Cornucopia?

Aktuellt

Anmäl dig till Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen . Om du mailar [email protected] och uppger CORNU eller anger CORNU i kontak...

2015-01-10 15:11

Replik från Jonas Andersson Schwarz angående demokratihotet Twitter

Nedanstående är replik från Södertörnshögskolans Jonas Andersson Schwarz. Min vana trogen får förstås angripna personer, företag eller organisationer full exponering för sina repliker. Schwarz följer:


Jag är innerligt trött på dessa insinuanta guilt-by-association-resonemang om Södertörns högskola. Det är fullständigt spekulativt och långt under din nivå, Lars Wilderäng.

Det du gör genom dessa lösryckta spekulationer är att ge bifall till en tankemodell som är vanlig inom sverigedemokratiska och främlingsfientliga kretsar, att Södertörns högskola på något sätt skulle vara en illegitim institution. Det är destruktivt och cyniskt.*

Hade du faktiskt tagit dig tid att läsa de saker jag faktiskt själv skrivit om forskningsprojektet så hade du tämligen snart insett att de spekulationer du gör om vårt projekt är helt grundlösa. Något säger mig att du inte tagit dig den tiden.

Vår DN-artikel från 25 december finns här.

Den 7 januari förtydligade jag kring projektet i min personliga blogg här.

Den 8 januari lades en nyhetsnotis upp även på SH:s hemsida.

Brukar du alltid begagna dig av den här metoden, att skriva spekulativa blogginlägg av det här slaget innan du varken har researchat, kontaktat eller tillfrågat dem du så kategoriskt uttalar dig om?

Om du hade dristat dig till att ta reda på mer om vårt projekt innan du så snabbt avfärdade det hade du kanske upptäckt att vi faktiskt också argumenterar för just det du också delvis tycks mena i ditt raljanta blogginlägg - nämligen att den nuvarande, ofta ytliga och bristfälliga hänvisningen till sociala medier som vissa massmedier gör faktiskt har som bieffekt att normalt sett djuplodande, intressanta och konstruktiva bloggare som du själv missgynnas.

Jag har tidigare haft stor respekt för dig, men den har nu rejält naggats i kanten.

*) Alla som har erfarenhet av högskolevärlden vet att en högskola är lite som ett parlament - olika ämnen tenderar att ha olika politisk bias, olika forskare har därtill olika politisk bias. Klumpa inte ihop mig med en liten grupp andra forskare som råkar finnas på samma högskola. I stället för att föra en seriös diskussion om de normativa dimensioner som samhällsforskningen har så målar du i stället upp en bild upp av en redan förutbestämd verklighet. Att argumentera på det redan förutbestämda viset är faktiskt raka motsatsen till ett kunskapssökande perspektiv. Att vara en sådan där som redan bestämt sig och inte är benägen att ändra åsikt är automatiskt FAIL i min världsbild; det omöjliggör konstruktiv diskussion, för varför ens i sådana fall diskutera?

Nedan följer min, Lars Wilderängs, kommentar på repliken.

Schwarz skriver att han är "innerligt trött på dessa insuinanta guilt-by-association-resonemang" om Södertorns "högskola". Sedan går han själv in på guilt-by-association personangrepp och förtal av mig och påstår att jag använder en tankemodell som är vanlig i Sverigedemokratiska och främlingsfientliga kretsar. Ett mycket intressant personangrepp och förtalsförsök.

Han skriver "under din nivå, Lars Wilderäng". Det antyder att han känner mig. Han skriver också "tidigare haft stor respekt för dig", vilket antyder att han skulle läst den här bloggen. Dock använder han följande mening ovan som antyder att han inte har en aning om vem jag är eller hur jag skriver: "Brukar du alltid begagna dig av den här metoden, att skriva spekulativa blogginlägg av det här slaget innan du varken har researchat, kontaktat eller tillfrågat dem du så kategoriskt uttalar dig om?"

