Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2015-01-17 19:39

Nytt beslut - bankerna får ta dina pengar och pension vid bankkris

Via G20-mötet har det enligt ETC Nyheter klubbats att bail in blir obligatoriskt för alla EU-länder, inklusive Sverige. Vid nästa bankkris får banken helt enkelt ta kundernas pengar och pensionsfonder för att rädda sig själva, ungefär som skedde på Cypern. Förtydligande och tillägg: Eventuellt gäller bankernas rätt att beslagta kundernas tillgångar i svensk del i praktiken i första hand pensionssparandet i fonder, eventuellt inklusive medel hos fonder via PPM. Konton med insättningsgaranti ska fortfarande ha insättningsgaranti även hos Nordea, men kan nu helt legalt beslagtas av Nordea, helt eller delvis, utan konkurs. Förut har det i praktiken krävts konkurs.

I första hand ska större internationella banker ha rätt att beslagta kundernas tillgångar. Enda bankerna som garanterat får göra detta i Sverige är än så länge Nordea och Danske Bank, som anses internationellt systemhotande. Dock kan Swedbank, SEB och Handelsbanken antagligen också komma att omfattas av detta i praktiken vid kris.

I praktiken kommer alltså inte storbankerna längre omfattas av insättningsgarantin. Vilket i sig är positivt, om kunderna upplyses om detta och därmed kräver avsevärt högre räntor för att stanna kvar hos storbankerna.

Bankföreningens chefsekonom välkomnar beskedet och tycker det är bra att man nu ska få beslagta kundernas löner och pensioner för att rädda sig själva och sin egen inkompetens.
"Vår inställning till den här processen är i grunden positiv. Vi tycker det är självklart att om en bank får problem ska banken i största möjliga mån kunna hantera problemen utan att staten ska behöva gå in med medel."
Till skillnad mot Cypern blir det inte en fråga om någon botten om 100 000 euro i balans för att få tillgångar beslagtagna, utan vanliga lönekonton etc är tänkta att rädda bankerna.

Svensken som förväntar sig en bankkrasch byter lämpligen till en lokal sparbank, som garanterat inte är internationellt systemhotande och därmed inte får ta dina pengar, utan fortfarande omfattas av den statliga insättningsgarantin. Pensionen flyttar man till Avanza, som bara har verksamhet i Sverige (väl?).

Är du kund hos Nordea och/eller Danske Bank börjar du lämpligen omgående avveckla den relationen och det inkluderar även dig som har ditt företags affärer placerade där.

Finansminister Magdalena Andersson har inte gått att nå när ETC Nyheter har sökt, men rimligtvis borde finansmarknadsminister Per Bolund vara rätt person att jaga här.

Den svenska bankkrisen kommer. Antagligen cirka 2 - 3 år efter bostadsbubblan spruckit, vilket borde ge tillräckligt med tid att flytta tillgångarna till en lokal sparbank.

Se även ETC:s kommentar till nyheten.

I grunden är det positivt att man avskaffar insättningsgarantin, som är en jättelik subvention av oansvariga banker. Men det är viktigt att man massivt informerar alla kunder om att insättningsgarantin inte gäller, för utan korrekt information blir marknaden snedvriden. Med tanke på bostadsbubblans konsekvenser vid den kommande kraschen bör man kräva minst 10-15% i ränta för att sätta in pengarna hos en bolånebank om de inte omfattas av insättningsgarantin. Men detta kommer förstås tigas ihjäl så kunderna kan blåsas och fortsätta acceptera att rent av betala för att göra bankens jobb åt banken via t ex Internetbanken. Hela skuldbubblan beror på att penningsmarknaden är snedvriden på grund av påhitt som insättningsgaranti. Skulle du verkligen vilja ha dina pengar på en bank som lånar ut dem till en 23-åring som köper en 1:a på Södermalm för 3 MSEK, om det inte fanns insättningsgaranti?

Det är dags att Nordea sätter upp stora skyltar på sina kontor, tydlig text på hemsidan och vid inloggning i banken - "Denna bank omfattas inte av insättningsgarantin - när det går åt helvete på grund av våra anställdas och lednings inkompetens så tar vi dina pengar för att rädda oss själva och bankens aktieägare".
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

130 kommentarer:

 1. Vilka är de lokala bankerna i Sverige som kan rekommenderas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur var det med skattekontot. Att man kan sätta in pengar där vet jag... men kan man ta ut ett eventuellt överskott därifrån?

   Radera
  2. Ett sätt är väl att ta bort flaggan för att inga utbetalningar skall göras från skattekontot men då lär hela överskottet skickas.

   Radera
  3. Det är inga problem att ta ut valfri summa trots utbetalningsspärr, dock minst 100kr.

   Radera
  4. @kgb35

   Årligen brukar skatteverket försöka tvinga dig att få ut ditt överskott (kallas skatteåterbäring), de ser gärna att du har föranmält konto vilket de helt enkelt isf för över pengarna till - annars får du en ubetalningsavi (vilken du kan ducka genom att inte ta ut pengarna och då åker de tillbaks till skattekontot - jag har testat det själv med mitt företag som inte har kontanthantering att helt enkelt när jag fick avin tog och anmälde ett konto och sket i att hämta ut pengarna på avin, tids nog satt pengarna på företagets bankkonto).

   I övrigt finns det möjligheter att kräva att skatteverket betalar ut överskott på skattekontot under vissaa omständigheter.

   Radera
  5. Jo, skatteverket är ju lite luriga och betalar gärna ut överskottet på skattekontot i december. Dock utan att informera om att de i januari återigen kommer dra skatt därifrån. Så det är väldigt lätt att hamna på minus om man inte har månatliga inbetalningar utan istället bara sätter över en klumpsumma i skatt lite då och då. Det verkar dock inte hända något särskilt om man ligger några tusenlappar back på skattekontot under en kort period vad jag märkt.

   För övrigt har väl skattekontot fortfarande mer än 0% i ränta så det verkar ju vara en betydligt bättre affär att ha pengarna där än till exempel på SEBs sparkonton. Om man kunde koppla ett bankomatkort direkt till skattekontot så skulle man ju aldrig ha något behov av utsugarna på banken...

   Radera
  6. @Erik

   Det lär hända väldigt påtagligt ifall du ligger för mycket minus (bara någon hundralapp) vid fel tillfälle. Det är nämligen så att SKV stämmer av kontot en gång i månaden (slutet av månaden om jag inte missminner mig) och är det för mycket minus på kontot då så kommer det ett "argt" brev från KFM. Det kanske är det som dina korta perioder har lyckats undvika?

   Radera
 2. Alla lokala sparbanker. De som ägs av spararna(indirekt) , ex länsförsäkringsbanker etc. Men om storbankerna fuckar upp kommer det bli samma sak där. Jag tror dessutom att när folk inser att deras pensioner försvann för finansfolket spelade bort pengarna i sin bonusjakt kommer vi få se en enorm socialisering av resterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här står det att Länsförsäkringar inte är en sparbank, utan ett bankaktiebolag, vilket är liktydigt med affärsbank.

   ???

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_banker_i_Sverige
   http://sv.wikipedia.org/wiki/Bankaktiebolag

   Radera
  2. Nu verkar det vara lite förvirring bland begreppen här.

   Först och främst när det gäller olika associationsformer för banker så är Sparbanker något som snarare kan liknas vid stiftelser och saknar egentligen ägare. Det är föreningsbanker som mer liknar det som Rickard nämner (ekonomiska föreningar).

   Dock är det nu så att formellt sätt så måste väl banker vara aktiebolag (lysande - utan någon ägare som är ansvarig för bankens skulder) och begreppet sparbank bör snarare indikera vilken associationsform som bankens huvudägare har.

   Vissa lokala sparbanker är såvitt jag förstått det fortfarande i huvudsak ägda av en stiftelse.

   Radera
  3. Betyder det att Länsförsäkringar ÄR en lokal sparbank som innefattas av Statens insättningsgaranti när bail in blir obligatoriskt för EU-länderna? Eller ägnar sig Länsförsäkringar åt internationell aktie- och fondspekulation, vilket skulle innebära att de står utanför insättningsgarantin?

   Radera
  4. @Knygatin

   1) Länsförsäkringar är INTE en lokal sparbank
   2) De omfattas av insättningsgarantin (även efter bail-in blir obligatoriskt - iaf har jag inte sett något som tyder på annat).
   3) Med insättningsgaranti så har bail-in inte något med skyddet av kontoinnehavarens pengar att göra (bail-in skyddar bankägarnas pengar).
   4) Att internationell aktie- och fondspekulation skulle vara något som gör att insättningsgaranti inte skulle kunna gälla har jag inte hört något om.

