Cornucopia?

2015-01-07 16:20

Öppen tråd: Terrordådet mot tryckfriheten

Lämnar här en öppen tråd angående det avskyvärda terrordådet mot tryckfriheten, med mordet på tio medarbetare på den franska satirtidningen Charlie Hebdon och två poliser, samt åtta sårade.


Jag har läsare i Frankrike, ni får gärna kommentera om stämningen på plats i Frankrike och/eller Paris.

Då jag inte var vid datorn när dådet inträffade har jag inte funnit någon anledning att lägga ut något. Det finns ingen anledning att vara pucktvåa, utan då kan det lika gärna vara då all media är på det hela långt innan jag hade möjlighet.

En annan anledning är att jag funderat över hur man kan uppmärksamma angrepp på tryckfriheten, utan att själv tvingas censurera kommentarsfältet. Eftersom det är förmodat islamistisk terrorism så dyker det direkt upp massa rasister i kommentarsfältet, och dessa måste hållas efter i enlighet med svenska yttrandefrihetslagar om hets mot folkgrupp. Rasister kan nämligen inte skilja på promillen islamister och övriga muslimer, då de själva är rätt begränsade begåvningsmässigt. Islamister är lika representativa för muslimer som Ku Klux Klan är representativa för kristna - eller alla kristna abortmotståndare och alla de mördat, fast det är klart (sd) är ju också emot abort så det talar man tyst om.

Jag kommer stänga kommentarsfältet tids nog, då jag har ett sk "liv" och inte har tid att uppfylla mina lagstadgade plikter och moderera hela kvällen och speciellt inte på natten då rasisterna brukar försöka att passa på. 

Det handlar inte om begränsande av tryckfriheten, då blogginlägget är tryckfrihet - era kommentarer är inte det. Vill ni kräkas oförskämdheter, starta en egen blogg - det är tryckfrihet.

Lämpligen följer man utvecklingen via franska The Local. Det finns ingen anledning att följa svenska gammelmedias liveuppdateringar, som ändå bara översätter från fransk media.

Franska polisoperatörer, motsvarande piketen eller NI, är bland världens mest erfarna. Därtill har man franska GIGN, motsvarande SOG, som sätts in vid terrordåd. Kan man bara identifiera terroristerna och ringa in dem någonstans kommer de inte ha en chans.

En tanke till de två dödade poliser och deras eventuella sårade kollegor, som skyndade till platsen. Detta inklusive den liggande sårade polis som brutalt avrättades framför ett vittnes kamera. Det fanns ingen som helst taktiskt anledning att avrätta en redan skjuten ensam polis, utan det var ett brutalt mord och man kunde enkelt fortsatt köra flyktbilen.

Håll er i skinnet i kommentarerna. Och ni som försöker vinna politiska poänger eller driva era rasistiska agendor på tolv dödade människor, det finns ett speciellt ord för er, som jag avstår från att skriva ut här. Har ni ingen skam i kroppen ens idag?

Tillägg: Baserat på rutinmässigt användande av handsignaler kan man på goda grunder utgå från att mördarna var utbildade, övade och rutinerade.

Tillägg 2: En av terroristerna ropar på ryska på videon. Sägs även vara beväpnad med en toppmodern rysk AK-103 och inte någon gammal AK-47.
Kan handla om tjetjenienbakgrund hos mördaren, men varifrån man fått en AK-103 lämnar en hel del att förklara. Den som själv (gör det inte - detta är inte TV, utan på riktigt) vill lyssna kan göra det på råvideon här, som inkluderar avrättningen av den sårade franska polismannen tidigare nämnd. Ryska används strax innan avrättningen.

Tillägg 3: Man kan alltid lyssna på Kasparov. Alltid.

Tillägg 4: "[T]he Kremlin has a long history of using Chechen agents in false-flag terrorism " - John Schindler, XX Comittee

Tillägg 18:14: Första kommentaren raderad på grund av rasistiskt tillmäle om personer tillhörande en utpekad religion. När jag raderat tre kommentarer stänger jag tråden helt. Skärpning.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

181 kommentarer:

 1. Gött. Mer massövervakning och större polisiära befogenheter. Mumma för lagstiftarna det här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är målet. Förmodligen som vanligt, man blir trött.

   Radera
 2. Det är förstås SD-typer som ligger bakom det här, så DN och våra andra fina media får nu intensifiera hetsen mot SD!

  (Det kan finnas inslag av ironi i kommentaren)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Le Pen och Putin har ju inte samarbetat tidigare ?

   Radera
  2. Finns ingen plats för ironi.

   När mördandet blev effektivt hos naboen var det en lönnfet SD-typ som var verkställig.

   Men likt nu var det mycket hojtande om islamister till en början.

   Radera
  3. Det som inte nämns i medierna var att han var frimurare och ganska högt i rang där.

   Radera
 3. Vad har bloggägaren för belägg för att islamister utgör blott någon promille av den muslimska befolkningen? De undersökningar jag har läst visar tvärtom att breda befolkningslager såväl i arabvärlden som i Europa stöder exempelvis sharialagstiftning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läser man den senaste PEW-undersökningen, tvingas man nog inse att det är ett antal procent som är islamister.
   http://www.pewforum.org/2013/04/30/the-worlds-muslims-religion-politics-society-beliefs-about-sharia/

   Radera
  2. Får nog hålla med. Det räcker att studera hur samhället fungerar i muslimska länder för att dra slutsatsen att mer fundamentalistiska tankar har ett ganska stort stöd hos befolkningen. Det finns såklart en glidande skala, alltså något som är ett mellanting av extrema fundamentalister och helt "fredliga" muslimer.

   Radera
  3. Samtidigt inte så lätt att göra åt eftersom de flesta muslimska länder är diktaturer sedan tidernas morgon. Det är till mesta del urgamla maktstrukturer, araber har också mycket rika och mäktiga adelsfamiljer-stammar med långa anor. - ex familjen Al-Douri i Irak. - http://en.wikipedia.org/wiki/Izzat_Ibrahim_al-Douri

   Vad jag läst har de nästan rena släktled tillbaka till medeltiden och har vart en maktfaktor sedan dess. Vanligt är dessutom att de olika stammarna finns i de flesta länder i mellanöstern och samma familjer har makt och inflytande i flera länder.
   Det är som jag förstått det vanligt att man lyder sin stamledare och säger han att sharia är bra så lyder man utan att klaga vad man än tror innerst inne.

   Därför skall man inte se så mycket på hur deras samhällen ser ut eftersom styret alltid är mer eller mindre intolerant och auktoritärt. Det är ytterst få länder i den muslimska världen som ser speciellt milt på sekularism eller tro på andra religioner, förutom exemplen Israel och Syrien innan inbördeskriget.

   Radera
  4. Jag kan hålla med när man jämför islamistiska extremister som IS med kristna dito som KKK. Båda är våldsamma och hätska. Jag kan också hålla med när man säger att nyss nämnda extremister bara är några promille av den totala populationen av den religionen i fråga.
   I Forskning och Framstegs artikel om Pew-undersökningen som postats i kommentarsfältet beräknas jordens muslimska befolkning uppgå till 1,6 miljarder. Miljarder! Det är här mina tankar vurpar litet. När man säger ”några promille” låter det väldigt lite. Men hur många är 1 promille av 1,6 miljarder? Det blir väldigt många människor och är de dessutom arga så är det inte konstigt om ”vanligt folk” blir ängsliga. När man ser ett folkhav av flera tusen arga skrikande människor, viftandes med plakat med texter som ”behead those who insult Islam” eller ”Death to all jews” eller när människor som tar en kvällspromenad och råkar gå förbi en moské blir trakasserade och hotade för ”this is a muslim-controlled area” (det har hänt i England) är det inte konstigt att folk blir rädda. För att citera en fiktiv figur:”Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering”.
   Notera att jag med gruppen “vanligt folk” avser alla icke-fundamenalister som bara vill leva sina liv i lugn och ro, uppfostra sina barn, gå till sina jobb och njuta av sin frihet oavsett vilken religiös, kulturell eller nationell bakgrund de än må ha.