Jag noterar att ingenstans har jag gjort några personangrepp på Jonas Andersson Schwarz i tidigare blogginlägg. Där benämns han enbart som forskare vid Södertörns högskola. Han väljer att angripa mig med personangrepp och förtal (ja, att antyda att någon är som en sverigedemokrat är förtal, ett av de värsta angreppen man kan utsättas för idag - den som läst bloggen, vilket inte Schwarz verkar göra, vet att jag absolut inte sympatiserar med (sd) och angripit dem rejält i ett antal inlägg, t ex nyligen att de är ett rasistiskt parti och Vladimir Putins kuddbitare). Naturligtvis agerar Schwarz här i affekt (han är ju bara människa), men det är inte grund för personangrepp och förtal. Dock känner jag inte Schwarz och kan inte uttala mig om det är "under hans nivå" eller om det är normalt. För honom såväl som Södertörns högskolas kultur.

Jag är dock för yttrandefrihet och kommer naturligtvis inte att beivra förtalet. Dessutom är jag själv ansvarig utgivare på bloggen, så det hela faller oavsett.

Att Schwarz verkar tolka "Södertörns högskola" som ett personangrepp får stå för honom. Det är ju trist att han tycker att arbetsgivarens namn är så värdelöst att det helst aldrig bör nämnas. Ett förslag är ju att söka jobb någon annanstans om han upplever att ingen tar honom på allvar på grund av "Södertörns högskola".

I Schwarz länkar ovan finns mer om vad de egentligen menade med att sociala medier och yttrandefrihet är ett hot mot demokratin. Följ dem och bilda er själva en uppfattning, vilket som alltid gäller.

Jag kan bara hålla med om att grundproblemet inte är yttrandefriheten på Twitter, utan mediakrisen, som innebär att journalister idag får presstöd för att sitta och skriva av det de läser på Twitter och kallar det "jobb" och "journalistik" eller "opinionen", vilket jag igår uppmärksammade angående tragedin och jakten på mördarna i Paris. Det är och förblir rent ut sagt patetiskt när media skriver av sociala medier, speciellt den sk seriösa "storstadspressen". Av Aftonbladet förväntar man sig inget annat, dock var de de enda med journalist på plats under gårdagens utveckling.

Uppskattar dock stort att Schwarz medger att forskningen (på Södertörns högskola) inte är vetenskapligt objektiv utan har politisk bias: "olika ämnen tenderar att ha olika politisk bias, olika forskare har därtill olika politisk bias". För er som gillar Schwarz politiska bias och forskning så hittar ni honom på Twitter med en mångfärgad avatar som det står "Twatter" på.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. All uppmärksamhet är bra uppmärksamhet - underbart påhopp från Jonas - tacka och buga - med såna fiender behöver du inga vänner!

  Jonas skriver dock som en kratta och svulstar iväg texten i värsta bloggarglädje. Knappt läsbart på grund av allt fluff. Antar att det blir så när folk får betalt per nerslag.

  SvaraRadera
 2. Men Lars, du skrev faktiskt: "[...] ... vänta ... ni vet vad som kommer ... Södertörns Högskola [...]", och det är svårt att tolka som annat än ett sätt att misskreditera informationen.
  Jag har i några år i princip dagligen läst din blogg, och gillar den skarpt, men jag anser att du faktiskt börjar bli mer raljerande och dömande i dina blogginlägg. Själv är jag inte så förtjust i den glidningen.
  Hoppas att du kan ta det här som lite konstruktiv kritik från min sida.

  SvaraRadera
 3. Jättebra att du lyfte mitt svar som ett enskilt inlägg, det hedrar dig - och som jag skrev så har jag ju läst många givande inlägg på den här bloggen genom åren.

  Att antyda att "alla" som har samröre med en viss institution är i någon mening "suspekta" är att utmåla en konspiratorisk bild. Att just denna konspiratoriska föreställning råkar vara vanlig i sverigedemokratiska och främlingsfientliga kretsar är ett deskriptivt uttalande - det är inget försök att svartmåla dig. Det är på intet sätt ett försök att klumpa ihop dig med dessa åsikter, det torde vem som helst förstå.