   Radera
  5. 1) Vad för typ av bank är Länsförsäkringar, är den en blandning av bank och försäkringsbolag?

   Jag funderar på att avveckla mina SEB-konton, och föra över allt till Länsförsäkringar. Har Länsförsäkringar gott rykte, och är lämpliga att spara (förvara) sina pengar i? SEB ger ju ändå ingen ränta, och tar bara ut en massa avgifter.

   Radera
  6. @Knygatin

   En sådan klassificering blir nog mest av något perverterat teoretiskt intresse. Var drar man egentligen gränsen mellan försäkring och den gambling som traditionella banker sysslar med? Organisatoriska formen kan dock vara av visst ideologisk-praktisk betydelse då LF är kundägt och därmed går eventuell vinst tillbaks till kunderna (hur det förhåller sig i verkligheten låter jag dock vara osagt).

   Jag är också i tagen att byta bank - jag tänker gå från Danske Bank till Forex. Jag har ingen erfarenhet av LF som bank, men sak som kan vara av intresse är frågan om hur lätt det är att komma i kontakt med banken. Utan lokalkontor så bör man nog vara på sin vakt så man förvissar sig om att man kan sköta kontakten på ett tillfredsställande sätt för förr eller senare strular banken (och då blir det lättare att få dem resonabla ifall man kan gå ner och "vrida om kulorna" på dem).

   När det gäller ränta på banken så stör det inte mig speciellt mycket - jag tycker man lika gärna kan flytta över dessa till Avanza/Nordnet och kvar blir då några hundralappar man får "bekymmra" sig om ifall man får en tia om året i ränta eller ingen alls. Då blir det nog snarare avgifterna som blir av betydelse...

   Radera
  7. Jag är endast en famlande lekman, som bara vill ha sina pengar tryggt förvarade och sen slippa bekymra sig. Vad som pågår inom bankvärlden är för mig alltför abstrakt och i det osynliga för att kunna greppa.

   Jag blev övertalad (eller lurad kanske är en mer korrekt beskrivning) för flera år sen av SEB att binda upp mina sparpengar i fonder. Det ångrar jag idag. Försöker göra mig av med dem. Just nu bär det mig emot att sälja Ryssland och Latinamerika när de har rasat så.

   Jag anser att det är fel att investera sina pengar inom områden där man inte själv har kunskap (aktier och fonder i främmande företag, andras företag!) och bara gå efter "experternas" råd. Bättre att omvandla sina pengar till fast egendom, eller i egna projekt (vilket dessutom är mer kreativt).

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. "Bättre att omvandla sina pengar till fast egendom, ..." Eller till fasta föremål och objekt.

   Radera
  10. guld och ett rejält kassaskåp

   Radera
  11. Bankerna spelar inte "bort" pengarna!! De så kallade förluster som bankerna gör är planerade långsiktiga bedrägerier. Pengarna som "spelats bort" är i gott förvar hos andra bolag som alla tillhör samma grupper som äger bankerna. Så när bankerna "räddas" av staten/spararna så gör finansmaffian dubbel vinst. Alla vi andra blir dubbelt lurade.

   Radera
  12. Ja, det låter som en rätt så korrekt beskrivning.

   Radera
 3. "Först kom de för cypriotiska spararnas pengar men jag brydde mig inte för jag hade inga pengar på Cypern" - Jag

  SvaraRadera
 4. Solklart fall av alarmism.

  FSB skriver ju själva att det handlar som bankskulder som har länge löptid.

  "8. Liabilities that qualify as Minimum TLAC should be stable, long term claims that cannot be called at short or no notice.

  Maturity restrictions on TLAC eligible liabilities are necessary to ensure that, if a firm’s financial situation deteriorates, the loss absorbing capacity available in any subsequent resolution is not diminished through a withdrawal of funds. The risk of a sudden and unexpected breach of TLAC is therefore much reduced."

  Det handlar därmed om oförsäkrade tillgångar -- vilka ju ETC själva skriver i sin kommentar.

  "En banks förmåga att betala skulder med andras pengar kallas: Total Loss Absorbency Capacity (TLAC). Oförsäkrade tillgångar, pensionsfonder och konton med lång bindningstid är TLAC. En bank i ”resolution” kan ta de medlen och betala sina skulder med dem."

  Är det en överraskning att en insolvent bank inte kommer att kunna betala sina oförsäkrade skulder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "pensionsfonder".

   Kort sagt pensionsparande.

   Radera
  2. Jepp, pensionssparande som ligger i "systemviktiga banker" verkar vara en synnerligen dålig placering. Undvik med andra ord storbankerna för tjänstepensionssparande och PPM.

   Radera
  3. @Cornu

   Detta bör ju förtydligas lite då det inte är så solklart att en värdepapprena fonddepå eller ISK är i bankens besittning och kontohavaren endast har en fordring på banken på värdepapprena. Det som talar emot denna tolkning dock är det faktum att om du har aktier på din depå/ISK så äger du rätt till utdelning och deltagande på bolagsstämman vilket visar på att du faktiskt har aktierna i besittning och inte har lånat ut dem till banken.

   Så frågan är vilka medel som avses med att vara utlånade som därmed kan tas i anspråk? Det torde isf röra sig om ifall du har investerat i fonder som lånat ut pengar till banker (räntefonder) eller helt enkelt köpt obligationer i bankerna - ja då ligger pengarna i riskzonen. Å andra sidan hade de ju legat i riskzonen ändå (liksom även aktieinnehav) då dessa fordringar ändå inte omfattas av insättningsgarantin.

   Sen bör man ha i åtanke att det väl inte nämnts något om avskaffande av insättningsgarantin vilket skulle innebära att ifall bail-in blir aktuellt så skulle (givet att du uppfattat situationen rätt - vilket jag betvivlar) man ända vara berättigad till ersättning från RKG.

   Som Joachim Persson påpekar så skulle systemet marginellt påverka någon fordringsägare annorlund då banken ju ändå drivs av aktiebolag och de skulder som inte kan betalas skrivs av genom likvidering av aktiebolaget. Skillnaden blir att de skrivs av utan likvidering av aktiebolaget - för fordringsägaren blir skillnaden ganska marginell (man blir av med sina pengar), men för aktieägaren blir skillnaden betydande (då man får fortsätta vara delägare).

   Radera
  4. Angående kaptalförsäkring så är banken inblandad. Det har jag blivit varse den hårda vägen.VId ett möte med en finanasrådgivare (dvs. försäljare) från en storbank så hade jag precis köpt bankens aktier på en mycket bra kurs (det här var under finanskrisen) men hen föreslog att jag skulle öppna en kaptialförsäkring och ha akitierna där.
   Hen sålde mina aktier i min vanliga depå och skulle köpa motsvarande i KP men problem uppstod. Nu var det andra som väntade och hen blev stressad, du får göra det själv, det är enkelt.
   Men jag lyckades inte heller och jag frågade varför. Det tog innan hen svarade och under tiden gick aktien upp 50 % (sedan har den 7-dubblats)

   Anledningen var att det ej gick att köpa aktier i den egna banken då banken stod som ägare i någon form av min KP.

   Så akta er för KP åtminstone!

   Radera
  5. @Chris

   Ja, därför nämnde jag inte KF - där har du ju inte rätt att delta på bolagsstämman. Dessutom finns det andra indikationer som visar att det är försäkringsbolaget som äger aktierna.

   Det visar ju snarare varför man inte skall sköta sina aktieaffärer genom en storbank(*). Om aktien hinner stiga 50% innan de svarade måste ju tyda på att de var tämligen sena med att svara.

   (*) Som alternativ kan man ju lämpligare använda Avanza eller Nordnet - bägge svarar ganska omgående på frågor via mail (inom en dag). Dessutom så om man har KF i bägge så kan man ju ha aktier i motsatta bolag i sin KF (i en KF på nordnet kan du ha Avanza-aktier och vice versa).

   Radera
  6. I övrigt ser jag inte varför man skall akta sig för KF. Det man skall göra är att se till att man vet vad det är för något - givet att man är medveten om dess egenheter så kan det finnas vettiga skäl till varför man väljer en KF. En fördel med KF är att rätten till att kvitta utländsk källskatt faller på försäkringsbolaget och kommer försäkringstagaren till godo vilket kan innebära att man kan kvitta i större omfattning än vad man annars hade kunnat göra.

