Cornucopia?

2015-01-05 09:30

Oljepriset har fallit 44% i svenska kronor

Oljepriset har fallit ca 44% i svenska kronor sedan senaste toppen i mars 2012. I dollar är nedgången ca 50%. Detta är baserat på månadsmedel till och med december.

Oljepris månadsmedel 1986 - 2014 för Brent i USD (vänster axel) och i SEK (höger axel)
Inflationsjusterade oljepriser i SEK.
2014 års penningsvärde.
Tar man hänsyn till KPI-inflationen och justerar utvecklingen är nedgången nästan den samma, nämligen 43%. Låginflationscykeln vi är inne i under skuldberg och stagnerad ekonomisk tillväxt gör numera att inflationsjustering inte påverkar speciellt mycket de senaste åren. Ändå visar det sig det reala prisrekordet för oljan i svenska kronor nåddes mars 2012.

Det reala prisrekordet för oljan för oss svenskar var alltså i mars 2012 och inte på spiken innan den akuta finanskrisen 2008.

Relevansen i detta är att den billiga oljan är slut. Endast genom rekordpriser har man kunnat bibehålla produktionen. Många stirrar sig blinda på oljepriset i dollar, som egentligen bara är relevant för amerikaner och de länder som peggat sin valuta mot dollarn.

Om inte oljepriset återhämtar sig relativt snabbt kommer produktionen av "modern" olja snabbt bli lidande. I princip hela produktionsökningen globalt sedan 2005 har handlat om dyr icke-konventionell olja från djuphavsolja, skifferolja eller oljesand. Hårdast lär dock biobränslen drabbas, om inte befintlig produktion, så kommande nödvändiga investeringar, som sannolikt skjuts i sank av prisraset.

Tillägg: För konvertering av oljepriset från USD till SEK har riksbankens data använts. Om någon har en månadsväxelkurs för USDSEK längre bak än 1994 hade det varit användbart.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

32 kommentarer:

 1. Oljebubblan har briserat. Är det förnekelse eller förhandlingsfas vi befinner oss i? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. OT.

  Verkar vara en ny variant på Lyxfällan på gång i SVT till hösten.

  Innan vi fick hjälp fattade jag inte ens att lånen på vårt hus egentligen var skulder till banken, säger Hanna Katsler Mölstad.

  SvaraRadera
 3. Jaha, så oljan blir billig därför att den tar slut. Peak-oil-fanatikerna håller fast vid sin felaktiga religiösa tro och förnekar verkligheten. Billig olja var ju precis det som ni prognosticerade. Blunda hårt. Blunda hårdare. Varför inte välja att misslyckas och ha fel ett århundrade till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så när oljepriset återhämtat sig försvinner du för alltid?

   Radera
  2. @Kapitalist

   Det börjar onekligen bli snurrigt. För ett antal år sedan menade Peak Oil-prästerna att priset ska upp pga just minskat oljeutbud, sedan (med facit i hand) att det kan gå både upp och ner efter något outgrundligt samband. På lång sikt antar jag att det ska gå upp, problemet är bara att lång sikt börjar bli när vi alla är döda.

   Sitter vi här om fem år och pratar om Peak Oil, (framtida) energikris och medföljande samhällskollaps så får man betrakta alltsammans som en religion, alternativt kuriosa som inte betydde något i realiteten.

   Cornu, om jag inte missminner mig har du nämnt att du en gång i tiden speckade i oljeaktier till följd att du läst in dig på Peak Oil? Det måste ju vara minst tio år sedan. Tror du fortfarande på de orsaks- och prissambanden som du utgick ifrån då?

   Radera
  3. Oljebolagen är relativt billiga idag, så tror man på en snar uppgång i oljepriset så är det bara att köpa.

   En av bloggarens favoriter, Canadian Oil Sands, har gått ner nästan 50% på ett år (från ~20 CAD till ~10 CAD). Logiskt sett borde det innebära ett köpläge om oljepriset återhämtar sig. Problemet dock är att det väl just är denna typ av företag som blöder då oljepriset ligger under en viss nivå, och det är oklart hur länge priserna kan hållas låga.

   Eller ja, blöder är kanske för mycket sagt, men COS räknade med ett oljepris på $75 under 2015 och behöver öka sin belåning för att kunna betala utdelning. Vi ligger på $55 nu...