   Radera
 4. För att knyta ihop med det tidigare inlägget: Skulle poliserna överlevt om de hade haft skyddsvästar?
  Skyddar en relativt lätt väst mot AK-47 (som terroristerna sades ha) point blank?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej.
   En "normal" skyddsväst har inte de keramiska plattor som krävs för att stoppa ens en ordinär spetsig kula. Dessutom är det troligt (med tanke på kallblodigheten i dådet som i sig tyder på att det är välplanerat) att de hade någon form av AP-ammunition.

   Radera
 5. Ang. att extremister är i minoritet, så är det förvisso sant, men om den är obetydlig kan diskuteras:

  http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1510866/Poll-reveals-40pc-of-Muslims-want-sharia-law-in-UK.html
  http://www.hln.be/hln/nl/1275/Islam/article/detail/1619036/2013/04/22/Zestien-procent-moslimjongens-vindt-terrorisme-aanvaardbaar.dhtml
  http://pewresearch.org/assets/pdf/muslim-americans.pdf#page=60
  http://www.pewglobal.org/2013/09/10/muslim-publics-share-concerns-about-extremist-groups/http://www.pewglobal.org/2013/09/10/muslim-publics-share-concerns-about-extremist-groups/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om extremister är 49.9 % så är de i minoritet, det vill säga resterade 50.1 % skall inte behöva behandlas som extremisterna.

   Även om de vore majoritet med 50.000001% så är det ju inte så smart att behandla alla som extrimister.

   Sen så kan man ju undrar vad som är Sharia lag, det finns ju en hel del ämrikaner som är rätt puckade också:
   http://www.thedailybeast.com/articles/2014/02/18/the-conservative-crusade-for-christian-sharia-law.html

   Det enda som fungerar är att göra vad som måste göras när det måste göras, dvs bekämda dem när de dyker upp.

   Radera
 6. Jag tycker att man kan lägga ut teckningen på Al-Baghdadi som Charlie Hebdo publicerade i natt. Sprida den viralt.

  Inte för att den är särskilt rolig, men i alla fall. Alltid retar det nån.

  https://pbs.twimg.com/media/B6vY6mDIAAEI5k1.jpg:large

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott, men går det att få en översättning från franska?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. (Al-Baghdadi säger:) Och särskilt hälsan.

   (I rutan): Önskar/hälsar Al-Baghdadi också

   (På Charlie Hebdos twitter): *vänliga* hälsningar, förresten. (alltså "Best wishes").

   https://twitter.com/charlie_hebdo_

   Svåröversatt, men mycket ironi antar jag. Eller bara ganska poänglöst. Tippar att det hänför sig till något bagdadbianen yttrat i något tal.

   För övrigt hade Charlie Hebdo ekonomiska problem och bad om ekonomist stöd av sina läsare. Om de har någon redaktion kvar som kan ge ut tidningen lär de inte sakna ekonomiskt stöd nu i alla fall.

   Radera
  3. Bra viktualiebroder att förolämpa så. Men de trevliga babianerna står långt över IS vedervärdiga vilseledning. Finns det inga ännu bättre sätt att förolämpa dessa IS-avskum utan givetvis att förolämpa de vanliga normala som tror på Islam och profeten Muhamed.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 7. Islam år en fredlig religion. Jag tycker vi kärleksbombar nåt nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allihopa, fatta händerna!

   Nu sjunger vi "We shall overcome"...

   Radera
 8. Polisen har numera alltid någon form av skyddsväst "till vardags". Vilken skyddsnivå den har vet jag ej men jag är skeptisk till att de bär keramplattor i den. Det finns förövrigt just ett fransk exempel från Sarajevo där en grävmaskinsförare blev skjuten trots väst med plattor. Prickskytten sköt helt enkelt ovanför västen och i halsen.

  SvaraRadera
 9. "Rasister kan nämligen inte skilja på promillen islamister och övriga muslimer... Islamister är lika representativa för muslimer som Ku Klux Klan är representativa för kristna."

  Problemet är väl snarast att detta inte stämmer. Det verkar finnas en väldigt stor gråzon med muslimer som delar islamisternas världsbild. Stora opinionsmätningar både i arabvärlden (ex Egypten) och bland invandrare i Västeuropa som identifierar sig som muslimer visar väl snarare på att radikala åsikter ofta är rätt utbredda (antisemitism, antiamerikanism, stöd för radikala muslimska tolkningar, etc.).

  Jag vill minnas att t ex många svenska muslimer som intervjuades i samband med Muhammedkarikatyrerna i Jyllandsposten ansåg att de borde förbjudas. Att så pass många unga svenska muslimer reser ner som frivilliga i Syrien och att ledare för muslimska församlingar i Sverige ofta påvisats stödja radikalism är ytterligare bevis för detta.

  Muslimer och muslimska församlingar/organisationer i Sverige behöver prata mindre om islamofobi och mer om sina egna tillkortakommanden. Kanske borde de ta initiativet till att visa satirteckningar av Muhammed och Islam i moskéer i Sverige?

  Att kunna skratta åt sig själv är sunt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom här undersökningarna har jag letat länge efter.... har försökt googla mig till det men hittar bara lite siter här o där som skriver om hur många som sympatiserar med IS eller Sharialagstiftning osv. Kan inte någon länka dessa? Jag har så svårt att tro att runt 50% av alla muslimer (i england/holland/danmark?) sympatiserar med IS, eller att dom vill införa Sharialagar i västvärlden.

   Radera
  2. Här finns flera undersökningar:

   http://www.pewresearch.org/

   Radera
 10. Tycker det är jättebra att du tydligt markerar mot rasism. För det är väl det enda uppenbara som stärks av det här. Jämförelsen med KKK är faktiskt mer relevant än vad man kanske tror, kolla in VICE's serie på youtube om hur de fått ett uppsving genom att rekrytera veteraner från Afghanistan/Irak.

  Men visst är det en bitvis hopplös situation. Attentatsmännen agerar ju uppenbart irrationellt genom att mörda för satir och likasinnade lär inte lyssna på rationella argument då slutsatser som leder till fysik handling likt det här just är irrationella; spunna ur fanatism kring en utopisk värld som aldrig funnit eller ens kan existera.

  Hoppas givetvis att förövarna ställs inför rätta och att världen samlar sig och står upp för yttrandefriheten. Extremismen måste slås ner och aldrig accepteras. Lika mycket hoppas jag att avpixlat och co inte tas på allvar när de hävdar att det är ett resultat av mångkultur i sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avpixlat försöker vara en motpol till dagens media, då den vanliga media mörkar/vinklar osv så gör avpixlat det motsatta och överdriver saker och ting, eller vinklar det till sin "fördel". Därför får man nästan läsa båda delarna och göra egen tolkning...
   Helt ärligt så är SVT och SVD hycklare och rasister, de är främst de som vill särbehandla folk och göra skillnad på invadrare och svensk, islam eller kristen m.m.

   Vi borde lyssna på Morgan Freeman.
   http://cnsnews.com/news/article/michael-w-chapman/flashback-morgan-freeman-ending-racism-stop-talking-about-it

   Radera
  2. Morgan Freeman ftw för all del!

   Men det att jämföra SVT/SvD och Avpixlat som motpoler är inte rättvist. På vilket plan skulle det vara det? SVT må ha större andel medarbetare från vänsterkanten än vad befolkningen återspeglar och det för säkert med sig en viss bias som allt annat. SvD vet jag inte vad du syftar på men jag antar att det är liberalare än snittet, förklara gärna.

   Ivf så kan det ju inte direkt jämföras med Avpixlat. Det drivs av en person i SD's centrala ledning och dess redaktion besitts uteslutande av SD/SvP medlemmar . Innehållet är ju också fundamentalt annorlunda så avpixlat uteslutande skriver om saker som antingen anspelar på partiernas gemensamma kärnämnen. Ena sidan kanske är viktad men andra sidan är helt ankrad.

   Radera
  3. Tänkte mest på att samtlig "gammelmedia" är på ena sidan och avpixlat på andra sidan... tänkte inte bara på SVD utan på aftonblaskan osv.

   Har dom verkligen SvP medlemmar med i redaktionen? SvP är ju "riktiga" rasister, eller ser du SD och SvP som samma sak? Jag har läst bådas partiprogram... rätt stor skillnad måste jag säga.

   Radera
  4. Men även AB/Expressen, som jag inte kan förstå att någon håller högt, är inte alls så enkelspåriga varesig i hur deras redaktion ser ut eller vad de rapporterar om. Man får nog gräva fram något nyhetsbrev för F! för att hitta någon egentlig motpol till avpixlat.