   Radera
 5. ... det har med andra ord inget med insättningsgarantin att göra, utan om bankskulder som inte omfattas av insättningsgaranti. Rätta mig gärna om jag har fel, men hela ditt stycke om insättningsgaranti verkar vara falskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel möjligen. Inte falskt.

   Radera
  2. OK, vi säger att det är fel. Konton som omfattas av insättningsgarantin påverkas inte av detta förslag.

   Radera
  3. Stefan Koch säger även så här i kommentarsartikeln på ETC:

   "Fast, i ett läge där den ursprungliga TLAC inte räcker till kan också andra medel räknas in i TLAC. I slutändan kan en bank i ”resolution” alltså lägga beslag på alla pengar som hanteras av banken."

   Som jag tolkar det betyder det att de i slutändan kan ta rubbet. Men det påverkar inte insättningsgarantin, som ju inte är utfärdad av banken utan av staten. Tar de rubbet så får du (om än troligen långt senare) tillbaka rubbet av Maggan A - i alla fall i teorin. Fast i praktiken, om det verkligen handlar om en eller flera storbanker, har statskassan naturligtvis inte råd att leva upp till insättningsgarantin. Men det är inget som har förändrats i och med det här, utan så har det alltid varit.

   Radera
  4. Precis, i så fall har man en fordran på staten. Det här är ju ingenting nytt, det är samma som hade skett om alla storbankerna över en natt gått i KK, då klarar inte insättningsgarantin heller av trycket.

   Mycket väsen för ingenting.

   Radera
  5. Nja. Förut behövde Nordea gå i konkurs, nu kan de ta 50% av saldot på ditt konto och slippa konkurs, behålla sina jobb, bonusar etc.

   Radera
  6. Statskassan kan ju aldrig "inte ha råd" om politisk vilja finns. Men politiker i vårt land är Folkpartister. Med det menar jag att de tänker som dylika, allihop. Namnet på partiet är helt fel, "Elitpartiet" är mycket bättre.

   Radera
  7. Det är väl viktigt att veta vad villkoren är för inssättningsgarantin? Om villkoret är att banken måste gå i konkurs för att ta del av insättningsgarantin så kan man se i månen efter sina pengar i de stora bankerna.

   Vet någon hur villkoren är för garantin?

   Radera
  8. Det räcker att man inte får ut sina pengar.

   Riksgälden -- om insättningsgaranti.

   "Det betyder att du som kund får ersättning av staten om ett institut går i konkurs eller när Finansinspektionen beslutar att insättningsgarantin ska träda in."

   FI kommer att besluta att garantin träder in om man plötsligt inte kan disponera sina pengar. Det står det i EU-direktivet om insättningsgaranti som vi har implementerat. Begreppet som triggar garantin heter "indisponibel insättning", den som vill läsa mer kan göra det i själva EU-direktivet.

   Radera
  9. Eller rättare sagt:

   Lag om insättningsgaranti, sen får man ju luska vidare angående FI's skyldigheter enligt diverse lagar...

   Notera att insättningsgarantin även ger staten rätt till anspråken som de som fått ersättning haft - vilket vore ganska meninsglöst ifall man krävde konkurs av banken.

   Radera
 6. Det är inte så märkligt som det låter att banken kan använda kundernas pengar för att betala av sina skulder. Pengarna är nämligen inte kundernas när dom sitter på kontot - det är bankens. Det enda kunden har är en fodran på banken.

  Det banken gör är alltså att använda en tillgång för att betala en skuld. Och fodringsägarna (de med bankkonton) drabbas, precis som ägare av obligationer och aktieägare (om det handlar om rekonstruktion).

  Att "dina pengar" inte är dina pengar är det dock inte månka som känner till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De med bankkonton som inte omfattas av insättningsgarantin verkar drabbas, men för gemene man (med lönekonto och sparkonto) så verkar det lugnt.

   Radera
  2. Sant; statens insättningsgaranti gäller fortfarande.

   Radera
  3. “Covered depositors will continue to be completely protected. However, if all other debt instruments that are eligible for bail-in have been written down or converted to equity, the Deposit Guarantee System (DGS) may be forced to carry losses on behalf of the depositor. The DGS may become liable for the amount which covered depositors would have lost, had they not been protected. “ (http://www.riksbank.se/Documents/Rapporter/POV/2014/2014_2/rap_pov_artikel_2_1400918_eng.pdf?hc_location=ufi)

   Dvs - insättningsgarantin finns inte längre..?

   Radera
  4. Men sedan finns ju investerar skyddet också.
   Jag frågade Nordea vad som händer om de går i KK, och de menade att pengarna på ex ISK ej var bankens utan satt på något form av klientmedelskonto. Skulle dessa pengar av någon anledning gå förlorade (ex konfiskeras) träder investerarskyddet in. Ungefär så.

   Radera
 7. Upprörande att man inte låter felskötta banker dö ut på darwinistiskt sätt. De tar ju gärna betalt men att skapa en hållbar affärsmodell är de okapabla till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyckelordet är "systemviktig". Vissa banker är så stora att dom riskerar hela det finansiella systemet om dom går under på ett okontrollerat sätt. Det är bra att det skapas regler kring detta nu så att det inte behöver improviseras vid behov.

   Med de här reglerna så drabbas vissa av bankens kunder när bankens tillgångar används för att reda ut problemen. Alternativet är att staten träder in vilket istället drabbar alla invånare och det skapar s.k. moral hazard.

   Radera
  2. En poäng är väl att man borde hantera det "systemviktiga" på helt annat sätt. Rimligen borde man lägga det ansvaret på någon annan än någon enskild vinstdrivande bank. Det finns lite olika upplägg för att åstakomma det:

   1a) Låta riksbanken ha rutiner för att kunna upprätthålla de systemviktiga funktionerna ifall privata aktörer inte klarar det.
   1b) Låta riksbanken ha ansvar för att upprätthålla de systemviktiga funktionerna och att riksbanken uppfyller detta ansvar genom att sköta de systemviktiga funktionerna.
   2) Låta staten (KFM?) ha möjlighet att konfiskera/utmäta de systemviktiga delarna för att undanhålla dessa från konkurs.

   Sen finns det ytterliga alternativ. Rent darwinistiska lösningar att de (som förlitar sig på "systemviktiga" funktioner som inte är livskraftiga) helt enkelt får skylla sig själva och ifall de inte klarar det så sorteras de också ut.

   Radera
  3. Frågan är om systemet är bra när det kan kollapsa?
   Det hade givetvis varit mycket bättre i ett längre perspektiv att agera socialdarwinistiskt och låta systemviktiga giganter falla. Att bygga hållbara och starka system samt verksamheter hade då blivit prioriterat. Jag är övertygad om att ett stålbad hade varit bra i ett längre perspektiv och lett till att bl.a. konjukturer hade närmast försvunnit.

   Radera
 8. Läs gärna det finstilta. Där finns egentligen ingen anledning till oro, vilket påpekats.
  Precis just därför blir oron ännu större. Man krattar manegen för vad komma skall och det är den lugnade allmänheten som ska sitta still i båten. Under tiden gör banker och politiker i ohelig allians något helt annat så att när det kraschar är det den lilla undantagsregeln som blir huvudregeln och det är bankspararna som betalar. Inte banker eller staten.

  SvaraRadera
 9. Det mest intressanta med det här är inte de nya reglerna som sådana. De gör ju ingen större skillnad för vanligt folk, insättningsgarantin ger fortfarande samma tveksamma skydd som den alltid har gjort. Men att G20 överhuvudtaget betraktar det som så angeläget och brådskande att få till stånd såna här regler - DET är intressant! Vad är det de vet eller befarar?

  Det kan ju låta väldigt teoretiskt och avlägset att storbanker skulle gå omkull, och inget man behöver fundera närmare på i dagsläget. Cornu pratar ju också om "2 - 3 år efter bostadsbubblan spruckit", vilket känns behagligt långt bort i tiden. Men det finns en inte försumbar risk att det kommer en bankkris mycket tidigare än så, som slår till i en mycket större omfattning än lokalt i Sverige. Det kan faktiskt hända redan nästa torsdag!

  Varför just då? Jo, för då har ECB möte igen. Om Draghi skulle ge klart besked om att han inte tänker leverera den QE som hela den finansiella världen inte bara kräver utan dessutom redan har "prisat in", då kommer det att ta hus i helsike. Skulle eurokursen reagera lika häftigt som CHF-kursen gjorde nu i veckan, då kommer väldigt stora pengar i omlopp, och då kan det bli en väldigt, väldigt stor och plötslig krasch.