   Radera
 4. @Per och Kapitalist
  Hur ser er teori ut?
  Eller har vi inte ens en gemensam nämnare i att fossila bränslen är en ändlig resurs som blir allt dyrare att utvinna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är inte ändligt? Olja finns lättillgänglig i så stor mängd att vi lugnt kan konstatera att den är oändlig för alla våra behov. Föreställningen om att det finns en oljepöl som kan "ta slut", är naiv. Verkligheten är mycket större än så.

   Radera
  2. Jag tror jag förstår den poäng du vill göra, att "det blir dyrare".
   Men verkligheten är motsatsen. Det blir tvärtom billigare. Allt billigare att borra allt djupare efter mer olja. Allt billigare att pressa upp mer olja ur berggrunden. Oljepriserna varierar bara p.g.a. politiska beslut, inte av några naturliga anledningar. Ju fler människor som lever i världen och som förädlar allt mer olja, desto produktivare blir vi och desto mer olja kan vi utvinna. Mänsklig skaparglädje är inget som kan ta slut eller ens peak:a. Om du inte tror mig, se historien, det är min referens.

   Radera
  3. Ni andra (ej Kapitalist, då han inte kan ta till sig fakta) bör dock veta att det tvärt om blivit allt dyrare att utvinna olja.

   Radera
  4. Från detta inlägg:

   http://cornucopia.cornubot.se/2013/04/produktionskostnad-for-olja-och.html

   1 - 29 USD Redan producerad konventionell olja
   9 - 26 USD Konventionell olja i MENA-länderna
   8 - 40 USD Annan konventionell olja
   20 - 70 USD Förbättrad utvinningsteknik, CO2-injektioner (eng EOR - Enhanced Oil Recovery)
   30 - 80 USD Annan förbättrad utvinningsteknik
   40 - 65 USD Djuphavsolja
   40 - 100 USD Arktisk olja
   40 - 80 USD Oljesand
   50 - 100 USD Skifferolja
   30 - 105 USD Gas-till-olja (eng GTL - Gas To Liquids)
   45 - 105 USD Kol-till-olja (eng CTL - Coal To Liquids)
   60 - 100 USD Biomassa-till-olja (eng BTL - Biomass To Liquids)
   40 - 135 USD Etanol
   60 - 156 USD Biodiesel

   Radera
  5. Du är ett skämt, kapitalist. Det enda som kan få ner oljepriserna mer permanent är annan energiteknik och/eller världsekonomisk kollaps. Du lever i en fabelvärld som du alltid gjort. Det är bara din dumhet som är oändlig.

   Det om oljepriset sagt också med reservation för fantastiska genombrott i utvinningsteknik. Skillnaden mellan dig och mig är att du har en helt och hållet religiös tro på att sådana skall komma. Det är bara dumt. Tänk vad fort intelligensnivån sjunker när du dyker upp här i trådarna.

   Radera
  6. @Kuckeliku; Världsekonomins nedgång startar på allvar inom inte så lång tid. Under tiden kommer inverteringar att läggas på is av de stora bolagen medan mindre går omkull. Det alltmer lägre utbudet av ny energi krymper till förmån för billig rysk och saudisk olja. Ryssland har även de tekniska/ekonomiska behov att investera i gamla källor. Irak och Saudi och Ryssland´s andel måste öka. Saudi måste för sina egna ekonomiska samhällsplaner tvingas att fortsätta på den inslagna vägen dvs bibehålla nuvarande inkomster. Det kräver allt större försäljning. Annars riskerar man ekonomisk depression och folkrevolution.

   Radera
  7. @Cornu; Din tabell över produktionskostnader utgör såvitt jag förstår bara s.k CASH-COSTs, dvs direkt produktionskostnader(rörliga) utan hänsyn till fasta kostnader i form av overhead, underhåll, fast anställda för annat än ren oljeupptagning, investeringar, finans etc!

   Radera
  8. @Kapitalist

   Vad har du för källa och belägg på att "oändlig" mängd olja finns?

   Radera
  9. Tillägg:

   Notera att om tillgången bara är "oändlig" och inte oändlig på riktigt så får det till konsekvens att peak-x inträffar förr eller senare - det är bara(*) vid oändlig tillgång som peak-x kan undvikas.

   (*) Ifall det rör sig om en förnyelsebar källa kan man förvisso tänka sig scenarier där man kan åstakomma tillfälliga ständigt högre toppar trots att man har utvunnit källan i högre takt än förnyelsetakten.

   Radera
 5. Om Peak Oil verkligen innebär det vissa säger att det innebär så ska såklart oljepriset stiga. Vid det här laget borde det vara skyhögt.

