Cornucopia?

Aktuellt

Bostadsinbrotten föll till nya rekordlåga nivåer - men en polisregion går åt andra hållet

Enligt BRÅ:s preliminära statistik över polisanmälda inbrott i bostäder, så föll dessa till nya rekordlåga nivåer per capita. Det finns do...

2015-01-12 11:34

Rysk amfibiekapacitet i Östersjön

I en debattartikel hos Schibsted/SvD hävdas det inte bara att värnplikt måste införas för de som bor på Gotland, utan det sägs också att ryska flottan bara har åtta landstigningsfartyg totalt, alla flottor. Detta senare är fel. Enbart i Östersjön har man idag sju landstigningsfartyg och totalt har man 23 landstigningsfartyg idag och kommer ha ytterligare sex inom kort, oräknat eventuella leveranser av de franska Mistralskeppen. Dessutom har man nu ett system för att ta civila fartyg i bruk.

Debattartikeln är skriven av en påstått tidigare chef för signalunderrättelsetjänsten, men är tydligen väldigt oinsatt vad gäller rysk amfibieförmåga.

Totalt sett har man femton Ropuchaklassen, tre Alligatorklassen plus en Alligator som är under upprustning för att åter förbandssättas, två snabba Zubr-svävare och  tre stycken mycket snabba Dugongklassen. Ytterligare minst fem Dugong ska levereras och i år kommer den första av två Ivan Grenklassen att levereras. Det finns också två Mistralklassen, som väntar på ett regimskifte i Frankrike.

Däremot har man satt det sista aktiva skeppet av Ivan Rogofklassen, RFS Mitrofan Moskalenko, i malpåse, och har nu två sådana skepp i reserv. Tanken var väl att ungefär motsvarande Ivan Gren skulle ersätta Mitrofan Moskalenko i kapacitet. Ivan Gren skull levererats förra året, men kommer nu förbandssättas i år, och är tänkt att baseras i just Östersjön. Förmodligen kommer även ytterligare en Dugong tillföras Östersjöflottan.

Sammanställning rysk amfibiekapacitet samtliga flottor
Ropuchaklassen: 15
Alligatorklassen: 3 (+1)
Dugonklassen: 3 (+5)
Zubrklassen: 2
Ivan Gren: (+2)
Ivan Rogoffklassen: (2)
Mistralklassen: (2)

Parantes ovan anger tillkommande kapacitet eller kapacitet i malpåse, eller motsvarande för Mistralklassen.

De två Mistralskeppen kan fortfarande levereras, då ingen annan köpt dem. Allt som krävs är att Putins kuddbitare Front Nationale kommer till makten i Frankrike i de kommande valen till parlament och senare presidentposten.

Nedan följer en sammanställning av kapaciteten i Östersjön idag och inom något år. Detta avser ordinarie basering. Vid den ryska oplanerade beredskapskontrollen i Östersjön i december, mycket snarlik min roman Midvintermörker, hade man tillfört en Ropucha från Norra flottan, samtidigt som Ropuchor från Östersjöflottan ibland ses i Medelhavet. Nedanstående avser ordinarie basering. 

För USA säger man "where are the carriers" när det gäller att förutspå amerikanska insatser. För Ryssland gäller "where are the Ropuchas"?

Sammanställning rysk amfibiekapacitet Östersjöflottan
Ropuchaklassen: 4
Dugonklassen: 1 (+1)
Zubrklassen: 2
Ivan Gren: (+1)

Vad är då kapaciteten i en vända här?

Zubrklassens svävare kan färdas i otroliga 65 knop, eller 55 knop uthålligt. Dugongerna klarar av 35 knop. Dessa kan vara en förtrupp vid en amfibieinsats. Zubrklassen är liksom Ropuchorna beväpnade med raketartilleri och kan ge markförband ett omfattande eldunderstöd.

Ropuchaklassen
Ropucha-I. Identifieras på två 57mm kanoner.
Källa: Wikipedia Licens: Public Domain
Det finns två versioner av Ropucha, där det finns en av den modernare varianten, Ropucha II, i Östersjön. Lastkapaciteten är den samma, men Ropucha II-klassen har en snabbskjutande 76mm artilleripjäs för ytterligare understödskapacitet. Alla Ropucha har två Grad-raketartillerisystem. En Ropucha har mer artilleri än hela svenska armén har förbandssatt idag.

Kapaciteten är tio stridsvagnar och 200 skyttesoldater eller tolv stridsfordon och 340 skyttesoldater, eller någon kombination av andra pansarfordon eller lastfordon, t ex artillerisystem eller som i decemberövningen Iskandersystem.

Dugongklassen
En Dugong kan ta tre stridsvagnar eller fem stridsfordon och femtio soldater eller en stridsvagn och 90 soldater.