   De är mig veterligen inte transparenta i frågan men det är väl en kvalificerad gissning iaf. Med tanke på hur mycket de ändå delar och gör ihop så vore det nästan konstigt om de inte hade något gemensamt. Det jag närmast tänkte på var vad SvP's Patrik Fridén twittrade ut;

   "”Det skulle vara bra med ett repatrieringsbidrag. – SvP:s politik. Punktskatta bankerna? SvP vill nationalisera dem. Judar är inte svenskar? Amen, precis vad vi i SvP sagt hela tiden.”Tar emot att ge Björn Söder rätt när han och hans partikamrater i smyg kopierar vår politik utan att ge någon som helst kudos eller tack för våra uppoffringar utan istället har man sett hur Åkesson suttit och hejat på vänsterextrema vandaler och kallat oss nazister.”

   ...men det är ju knappast de enda kopplingarna. Det är ju inte direkt så diskret skött.

   Radera
 11. Islamism är ju per definition mångkultur om det var franska medborgare som utförde attentatet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är inte ett naturligt resultat av av mångkultur utan av extremism. Även i det fall Frankrike skulle vara någon slags monokultur hade både motivet, satiren, och gärningsmännen, islamisterna, existerat och kunnat verka på samma sätt.

   Radera
  2. Utan mångkultur så hade extremisterna varit avskiljda från det Franska samhället, med mångkultur så finns de överallt invävda i det.
   Hade de inte befunnit sig i landet så hade de sannolikt aldrig fått höra talas om teckningarna och därför hade terrordådet inte inträffat.

   Alltså är händelsen ett resultat av mångkultur med kulturkrock

   Radera
  3. Du menar som hur SD/SvP är avskilda från det svenska samhället? Det är de ju inte även om de gärna vill hävda sig så. De handlar från samma affärer, tar samma jobb och nyttjar samma infrastruktur som övriga samhället. Att man sen sitter och skriver strunt på fritiden förändrar ingenting av det.

   Det är så ogreppbart att du kan tycka att mångkultur inom en stat är trolig orsak. Speciellt med internet som en integrerad vårt samhälle. Alternativet, att leva i skilda stater med skilda kulturer minskar väl knappast konflikterna? Terror mellan kulturer blir snarare krig mellan nationer.

   Mångkultur är en del av världen. Ju mindre mångkultur som återfinns i ett samhälle desto mer eftersatt är det gällande teknik och välmående. Jag delar betydligt mer kultur med gemene IT-konsulter i Israel, Japan eller Brasilen än vad jag gör med norrländska truckers osv. De motsättningar som finns är inte grundade i nationsgränser och att tro att skillnader i kulturer driver problem _utan_ extremism är ofattbart. De få stater som man kan säga ha en monokultur är ju knappast förebilder gällande yttrandefrihet eller sekulär humanism. I brist på utrymme för kritik eller alternativ återstår bara ett "rätt" och där kan ingen produktivitet överleva i längden.

   Radera
  4. @Viro Rosb

   Var i hela fridens namn är din logik? Du påstår att mångkulturella samhällen är bra, därför att separerade samhällen hamnar i konflikter med varandra? Att ha olika kulturer i samma samhälle leder inte till konflikter då, antar jag?

   "Alternativet, att leva i skilda stater med skilda kulturer minskar väl knappast konflikterna?"

   Jo, precis så är det.

   Mångkulturella samhällen separerar naturligt, så var är logiken att ha ett mångkulturellt samhälle?

   Radera
  5. Vi ser ju vilka eftersatta och efterblivna samhällen Japan och Finland är.

   Radera
  6. Du gör vad du kan för att på felaktiga grunder försöka klistra ihop SD med SvP.
   Skulle något av de partierna hävda sig som avskiljda från samhället?
   Det har jag aldrig hört talas om, vilken förgiftad källa hämtar du din information ifrån?

   Tidningen hade 75000 prenumeranter i Frankrike, utan mångkultur och med lite gränser på sitt land så skulle det inte funnits någon islamist i Frankrike som skulle behöva ta illa vid sig av något som publicerats i den. Och även om det mot all förmodan skulle kommit ut ur landet, fram till någon islamist, i något annat land, så skulle denna inte kunnat ta sig in i landet för att utföra en liknande attack. Klarar du att smälta den logiken?
   Det hade inte hänt om Frankrike låtit bli att släppa in en massa islamister i sitt land

   Mångkultur är kass, det blir segregering, kulturkrockar, motsättningar och konflikter
   Jag vill inte umgås med eller bo för nära folk som inte delar mina värderingar och de hyser samma känslor för mig, det är helt naturligt och inget att skämmas för.

   Radera
  7. "Det hade inte hänt om Frankrike låtit bli att släppa in en massa islamister i sitt land"

   Hur vet du det? Det kan mycket väl vara icke-islamister som ligger bakom, även om det mesta pekar mot islamister just nu, eller islamster utan anknytning till Frankrike.

   Många gjorde tvärsäkra uttalanden bara timmar efter moskebranden i Eskilstuna.

   Radera
  8. Edit:

   En av gärningsmännen ska höra hemma i Reims...

   Radera
  9. @somebody..

   "the gunmen spoke perfect French and they claimed to be representing al Qaeda"

   Jag vet inte vad mer man kan begära, ett skriftligt erkännande?

   Radera
  10. Islam i extrem form sprider sig såklart även till andra etniciteter dvs infödda Fransmän (om man nu får skriva så) men den sprids ju av extremister, så..

   Radera
  11. Äh det är ju inte värt att besvara ens, gå och hata någon annanstans.

   Radera
 12. Känns som en lite större del än "promille" men vi vet ju vilken sida du står på..

  "Men det finns undantag; en grupp på omkring 3–10 procent i de flesta länder menar att självmordsbombningar kan vara legitima"
  Åsikter i den muslimska världen


  de-flesta-europeiska-muslimer-vill-ha-sharia


  SvaraRadera
  Svar
  1. Men bara för att man vill ha lagar som baseras på sharia så är steget långt till att döda för det. Moderata troende muslimer vill som regel ha sharia-baserade lagar, det är ju vad de tror på. Men som sagt väldigt långt därifrån för att ta steget att bli terrorist och mördare.

   Vill tillomed hävda att flesta salafister (grenen av Islam IS/AQ kan sägas tillhöra) är fredliga och fördömmer våldshandlingar. De vill helst bara bli lämnade ifred i mångt och mycket inkluderat västinitierade vårrörelser.

   Radera
  2. Fredlig? Även om jag smädar/kritiserar pedofilen Muhammed???

   Radera
  3. Då lämnar du väl dem knappast ifred?

   Radera
  4. Om jag kritiserar din tro så har du rätt att bruka våld? Sök hjälp eller flytta till Riyadh!

   Radera
  5. Så länge det inte handlar om egna frun, eller fruarna dom kan man sa
   smiska upp vid lämpliga tillfällen.

   Radera
  6. Flako sluta göra bort dig nu, det får dig att framstå som underbegåvad och ej läskunnig.

   1 Vart har jag medgett att de har rätt att bruka våld?
   2 Är att förolämpa någon att lämna dem ifred?

   Något annat svar än på 1 eller 2 bekräftar tesen om underbegåvad.

   Radera
  7. @RH
   Missade du: "Men det finns undantag; en grupp på omkring 3–10 procent i de flesta länder menar att självmordsbombningar kan vara legitima"

   3-10% tycker självmordsbombning är ok, det är väldigt många och absolut tillräckligt många för att göra ett samhälle otryggt, oavsett att också det finns 90% "moderata Muslimer"

   Radera
  8. Kalle7 nej varför undrar du det?
   Jag skriver väl egentligen ingenting som motsätter dig i sak, vill personligen inte bo i något minikalifat så att det är sagt, bara poängterar att det antagligen inte är så många av de där 3-10% som personligen skulle tänka sig att ge sig ut med en bombväst.

   Radera
  9. De flesta självmordsbombare gör det antagligen för pengarna. Det är vanligt att rika shejker ser till att familjerna får en pension för offret man gett. Det är hjärntvättade ungdomar eller det lägsta bottenskrapet som inte kan bidra på något annat sätt som blir beordrade att spränga sig själva i självmordsdåd.