  Mest sannolikt är förstås att Draghi inte ger något klart besked alls, utan försöker förhala och obfuskera i vanlig ordning. Jag är övertygad om att det aldrig blir någon riktigt storskalig QE i Europa. Traktaten tillåter det inte, tyskarna tillåter det inte och det anses heller inte önskvärt utifrån hur ECB ser på saker och ting. Men hittills har ju mästersnackaren Draghi lyckats åstadkomma med bara munväder vad alla andra centralbanker behöver trycka upp halva BNP för. Euron har fallit som en sten bara i förväntan om vad som komma skall. Hur länge till kommer han undan med tomma löften och symboliska gester? Den dag finansmarknaderna inte går på snacket längre, den dagen kommer det plötsligt att bli väldigt intressant hur reglerna för krisande storbanker ser ut...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig, QE i stor skala går inte i Eurozonen, de som föreslår detta förstår inte.

   Radera
  2. @P.M.A. Eriksson

   Varför skulle QE inte funka i Eurozonen? Är det något jag missat som du glömt berätta?

   Radera
  3. QE funkar inte någonstans, i det långa loppet, men det görs ändå.

   Radera
  4. Håller med och att ersättas av staten är något vi kan glömma för om staten hade råd skulle vi aldrig utsättas för detta. I en tabell över världens mest skuldsatta ekonomier alla kategorier hamnade Sverige på andra plats med skulder på 293 procent av BNP, endast slaget av Japan med 411 procent. Oavsett garantier så finns det inga pengar att hämta där.

   Radera
 10. Hur är det med SBAB det räknas väl som en liten bank?

  SvaraRadera
  Svar
  1. SBAB ags helt av staten, de borde darfor rimligtvis finnas kvar sa lange staten finns kvar, precis som riksgalden, som nu har lagt ner riksgaldsspar, men gamla konton finns kvar t.o.m nov 2015 tror jag.

   Flytta over pengarna fran riksgalden till SBAB i mindra overforingar under aret sa har du "maximal" trygghet for "minimal" arbetsborda i dina officiella obelanade fiat reserver. Du lar behova dem om Nicole Foss far ratt.

   Radera
  2. @peakpoke

   SBAB är en bank precis som alla andra och att staten är ägare ger inte så starkt skydd som man skulle kunna tro - det finns ingen automatik att ägarnas resurser tas i anspråk för att stärka ett aktiebolags ekonomi.

   Tvärtom så är ju SBAB ett utmärkt bondeoffer ifall man känner sig tvungen att visa ett exempel på att man kan tänka sig låta banker gå omkull (för att visa att man inte slentrianmässigt kommer och räddar bankerna och att ägarna därmed skulle sköta sig, iaf om man får hoppas).

   Att tala om att pengarna är mindre trygga i vilken bank som helst som omfattas av insättningsgarantin än dom var på riksgäldspar är bara ett tecken på att man inte fattat hur insättningsgarantin och det som garantnerade pengarna i riksgäldsparet (riksgäldspar omfattas inte av insättningsgaranti). I bägge fallen står det och faller med RGK's betalningsförmåga - skillnaden är snarare tvärtom då en vanlig bank så krävs det ju först att banken får problem med sin betalningsförmåga. Kort uttryckt om du har pengar på riksgäldspar så förlorar du pengarna ifall RGK inte kan betala, men har du dem på banken så krävs det att BÅDE banken och RGK ställer in betalningarna.

   Radera
 11. Den gamle ultrakapitalisten Rick Hingstbånge har en annorlunda teori om hur allt hänger ihop:

  https://falkvinge.net/2015/01/17/putins-unreported-genius-on-ukraine-currency-warfare/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Notera hur samtliga källhänvisande länkar i Falkvinges text går till ZeroHedge. ZH är verkligen juvelen i Putins propagandakrona! En perfekt sida för att snärja de i västvärlden, och i synnerhet i USA, som uppfattar sig som "systemkritiker" och få dem att tänka som ryssarna vill. Inte lika lätt (om än tydligen också fullt möjligt) att snärja folk med RT, som ju har "Russia" i själva namnet...

   Radera
  2. De tar upp och har alltid tagit upp det som inte passar västs medipropaganda. Oavsett om det handlar om banksystemet eller Putin eller nåt annat. Du borde se sambanden.
   ZeroHedge publicerar artiklar från alla möjliga ställen. ZeroHedge har inget med Ryssland att göra.

   Radera
  3. Jag har läst ZeroHedge i flera år nu och fortsätter att läsa sidan med intresse. Om du har gjort detsamma så måste du väl rimligen ha märkt hur både artiklar och läsarkommentarer har blivit mer och mer ryss- och framför allt Putin-vänliga senaste året eller så? Det är en märkbar skillnad jämfört med det mer allmänt kritiska tonfall, inte bara mot etablissemanget utan också mot alternativa källor, som rådde när jag började läsa. Det är synd, sidan var bättre förr. Fast jag läser den fortfarande, för det är alltid intressant att få lite andra perspektiv än de vanliga - även om de är minst lika vridna fast åt andra hållet...

   Radera
  4. ZH började dala för ett par år sedan. Alla artiklar tenderade att vara alarmistiska domedagsprofetior. Men det fanns fortfarande intressant inlägg och ganska mycket humor i kommentarerna. När det verkligen började gå utför (och jag slutade läsa) var när man helt okritiskt hoppade på BitCoin-tåget. Tror personligen att ett par personer bakom ZH blev väldigt rika på BitCoin i den vevan. Så mycket Rysslandpropaganda var det inte på den tiden vad jag minns. Men som sagt, vem vet hur långt förfallet gått.

   Radera
  5. Det är ju bara att läsa både och se vad som är mest underbyggt. Utan tvekan många av artiklarna på ZeroHedge som jag ser det. Sen är det inte ZH som skriver alla artiklar. Det publiceras från många olika håll.. Angående Ryssland har jag sett Paul Craig Roberts artiklar där. Även Chris Martenson har en del publicerat. Även om inte Ryssland är hans primära område. Han hittar dock inte på saker utan att ha nåt som underbygger det han skriver. Till skillnad från det mesta av pladdret från vanliga media. Det är inte bara ZH själva som skriver om Ryssland..

   Radera
 12. Om jag lägger massa guld i ett bankfack, har banken rätt att konfiskera det vid ev. kris?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det har de inte. Sakerna i ditt bankfack är dina saker. Däremot kan det, beroende på omständigheterna när banken går i konkurs, ta tid innan du får tömma ditt bankfack.

   Radera
  2. Det är inte tillåtet att förvara kontanter i bankfack. Guldmynt som har ett nominellt värde, t ex Filharmoniker eller Kangaroos, räknas som kontanter. Om de skulle påträffa sånt i ditt bankfack så får de konfiskera det. Oklart hur de skulle få reda på att det finns där, dock. Men gissningsvis finns det klausuler som tillåter genomsnokande av kundernas fack vid mycket speciella omständigheter. Andra typer av guldmynt, som Krugerrands (tror jag), saknar nominellt värde och räknas därför inte som kontanter. Men för att undvika tolkningsfrågor är det kanske bäst att hålla sig till guldtackor. Såna kan under inga omständigheter betraktas som kontanter.

   Radera
  3. Jag försökte få besked på detta av shb, de frågade vidare i några steg men i slutändan visste de inte att ge rakt besked.

   Radera
  4. @Börjesson

   Har du källa för att det? Att de får konfiskera det dvs. Eller är det bara något som någon hobbyjurist har spekulerat fram?

   Jag skulle snarare gissa på att de inte alls har rätt att konfiskera dina tillgångar alls under några omständigheter - det innebär ju stöld och det har bara staten rätt att ägna sig åt.

   Att förvara pengar i bankfacket utgör bara ett avtalsbrott och avtalsbrott är ingen kriminell handling. Det enda man har rätt att kräva vid avtalsbrott är att dels kräva fullföljande av avtalsvilkoren, ersättning för den skada avtalsbrottet orsakat och även häva avtalet - i detta fallet handlar det om att banken får rätt att säga upp bankfacket och ålägga dig att komma och hämta dina pengar (och andra saker du hade i bankfacket), någon nämvärd skada kan de nog inte göra gällande att de har lidit.

   Radera
  5. I krig och katastrofer finns inga regler. Göm ditt guld för tusan hemma. Ta inga risker.