Zubrklassen
En Zubrklassen har likt Ropuchaklassen två raketartilleripjäser för understöd av markförband.

Lastkapaciteten är tre stridsvagnar eller tio stridsfordon och 140 skyttesoldater eller åtta amfibiestridsvagnar eller femhundra skyttesoldater utan fordon.

Ivan Gren
Klassen kommer innebära ett avsevärt förmågelyft, även om exakt kapacitet är osäker.

Bedömare menar att man kan ta tretton stridsvagnar eller 36 - 60 stridsfordon (olika uppgifter) och 300 skyttesoldater. Dessutom har man antagligen förmåga att ta två attack- eller trupptransporthelikoptrar.

Summering kapacitet Östersjön

Stridsvagnar: 4x10 + 1x3 + 2x3 + (1x3 + 1x13) = 49 (+16)
Stridsfordon:  4x12 + 1x5 + 2x10 + (1x5 + 1x60) = 48 (+65)
Skyttesoldater, minst: 4x200 = 800
Skyttesoldater, max: 4x340 + 1x50 + 2x500 + (1x50 + 1x300) = 2 410 (+350)

Tittar vi på fullt utbyggd kapacitet 2015 - 1016 så kan man i praktiken göra något som följer:

I första vågen med Zubr-svävare och två Dugongklassen landsätter man 500 skytte via en Zubr för att skydda brohuvudet. Den andra Zubr har tio stridsfordon och 140 skyttesoldater och på de två Dugongerna landsätter man sex stridsvagnar. De tio stridsfordonen med mekskyttesoldater och de sex stridsvagnarna rycker fram för att säkra viktiga knutpunkter en bit från brohuvudet, eller för den delen så långt man kan komma (t ex Visby flygplats).

Därefter landsätter man tjugo stridsvagnar, tjugofyra stridsfordon och 1 080 skyttesoldater från Ropuchorna och sex stridsvagnar, arton stridsfordon och ca 200 skyttesoldater från Ivan Gren.

På marken har man därmed 26 stridsvagnar, 34 stridsfordon och 1 920 skyttesoldater. Man har via Zubrsvävarna och Ropuchaklassen tio raketartilleripjäser. Till detta har man artilleri på eskorterande jagare, fregatter och korvetter, som även har en kvalificerad luftvärnsskärm.

"We developed a system for the transfer of vessels from the civilian fleet to the Navy"
Ryssland har alltså förberett för att rejält höja sin transportkapacitet genom att ta in civila fartyg, vilket förstås kommer i en andra våg när brohuvud och hamnar (Slite RoRo-hamn) säkrats.

Amfibiefartyg är en rent offensiv kapacitet. De har ingen funktion för att försvara rysk mark. Av tjugotre landstigningsfartyg är idag sju baserade i Östersjön, eller Fredens Hav som det också är känt som.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Suck.

  Vi tar det igen:

  Svenska staten drar in ungefär 1200 miljarder i skatteinkomster. Även om vi köper krut, kulor, kanoner och dynamit för allting och ställer det i den bästa av slagordningar på Gotland och i lingonriset runt om i landet så kan ryssen mobilisera, transportera, invadera och besätta Sverige ändå. Skillnaden mellan ett sådant teoretiskt försvar och dagens är blott tidsrymden; förstnämnda kommer att innebära ett krig på någon månad medans dagens kommer förmodligen vara över på ett par dygn.

  Det är hopplöst. Vi kan inte vinna.

  Så vad göra? Jag citerar superdatorn från den eminent ostiga filmen "Wargames" från åttiotalet, där den i slutet kommer fram till att det hela (ett enkelt spel som skall spegla ett teoretiskt kärnvapenkrig) är meningslöst, och menar att det mest rationella är att inte spela alls, och föreslår att mänskligheten borde spela schack istället.

  Det borde vi göra. Spela schack. Med detta menar jag att vi skall se till att göra oss så oattraktiva för militär aktion som det bara är möjligt. Vi har utrett alternativ upprustning; alla här på bloggen vet innerst inne att de nödvändiga rustiningarna kommer att käka upp i princip allt vi har och att det i alla fall inte kommer att räcka, om ryssen väl bestämt sig.

  Såldes kvarstår bara NATO. Detta innebär lite mindre rustning (de kräver väl att man i alla fall lägger 2% av BMP på FM, har jag för mig...) men det är hållbart. Ryssland måste helt enkelt ställas inför ett rent matematiskt dilemma om de går i krigstankar; hoppar jag på land X, så får jag automatiskt land A-Z på mig. De är då lite för många och kan innebära en risk för Putin själv. Då kommer det inte att ske.

