Cornucopia?

2015-01-27 13:51

Rubelslakt - Ryssland får skräpstatus

Ryska statsobligationer har nedgraderats till skräpstatus av S&P. Rubeln har slaktats och är tillbaka till nivåerna som gällde innan den ryska centralbanken ingrep med stödåtgärder.

Veckochart USDRUB

Den här gången är rubelraset inte en spik som i december, utan beror främst på en fortsatt enveten försvagning av samma typ som pågått sedan juli. Det är mycket möjligt att vi får se en spik längre fram och en efterföljande återhämtning innan rubelraset fortsätter.
Månadschart börsindexet RTS i USD

Ryska börsen är förstås kvar på bottennivåer mätt i USD, men försvagningen av växelkursen känns kraftigare än en börsens rörelser.

Ryska oligarker känner sig säkert rikare än på länge, så länge de sett till att ha sina tillgångar noterade i USD, vilket förstås sanktionerna i vissa fall kan hindra.

Det finns de som menar att sanktionerna mot Ryssland inte fungerar, vilket bevisligen är korrekt. Man har t ex inte lämnat tillbaka Krim. En ökad sanktionsåtgärd är att stänga av Ryssland från SWIFT-systemet, men något beslut om detta har inte tagits eller ens lagts fram seriöst (vad jag vet).
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

11 kommentarer:

 1. OT: Varning för större börsrekyl om veckan slutar i moll! Den vanliga baissen till utdelningsfesten kan vara på G, dvs nedgång till maj månad. Börsrapporter denna på vecka har mycket stor betydelse.

  SvaraRadera
 2. Rubelraset verkar främst hänga ihop med oljeprisraset och eftersom mycket talar för ytterligare försvagning av oljepriset, kan nog rubeln få ytterligare stryk.
  USA köper nu olja i enorma mängder av någon anledning, men lagrena är snart fulla både där och i övriga delar av världen. Vad händer med oljepriset när alla lager är fulla?

  SvaraRadera
 3. Vad skulle konsekvenserna bli om Ryssland blev utestängda ur SWIFT-systemet? Är det inte möjligt att göra någon typ av betalning mellan Ryssland och annat SWIFT-land?

  SvaraRadera
 4. Kul att cornu tror att kampanjen mot Ryssland skulle upphöra om krim återlämnades till Ukraina.
  Stor komik! Alla länder som inte går i USA:s ledband och har strategiska råvarutillgångar ligger i USA:s sikte. Om man inte kan få Ukriana skall det i alla fall förödas. Varför skulle Ukrainska folket vilja ha de fruktansvärda utveckling som USA triggat fram? Varför inte vänta till nästa demokratiska val och avsätta presidenten på lagligt vis i stället för en statskupp? Svaret är enkelt - det var USA/EU/Israel som iscensatte kuppen med det strategiska målet att underminera Ryssland. Personligen gissar jag att USA driver samman Ryssland och Kina, och på sikt kommer EU inse att USA driver en politik som är mycket negativ för EU. Det hela sammanfaller kanske med ett finansiellt sammanbrott i USA med spridning till eller från EU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De slemma israeliterna!

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Skönt med lite omväxling från det vanliga muslimhatet. Resonemangen ligger på samma intellektuella nivå också.

   Radera
  4. Och varför skulle ukrainska folket vilja ha det lika fattigt och eländigt som ryssarna, vars BNP snart understiger Indiens.

   Sanktionerna fungerar men de skulle kommit mycket snabbare, framförallt oannonserade så att ryska eliten inte hinner ta höjd för dem. SWIFT skulle de utestängt Ryssland från omgående efter MH17. Familjerna till eliten borde även sanktioneras hårdare och nekas visum, hindra barnens Ivy League och Oxbridge studier.

   Utdöm krigsskadestånd till Ukraina och Georgien. Betala genom att expropriera elitens förmögenheter utomlands. Putler och hans cronies bulvanupplägg är ju redan kartlagda av underrättelsetjänster.

   Senfärdigheten och oviljan att slå där det riktigt smärtar är bara ett bevis för hur många fickor den ryska kleptokratin sträcker sig till.

   Radera
 5. Det är intressant att kolla vad det är som Ryssland importerar (inte producerar inom landet) och alltså har blivit dubbelt så dyrt på 5 månader. Vad jag hittar verkar det vara
  1. Maskiner, motorer och pumpar
  2. Fordon
  3. Medicin
  4. Elektronik
  5. Plast

  Känns inte som man klarar av att föra ett långsiktigt krig när priset på dessa varor har fördubblats på mindre än ett halvår samtidigt som det man exporterar har halverats under samma tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eliten och Angreppsmakten har råd och har vad de behöver, så länge kommer det fungera utmärkt. För dem är fattiga och svältande ryssar inget problem, det är vardag.

   Radera
  2. Sedan Rysslands födelse må jag tillägga.

   Radera