Cornucopia?

2015-01-11 12:45

Parismorden: GIGN, GIPN och BRI

Det har nu börjat dyka upp filmer från insatserna mot mördarna i Paris. Inte operatörernas egna filmer, utan andra externa filmer, vilket kan ha ett visst läsarintresse.


Känsliga läsare varnas och kan stå över detta. Det här är inte Hollywood, utan verkligheten, och verkligheten är brutal när man har med totalt samvetslösa mördare att göra.

Polisens operatörer, inklusive svenska piketstyrkorna och nationella insatsstyrkan filmar generellt själva sina insatser. Det är viktigt för bevisföring och även en del i eventuella internutredningar när mediakritiken blir för kraftig. Av respekt för brottslingars, misstänktas och brottsoffers personliga integritet släpps de förstås inte till media, men kan användas i rättegångar. De är även viktiga i operatörernas utbildning och metodutveckling.

Kring de aktuella Parismassmorden sattes åtminstone tre instatsstyrkor in.

Dels den militära GIGN, Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale. Förbandet tillhör franska armén och får även operera utomlands. Närmaste svenska motsvarighet är SOG, Särskilda operationsgruppen. SOG har samövat gisslansituationer med svenska nationella insatsstyrkan, t ex en kapad finlandsfärja, men har inte i närheten av den skarpa erfarenhet av gisslandraman som GIGN har.

Sedan fanns även GIPN, Groupes d'Intervention de la Police Nationale, inblandad. Förbandet är den nationella polisens och motsvaras i Sverige närmast av NI, Nationella insatsstyrkan.

GIPN och GIGN ska ha varit de som tog hand om situationen på tryckeriet utanför Paris. Viss ironi i att angriparna av den franska mycket omfattande tryckfriheten dödades på ett tryckeri.

Gisslanddramat på kosherbutiken i Paris togs om hand av BRI, Brigades de Recherche et d'Intervention, som är Parispolisens egen insatsstyrka, eller piketpolis. Denna motsvaras i Sverige av Sierra, dvs Stockholmspiketen. Sverige har även Golf, Göteborgspiketen, och Mike, Malmöpiketen. Såväl BRI som de svenska piketstyrkorna används även som en del av utredningar, t ex övervakning etc.

Utrustningsnivåer och taktik är likartad för alla förbanden, såväl som deras svenska motsvarigheter. I väst och inom EU finns ett omfattande erfarenhetsutbyte mellan operatörsförbanden, både de militära och de polisiära.

På filmen nedan visas BRI:s insats mot kosherbutiken.

Man kan notera att redan innan inbrytningen hade gisslan dödats, vilket man ser på den döda kroppen innanför dörrarna. Notera också hur massivt numerärt överläge insatsstyrkan har. Det finns ingen anledning att inte maximera de egna oddsen.

Först går två operatörer med ballistiska sköldar in. Jag har själv hållit i en sådan här sköld vid mitt studiebesök hos Malmöpiketen och de väger 30 - 40 kg. Inga handeldvapen upp till 12.7 mm kulsprutor kommer slå igenom en sådan sköld, även om i fallet 12.7 mm så kan operatören tappa balansen. Det finns även ofta en springa med ballistiskt glas i skölden, så operatören kan se rakt fram. Operatörerna bär i övrigt ballistiska kroppsskydd och hjälmar. Den personliga utrustningen väger 25 - 30 kg.

Sköldbärarna går sedan åt sidan, och efterföljande operatörer skaffar sig en massiv eldöverlägsenhet, som bibehålls även om mördaren till slut stormar rakt mot operatörerna, fortfarande beväpnad, i ett helt uppenbart lyckat försök av suicide by cop. Värt att notera är att operatörerna i denna trånga gisslansituation verkar föredra att använda pistoler istället för automatvapen.

Filmen nedan är två sekvenser, där man i den andra även ser att inbrytning sker från flera håll.

När polisens operatörer väl är på plats slutar alltid alla situationer likadant. De misstänkta kommer ut. Frivilligt, i handfängsel, på bår eller i liksäck. Frågan är bara hur många av gisslan som behöver bår.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

16 kommentarer:

 1. Har killen bössan på ryggen när han springer ut? Eller har han bara tappat greppet om den?

  Kan tipsa om filmen L'Assaut, om GIGNs insats på en flygkapning 1994 eller när det nu var. Någon kommer kanske ihåg bilderna av en pilot som hoppar ut genom cockpitfönstret och stapplar iväg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Operatörerna måste utgå från självmordsbomb. Rusa och spränga sig själv. Så de skjuter till han är stilla.