  Jag gillar absolut inte NATO och allt de gör, men jag har svårt att se någonting annat som kan ge oss ett användbart försvar av något slag, för själva klarar vi oss inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huhmm... Det gäller väl att skapa en "tröskel", i dag är det ett bonat salongsgolv!

   Radera
  2. Vem bryr sig om en tröskel när du kan köra höga knän...

   Radera
  3. Gerillakrigföring är jobbig att vinna mot. Lite pansarvärnsrobotar och kustrobotar kan göra mycket ont mot en angripare.

   Radera
  4. Din känsla är så stark att du slutar analysera?

   Höjer vi trösklar för olika former av hot blir det mindre lockande att hota oss.

   Att rusta och höja olika trösklar är nödvändigt oavsett om vi går med i Nato.

   Är vi med i Nato räcker samma rustning längre än på egen hand och det är en av de goda anledningarna för att gå med i Nato.

   Det går alltid att hänvisa till att världens största kärnvapenmakt kan utplåna vilken nation som helst men gör man detta blir effektivt att hota med utplåning. Ge inte upp på förhand!

   Radera
  5. Vi behöver inte kunna försvara oss mot Rysslands hela anfallsförmåga.
   Det räcker att ett övertagande kräver en så pass stor del att de lämnar blottor som kan utnyttjas av våra allierade. Enkel logik. Lika enkel för Putin.

   Radera
  6. Som sagt "Flosbury flopppar" kommer vi aldrig och har aldrig att kunnat skydda oss mot själva!

   Radera
  7. Göra oss oattraktiva?

   Precis! Till att börja med kan vi sluta att sminka grisen i media så att vi själva inser hur ful den egentligen är.

   Radera
  8. Nja, verkligheten ser inte riktigt ut som du verkar tro.
   Sveriges BNP är 28% av Rysslands (12% PPP-justerat)
   Sverige + Finland 40% (18% PPP)
   Norden + Baltikum 87% (39% PPP)
   Visst kan vi bygga ett försvar som kan stoppa ryssen, om vi vill.

   Radera
  9. Norden + Baltikum FTW.

   Radera
  10. Alla vet att en inbrottstjuv kan ta sig in i mitt hem om han VERKLIGEN vill. Alltså är det lika bra att strunta i larm och lås. Alla vet att en biltjuv kan ta min bil om han verkligen vill, så ingen idé med stöldskyddssystem eller att ens låsa bilen?

   Radera
 2. Be Ryssland och NATO hjälpa oss att bli ett fullständigt neutralt land som kan lämnas utanför i ett storkrig, vilka krav ställs på oss från de båda för att betraktas som neutralt och ofarligt?
  Som en fredad zon

  Kanske de kan tillhandahålla offensiva system för att säkra landets gränser, alltså hjälpa oss att hindra deras fiende från att vilja/kunna ta vårt land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Med den strålande känsla för "mitt och ditt" som Putin har, hur länge tror du att "ditt" får vara ifred när det står bakom ryska linjer?

   Radera
  3. Så lösningen är att båda sidor ska få gruppknulla oss samtidigt?

   Radera
  4. Hur var det nu WWII? Var det inte så att små länder förklarade sig neutrale när kriget började? Men att alla utom Sverige och Schweiz drogs in i kriget i alla fall?

   Radera
  5. Andorra klarade sig också.

   Radera
  6. Det verkar ju uteslutet att vi på alldeles egen hand skulle kunna bygga upp något som ens avlägset påminner om ett försvar värt namnet..
   Går vi inte med i NATO och fortsätter ha vår skämtförsvar så är vi en måltavla för båda sidor, typ den som hinner dit först äger stället. Samt att Ryssland kommer tro, på goda grunder att vi samarbetar med NATO och försöker lura dem.

   Och går vi med i NATO så är vi måltavla direkt, någon av dem är ju redan inne med sina ubåtar och planterar antagligen ut kärnvapen.
   Så varför inte bjuda in båda parterna och försök få dem till att komma överens om på vissa villkor, osv, att låta oss vara en skyddad neutral buffertzon mellan deras block?

   Radera
  7. Hört talas om Osce ?

   Radera
  8. Aha.."en organisation som tjänar som Västvärldens redskap för "påtvingad demokratisering." Man har redan försökt manipulera Ryssland, enl dem själva.

   Radera
  9. Källa till dina påståenden Tack.

   Radera
  10. Syftar du på Ivanovs uttalande? Det är en åsikt, inte fakta.

   Radera
  11. Att Rysslands utrikesminister upplever det så räcker väl för att krascha grejen, oavsett vilka intentioner de andra haft?

   Radera
  12. Ja, precis. Ryssland tycker att Ryssland blivit manipulerat. Ryssland tycker inte heller det är nödvändigt att följa alla de internationella avtal och åtaganden de skrivit under.