   Radera
  6. @Patric persson

   Vissa preppers verkar ha ganska naiv bild av de scenarion de tror de förbereder sig för, dels för att de inte är speciellt trovärdiga, men framförallt för att deras förberedelser kanske inte alltid är speciellt väl anpassade till scenariena de ser framför sig.

   Radera
 13. Hela meningen med konkurrenslagstiftning är att hindra företag från att bli "systemviktiga". Man kan inte annat än undra varför just banker undantagits.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Banker behövs i stort sätt inte. De ger inga lån till det som ska skapa tillväxt. Har du ett storföretag så kan du ge ut obligationer om så skulle behövas. Småföretagen får inga lån.
   Konsumentkrediter ges ju av massor av finansbolag. Bolån? Är det verkligen bra att bankerna har hand om dessa? Det är ju bankerna som driver inflationen, tillsammans med staten, på området, vare sig det gäller nybyggen eller gamla saker som finns.

   Tiden har passerat då banker hade en betydelse i samhället, de är numer bara en risk och det hela skulle i stort kunna socialiseras, man låter riksbanken ha ett giro för räkningar och betalningar, sparkonto, jag vet att Cornu diskuterat detta tidigare. Bankerna tar också stor del av vinst från pengaskapade. Riksbanken är de enda som får ge ut mynt och sedlar, men ingen politiker vill ju att den vinsten åter ska tillfalla staten.

   Radera
 14. Intressant, men innebär det att de högsta i bankerna och styrelserna i krisbanker sitter kvar? Tycker det är viktigt att de alltid sparkas och om de brutit mot någon lag åtalas. Verkar finnas lite tid innan vi personligen behöver göra mer än lite förberedelser. Sover säkert lugnt i natt.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer aldrig att ske. Som du säkert vet har man i den dekadenta världen i väst helt slutat att åtala högre potentater för ekonomiska brott, vårdslöshet etc. Endast om man hittar lämpliga syndabockar. De som har integritet kvar t.ex. Juncker är t.ex en person som för 30 år sedan skulle åkt ut direkt. Men tiderna förändras när snart alla folkvalda blivit karriärpolitiker och ordet politisk korrekthet fått en nya innebörd.   Sexbrott(som inte läcker ut) däremot

   Radera
  2. @rttck

   Du kan nog stryka "ekonomiska" när det gäller åtal. Det går ju alltid att hitta syndabockar längre ner i organisationen som får stå till tal - oavsett om det rör sig om ekonomisk brottslighet eller annan brottslighet.

   Radera
 15. DETTA ÄR EN SKANDAL! Våra politiker borde skämmas. Vi gick inte med i EMU och det är bankerna inom EMU som skall räddas med pengar som Reinfeldt och Alliansen till slut gick med på för några år sedan. Visst är Nordea och m.fl systemkritiska men det är bara att se till att de reducerar sina mellanhavande med de banker i Europa som riskerar att falla. Man vet vilka banker det berör(givetvis är det inte offentligt även om viss info finns som är vägledande). De svenska bankerna ska självklart också se till att inte ha några EMU-obligationer i portföljen. Inte ens tyska.

  Men Reinfeldt m.fl var fega. EU-kommissionen och M-rådet "hotade" med att Sverige som litet land riskerade få mindre inflytande på sikt, t.ex i den föreslagna EMU-gruppen(dit Sverige förstås inte skulle ingå men däremot få insyn i och kunna påverka i viss mån...bla..bla..bla etc). Man vek ner sig. OPM förstås. Karriärpolitiker... Det är ju euron som är orsaken till Europas bankkris och att den ännu inte är löst. Ett jävligt odemokratiskt beslut. Vi får se om media är villiga att bråka före kommande "fall-out and bail-ins".

  SvaraRadera
  Svar
  1. OBS! Det handlar inte bara om "bail-ins". Staten ska också kunna ställa upp med skattepengar(ej i ECB-operationerna)när det väl faller ihop. Som ni vet kan inte de som är överskuldsatta finansiera andra överskuldsatta i längden. En EU-obligation skulle däremot lösa flera praktiska problem men då är vi inne på en odemokratisk skatte- och transfereringsunion som automatiskt tvingar tyskar och fransmän att ur egen budget(skattehöjningar) betala för sina egna bankers gamla kalas(låna ut pengar de inte får tillbaka).

   Det är ingen hemlis att ett antal EU-politiker i ledande makt-positioner sedan länge manövrerar för en federation. Men det är helt tyst i media och i riksdagen.


   Om ni undrar varför så få bankchefer får gå beror det på att allt fler banker saknar huvudägare i likhet med de flesta andra storföretag.Tjänstemännen styr eftersom fondägandet tagit över majoritetsröstandet.

   Radera
 16. Hej,
  lite sakupplysningar i debatten:
  Följande banker i Norden är globalt systemviktiga så kallade G-SIB:
  *NORDEA Detta enligt BIS
  Följande banker i Norden är lokalt/inhemskt systemviktiga så kallade D-SIB;
  *Danmark: Danske, Nordea, Nykredit, Jyske Bank, Sydbank, DLR Kredit
  *Norge: DnB, Nordea, Kommunalbanken
  *Sverige: Swedbank, Nordea, SEB och Handelsbanken
  *Finland: -har ingen inhemsk systemviktig bank-

  /Näringslivsnörden
  -till er tjänst-
  Bankanalyser på: Näringslivsnörden
  Näringslivsnörden på Twitter

  Källor:
  *DANMARK
  *NORGE (sid 29)
  *SVERIGE
  *FINLAND - länk till finska Finansinspektionen

  SvaraRadera
 17. Man kan inte välja Avanza för KAP-KL längre.

  SvaraRadera
 18. bråttom, kan det vara typ, CHF -kursen, Kamprads bankonto gick upp 15%
  Dom som lånat i CHF får ju slanta ut mer den sista.

  SvaraRadera
 19. Att så många läsare på en ekonomisk blogg verkar överraskade är häpnadsväckande, vet ni inte vad "pengar" är?

  Tydligen behövs en massiv utbildningskampanj starta för att lära folk vad "pengar" egentligen är. Frågor alla bör ställa sig är, Vad är pengar? Hur skapas pengar? Vad är skuld? Hur skapas skuld?

  Eftersom bank och finanseliten inte tänker upplysa befolkningen (skuldslavarna) hur det monetära system fungerar så gör jag en liten pedagogisk insats och bifogar en länk till Mike Maloneys Hidden Secrets of Money.

  Länk: https://www.youtube.com/watch?v=iFDe5kUUyT0

  Ni som håller för öron och ögon och inte vill veta får skylla sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men det är svårt att lära sig på riktigt lång sikt. Jag vet inte riktigt vad något är idag, annat än gamla sanningar, som att den med "pengar" vad det nu är, och vapen, bestämmer och någon lag finns inte.

   Radera
  2. Ja, visst blir man förskräckt över kunskaperna på en ekonomiblogg. Antagligen beror det på 2 saker. Jag gissar att det finns 2 anledningar: 1. systemet är så idiotiskt att det är svårt att ta till sig 2, läsarna är introverta och skapar hellre en inre karta där allt är logiskt och hänger samman. Du kan dra paralleller till hur vi människor uppfunnit "GUD" för att få ihop ett system som hänger samman. Tanken att vi är ensamma är helt enkelt för stor att bära.
   Värre än läsarnas brister är väl ändå politikernas okunskap?

   Radera
  3. Makteliten kontrollerar genom MSM befolkningens perception av verkligheten. Det spelar ingen roll hur den verkliga verkligheten ser ut så länge makteliten kontrollerar perceptionen.

   Detta gäller hur banksystemet fungerar, geopolitisk utveckling och globalisering, allt hänger ihop.

   “The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use the words.”

   Philip K. Dick

   Radera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 21. "Ladorna är tomma", och svenskarna "skall öppna sina hjärtan".

  Situationen är så pressad, att vid kommande bankkris, kan inget uteslutas. Våra politikers moraliska betänkligheter och demokratiska samveten, blir mindre och mindre.

  Storägarna i bankerna kommer inte drabbas, för de har alltid särskilda förmåner, nödutgångar, och slinker undan. Men däremot alla småsparare som saknar resurser att tala för sig och försvara sin intressen. Du och jag, och de flesta andra, med andra ord. Oss skinnar de.

  Det är skandalöst hur bankerna kan tillåtas komma lägga beslag på kundernas sparkapital. För det ÄR stöld. Stöld av annans egendom. De skulle lika gärna kunna dra det ännu längre, och vid en bankkrasch gå ut och kräva att människor säljer sina egna fastigheter och annan egendom, och lämnar över pengarna till bankerna för att täcka dessas förluster. För vad är den moraliska skillnaden? Det är ingen moralisk skillnad. Båda är rån.