  Eller så är Peak Oil mer av kuriosa, utan den påstådda effekten på vare sig oljepriset eller människans möjlighet till framtida fortskaffning och energitillgång (dvs andra faktorer är mer avgörande).

  Personligen har jag inte svaret på vad Peak Oil innebär. Däremot har andra varit tvärsäkra och härmed satsat all sin trovärdighet på att trumma ut Peak Oils betydelse för oljepriset och samhället.

  I frågor som gäller samhällets funktion och överlevnad så finns det i regel en hel del ideologi med i de synsätt som vissa tyckare anlägger. Det är därför rimligt att förhålla sig något skeptisk till teorier och förutsägelser som påstår att stora samhällsförändringar (och tom kollaps) väntar runt hörnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan "skifferoljerevolutionen" skulle priserna säkert varit fortsatt höga och allt högre. Men skifferoljan är med all säkerhet en ganska hastigt övergående sak. Dock finns det en chans att oljepriserna fortsätter vara måttligt höga på grund av olika energitekniska genombrott. Men det handlar knappast om nya sätt att utvinna olja, utan om helt andra energitekniska framsteg. Sådana kan komma eller utebli. Den som tror sig veta säkert gör sig bara dum. Men man måste agera utifrån sannolikheter för olika händelser, inte utifrån religiösa övertygelser.

   Radera
  2. Oftast blir framtiden lite bättre än pessimisterna tänker sig men lite sämre än optimisterna tänker sig. Ibland kan dock den ena eller den andra gruppen få helt fel. Man bör vara öppen för att man kan ha fel snarare än att med religiöst grundad övertygelse predika om hur det kommer gå.

   Radera
 6. Följande tankegång slog mig:

  "Marknaden" tar bara hänsyn till den producerade oljan, inte vad som finns i marken. Dvs oljan kan vara "för billig" i x antal år för att sedan bli mkt dyrare.
  Saudiarabien kan ju sälja olja för samma pris hela tiden för att en dag plötsligt säga "jaha nu är det nästan slut, tack för att ni inte utvecklade några alternativ utan bidrog till att vi shejker kunde bli rika som troll"
  och där står resten av världen och ser dum ut.

  Med ett högt oljepris antar jag att utvecklingen av alternativa energikällor går snabbare och det kanske inte är en utveckling som de oljeproducerande länderna vill se..

  Redan idag är t.ex. Tesla modell S ett seriöst alternativ till den förbränningsmotordrivna Audi A5(något beroende på hur man tänkt använda bilen såklart men i prestanda o kostnad.)

  SvaraRadera
 7. Cornu´s inlägg 12:37 ger en bra bild för hur framtida problem er ut. Iran´s oljekällor har mycket stora problem pga långvarigt bristande underhåll och dålig teknikkompetens(därför behöver Iran kärnkraft). Saudi och Ryssland tvingas sälja deras billiga fortfarande lättutvinningsbara olja. Irak( amerikanska och fransk/engelska bolag tagit över/delägare) kommer att stå för en allt större andel av volymerna framöver. Gasen(nya reserver) kan vara nyckeln på sikt. Men investeringsbehovet är väl oerhört stort. Ryssland har fördel så länge Syrien(Assad) inte störtas av IS(Saudi) och USA.

  Oljepriset kommer inte stiga på allvar förrän dollarchocken är över. Tidigast 2017-2030. Lägre konsumtion och högre utbud och därmed uteblivna investeringar. håller ned priset. Under tiden krymper den lättutvunna oljan alltmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har uppgifter om att Iran exporterar olja till Irak vilket möjligen förklarar Iraks decembersiffror. Kanske är underhållet förbättrat i Iran eller också behöver Asien inte så mycket olja längre.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Man skall tolka Iran´s problem på intermediär sikt. Alltså inte kortsiktigt.
   Iran tillhör naturligtvis fortfarande topp-exportörerna. Irak däremot riskerar problem huvudsakligen pga fortsatta krig. USA kommer att försöka se till att produktionen inte hindras. Men allt är möjligt i dagens accelererande instabilitet.

   Radera
 8. Snacka om kognitiv dissonans. Priset fallet 50% -> "Relevansen i detta är att den billiga oljan är slut"

  En mer nykter slutsats är att när priset steg pga hög efterfrågan innebar det att nya källor blev lönsamma tills en ny jämvikt nåddes. En liten overshoot också pga fördröjningar. I takt med att tekniken utvecklas kommer nya källor att dyka upp, tillslut kanske vi använder energi från fusion för att framställa syntetisk olja billigare än vad olja någonsin kostade på 1900talet. Det får framtiden utvisa, men vi kan iaf med 2.0 hindsight säga att alarmisterna återigen hade fel.