  Att det skulle vara samma som förtal har jag således svårt att tro, och jag tror många andra skulle ha svårt att tro det. Det enda jag ber om är lite ansvar - konspiratoriska tankemodeller har ju den egenskapen att ju oftare de repeteras desto större är risken att de faktiskt "sätter sig" och blir etablerade som "sanningar".

  "Brukar du alltid begagna dig av den här metoden, att skriva spekulativa blogginlägg av det här slaget innan du varken har researchat, kontaktat eller tillfrågat dem du så kategoriskt uttalar dig om?"

  Det är en retorisk fråga, ffs. :) Det framgår ju av min replik att jag i grunden har respekt för dig och brukar tycka att du skriver insatt och bra. Just därför var det extra tråkigt att inlägget var så spekulativt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får ni lära er att skriva sådär överlastat på Södertörns Högskola? Värsta bloggarfluffet. Lär er att k_o_n_c_e_n_t_r_e_r_a texten så kanske fler läser det ni skriver!

   Börja varje dag med citatet av Robert Wilensky:

   “We've all heard that a million monkeys banging on a million typewriters will eventually reproduce the entire works of Shakespeare. Now, thanks to the Internet, we know this is not true.”

   Radera
  2. "Att antyda att "alla" som har samröre med en viss institution är i någon mening "suspekta" är att utmåla en konspiratorisk bild. Att just denna konspiratoriska föreställning råkar vara vanlig i sverigedemokratiska och främlingsfientliga kretsar..."

   Men är det inte den bilden du själv målar i mening nummer två? Alla (vara vanlig) SD-röstare är såhär och såhär.

   Radera
  3. Det är inte enbart i SD-vänliga kretsar som SH har skapat sig en mindre än akademisk gloria. När man utmärker sig genom att "forska" utan att ta till sig fakta, så blir det lätt så.

   Radera
  4. Schwarz: "och brukar tycka att du skriver insatt och bra."

   Och det är också ett grundskott mot SH.
   Den här bloggen är smockfull med fel och brister. Både map fakta och logik. Att man inte ser de logiska bristerna är allvarligt om man ska föreställa vara verksam på en högskola.

   Radera
  5. Södertörn var ett "suspekt" varumärke redan långt innan SD bildades...

   Radera
 4. Rektorn på Södertörns Högskola heter Moria von Wright, hon är en fullblodsrelativist med en ytterst tveksam vetenskapssyn. Hennes "Genus och text" är en klassiker inom den poststrukturalistiska fördumningsindustin...

  http://www.skolverket.se/om-skolverket/publikationer/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FRecord%3Fk%3D590

  http://fof.se/tidning/2010/4/vetenskapskritisk-rektor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är väl hon som menar att vi ska sluta lära ut den klassiska fysiken i skolorna. Och i stället införa en genuskänslig fysik.

   Vi borde avgränsa en region av landet där dom får leva utan fysikkunskaper på stenåldersvis. Tills dom kommer på att det nog är dom vita medelålders männen som drar in stålarna till välfärden.

   I sig skulle det väl räcka att plocka av dom mobiltelefonerna. De är väldigt mycket den vite medelålders mannens verk. Sedan får knäppskallarna göra ett eget radioaccessnät och terminaler enligt genuskänslig fysik.

   Men det lär dom inte göra. Att däremot parasitera på den vite medelålders mannens arbete har de inga betänkligheter emot.

   Radera
 5. Lite kul att det nyordet FAIL används som inte letat sig in i det Svenska vokabuläret utan sociala medias uppkomst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var big FAIL av nyordslistekommittén...

   Radera
 6. Skönt med vissa klargöranden av den här Södertörns-vem-han-nu-är. Att du Lars verkar, citat "vara en sådan där som redan bestämt sig....", slut citat.

  Härligt med mustiga argument.


  SvaraRadera
 7. Jag håller med om att Jonas Andersson Schwarz är en patetisk figur som först gnäller över guilt by association för att i nästa sekund just ägna sig åt det. Det är lite byfåne över det.