  Staten kan hur som helst, om Sveriges ekonomi blir tillräckligt svag, gå ut och tvinga av folk fastigheter som Staten finner vara överflödig egendom. Med ursäkter som, "exceptionella omständigheter", för "solidaritetens" skull, och för det "gemensamma allmänintresset" och "allmännyttan".

  Skulle ni säga, trots allt, att det är tryggare att jag för över mina besparingar från SE-banken till Länsförsäkringar? Länsförsäkringar kommer väl åtminstone med de nya EU-reglerna att fortfarande omfattas av insättningsgarantin, så att vid en bankkrasch står fortfarande Staten som garant även om den inte omedelbart kan betala ut?
  Om inte annat så kanske ändå av ideella skäl, för att gynna lokala intressen och småskalighet, framför internationella intressen och storbankens risktagande spekulation med mina pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte stöld. Att ha pengar på banken är inte att förvara dina egna pengar. Det är att överlåta dem till banken som en investering i hopp om avkastning. Pengarna på banken är varken juridiskt eller moraliskt dina längre. Allt du har är en fordran på banken. Som alla investeringar innebär detta en viss risk. I det här fallet består risken i att banken hamnar på obestånd. Vill du inte investera utan bara spara så får du ha pengarna hemma i madrassen. (Och blir istället av med dem genom inflation - vilket faktiskt ÄR stöld!)

   Detta är det naturliga, marknadsorienterade sättet att se på banker. Medvetenhet om riskerna gör att folk väljer bank med omsorg, varvid sämre och mer vildsint risktagande banker går i putten. Men tyvärr har det synsättet helt trängts undan de senaste decennierna (eller mer) av idén att banksparande är riskfritt. Till detta har förstås stater bidragit genom företeelsen insättningsgaranti. Resultatet är de perversa jättebanker vi har i dag, som tar helt orimliga risker i den trygga vetskapen att de inte kommer att tillåtas gå omkull, då det skulle dra med sig hela systemet.

   Radera
  2. Det är gammal teori. Du kan ju inte betala skatt kontant. Jag har inget hopp om avkastning men systemet kräver att jag betalar räkningar, man kan knappt få en utbetalningsavi längre.
   Insättningsgarantin är ett måste just för att vi ska kunna flyta i systemet, pengar över den summan dock tycker jag att det är moraliskt riktigt att banken bara tar om så behövs, du har ju frivilligt satt in dem. Valutan är rutten just för att inflationen ska vara X. Statens aktie är riktigt dålig för att ekonomisk gammal teori säöger att det är gott så. Sund ekonomi skulle ju ha deflation som mål.

   Radera
 22. Jag tycker också att man inte ska gynna bankerna alls, ingen bank. Jag ska byta bank till Handelsbanken nu om de vill ha mig just för att de inte tar betalt och har kontanter. Inga avgifter tack!

  SvaraRadera
 23. Försökte ta ut lön från företaget från en icke-systemkritisk bank här om dagen.

  Det fick jag inte. Kontot hade inte "den funktionen", blev jag upplyst om via telefonsupporten.

  Man är tvungen att göra en överföring till en annan bank först och sedan föra tillbaka pengarna till lönekontot i icke-nämnda bank. Eller kanske stämma banken? Håller jag eller hela världen på att bli galen?

  SvaraRadera
 24. Vad är motprestationen? Får de vars pengar konfiskerats aktier, eller blir de helt lottlösa?

  SvaraRadera
 25. Cournucopia: Tycker du inte att aktieägarna till banken ska ta första och största smällen ?
  Varför ska kundernas tillgångar konfiskieras ? Gäller inte aktiebolagslagen bankerna ?
  Varförnämner du överhuvudtaget inte det ?

  SvaraRadera
 26. #1.
  Att de inte går under insättningsgarantin blir väl felaktigt då pengarna som betalas ut när insättningsgarantin går in är en avgift som banken betalar kontinuerlig,t så går banken i konkurs så funkar väl fortfarande insättningsgarantin?

  #2.
  Ifall banken INTE behöver gå i konkurs, är det så att de kan tex ta 50% av ditt kapital och rädda sig själva men du får inte se röken av de pengarna igen?

  SvaraRadera
 27. Räknas Skandiabanken som lokal sparbank?

  Jaha, Börjesson tack, nu har jag lärt mig att pengarna jag "har" sparade på banken, inte är mina egna pengar. Mycket skall man tvingas höra.

  Är Skandiabanken, Sparbanken, och Länsförsäkringar tre banker som kommer fortsätta omfattas av insättningsgarantin? Finns det några särskilda för och nackdelar med dessa tre, inbördes jämfört med varandra?

  SvaraRadera
 28. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 29. Ytterligare ett steg för att premiera skuldsättning!

  För något år sedan kom reglerna som sa att man inte får ha kontanta betalningsmedel i sitt bankfack, nu kommer regler som i princip säger att bankerna inte vill ha dina pengar elektroniskt heller. Jag föreslår att vi döper om de vissa banker till låneinstitut och stryker ordet bank i deras företagsnamn.

  SvaraRadera
 30. Har man en systemviktig bank så har man ett systemfel! Uppenbart att banker inte kan jämföras med övriga företag varför bankkoncentration(to big to fail) måste undvikas. Jag vet av erfarenhet att bankinspektioner aldrig klarat att undvika bankkollapser. BIS är en bankorganisation och deras s.k kapitaltäckningsregler har aldrig varit tillräckliga.Bara se på USA där banksystemet hotat att kollapsa ungefär vart 10 år. Idag är det värre än någonsin men det blir också slutet för den finansiella eran som startade på 80-talet. Kommande krasch får de korrupta politikerna att till slut våga reformera. Tyvärr först efter att systemet havererat.

  SvaraRadera
 31. Dokumentet från Financial Stability Board är endast ett förslag och är på remiss till den 2 februari, 2015.
  http://www.financialstabilityboard.org/2014/11/adequacy-of-loss-absorbing-capacity-of-global-systemically-important-banks-in-resolution/.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så det här G20-mötet om att införa obligatorisk bail in för alla EU-länder hölls alltså 2013, och har ännu inte införts? Och nu lägger olika forum upp det som en "akut nyhet" i brist på annat spännande att skriva om?

   Radera
 32. Ekobanken och JAK - vad säger ni förståerpåare om dem? Båda investerar lokalt, i "hållbara" verksamheter. JAK ger räntefria lån.

  Ska man satsa på guldtackor? Men om det blir finanskris så kanske efterfrågan och priset sjunker?

  Ska man köpa mark? Om man nu har pengar. Hus? Var det Nicolle Foss som rekommenderade det häromåret?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan också köpa en dyr tavla.

   Jag skulle rekommendera dig att satsa dina pengar på det du själv är bra och kunnig på och tycker om. Då vet du att du inte satsat på fel sak. Att bara gå efter andras råd är inget bra, det har jag lärt mig.

   Radera
 33. Hej

  Ansöka om ett lån snabbt och bekvämt sätt att betala räkningarna och återupptagandet av finansiering av projektet i den billigaste ränta på 3% att kontakta oss idag via: [email protected] Behovet av lån lån erbjuder lägsta är 1,000.00 val att låna pengar, jag är en certifierad registrering och långivare Legit, du kan kontakta oss idag om du är intresserad att få detta lån, kontakta mig för mer information om lånet processen som villkoren för lånen och lånebeloppet överförs till dig. Jag behöver din snabbt svar om du är intresserad.

  SvaraRadera
 34. För att söka egen information, sök:
  parasitstopp wordpress
  intressanta nyheter så skapas pengar
  positiva pengar

  SvaraRadera
 35. Kanske dags att skriva en ny blogg och erkänna alla fel. Inte bra att citera en finansiell analfabet från ETC.

  http://sebgroup.com/sv/press/nyheter/krisdirektiv-och-spararnas-pengar-vad-galler

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske sett att redan i inledande stycket ovan finns det en reservation.

   "Förtydligande och tillägg: Eventuellt gäller bankernas rätt att beslagta kundernas tillgångar i svensk del i praktiken i första hand pensionssparandet i fonder, eventuellt inklusive medel hos fonder via PPM. Konton med insättningsgaranti ska fortfarande ha insättningsgaranti även hos Nordea, men kan nu helt legalt beslagtas av Nordea, helt eller delvis, utan konkurs. Förut har det i praktiken krävts konkurs."