   L'Assaut ska väl vara "korrekt" skott för skott. GIGN går in med pistoler även där, pga gisslan antar jag. Den gången varade eldstriden 10-15 minuter, granater kastades åt bägge håll och flera operatörer hamnade på sjukhus, eventuellt dog eller invalidiserades ngn. Ingen gisslan dog efter inbrytningen även om flera avrättats innan.

   Radera
  2. Ser ut som att han har bössan löst hängande på axeln medan han försöker skydda huvudet med armarna. Sen flyger den av när han gör en piruett efter att ha blivit skjuten i huvudet. Förmodligen har han skyddsväst annars skulle han inte kommit så långt.

   Radera
  3. Här ser det även ut som att sköldbärarens funktion är att locka fram eldgivning från måltavlan så att de andra vet var de skall skjuta.

   Radera
  4. Enligt bild i Expressen (som därmed ger idioten ännu mer reklam) bär han tysk militär skyddsväst (kanske även med plattor). Då är jag inte alls förvånad att grabbarna från BRI skjuter på rejält, eller som Aftonbladet i vanlig chockrasar-stil skrev "Polisen fortsatte skjuta när han låg på marken".

   I denna film verkar det som Polisen inte har så mycket folk till höger om butiken. Vid 1:40 vandrar en kille iväg höger ur bild och på slutet går två tjejer bort utan att de blir mottagna av någon.
   https://www.youtube.com/watch?v=SVS-a89laMc

   Radera
  5. Ja, vad kan man förvänta sig av Aftonbladet? Det var inte bara ok att de fortsatte skjuta efter att han låg på marken, utan helt nödvändigt, oavsett skyddsväst eller inte. Jag kan rekommendera denna mycket detaljerade redogörelse för den som är intresserad: Stopping Power Realities: Anatomy first - and Ambulation After Death

   Radera
  6. Tydligen kan man om under rätt förhållanden fortsätta flera sekunder även om man är dödligt sårad. Det enda säkra för omedelbart stopp är att slå ut kontrollcentrum.

   Radera
 2. Där rusar då idioten huvudstupa rakt in i sina fantasier om sexslavar etc i efterlivet. Undrar om han hade bånge?

  SvaraRadera
 3. Jag kan rekommenderar den här debatten från Sky News

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra debatt.
   Det ju tydligt vem som har svårt att hålla sig till sakfrågan, och det är ju en klassisk avledningstaktik när man är i underläge i en debatt.
   I det här fallet tror jag tom att taktiken är omedveten, och då är man ju inte särskilt begåvad.
   Han kan ju uppenbarligen inte ta till sig av argument, då han är helt förblindad av sina förutfattade åsikter, och är således omöjlig/meningslös att argumentera mot.

   Känner igen frustrationen av att debattera med den typen av motståndare. :-)

   Radera
 4. Kan någon (kunnig) ge en analys av insatsen?
  För mig som amatör ser polisernas agerande hafsigt ut på några punkter.
  En ensam polisman springer in, och utsätter sig då för högre risk att bli skjuten av terroristen än om flera hade följt med. När han springer in så skjuter hans kollegor över och vid sidan av honom och han riskerar då att bli träffad av sina egna. Och när terroristen sen är på väg ut så står polisen på varsin sida dörröppningen och pepprar, med viss risk för att träffa en kollega.
  Sen var det ju förstås bra att de på det hela taget lyckades med uppsatt mål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig. Normalt går man in i ett "train of men" som rör sig mot lokalens hörn utan att stanna. Detta anfall såg ut att börja så, men så stannade man och sköt i stället - bara tätkarlen sprang - och som det ser ut - fick egen eld i ryggen. Undrar om han är en av de skadade och om han blev skjuten i armen bakifrån. Västen och hjälmen skyddade mot värre skador.

   Radera
 5. Cornu, bra att du publicerar en saklig beskrivning, så att vi kan höja vår mentala beredskap i fall om vi någonsin råkar ut för en liknande situation.

  Det som jag inte förstår här är varför är det så många poliser som rusar in i affären efter att mördaren har dödats. Det kan ju finnas sprängladdningar där inne som mördarens medhjälpare kan detonera utifrån efter att alla har gått in. Borde de inte först skicka någon som kollar det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prioriteten är att få ut gisslan så fort som möjligt. Om någon är skadad måste de få vård direkt. Dessutom måste man snabbt säkra hela området, ifall det skulle finnas fler terrorister på plats som kan börja skjuta gisslan. Speciellt i det här fallet, när man trodde att killens flickvän också var inne i butiken, vilket det visade sig att hon inte var.