   Det undersökningen visar är att det är en extremt högre risk att sympatisera med självmordbombare om du bor i ett överbefolkat skitland med maktmissbrukande myndigheter, som t.ex. Egypten eller Afghanistan eller ännu värre - Palestinier som blir indoktrinerade av en terroristorganisationer från vaggan.

   Vi kan ju dessutom citera meningarna före ditt citat:

   Merparten muslimer är mycket negativa till våld i islams namn. De flesta menar att självmordsbombningar i deras religions namn bör fördömas. Men det finns undantag; en grupp på omkring 3–10 procent i de flesta länder menar att självmordsbombningar kan vara legitima.

   Egentligen alla länder som är med i undersökningen är vad jag skulle i min egen värld kunna definiera som "överbefolkade skitländer". I princip alla länder har islamistiska extremister i någon typ av uppror som andra muslimer i landet kan sympatisera med (som förklarar de % sympatierna de har på så många ställen i världen) .

   Några direkt "civiliserade" länder förekommer inte i undersökningen (dvs det är PIGS, Ryssland och andra halvutvecklade länder där underklassen lider), väst är inte med alls och muslimerna här har inte svarat.
   Personligen tror jag att bättre levnadsvillkor och en hopp om framtid är i stark korrelation med minskande stöd för självmordsdåd.

   De nordiska ungdomar som vi idag ser spränga sig själva i Syrien man kan säga bestrider min utläggning ovan vill jag stoppa i "lurade/hjärntvättade ungdomar" fållan.
   Tror det är få som reser ned med avsikt att spränga sig själva, utan att det är mer så att de helt enkelt är för dåliga på att slåss och bara duger som "cannon fodder". Valet de får är att lyda och hamna i himlen eller bli kompani-hora en vecka innan man blir skjuten som en hund. (fast mera troligt bara nackskott, våldtäkter är annars en vanlig bestraffning i arabvärlden då det är den värsta skymfning du kan göra mot en man).

   Radera
  10. Oj har du nu nyktrat till då du motsäger din tes? Att försöka begripa och försvara något obegripligt är ju föga nödvändigt.

   Radera
 13. Tyder på viss erfarenhet, kyla och förslagenhet att ha närvaron att plocka upp en tappad sko från bilen strax före man kör vidare.

  SvaraRadera
 14. "Islamister är lika representativa för muslimer som Ku Klux Klan är representativa för kristna."

  Snabbt räknat mha siffror från Wikipedia:
  Kristna i världen: 2 400 000 000
  Antal medlemmar i KKK: 5000-8000
  2400000000/8000 = 300000 dvs det går en KKK per 300000 kristna

  Antal muslimer i världen: 1 600 000 000
  1600000000/300000 = 5300 islamister.

  Enligt herr Wilderäng skulle det alltså bara finnas i runda slängar 5300 islamister i världen.
  Minst 300 av dem är "svenskar", (enl. SÄPO). Inte illa av lilla Sverige med ca 10 miljoner invånare att stå för 6% av världens alla islamister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om inte det där var en liten eruption av det som vår käre Lars är så känd för, Ironi.

   Radera
  2. Hade jag varit islamist med en agenda att konvertera världen så hade jag också tagit in på allinclusive-hotellet Sverige under tiden

   Radera
 15. Jämförelsen med kristendomen är ändå svår att bortse ifrån. När begick en kristen extremgrupp senast terrordåd pga en jesuskarikatyr? Mest skrämmande är att artikeln i svd påminde om svenska islamistiska extremister som åkte ner till Jyllands-Posten för att mörda. Hur kom de individerna in i Sverige och blev medborgare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det närmaste vi kommer är väl westboro baptist church, men de går bara runt och hatar folk, med plakat.

   Radera
  2. Hur många har kristna abortmotståndare mördat? Hur många kliniker har man sprängt i luften eller eldat ner?

   Radera
  3. Fast just det, (sd) är ju emot abortlagstiftningen, så det gillar ni väl som "god terrorism".

   Radera
  4. Emot? Dom vill sänka gränsen till samma nivå som våra nordiska grannländer.

   Radera
  5. Kollade och det handlar om att sänka gränsen för fri abort utan prövning från v18 till v12 vilket harmonierar med hela Norden och större delaen av länderna i Europa.

   Radera
  6. Finns ju inget förbud mot avbildningar i kristendomen. Jämförelsen haltar.

   Radera
  7. Glömde dom nötterna.

   Enligt wikipedias sammanställning har kristna abortmotståndare mördat 8 i USA, 1 i Australien och 1 i Canada.

   Så jag antar att abortmotståndare - islamister 10-10. jämnt upp alltså.

   Radera
  8. Förresten, om man nu ska dra paralleller, så är nog enda gången jag verkligen sett upprörda svenska kristna, så var det i samband med "Ecce Homo" utställningen.

   Mycket hårda ord och hot, en del våld i samband med en demonstration i norrköping, däremot inga egentliga personskador.

   Radera
  9. Den moderna kristna terrorismen ser inte ut som den islamska terrorismen, därav bör man inte leta efter samma sak. Men den finns där och det mest kända exemplet på kristen extremism i nutid är väl Breivik.

   Han hade fundamental skilt tillvägagångssätt vilket möjlgen gör att jämförelsen inte är enkel eller självklar. Men sett till gärningen resultat så gjorde han ensam vad många islamister gör vid flera tillfällen. På samma sätt så syns inte hans sympatisörer på samma sätt som islamister gör men det betyder varken att de inte finns eller att de är mindre extrema, bara att de uttrycker sig på ett mer subtilt sätt då det inte finns någon arena som accepterar beteendet öppet på samma sätt som det finns för islamister i vissa arabiska länder.

   Radera
  10. Är/ver Breivik verkligen motiverad utifrån kristen tro? Är/var han ens djupt troende?

   Trodde att han var ett ensamt extremhögernöt, utan religiösa band...

   Radera
  11. Faktiskt mycket judisk extrempropaganda Breivik fastnade för, samma extrempropaganda "bönderna" i midwest usa lyssnar till.
   T.ex. Pamela Geller - http://en.wikipedia.org/wiki/Pamela_Geller

   Hon är visserligen också kristen men är en typ som blir inbjuden av "Jewish Defense Leauge" som talare etc pga sin mycket Islamkritiska hållning.

   Ekeroth bjöd in henne till ett seminarium his riksdagen samma år som Breivik bombade senare på hösten. Hela Breivik-händelsen gjorde att seminariet ställdes in men jag vill via på att den extremt Islamkritiska (rasistiska?) grundideologin i botten har sin uppkomst i Israel som spridit den vidare till den amerikanska kristna högern.

   Det är den kristna kopplingen.

   Radera
  12. Så här presenteras det hela i det tidigare sekulära Turkiet.
   http://www.hurriyetdailynews.com/islamist-turkish-dailies-draw-ire-after-charlie-hebdo-attack.aspx?pageID=238&nID=76625&NewsCatID=341

   http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-ministers-note-islamophobia-while-condemning-paris-newspaper-attack.aspx?pageID=238&nID=76619&NewsCatID=510

   Radera
  13. Då har du en del "kul" att läsa upp på, tempelriddarmysticism osv

   Det ser som sagt annorlunda men det både existerar och verkar, om än på andra sätt

   Radera
  14. @Viro

   Läste du ABB´s "Manifest" och dagbok?
   Det gjorde jag, han var inte psykiskt frisk och han var inte troende..
   Men han tog flera sorters anabola steroider och även efedrin, koffein.

   Radera
  15. Shit, tog han koffein? Scary.

   Radera
  16. Lite som Maradona alltså :)
   Men ABB var ju hellt tydligt störd redan innan, sterioderna etc var ju en del av planen att bygga upp sig inför dådet som redan var planerat.

   Radera
  17. En turkisk tidning spekulerar i att dådet har bäring på Frankrikes erkännande av Palestina som stat. Jag förstår inte riktigt. Kan statsbildningen försvåra upprättandet av Kalifatet?

   Radera
 16. Och nu väntar vi bara på att Svenska Akademien ändrar betydelsen av ordet "nationalism" och likställer det med "rasism" resp fascism.