   Radera

 36. Mr.Jimmy Edwards har öppnats för alla i behov av någon finansiell
  hjälp.Vi ge ut lån till privatpersoner, företag och företag med
  begripligt sätt (3% ränta)
  Letar du efter ett företag lån, personliga lån, bostadslån, auto
  lån, studielån, skuldkonsolidering lån, lån utan säkerhet, riskkapital
  osv ... eller var du vägrade ett lån från en bank eller någon finansiell institution
  för en eller flera reasons.You är på rätt plats för ditt lån
  lösningar!

  Eftersom jag har är i den här branschen sedan 1999 efter min pension
  som en minister av EKONOMI HUS och väggar och är ett registrerat långivare
  och jag har hållit mitt rykte under många år som en legit långivare och
  Här är vägen till ekonomisk frihet ..

  Obs: Att jag kan låna dig det belopp du behöver som ett lån och om du
  kan konstatera och berätta syftet med lånet och det finns
  ingen anledning för dig att vara skeptiker och förvirrad om denna transaktion
  du har att göra med en gud som fruktar person och en legit lån långivare ..

  Maila oss för mer information: ([email protected])

  Fyll på och tillbaka lånet ANSÖKAN FÖR BEHANDLING AV DIN
  ANSÖKAN ..
  Förnamn: .....................
  Efternamn: ..................
  Permanent Adress: ....................
  Stad / Postnummer: ..................
  Land: ....................
  Kön: ...................
  Födelsedatum (yyyy-mm-dd): ...............
  LÅNE INFORMATION
  Belopp som behövs: ..................
  Lånevillkor och Längd: .....................
  Månads Inkomst: ....................
  Gäller Telefon / Fax: ........................
  Syftet för lånet: Affärs Personligt: ​​......................
  Namn / Bakgrund Företag: ................
  .
  Tack och hälsningar

  Få tillbaka till mig så fort som möjligt med ovanstående uppgifter om mer
  informationen.

  Jag hoppas att höra från dig.

  Hälsningar

  Mr Jimmy Edwards.

  SvaraRadera
 37. Så ... enkel fråga:

  Jag som är en vanlig knegare som vill sova gott.

  Vad gör jag?

  Vilken bank bör jag snegla på?

  Hur ska jag placera mina pengar så ingen kan norpa?

  Vad gör jag med PPM?

  SvaraRadera
 38. Så ... enkel fråga:

  Jag som är en vanlig knegare som vill sova gott.

  Vad gör jag?

  Vilken bank bör jag snegla på?

  Hur ska jag placera mina pengar så ingen kan norpa?

  Vad gör jag med PPM?

  SvaraRadera
 39. Har du alla typer av ekonomiska problem? Behöver ett lån för att betala av skulden?
  du är i en ekonomisk kris? lita på oss att behandla alla typer av lån,
  se nedan. Vi är registrerade och godkända företag att ge ett lån på
  2%, med en minst sex månader och högst 30
  år. Vi ger lån till ett minimum under 2000 till högst 50 miljoner.
  erbjuder olika tjänster NEDAN * personliga lån (Secure och utan säkerhet)
  * Business lån (Secure och utan säkerhet) * Förbättrings * Inventor Lån
  * Auto lån * Äktenskap * Mortgage Loan hälsa, osv ..
  Så om du är intresserad, kom tillbaka till oss via vår e-post: [email protected]
  Med gud är allt möjligt

  SvaraRadera
 40. Hej kära vänner

  Mitt namn är fröken Fatima. Jag vill använda detta meddelande för att uttrycka min tacksamhet till en kvinna som jag hade aldrig sett, men hon har gjort mitt liv ett paradis.

  Visst finns på Internet illvilliga människor som är ödmjuka människor som vill fuska, men Dr Sunny visade mig att det fortfarande finns en del människor som kan lita på.

  I själva verket bodde jag 21 års äktenskap aldrig upplevt glädjen av moderskap, jag hade problem med mina svärföräldrar, men min make var mycket förstående. En dag när jag promenerade genom Internet såg jag några fler människor ges vittnesbörd om en viss MAN om hur hon har hjälpt dem sparade deras äktenskap, fick sin ex tillbaka, härdade deceases, ringde jag min make som visade honom vad jag såg, men han avskräckt mig med att berätta att dessa människor är alla falska och jag skulle ignorera vittnesmål. Men jag bestämde mig för att kontakta en stor MAN genom honom brevlåda: [email protected]
  Till min stora förvåning denna MAN kunde hjälpa mig, och nu är jag en stolt mamma till två stora pojkar och en flicka som är i gott skick. min man är mycket stolt över mig och vi lämnar mer lyckliga tillsammans.

  Tack vare Dr soliga Stora Helper, kommer jag att fortsätta att prata om ert goda arbete i mitt liv. Min make fick också främjas i hans kontor och han var mer stolt över mig. Jag måste erkänna att jag har en underbar familj och henne jag kommer att vara evigt tacksam.

  Kära föräldrar, vänner och syskon skriver stora Dr soliga på sin brevlåda eftersom han har förmodligen lösningen på alla dina problem. Han sa att jag kunde kontakta honom efter lösningar på andra problem

  1. HIV / AID eller relaterad sjukdom
  2. föra tillbaka förlorad vän, även om den går förlorad under en lång tid
  3 Ta bort dåliga trollformler från hem, företag och kund attraktion etc.
  4 Få befordran du har önskat under en lång tid på jobbet eller i din karriär.
  5. Läs alla dina problem innan du ens nämna dem till honom
  6 Ta bort den svarta fläcken är att ta dina pengar
  7 Upptäck varför inte gå vidare i livet och lösningen
  8 Eliminera familjen slagsmål
  9 Se, för utmärkta gymnasiebetyg även för barn med psykiska funktionshinder
  10 Sluta bryta isär om ditt äktenskap eller förhållande
  11 Jag förstör och skicka Nikolos (vatten ande, sömnlösa nite, driver upp de onda krafterna) om så önskas avkastning
  12 Härdning Infertilitet hos kvinnor och störande menstruation
  13 Anslut ditt äktenskap till älskare av ditt val
  14 Re stulen egendom och vistelseort människor som skadar dig.
  15. Ta med naturlig slits
  16 Graviditet spell föreställa barnet
  17.Get bluff pengarna tillbaka
  18 Möjligen vill Intresserad av populärmusik
  19 Eventuellt populära Intresserad av fotboll

  Kontakta Dr solig dag och jag vet att du kommer att vara glad för resten av ditt liv. E-post: drsun[email protected]

  SvaraRadera
 41. Dags för svenska folket att läsa på och förstå allt om BITCOIN! Eller annan crypto-valuta. TA TILLBAKA MAKTEN OCH KONTROLL!

  SvaraRadera
 42. Mitt namn är Doris Melody från USA , vill jag snabbt berätta
  världen att det är en verklig on line spell caster som är kraftfull och
  äkta , Hans namn är DR Aluebor , han hjälpte mig nyligen att återförena min
  relation med min make som lämnade mig , när jag kontaktade DR Aluebor han
  kasta en kärlek stava för mig och min make som sade att han inte har
  något att göra med mig igen ringde mig och började tigga mig . han är
  tillbaka nu med så mycket kärlek och omsorg . Idag är jag glad att låta er alla
  vet att denna formel caster har befogenhet att föra älskare tillbaka .
  eftersom jag är nu nöjd med min make . Till alla som läser detta
  artikeln och behöver någon hjälp, kan DR.Aluebor också erbjuda alla typer av hjälp
  som återförening äktenskap och relation , Härdning av alla typer av
  Sjukdomar , Graviditet Stava och massor mer . Du kan kontakta honom via
  detta mail [email protected]
  [email protected]
  [email protected]

  SvaraRadera
 43. Mitt namn är Doris Melody från USA , vill jag snabbt berätta
  världen att det är en verklig on line spell caster som är kraftfull och
  äkta , Hans namn är DR Aluebor , han hjälpte mig nyligen att återförena min
  relation med min make som lämnade mig , när jag kontaktade DR Aluebor han
  kasta en kärlek stava för mig och min make som sade att han inte har
  något att göra med mig igen ringde mig och började tigga mig . han är
  tillbaka nu med så mycket kärlek och omsorg . Idag är jag glad att låta er alla
  vet att denna formel caster har befogenhet att föra älskare tillbaka .
  eftersom jag är nu nöjd med min make . Till alla som läser detta
  artikeln och behöver någon hjälp, kan DR.Aluebor också erbjuda alla typer av hjälp
  som återförening äktenskap och relation , Härdning av alla typer av
  Sjukdomar , Graviditet Stava och massor mer . Du kan kontakta honom via
  detta mail [email protected]
  [email protected]
  [email protected]