   Och dessa vill du bjuda in till att styra och ställa med Sveriges försvar, i utbyte mot ett löfte om att de inte ska anfalla Sverige.

   Vad är det löftet värt, menar du?

   Radera
  13. Ja varför inte?
   Hursomhelst så har vi inget försvar och inga utsikter om att få till ett sådant heller, att gå med i NATO drar ju om möjligt bara på oss ännu fler kärnvapenmissiler, samtidigt som Ryssland upplever att NATO närmar sig.

   Varför inte försöka vara Neutrala på riktigt, be de där 2 giganterna att speca vad som skulle behövas för att respektera oss som neutrala och lämna oss utanför?

   Kanske de vill ha några spaningsstationer vardera på motsatt kust mot att de ger oss pengar till ett valfritt starkt defensivt försvar?

   Radera
  14. Du svarade inte på frågan.

   Radera
  15. Styra och ställa är en överdrift och vad deras löfte ev kan vara värt i den frågan är ju svårt att sia om men vi kan ju verkligen inte lita på dem i nuläget..

   Den gången som finns beskrivet i länken ovan så handlade det ju om att väst "1999 avslutade OSSE ett tvådagarstoppmöte med att efterfråga en politisk lösning i Tjetjenien och anta en Charter for European Security"

   Tjetjenien är nog ett känsligt område för Ryssland om någon försöker lägga sig i vad som sker där tror jag, och större risk att de bryter ev avtal, än vad det skulle vara om de hade något att vinna på att följa dem med oss och NATO.

   Radera
 3. "Amfibiefartyg är en rent offensiv kapacitet" Är det verkligen så? Finns det inte områden i Ryssland där det kan vara smidigt att ta sig sjövägen, inte minst för att kanske återta förlorade öar/mark i en konflikt eller ta sig fram längst kusten om vägar och järnvägar är sönderbombade? Och varför har isåfall Sverige amfibiestridskrafter? Vilka ska vi anfalla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka öar har Ryssland i Östersjön (förutom några kobbar längst inne i Finska viken) ?

   Radera
  2. Återta gör man med offensiv krigföring

   Radera
 4. En svensk upprustning av Gotland skall nog i första hand inte ses som ett avskräcknings- utan som en förtroendeskapande åtgärd.

  Det rådande makt-vakuumet på och runt Gotland har ryssarna till och med ett case för att det är destabiliserande. Gotland är som en vanskött tomt i ett villakvarter - en latent grogrund för skadedjur.

  Med andra ord: Det är bättre att Sverige återtar förvaltningen, än att Ryssland (måste) besluta om tvångsförvaltning.

  SvaraRadera
 5. Hög tröskel är väl det som gäller, ett lättrörligt "folkförsvar" kombinerat med ett skalskydd bestående av flygvapen och lite mer sofistikerade vapen är väl det som gäller.
  Skogen full av gubbar med enklare vapen som dyker upp, är ju något som den led fi måste ta med i beräkningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, enkelt uttryckt. Plus U-båtar och kryssningsrobotar också. Och i skogen gubbar och gummor.

   Radera
 6. Ska vi bekämpa en invasion så görs det bäst:
  1 när fienden befinner sig i sina båtar
  2 på stranden

  Och i sista hand med gerillakrigföring i trakterna av Östersund

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Kan bara hålla med.
   Gerillakrigföring funkar kanske mot demokratier, inte mot ex elakare nationer.
   "Vi har samlat ihop era fruar och barn i lokala kyrkan, lägg ned era vapen så ska vi fundera på att låta bli att våldta dem innan vi eldar upp dem".

   Radera
  3. Riga kommer du inte ihåg att Ryssland åkte på storstryk i Afganistan? Och Ryssland är en typiskt elak nation.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 7. Varje angrepp mot rikets frihet och självständighet skall mötas med vapen. Varje meddelande att motståndet skall uppges är falskt. Sverige vill försvara sig, kan försvara sig och skall försvara sig.
  Motstånd skall göras ständigt och i alla lägen. Det är på dig det beror - Din insats, Din beslutsamhet, Din vilja att överleva. Vi ger aldrig upp!

  SvaraRadera
 8. Ak4 ut i varenda byhåla med massa ammunition. Sedan går varenda en som inte ligger i respirator och hämtar ut när det börjar osa bränt. De mera utbildade tar granatgevär och dynamit.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Ja men vafan, Putin måste visa sitt folk att han har stake. Det är väl då bara för Merkel å Hollande att bjuda in honom, och Ryssland såklart - att bli medlem i EU. Fan så mycket billigare än att hålla på och bomba och panga.

  SvaraRadera