  SvaraRadera
 17. Tyvärr tror jag detta bara är början, vilket kanske gör mig till rasist...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornucopia har ju redan tidigare fastslagit att egna val går att kritisera utan att det är rasism. Så det borde vara fritt fram att angripa islamisterna.

   Radera
  2. Fast det är klart, rasismstämpeln kommer du inte ifrån enligt PK-vänstern. De har en tämligen bred definition, som man kan studera närmare på svenska wikipedia.

   Radera
 18. Lite uppjagad stämning på kontoret. Folk är chockade över kallblodigheten och målmedvetenheten hos terroristerna. Flera kommentarer runt det faktum att de har placerat ut flyktbilar och betedde sig allmänt militärt, med vana handgrepp och utan panik när polisen konfronterade dem.
  Väldigt långt från en självmordsattack således.
  Hedrande att jag än så länge inte har hört en enda generaliserande negativ synpunkt på muslimer och islam. Noga räknat vet vi ju heller inte vilka som låg bakom, även om utropen ”Allah Akbar” under dådet utesluter allt utom islamiska terrorister eller eventuellt, osannolikt, någon som är beredd att skjuta 12 personer för att kasta skulden på muslimer.

  SvaraRadera
 19. Konsekvenserna av det här "lyckade" terrordådet kan nog inte underskattas. Förmodligen kommer många som står som ansvarig utgivare nu att tänka sig för innan något som kan förarga extremister publiceras - självcensur vilket man förmodligen aldrig kommer att medge. Och vi är inne på ett sluttande plan mot avgrunden.

  SvaraRadera
 20. "Den största faran som följd av det här dådet är inte mer terrorism eller islamism, nej den största faran är att vi nu riskerar att se en utveckling där Islam inte framstår som den fredens och toleransens religion den faktiskt är, och inte minst att fler personer röstar på partier som vill begränsa Islams alla positiva bidrag till Europa."

  Signerat
  valfri talking head i svensk fulmedia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att svensk vänster förespråkar tolerans för Islam är mycket märkligt. Jag trodde i min enfald att vänstermänniskor var mer av sekulära humanister och följaktligen emot alla former av religiösa livsåskådningar. Här skulle man kunna peka på det meningslösa våld som diverse religioner föder och verka för att muslimer ( i detta fall) borde överge sin tro.

   För att citera en känd vänsterperson (Marx) Religionen är det betryckta kreaturets suck, själen i en hjärtlös värld, liksom den är anden i förhållanden utan ande. Den är folkets opium.

   Radera
  2. @Ocke

   Svensk vänster är bara emot Kristendomen ungefär på samma grunder som dom är emot etniskt svenska heterosexuella medelålders män. Alla kulturer och dess yttringar är berikande förutom svensk kultur som egentligen inte ens finns.

   Radera
  3. Verkar som vår svenska vänster vill gå samma öde till mötes som Irans vänster gjorde 1979. Vänstern tycker dom är bästa vänner med islamisterna Det gjorde den iranska vänstern också-tills ayatollorna dödade dom.
   Antar att vänstern sägar vad dom tror att invandrare/väljare vill höra? Dom lär fortsätta med detta i brist på andra insikter.
   Se bara Arnstads twitter som länkats i annan kommentar. Helt ofattbart respektlöst och motbjudande. Vänstersolidaritet i parktiken?

   Radera
 21. Özz Nûjen skriver i Expressen ett utmärkt upprop för mera satir: http://www.expressen.se/kultur/darfor-ska-vi-skratta-terrorismen-i-ansiktet/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Killen är själv en terroristkramare och sympatisör , men självklart det är ju skillnad på terrorist och terrorist. Han om någon är expert på att skrämma folk till tystnad.

   Radera
 22. Rättigheten att få smäda vem man vill bör vara grundlagsskyddad även i Svedala! Vi borde smäda och häckla allt mer tills Muhammedanerna ledsnar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Många tidningar har ju dagens Dilbert eller liknande. Dom kan väl börja med dagens Jesus-historia & dagens Muhammed-historia samt dyliga från Konfucius och Buddha ! Kunde vara väldigt folkbildande också. Men jag skulle personligen föredra historiska fakta och info framför förolämpningar och skämt.

   Radera
  2. Ja, de kan inte skjuta varenda en som ritar en skäggig gubbe i nattskjorta.

   Radera
  3. Min mamma sa att det var fult att smäda och häckla. Rentav att de andra barnen som höll på med sånt var ouppfostrade och saknade hyffs.
   Borde finnas en bättre väg att motverka Islamismens inflytande än att försöka provocera dem till de gör något dumt. Om inte för de oskyldiga offrens skull.

   Söker man problem så hittar man dem.

   Radera
  4. Det är alltid skillnad att kritisera sak och person. Vad beträffar din mor lämnar jag dithän.

   Det som stör och skrämmer mig är fegheten och rädslan i att stå upp emot dessa fanatiker som vill leva i en förmedeltid värld. De som viker ner sig och ger efter för dessa ljusets fiender är lika farliga som dessa barbarer.

   Hade Salman Rushdie gett ut Satansverserna 20 år senare tror jag inte han fått lika stort stöd. Men det är ju hans fel enligt dig. Anser du även att Monty Python borde pryglas för Life of Brian?

   Vad Saudis sysslar med på Deera Square bekommer mig inte, men när galningar i religionens namn stökar runt i min bakgård så tycker du att det är helt legitima tilltag då någon blir upprörd?

   Sök hjälp din alibisering är inte frisk!

   Radera
  5. Men snälla, är det något masochistiskt drag som gör att du återkommer med dina tankevurpor?
   Varför börjar du att nämna kritisera helt plötsligt? Du skrev uttryckligen smäda, jag hoppas verkligen du förstår skillnaden mellan orden men tar inget för givet då du antagligen inte förstått en rad av vad jag skrivit... alibisering..

   Det du inte verkar förstå i din omvända Arnstadianism är att jag kritiserar dig för att du framför idiotiska argument, inte för att jag älskar muslimer. Du har antagligen helt rätt i att Salman skulle vart rökt idag - troligtvis totalt ignorerad och avrättad snarast möjligt.
   Jag är fullt medveten om hoten och problemen som kommer med Islam, det är helt uppenbart att något är väldig fel i Sverige.

   Din förmåga att projicera åsikter på folk som de faktiskt inte har är ett otyg du skall skämmas för. Fler än mig kommer avfärda dig som en idiot om du inte bättrar dig på den punkten.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. De jag kanske anser vara kritik kanske någon annan ser som hädelse eller whatever, orkar inte vara lika "fanatiskt" konsekvent som vissa.
   Om jag vill torka mig om rumpan eller bränna den heliga skriften så är det väll min business. Kalla det smäda/hädelse/kritik eller vad tusan du vill.
   Att slå först för att någon provocerar är inget jag kommer söka förståelse eller empati för i dylika fall. Kalla det intolerans eller vad tusan du vill, jag kallar det för frihet!!!
   Fuckem if they can't take a joke!

   Om mina argument är korkade kan de lärda tvista om. Föredrar själv tämligen enkla och rationella argument framför omständiga tankevurpor och onödiga stickspår din favorit Arnstad annars är så duktig i att finna.

   Hoppas din mamma även lärde dig att "Never go full Arnstad''.
   Ledsen att jag var tvungen att dra in din mor i detta.

   Radera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mindre långsökt teori är att terrorangrepp gynnar rekrytering av terrorister och en stor andel av motreaktionerna underlättar framtida rekrytering. De som lever av och för krig trivs bättre desto instabilare ett samhälle blir.

   Radera
  2. Kommentar raderad på grund av rasistiskt språkbruk om en människor tillhörandereligiös grupp. Vid tre raderade kommentarer stänger jag denna tråd helt.

   Radera
  3. Det tog ju nästan 2 timmar innan första raderingen. Det är nog nån form av rekord i detta sammanhang.

   Radera
  4. Ni har generellt lärt er, men ibland när det blir känslor inblandat så slinker en del bajs med.

   Radera
  5. Och så kladdade jag på bajset innan du hann torka upp, ack.

   Radera
  6. Cornu tar i tryckfrihetens namn bort min helt lagliga och helt ickerasistiska kommentar, som berör de strategiska frågor som han alltid har mycket svårt för. Många av Cornus inlägg och kommentarer präglas av en pk agenda som försvaras på klassiskt PK-manér - censur.

   Radera
 24. Vi är alla Charlie Hebdo idag.