   Radera
 6. Garry Kasparov, rysk dissident och f d världsmästare i schack, har en del synpunkter på hur åtgärda roten till det onda. Värt att ta till sig och läsa hans op-ed som väntas i veckan. Mannen har helt klart bra mycket högre mental kapacitet än folkvalda politiker i allmänhet och vår regering i synnerhet

  "Only in Islamist terror murders do politicians tell us to please ignore the motives and what inspired the murderers.
  There is already a war going on, a war on the open, democratic world. Denying it exists makes it worse. Can't kill cancer by ignoring it.
  Telling moderate Muslim world to "do something" makes little sense to me. Muslim radicals want to kill them, too, and do so frequently.
  Facebook has 71 ways to declare your gender. But we will deny these terrorists their own claim to be Muslim? Strange. Denial won't work.
  Question is how to deal with radicals at home while respecting individual freedom. No easy answers. Will be more attacks, many more.
  Slow reform and steady endurance in face of violence is very hard, but the alternative is fascism, what the terrorists want.
  Resolving a global ideology of terror & individual rights protection isn't for Twitter or short TV appearances. To start debate, not solve! - I look forward to writing about this; are many elements & contradictions that require hard decisions, not clever quotes or marches.
  I hope to have an op-ed this week about free world denialism in the face of a war on modern civilization from dictators & terrorists."

  Devin Rexved, född i Iran, nu doktorand i socialt arbete vid Umeå universitet, menar att Européer måste stå upp för frihet, medborgerliga rättigheter och tryckfrihet och stödja strävanden hos icke-fundamentala muslimer i mellanöstern
  "Faktum är att yttrandefrihet som en del av upplysningens arv kommer från väst men strävan efter modernitet, samhälleligt ansvar, individuella fri- och rättigheter kan inte längre betraktas som något specifikt europeiskt. Dessa har blivit en del av universella mänskliga krav som inte kan begränsas till vissa kulturer eller stater."
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/islamiska-symboler-kan-inte-vara-immuna_4240205.svd

  "Slow reform and steady endurance" som Kasparov nämner, bör innefatta ett MYCKET AMBITIÖST utbildningsprogram för de människor som kommer hit "i mitten av livet". Det måste innefatta en vetenskaplig förklaring av hur jorden, solsystem och universum kom till och att alla religiösa skrifter är skrivna av människor m.m. All fundamentalism måste obönhörligen raderas ut och hållas bort. Att vi "öppnar våra hjärtan" behöver inte innebära att vi ska stänga av våra hjärnor

  SvaraRadera
 7. En fritagning innebär oftast en dödsdom för gisslantagaren. Alla gärningsmän som befinner sig mellan insatsstyrkan och gisslan kommer att oskadliggöras genom att i princip skjutas i bitar. Det finns inga marginaler för fel, eller "vanliga" polisiära skjutregler som t ex varningsskott eller skott i benet. Om en gärningsman försöker ge upp kommer han antagligen ändå att skjutas i bitar om han befinner sig mellan gisslan och insatsstyrkan och det finns fler gärningsmän. Det är anledningen till att en gisslanfritagning i de flesta länder beslutas under dispens på väldigt hög nivå. Vissa länder kräver rentav regeringsbeslut.

  Det blev en stökig fritagning, mest för att mannen med skölden till vänster gick åt fel håll, och korsade vägen för poliserna till höger om dörren. Det fanns sannolikt någon anledning till att han gjorde den bedömningen, men det blev farligare än det nog var tänkt, och jag har svårt att tänka mig att inbrytningen var planlagd på det sättet.

  Som sagt är det skillnad på verklighet och Hollywood. Insatsen genomfördes av en av världens mest kompetenta insatsstyrkor - ändå blir det så stökigt, vilket inte är ovanligt alls. Det är en viss skillnad på att torröva, och att möta en oerhört mobil och envis människa som gör allt för att döda dig på riktigt.

  Det är en ovanligt stor insatsstyrka, vilket gissningsvis beror på att man snabbt velat fylla och säkra upp hela den stora butiken så snabbt som möjligt. Att smyga runt och leta i varugångar är inte direkt kul annars.

  Nu möts de av gärningsmannen redan innan de hunnit in genom dörren, vilket gör att den ursprungliga planen av allt att döma reviderades i realtid. Vilket är regel snarare än undantag i så oerhört komplicerade sammanhang som detta.

  SvaraRadera