  Dock har han rätt i sak om bloggarens främlingsfientlighet. Jag har nog inte träffat på någon som är så främlingsfientlig mot ryssar. Skulle väl vara Carl Bildt då. Eller någon gravt hjärntvättad amerikan.

  Sedan kan nog bloggaren ha rätt i sak ang SH också. Jag såg en gång en lista över kandidatuppsatser därifrån. Och tittade även i någon.

  Det var uteslutande så att man hade bestämt sig för att visa någon vag fantasiföreställning, och sen selekterade man ut data för att ge stöd åt den.
  Dvs ungefär som om en teknolog skulle säga att nu ska vi visa att röd tärningar alltid visar 6. Och så rullar man den hundra ggr och plockar ut alla 6:or. Och ignorerar resten.

  Eller som när cornu skall ägna sig åt förföljelse av ryssar.

  Cornu är ju fri att göra så, men de som godkänner kandidatuppsatser borde stoppa skräpet. Det är fanemej deras jobb. Hur ska vi kunna vara en industrination om fria fantasier ska styra.

  Jag hoppas att jag får skriva något positivt om SH innan jag dör men prognosen är deprimerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggaren är INTE främlingsfientlig mot ryssar. Det han gör är att han sakligt rapporterar om och analyserar Putin-Rysslands aggression mot grannländer inkl Ukraina, deras krigsförberedelser mot t.ex. Sverige

   Bara den som är hjärntvättad av svensk media, själv är sådan journalist, eller annan nyttig idiot kan hävda det som du gör xycorr.

   Vilken av dessa kategorier är du?

   Radera
 8. Bloggaren brukar ofta bli sur när någon kommentator angriper honom, och ser inläggen som hans personliga åsikter. Bloggaren brukar då hävda att hans åsikter är privata, och att inläggen ska ses som debatt. Nu medger dock bloggaren, att åtminstone två inlägg där han angriper (sd), faktiskt är hans åsikter.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Tja, han har ju rätt. Twitter är det minst sociala av sociala medier, en lekplats för inbördes bekräftelse av (förlåt uttrycket) PK-åsikter. "Twitterstorm" ger ett garanterat skratt åtminstone på min arbetsplats. Att politiker tar det på allvar är förnedrande för vår demokrati.

  SvaraRadera
 11. Det finns många högskolor och universitet i Sverige. Jag skulle tycka det vore intressant att se hur väl representerade dessa är i framförallt SVT och SR, eller om det möjligen är så att vissa institutioner får mer sändningstid än andra i statliga media. Just Södertörns Högskola tycks väldigt ofta vara inblandad när "experter" ska uttala sig.

  SvaraRadera
 12. Jag tycker Jonas Andersson S. Har rätt i sitt genmäle, det som Cornu skrev om Twitter var ett bottennapp men det måste väl ske också med den produktionen av inlägg som produceras på denna blogg.

  Men svaret från från Cornu var ju rent pinsam, överlägsen och otrevlig i tonen. Ibland kan du kanske ha fel Cornu?

  Jonas Andersson S. Har ju helt rätt att en på en högskola finns det en mängd olika åsikter, på ex. Uppsala universitet fanns ju en av genusvetenskapens främsta förspråkare med en del rätt konsitga föreställningar. Allt från Uppsala universitet var väl inte trams därför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du som privatperson släpper din telefon i golvet och sedan bryter plomberingen själv för att försöka laga så upphör garantin.

   När Uppsala Universitet släppte igen den där disputationen så upphörde per automatik "garantin" för att övrig forskning därifrån är vetenskapligt stringent den också. Det betyder inte att allt är dåligt, bara att ingen längre kan ta det för givet att det är bra....

   Radera
 13. Det räckte ju faktiskt med att läsa citatet i förra inlägget för att inse att Cornu gjorde en orimlig tolkning. Men devisen "kolla aldrig en bra story" är förstås inte begränsad till tidningar.

  SvaraRadera
 14. Som vanligt är herr bloggare fantastisk på att ta kritik...

  SvaraRadera