  SvaraRadera
 25. Ett påpekande till Herr Wilderäng:
  Islamism är politisk islam. Islam är inte bara en religion, det är även ett styrelseskick och i allra högsta grad politisk. Att hävda att Islamister utgör någon promille av världens muslimer är fullständigt felaktigt. De flesta muslimer vill nog att Islam i varierande grad skall diktera politiken eftersom det är en grundläggande aspekt av Islam.
  Det betyder dock inte att alla islamister är terrorister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genomsnittlig svensk (västerlänning?) har inte koll på att Koranen, som är dikterad av den allvetande guden, är ett reglemnete för hur hela samhället ska ordnas vilket inkluderar stat, rättsväsende och ekonomi. Det är bl a annat därför det är så svårt att demokratisera mellanöstern. Det som vi lägger i begrepper demokrati utöver folkstyre så som frihet, jämnlikhet och ett sekulärt samhälle går helt enkelt inte ihop med Islam.

   Radera
  2. Det är bra, viktigt att begreppen blir rätt, det är snårigt nog som det är i svenskan idag när alla uttryck har fått minst ett par nya definitioner i värdegrundens namn.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Islamism

   Egentligen misstänker jag att vår Turkiet-minister ett ganska bra exempel på en moderat islamist.

   Vill även påpeka att det är skillnad på bokstavstrogen sharia (t.ex IS) och lagar som baserar på sharia. Det blir ju nästan lite som att vi har bibeln till viss del som inspiration till våra lagar, åtminstone fram till 60-70 talets ändringar.

   Att peka ut någon som islamist betyder alltså inte att det är en skrikande halshuggande terrorist man avser.

   Radera
  3. " Vill även påpeka att det är skillnad på bokstavstrogen sharia (t.ex IS) och lagar som baserar på sharia. "
   Man behöver inte vara IS eller sympatisör för att gilla sharia , sharia är ett rättvist system i mina ögon. Och nej , jag är inte våldsam eller uppmuntrare till våld.

   Radera
  4. Min tro är att en majoritet av alla praktisernade muslimer faktiskt ställer sig bakom sharia. Men det är fortfarande bara en liten minoritet som ställer sig bakom våld och terrordåd.

   Radera
  5. Min tro är att en majoritet av alla praktiserande kommunister ställer sig bakom det Kommunistiska manifestet. Men det är fortfarande bara en liten minoritet som ställer sig bakom bakom väpnad revolution och folkmord (dit kommunism ofrånkomligen ytterst leder).

   Radera
  6. Islamism är en väldigt besvärlig term att använda. Jag använder den själv, för att jag tycker att den behövs, åtminstone i västerländsk kontext. Men som av antytts andra ovan är dikotomin islamist/muslim inte något som de flesta muslimer är bekväma med. Det är utan tvekan en västerländsk term utan tydlig mening i mellanöstern. Här i Turkiet så uppfattar jag ju utan tvekan AKP som islamistisk och det är ju ett parti med runt 40% direkt folkligt stöd (hur obegripligt det nu än är).

   Däremot tycks såväl turkar som pakistanier och iranier vara bekväma med uttryck som 'religiösa extremister' och liknande.

   Radera
  7. Sven Holmström

   Turkiets lagar bygger väl på Sharia i grund och botten? Sen är dessutom Erdogan lierad med muslimska brödraskapet vilket gör honom till Islamist ut i fingerpsetsarna (vilket det illa dolda stödet till diverse terroristfalanger i Syrien bekräftar).

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. RH, det är definitivt fel att karaktärisera Turkiets lagstiftning som baserad på sharia. Jag skulle hävda inget alls, men jag skulle kunna ha fel. Det finns några rester från den ottomanska tiden, som att man registreras efter sin religion och hur heliga byggnader ägs och styrs och så vidare. Det är definitivt rester från en muslimsk kultur, men de är knappast implementerade så att de skall följa sharia.

   I övrigt har ju dock lagstiftningen i Turkiet varit ganska tydligt riktad mot religionen. Efter det ottomanska rikets fall och under det moderna Turkiets tillkomst gjordes ett ganska radikalt försök till omstöpning av samhället. Som i det ryska fallet försvann mycket av det mest radikala (som ezan på turkiska istället för arabiska) ganska snabbt. Kvar fortfarande är ju dock att det är föbjudet (likt i Frankrike) att gifta sig med en religiös ritual. (Du kan dock ägna dig åt den religiösa ritualen efter att du har gift dig borgligt.) Tills för bara två år sedan (eller ett?) var det ju också straffbart med fängelsestraff att beträda ett universitetskampus iförd någon form av muslimsk huvudduk, vilket måste sägas vara en ganska bisarr ordning i ett land där trots allt drygt 40% av kvinnorna föredrar någon form av huvudduk. Så det senaste året eller så har jag på mitt universitet för första gången haft kvinnliga medarbetare med huvudduk. Just det måste jag ändå se som en förbättring.

   Det stämmer naturligtvis att Erdoğan och de andra av AKP:s medgrundare har en extremistisk bakgrund. Och de vill nog inte ha status quo i lagstiftningen framöver, kan man åtminstone gissa. Men på reformplanet verkar de mest intresserade av att (1) bygga jättestora saker och (2) styra om skolsystemet så att det passar deras syften.

   Radera
  10. Intressant, tack för svar.
   Nu när du säger det så har du ju helt rätt i att den moderna staten Turkiet (Atatürk) var sekulär i sin framtoning och att det egentligen är osannolikt att AKP trots alla år vid makten kunnat skriva om lagen såpass. Egentligen en grundförutsättning för ett så stort land med så många olika folk och trosinriktningar som Turkiet. Erdogans smygislamisering (majoritetens förtryck?) har utan tvekan skapat spänningar och just nu pyr det väl mer än på länge på sina håll. Att censuren blivit mer omfattande är ju ett faktum.
   Misstänker Erdogan har nya stora planer efter att han fick kalla handen av EU, kanske ser han lystet på t.ex. Aleppo som kunde bli en Ottomansk storstad igen. Världens 4:e största militärmakt hade nog kunnat förintetgöra IS på några månader om de bara velat (men så länge den Syriska staten fortfarande existerar går det inte göra några landgrabs - lex Hatay).

   Radera
 26. Saknar källa men enligt obekräftade uppgifter från Australien.
  Under förra året var det fler ungdomar med muslimsk bakgrund som valde att göra militärtjänst hos IS än hos den statliga i Australien.
  En inte alltför vild gissning är att situationen är liknande i Sverige:
  Ett lämpligt grävarbete för en ambitiös journalist, eller bloggare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert riktigt eftersom värmplikten i Australien avskaffades 1972.

   Radera
  2. Nu var det frivillig militärtjänstgöring jag åsyftade.
   För att omformulera mig, enligt obekräftade källor;
   Fler muslimska medborgare i Australien valde under 2014 att ta anställning i IS än att ta anställning i deras reguljära militära styrkor.
   Hur många Svenska medborgare med muslimsk livsåskådning valde att följa sin övertygelse om att försvara/utöka ett annat hemland än det som de har medborgarskap i, = strida för IS.
   Hur många valde att genomföra GMU och senare ta anställning i Sveriges försvarsmakt?


   Radera
  3. Ja, på den frågan kan du ju bara "obekräftade uppgifter utan källa" eftersom vi inte kartlägger dessa saker i befolkningen.

   Radera
 27. För att se det krasst så om inte IS-återvändare så har Ryssland egentligen mest att vinna på det här. Dels att man har/tror sig ha Fronten ätandes ur sin hand men också en hämnd för Mistral-affären.

  Även om inte Le Pen skulle lyda order helt är det ändå nog för att skapa en spricka i EU om hur Ryssland skall hanteras i framtiden. Fasaden väst sätter upp är ju egentligen mest en fasad av älskvärda intentioner och stora ord (men väldigt lite handling). EU hade det svårt nog att införa sanktioner som det var och rimligen är det en väg för att lätta på bördan.

  Som en bonus kan man ju även kanske skylla det hela på Saudierna och på något sätt försöka sätta stopp för deras sabotage mot Rysslands energiinkomster.