  SvaraRadera
 9. Nu när oljeprisfallet pågått länge och när pessimismen ökat ser det ut som oljan nått en tillfällig botten. i vart fall ser det ut som om priset stabiliseras kring 50-55-nivån. Dollarn möter stort motstånd kring 93 och euro/usd kan tänkas stabiliseras i väntan på grek-valet den 25´e.

  Dollar-optimismen ligger nu på 88% bulls vilket innebär en urtoppning vid motstånden. COT-statistiken visar att de kommersiella aktörerna har mycket stora "blankningar"(sålt olja på termin) medan spekulanterna istället ligger i det omvända. Derivat-aktivitet kan innebära att spekulanterna tvingar de kommersiella att minska sin exponering. Spekulanterna ligger antagligen med hyfsat stora förluster enligt COT. En botten blir som sagt tillfällig tror jag.

  SvaraRadera
 10. Dramatiskt snabba svängningar i oljepriset. Ryssland satte rekord i produktion 2014 och Iraks decemberproduktion var högsta sedan 1980.

  I Sverige har användningen av olja minskat kraftigt och för några år sedan fanns tex bara olja eller olja+el i 4% av bostadsuppvärmningen från att för några årtionden stått för den mesta uppvärmningen. Sedan toppen 2009 har fossilolja för transporter fallit och el samt biobränslen ökat. Vår elproduktion har ökat och sedan flera år nettoexporterar vi el.

  För elproduktion i världen som helhet är kol viktigast följt av fossilgas, vattenkraft och kärnkraft medan olja håller på att fasas ut.

  Beslut om pris på varor, som olja, är inte helt beroende på utbud och efterfrågan utan styrs också av trender och beslut snabbt fattade av känslomässiga skäl. Hur länge priset på olja faller är svårt att sia om men det är mycket säkert att förmoda att det snart går upp igen om inte en kraftigare nedgång i världsekonomin kommer.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 11. Shit! kommentaren försvann! Orkar inte skriva om.

  Spännande oljeår 2015.

  SvaraRadera
 12. Ja som ni förstår innebär deflation att redovisad BNP ökar realt sett. Och det är en inflationsjusterad BNP som alltid redovisas genom en s.k deflator. Snart får vi som Japan istället använda en reflator. :).

  Synd att politiker inte förstår ekonomi. Ännu värre är det när centralbanker inte förstår.
  Men å andra sidan följer centralbankerna bara sitt mandat.......in i det sista eftersom de
  inte förstår bättre. De tror på sig själva ,alltid. Extremt låga räntor skapar deflation per se. Förväntningarna på inflation kommer hela tiden på skam vilket förstärker aktörernas passivitet när det gäller investeringar. Låg ränta = bekräftar dåliga tider medan stigande räntor ökar optimismen.
  Konsumenterna är de som sist fattar. Tyvärr kan de låga räntorna innebära att de stiger...men inte pga bättre ekonomi utan pga att kapitalägarna kommer att "strejka"!

  SvaraRadera
 13. Jag har inte läst alla inlägg. Men somliga härovan hävdar att "peak oil-prästerna" haft fel om oljeutvinnigen, eftersom priset nu är lågt. Detta stämmer inte. Få "peak oil-präster" har hävdat att oljepriset kommer att bli skyhögt.

  Jag och flera andra (Aleklett, Gail Tverberg m.fl ) har hela tiden hävdat att oljepriset aldrig blir högre än vad den stagnerande ekomomin orkar pressa upp det till. Nu har vi haft ett ganska högt pris en längre tid, men nu stagnerar efterfrågan, och då sjunker priset, vilket dödar icke-konventionell utvinning som skifferolja, oljesand mm. Oljeutvinningen ökar idag väldigt långsamt och ser man till netto-energi från olja så tror jag att vi nu passerat peak oil, eftersom det är energi- och kostnadskrävande utvinning som ersätter konventionell olja som minskar. Exporten sjunker sedan 2005 vilket Cornu påpekat upprepade gånger.

  Vi har rekordlåga räntor världen över, och mycket svag tillväxt. Den låga räntan eldar på kreditgivningen men skulderna ökar snabbare än vad ekonomin växer. Detta är hållbart så länge man kan fortsätta sänka räntorna. Men nu är räntan noll. Vad händer härnäst?

  /Mats L/ASPO Sverige/

  SvaraRadera