna leva som entreprenörsintellektuell i ett så sjukt klimat som det i sverige och där nästan alla pengar är politiska så är du tvungen till vissa kompromisser?

   Till cornus försvar så raderar han mig veterligen inte inlägg som kritiserar honom även om han friskt hånar tillbaka. Och ärligt talat, att högljutt återupprepa vissa delar av officiell propaganda, hur stor skada gör det? Auktoritetstroende människotyper kommer i vilket fall tro benhårt på propagandan ända tills propagandan förändras eller hela deras bekantskapskrets tror någonting annat. Så cornus förstärkande effekt blir på marginalen, tror jag. Samtidigt som han får möjlighet att skriva väldigt mycket intressant också.

   Jag blir visserligen lika förbannad varje gång jag läser någon av alla dessa enormiteter men det är nog litet barnsligt av mig.

   Radera
 4. Ehh... Ryssland har väl aldrig förlorat ett krig mot Tyskland eller Frankrike (fråga bara Hitler och Napoleon) så det kan ju handla om att öppna en ny front i konflikten med NATO...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frankrike var väl med under Krimkriget?

   Annars gränsade väl inte Ryssland till varken Preussen eller Österrike förrän efter Polens delningar, så krig var nog inte aktuellt. Däremot skulle jag gissa, utan att konsultera Wikipedia, att Ryssland har förlorat krig mot Polen-Litauen. Liksom f.ö. Sverige, t.ex. slaget vid Kirkholm.

   Radera
 5. Statsunderstödd terrorism = krig, oavsett vad EUs ryggradslösa utrikesminister anser. Frankrike har nog med kärnvapen för att förhindra återskapandet av Sovjetunionen, permanent och förmodligen ballar nog att slå slag i saken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är väl det land som indirekt stödjer flest terrorister i världen just nu? Iaf räknat per capita.

   Radera
 6. FLASH; Korruption i Argentina når nya höjder då åklagaren mördas. President Kirchner är anklagad för att ha dolt en misstänkt iransk terrorbomb mot ett judiskt centrum 1994. I måndags, dvs igår skulle samme åklagare föredra fallet inför parlament. Nu har han mördats, bara några timmar innan anförandet hittades han död. Han hade enligt uppgifter bevis(300 sidor) att presidenten dolt attentatet för att i gengäld fått stora oljekontrakt.

  Hjälten Alberto Nisman uttryckte nyligen att han förmodligen skulle då pga av detta. Han fick rätt.


  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/southamerica/argentina/11354521/Argentine-prosecutor-who-accused-Cristina-Kirchner-over-1994-bombings-found-dead.html

  SvaraRadera
 7. Rimligen fråga om ISIS-tjetjener som antingen är franska medborgare eller bosatta i Frankrike. I alla fall en är tydligen (också) rysk medborgare. Troligen inte något som planerats av ryska säkerhetspolisen men det är givetvis en möjlighet som kommer/bör kollas upp.

  Däremot kommer/bör det att leda till ökad spänning mellan Europa/Väst och Ryssland.

  Russia Today (rysk statlig media) om den tjetjenska demonstrationen. Notera de förtäckta hoten mot Europa/Väst. http://rt.com/news/224051-russia-chechen-rally-1mln/

  SvaraRadera
 8. Enligt franska medier rör det sig sannolikt om kriminella gäng som tydligen krigar med varandra...

  SvaraRadera
 9. Man kan nog utgå från att alla 800.000 demonstrerande tjetjener köpt,läst och förstått satirblaskan, eller... För det kan väl inte vara så att de bara läst om det i någon tidning (RT?), som kanske tolkat det hela på lämpligt sätt åt läsarna för att få önskad reaktion i en hel republik med nyttiga idioter som inte tänker själva. Putin ler och knackar förstrött med taktpinnen på partituret medan han funderar på vem som ska få spela upp härnäst, fagotterna kanske, eller wagnertuborna med pukor. Kanske till och med något ur den politiska Eddan, Götterdämmerung...

  SvaraRadera
 10. Jag undrar om cornu är såhär dum eller om han låtsas?

  Visst, man skulle kunna tala om ryska terrorister i Beslan också men det skulle inte vara så informativt. Anledningen till attentatet var inte att de var ryska, de såg inte på sig själva som ryssar eller ryska och ryska staten såg inte på dem som ryska.

  SvaraRadera
 11. Tavakoli works in structured finance, if you have not heard of her.
  She lived in Iran during the revoution, married to an Iranian.


  Nuclear Technology and Islamic States
  November 16, 2014
  By Janet Tavakoli
  http://www.tavakolistructuredfinance.com/2014/11/nuclear-iran-islam/

  . . .

  Most so-called Muslims are peace-loving, because they do not follow the rules. They practice Islam à la carte, a new religion.
  Top Muslim Clerics Call for Destruction, Death, and “Perpetual Holy War”

  . . .

  “Real” Islam

  Terrorists from many different countries and cultures have banded together in the name of Islam to commit mayhem and murder authorized by the highest levels of Islamic clergy.

  If moderate Muslims want to claim Islam is a tolerant religion of peace perverted by fundamentalists, let them deliver that message to the Kingdom of Saudi Arabia, the leaders of the Gulf States, the leaders of Afghanistan, the death-fatwa issuing clerics of Pakistan, the leaders of the Islamic Republic of Iran, and dozens of global Islamic terrorist organizations.

  Janet Tavakoli is the author of Unveiled Threat: A Personal Experience of Fundamentalist Islam and the Roots of Terrorism, a newly-released non-fiction book about the current negative implications of Islamic fundamentalism for the United States.

  SvaraRadera
 12. Tjetjenerna vad jag minns adopterade Islam mest därför att Saudier erbjöd finansiering och vapen som lockbete i kampen mot ryssarna, detta efter sovjet unionens upplösning.

  Vid minsta tecken på svaghet från ryska överhetens sida kommer alla tjetjenska legosoldater att enas och som en man åka tillbaka till Tjetjenien för att kasta ut ryssarna.

  Why 80 Chechens can “Own” A Russian City of 40,000 People
  http://darussophile.com/2013/07/chechens/

  “They seem like one of those tribes that are either going to rule the world or go extinct but nothing in between”

  SvaraRadera