  Konspirationsnöten RH

  SvaraRadera
 28. Som ryss så fattar jag inte ett skit av det de säger... säger inte att dom inte har nåt med Ryssland att göra dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En intressant sak som nån tweetade dock...
   "
   Enligt IS-kunnigt folk CNN pratar med under dagen så förvånar två saker:
   Att gärningsmännen var maskerade.
   Att ingen tagit på sig attacken.
   "
   Skulle nog inte vara så förvånansvärt om det är ryssarna som ligger bakom det så sätt.

   Radera
  2. Eller någon som vill att det ska se ut som om ryssar ligger bakom.

   Radera
  3. Eller någon som vill att det ska se ut att den som ligger bakom är nån som vill att de ska se ut som om det ligger ryssar bakom. En false-false-false-flag, operation, alltså. Jag sätter mina pengar på tibetanerna.

   Radera
  4. Varför skulle det förresten förvåna att de var maskerade? Det är förvånande att förvånade experter anser att det är förvånande. IS har ju varit maskerade varje gång de inför kameror skurit halsen av västerlänningar. Maskerar sig gör man för att försvåra att åka fast, samt att kunna utföra nya terrordåd. Det här är ju soldater, och inga självmordsbombare.

   Radera
 29. Mystiken tätnar. Enligt nyheterna, så befinner sig normalt aldrig mer än kanske tre personer på redaktionen. I dag var det morgonmöte, och ovanligt många var samlade, bl.a fyra tecknare, som alla tilltalades med namn innan de sköts ihjäl. Attentatskvinnorna (varför måste det alltid vara män?), hade alltså tillgång till en otroligt stor mängd information, för att kunna uppnå maximal effekt i sitt terrordåd, vilket tyder på att det hela var välplanerat.

  SvaraRadera
 30. Bloggaren: "En av terroristerna ropar på ryska på videon."


  Borde väl sortera in under rasism, med dagens ganska vida definition på rasism, att uttala sig ofördelaktigt om ryssar.


  Så bloggaren här har väl då ingen skam i kroppen när han i blogginlägg efter blogginlägg drar rasistiska poäng på sitt rysshat i den för Ukraina hemska katastrofen när kuppmakarna i Kiev tog över.

  Vi får väl uppmana bloggaren att sluta upp med sin rasistiska förföljelse av ryssar.

  SvaraRadera
 31. Jag är fortfarande chockad, men inte förvånad. Tack Cornu för att du inte håller tyst. Jag har noterat att en stor del twittrare och det offentliga Sverige har länge legat väldigt lågt en dag som denna. Ängsligt avvaktande. Ingen vill vara först. Undantaget var Erik Lagersten. Heder åt honom.

  En del journalister har skrivit bra artiklar. Jag väljer två kloka:
  http://nyheter24.se/debatt/785276-ivar-arpi-alla-svenska-tidningar-borde-av-solidaritet-publicera-charlie-hebdos-satir
  http://www.motpol.nu/charlottajohansson/2015/01/07/kort-om-medialt-ansvar-och-charlie-hebdo/

  Ikväll vill jag slippa höra igen liknande vidrigt svammel: https://www.youtube.com/watch?v=vW_0gaO4G9o
  Det var många år sedan men jag har ett gott minne.

  Chefredaktören och tecknaren Stéphane "Charb" Charbonnier sa i en intervju 2012 att han "hellre dör stående än lever vidare på knä". I dag mördades han av terroristerna. Heder åt honom och alla de andra som offrar sina liv för tanke- och yttrandefriheten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så vill de vara säkra på att de inte reagerar på felaktiga rykten.

   Radera
  2. @Magnus Redin
   Om jag minns rätt så var de ganska nyligen väldigt snabba på att reagera på felaktiga rykten. Hela gänget deltog i vem-som-är-snabbast-att-fördöma tävlingen.

   Radera
  3. Jag är optimistisk nog att tolka det som att de lärde sig något av det.

   Radera
 32. Jag har inte sett det än men snart kommer det...
  "Det värsta med denna attack vore om islamofobin ökar."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske värsta med ilska mot alla muslimer är att det hjälper extremisterna rekrytera. Ilskan behöver fokuseras bättre, helst ihop med moderata muslimer som vill slippa utsättas för extremtolkningarna.

   Radera
  2. Bra idé, sen tycker jag att ilskan mot nazister borde kunna dämpas med hjälp av moderata nazister som vill slippa att utsättas för extremtolkningarna.

   Radera
  3. Vi har ju alltid Arnstad

   https://twitter.com/arnstad/status/552824917117665280

   Radera
  4. Här är annars guldtweeten

   Terrorn mot Charlie Hebdo är hemsk. Men ni som kallar detta terror, var höll ni hus under "moskébränderna"?

   https://twitter.com/kevinshakir/status/552800691807604736

   Radera
  5. Eller SVT

   http://www.svt.se/nyheter/varlden/experten-hela-europas-extremhoger-gynnas

   Radera
 33. Man kan fråga sig vilka som finansierade tjetjenierna? Jo USA. USA finansierade tjejenierna via Al Qaida. Man lyckas skylla allting på Ryssland numera. Allt är Rysslands fel på denna propagandasida. Låt oss glömma att det var USA som skapade Al Qaida. Sen är det här väl IS-soldater som återvänt till Europa, och vilka har sponsrat IS?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var många fel i ett så pass kort inlägg. USA har aldrig finansierat några tjetjener via Al-qaeda eller på annat sätt. Under kriget i Afghanistan som tog slut 1989 dvs flera år innan kriget i tjetjenien kan Al-Qaeda ha mottagit amerikanska pengar, men tror du de sparade dem och gav bort den till f d generalen i röda armén Djokhar Dudajev fem år senare, eller?

   Radera
 34. Finns det någon enda muslimsk satirtidning man kan lyfta fram som protest?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äntligen en femetta av Ben Dover!

   Radera
  2. Inte många teckningar i Koranen vad jag vet...

   Vad kallas det när en extremislamist misslyckas som stand up komiker? Att han bombar!

   För tidigt?

   Radera
  3. Det sista skulle ha varit under kommentaren om Özz Nojen - orkar inte flytta.

   Radera
 35. Maktens ivrige tillskyndare cornu ägnar inlägget om angreppet på de modiga på Charlie Hebdo till att sprida desinformation om rasism och islam och islamism. Verkligen motbjudande. Hade cornu varit något att ha hade han själv publicerat någon av de kontroversiella karikatyrerna. Hur har en så så fullständigt korrupt person som cornu mage att ständigt babbla om moral? Motbjudande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moral är inte samma sak som hat. Det hittar du däremot hos avpixlat. Så det är nog där du ska driva polariserings- och hatkampanj. Har de förresten publicerat bilderna ännu, eller är de för fega och omoraliska (hatar inte nog)?

   Radera
  2. Det är inget hat på Avpixlat. Sluta med det där tramset.

   Radera
  3. Bara högtstående moral...

   Radera
  4. Du gillar inte det de skriver där, förstår jag.

   Radera
  5. Va? Du har aldrig funderat på att...sluta läsa bloggen? Du är ju tydlig i ditt förakt till Cornu (gissningsvis för att han inte är som du) men ändå förväntar du dig att han ska skriva som du vill - och blir besviken när han inte gör det? Det tordes vara omöjligt att vara varken förvånad eller upprörd av det han skrev...

   Radera
 36. Den svenske experten Anders Bergman spekulerar i om hela Europas extremhöger gynnas av detta avskyvärda brott. Det är möjligt att han har rätt, men hoppas inte. Däremot är det på gränsen till osmakligt och respektlöst av Anders Bergman mot offren för detta avskyvärda brott att ge sig in i de diskussionerna. Inte ett ord om terrorismen och våldsverkare som härjar i våra - fortfarande - öppna samhällen i Västeuropa. Skam Anders Bergman!

  http://www.svt.se/nyheter/varlden/experten-hela-europas-extremhoger-gynnas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela Europas experter gynnas.

   När jag tänker efter är det troligen någon expert som ligger bakom dådet.

   Radera
  2. Med sådan logik kan det lika gärna vara Aftonbladet och Expressen som ligger bakom - de hade börjat budgetera miljoninkomster på extravalet - nu behövs en ny story som kan löpa fram till mars månad...

   Radera

  3. De där ruttna svt-"journalisterna" kommer få problem med att tvätta bort det här dådet från Islam.
   Och det kommer noga att bli en massa "hemma hos moderata muslimen" reportage framöver, stackars er som betalar TV-licens och tvingas se den skiten.

   Radera
  4. Hur i all världen kommer någon på att Libertarianism skulle gynnas av detta???

   Då måste man ha haft rejält otur när man tänkte. Eller finns det någon långsökt förklaring?

   Radera
 37. Oavsett vilka som skjutit, vilka de skjutit och vilken ursäkt de klämmer ur sig så tyder det på extremt dålig uppfostran. Man går inte omkring och skjuter folk helt enkelt. Man får hoppas att de som skjutit inte har några mammor kvar i livet, för de skulle skämmas något alldeles fruktansvärt över hur deras barn uppfört sig. Världen behöver mer av svensk dagismoral - man slåss inte helt enkelt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar du misslyckats med att få ett svar på mitt inlägg på rätt ställe.

   Min fortsatta ståndpunkt är att man fortfarande inte skall smäda för smädandets skull om du inte vill skapa en fiende. Det handlar om något så enkelt som respekt för andra. Jag är inte kristen, men inte fan gormar jag svordomar i kyrkan för det? Det är ju totalt respektlöst och den som gör det bara för att jävlas skall egentligen ha sig en hurring (nej inte skjutas).

   Terrorister skall skjutas, det är väl inget mer med det? Helt olika saker.

   Radera
  2. Dålig uppfostran - lösningen är alltså mer ordningsbetyg i skolan?

   Radera
 38. Ang. Ak101-103 finns snarlika halvautomatiska civila AK för sportskytte att köpa "över disk" med rätt papper, vet inget om vapenlagarna i Frankrike men att dom går att köpa på stormarknader kan man nog utesluta.
  https://www.atlanticfirearms.com/ak-47-74-rifles/arsenal.html

  SvaraRadera
 39. Lars - du är ganska tröttsam i din självgodhet. Vad vet du om Islam? Inte mycket. Här är ett clip från broder Rashid. En konverterad muslim, uppvuxen i det moderata Marocko med en far som var imam. https://www.youtube.com/watch?v=5iZ6u-vqUxc
  Jag är inte medlem eller politiskt engagerad i SD men jag vet i alla fall så mycket så att SD inte alls vill förbjuda abort, man vill sänka rätten till abort t o m v 12, vilket är vad de flesta övriga EU-ländfer har. Om man som jag har fått ett för tidigt fött barn som vid födseln vägde 900 g så får man ett annat perspektiv till det hela. Att man i Sverige kan få, utan medecinska skäl, ta abort i v 20 är för mig avskyvärt. Hoppas du kan ta till dig vad broder Rashid förmedlar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För tidigt född son, 730 g. Komplikationer på det (ffa lungproblem med BPD). Delar dina erfarenheter och känslor, önskar stor lycka till ditt barn. Att man får nya perspektiv efter en sån resa skriver jag under på!

   Radera
 40. "Cornu": religion är opium för folket och det borde vara fritt att häckla och smäda alla religioner hur f..n mycket man vill. Oavsett deras utövare äger några sjöar av olja eller inte. Religioner är inte en folkgrupp!

  SvaraRadera
 41. Undras just om Fredrik Reinfeldt i konsekvens kommer att uttala sig om de mördade att skylla sig själva alt att de får räkna med att bli utsatta för brutalt våld.

  Ja i konsekvens med hans uttalande om AFA's brottsoffer i Sverige.

  SvaraRadera
 42. Jag ser i DI att ett vittne påstår att mördarna talat perfekt franska. Och att de ropat "Vi har hämnats profeten!".

  Troligen innebär det att vi snart får läsa ett blogginlägg här, där vi får läsa att de talade perfekt ryska, och att de skrikit "Vi har hämnats Putin!".

  SvaraRadera
 43. Vad som gör historien extra skrämmande är att terroristerna är så pass professionella. Träffbilden i polisbilens vindruta är väldigt tät, sättet den ena avger eld mot den stående polisen medan den andra omfattar (kanske oavsiktligt i detta läge) ser också inövat ut. Tom tempot i eldgivningen ligger bra till för att lyckas med precis eldgivning.

  Jag hoppas att effekten blir motsatt och att fler visar solidaritet med Charlie Hebdo så att det blir för många mål för terroristerna att ge sig på och att polisen (i hela EU) blir bättre på att identifiera extremister i tid.

  SvaraRadera
 44. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 45. Citat av Alice Petrén på Sveriges radio. 15:00 in i programmet. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/493262?programid=1637

  "Charlie Hebdo"... "det är ju inte oskyldiga personer i det här fallet, utan det riktar sig rakt mot en redaktion som har attackerat med nidbilder av profeten Muhammed, som har haft satirbilder som så sent som i natt la ut en nidbild."

  Vill fan kräkas. Förbjud denna "reporter" från att någonsin uttala sig offentligt igen i någon fråga. Hon måste vara hjärnskadad att ens säga någonting sådant idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns gott om apologeter, ett bedårande barn av 68-vänstern?

   Radera
  2. Tja, vem är förvånad. Ingen södermalmsjournalist dock denna gång. Hon bor på östermalm.

   SR/SVT börjar mer och mer likna nordkoreas statliga nyhetsbyrå...

   Radera
 46. Enligt SvD; Franska poliskällor har nu släppt namnen på de misstänkta: de två bröderna Said och Cherif Kouachi, drygt 30 år gamla, samt den 18-prige Hamyd Mourad. Bröderna är fransmän, den tredje misstänktes nationalitet fortfarande inte känd.

  SvaraRadera
 47. Wiseman resonerar fritt på Twitter om de tre id-korten glömda i bilen samtidigt och konstaterar att det luktar villospår. Han får mig att tänka fritt och då kommer jag på att Hollande kunde inte ha glömt sin lilla, lilla snopp på deras omslag förra året. Sedan finns det en hel lång rad andra. Det är lättare att räkna ut de som inte har blivit förolämpade under alla de åren de hållit på. Och blir det nu en framgångsrik polisaktion som slutar i att alla tre dödas och presidentens popularitet reser sig upp från bottenläge så är det värt att ställa en fråga Cui bono?

  Konspirationsteori? Världen är ju full med konspirationer...

  SvaraRadera
 48. SR´s Alice Petrén ”är ju inte oskyldiga personer i det här fallet”

  http://blogg.vk.se/Mexan/


  Makalöst suck

  SvaraRadera
  Svar
  1. @MartinS
   Hon har gjort avbön nu, så hon är förlåten.

   Radera
  2. Hon menade såklart att det är helt ok att döda folk som förolämpar en. Man måste hänga med i PK trenderna.

   Radera
 49. Historien innehåller även ett rätt kärvt moraliskt dilemma. Enligt Aftonbladet "Tecknaren Corinne Rey var sen till Charlie Hebdos redaktionsmöte och hamnade tillsammans med sin dotter i attentatsmännens våld. Hon tvingades släppa in dem på redaktionen och fick bevittna hur de dödade flera av hennes kollegor."

  Du vet att hela din organisation, som är dödshotad av extremister, är samlad i en säker lokal. När du ansluter, i detta fall med ett av dina barn, hotar personer beväpnade med automatvapen dig och kräver att du släpper in dem. Tar man en för laget eller får var och en klara sig själv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funderade också kring henne, visste dock inte att hennes dotter var med. Med en AK i ansiktet är nog det naturliga att man gör som man blir tillsagd, rimligen hade de tagit sig i ändå?
   De på redaktionen inkl. Rey visste vad det handlade om, dock ej hennes dotter, vad nu hon gjorde där? Men de kände sig väl säkra med polis och det faktum att inget tidigare hade hänt.

   Islam = cancer

   Radera
 50. Jaha nu verkar det kommit fram att vilka det är som är skyttarna, två som i somras kom hem från Syrien varva en tidigare dömd för terrorbrott, fast det var väl en låg oddsare.

  Med största sannolikhet, två "Allahu Akbar" som stridigt i FSA i Syrien.

  Vad härligt det kännas med att Alliansen och MP har kommit överens om fri massinvandring från Syrien, (även fast jag vet att man inte ska dra alla över en kant).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såna där figurer har kommit hit sen 80 talet. GIA, etc. En av de misstänkta har suttit i finkan för rekrytering till Irak. När ska vi se till att döma nån här i Sverige?

   Radera