  SvaraRadera
 44. Mitt namn är Hellen Els, från Baltimore. Jag vill dela mina vittnesmål med allmänheten om vad den här mannen som kallas Dr.Kruma har just gjort för mig, har den här mannen just flyttat tillbaka glädje till mitt hem och mitt liv personligen jag hört talas om honom innan och jag ifrågasätta honom men när jag gav honom ett försök om mitt misslyckande att ha mitt eget barn och att bli gravid för mannen jag gifte sig kallad Mr.Kenny vi var tillsammans under en lång tid och vi älskade vår jagets men när jag var oförmögen att ge honom ett barn 2 år lämnade han mig och berättade att han inte kan fortsätta längre då jag nu letar efter sätt att få honom tillbaka förrän en vän till mig berättade om den här mannen och gav sin kontakt via e-post:

  ([email protected])

  kommer du inte tro det när jag kontaktade honom, tack än en gång den stora Dr.Kruma för vad du har gjort för mig, om du är ute passerar genom någon av detta problem som anges nedan:

  1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
  (2) Om du alltid har mardrömmar.
  (3) Du vill främjas på kontoret.
  (4) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
  (5) Om du vill ha ett barn.
  (6) Du vill vara rik.
  (7) Du vill binda din make / maka att vara
  din för alltid.
  (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
  (9) Hur du blivit lurad och du vill återställa du förlorat pengar eller egenskaper? Kontakta honom via e-post: [email protected]

  SvaraRadera
 45. är en spell caster som kan hjälpa torka dig sorg kan du också maila mig på
  ([email protected])

  1) Har marknadsföring i allt du gör
  2) Klicka bra pengar
  3) Framgång i affärer
  4) andliga problem
  5) vinna rättsfall
  6) Du vill främjas på kontoret.
  (7) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
  (8) Om du vill ha ett barn.
  (9) Du vill vara rik.
  (10) som du vill binda din make / maka att vara
  din för alltid.
  (11) Om du behöver ekonomiskt stöd.
  (12) Hur du blivit lurad och du vill återställa du förlorat pengar.
  (13) om du vill stoppa din skilsmässa .
  (14) om du vill skilja dig från din make.
  (15) om du vill att dina önskemål kommer att beviljas.
  bästa beaktande
  dr abumere

  ([email protected])

  SvaraRadera
 46. KOMPLIMANG av säsongen för alla och kan denna säsong ge glädje och lycka PÅ DIN FAMILJ OCH innebär också OM familjeåterförening och restaurering det nya året 2016 ......

  Mitt namn är Alan Pratte, från USA. Jag vill dela mina vittnesmål med allmänheten om vad den här mannen som kallas Dr SUNNY har just gjort för mig, har den här mannen bara tog tillbaka min förlorade före detta fru till mig med sin stora stava, var jag gift med denna kvinna som heter Sharon vi var tillsammans under en lång tid och vi älskade vår jagets men när jag inte kunde göra henne gravid för mig och även ge henne allt hon behöver hon lämnade mig och berättade att hon inte kan fortsätta längre då jag nu letar efter sätt att få henne bakåt tills en vän till mig berättade om den här mannen och gav sin kontakt e-post: [email protected] då du inte kommer att tro detta när jag kontaktade mannen på mina problem han förberett denna spell rösterna och föra min förlorade fru tillbaka, och efter en månad blev hon gravid för mig eftersom han gav mig några örter för att ta även och när hon gick för ett test och resultatet uppgav att hon var gravid är glad idag är en far till en flicka, tack än en gång den stora DR SUNNY för vad du har gjort för mig, om du är ute passerar genom någon av detta problem som anges nedan:

  (1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
  (2) Om du alltid har mardrömmar.
  (3) Du vill främjas på kontoret.
  (4) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
  (5) Om du vill ha ett barn / graviditet stava.
  (6) Du vill vara rik.
  (7) Du vill binda din make / maka att bli din för evigt.
  (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
  (9) Hur du blivit lurad och du vill återställa du förlorat pengar.
  (10) Stoppskilsmässa
  (11) botemedel till alla typer av sjukdom / SJUKDOMAR HÄR
  (12) vinnande av lotteri
  (13) Cure till HIV / Aids
  (14) LOTTERI / LOTTO SPELL VINNANDE
  (15) bota herpes och andra sexuellt överförbara sjukdomar alls ...
  (16) Har du blivit lurad innan och behöver återställa alla DOLLAR / pengar du förlorade mot DESSA bedragare ??? .. KONTAKTA DR soliga han hjälpte min vän ringde WILLIAM från USA till återhämta sig tillbaka summan av $ 300,000.00 dollar HAN förlorade mot SCAMMERS ONLINE

  E-post ... [email protected] .. Du kan också lägga honom på WhatsApp ANVÄNDA DENNA MOBILNUMMER: 2348077620669

  SvaraRadera
 47. Mitt namn är Hellen Els, från Baltimore. Jag vill dela mina vittnesmål med allmänheten om vad den här mannen som kallas Dr.Kruma har just gjort för mig, har den här mannen just flyttat tillbaka glädje till mitt hem och mitt liv personligen jag hört talas om honom innan och jag ifrågasätta honom men när jag gav honom ett försök om mitt misslyckande att ha mitt eget barn och att bli gravid för mannen jag gifte sig kallad Mr.Kenny vi var tillsammans under en lång tid och vi älskade vår jagets men när jag var oförmögen att ge honom ett barn 2 år lämnade han mig och berättade att han inte kan fortsätta längre då jag nu letar efter sätt att få honom tillbaka förrän en vän till mig berättade om den här mannen och gav sin kontakt via e-post:

  ([email protected])

  kommer du inte tro det när jag kontaktade honom, tack än en gång den stora Dr.Kruma för vad du har gjort för mig, om du är ute passerar genom någon av detta problem som anges nedan:

  1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
  (2) Om du alltid har mardrömmar.
  (3) Du vill främjas på kontoret.
  (4) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
  (5) Om du vill ha ett barn.
  (6) Du vill vara rik.
  (7) Du vill binda din make / maka att vara
  din för alltid.
  (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
  (9) Har du blivit lurad och du vill återställa du förlorat pengar eller egenskaper? Kontakta honom via e-post: [email protected]

  SvaraRadera
 48. God dag,

  Är du en affärsman eller kvinna? Är du i någon finansiell oreda eller behöver du pengar för att starta ett eget företag? Behöver lån? Betala din skuld eller betala dina räkningar eller starta en trevlig företag? Här är lösningen WILLIAM FINANCE AGENCY

  a) Lån Personal och expansion,
  b) Entreprenörskap, utbildning,
  c) skuldkonsolidering ,
  d) Lån jul

  lånebehov

  1. Fullständigt namn:.
  2. Mobilnummer:.
  3. Land:.
  4. Lånebelopp behövs:.
  5. Varaktighet för lån:.

  Komma tillbaka till oss med den nödvändiga mängden och varaktigheten av lånet! Alla intresserade kandidater bör komma tillbaka till mig via e-post: [email protected]

  SvaraRadera
 49. Hello I’m Sonia stevens by name, I’m giving a testimony about Dr. Ben the great Herbalist, he has the cure to all manner of diseases, he cured my HIV disease, though I went through different website I saw different testimonies about different herbalists, I was like: “Many people have the HIV cure why are people still suffering from it?” I though of it, then I contact Dr. Ben via email, I didn’t believe him that much, I just wanted to give him a try, he replied my mail and Needed some Information about me, then I sent them to him, he prepared the CURE and sent it to me via UPS courier service, they told me that it will take 3-4 days before I'll get the parcel, 3 days later I received the package and I started taking the medicine as prescribed by him, after 7 days of taking the medicine I went for check-up, I was tested HIV NEGATIVE... I’M GOING TO ASSIST ANYBODY THAT CONTACT HIM FOR HELP, IF YOU ARE SERIOUS YOU WILL BE CURED!!! He can also cure all type of diseases like hypertities B, Diabities, Herpes.etc. contact him via: [email protected] or whatsapp +2348144631509. You can also reach me on email: [email protected]

  SvaraRadera
 50. Här står det något annat;

  http://www.svd.se/aktieagare-tar-smallen-vid-nasta-bankkris

  Det blir dem rika som får stå för det denna gången ser det ut som?
  Stämmer inte detta eller?

  MVH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du konto i banken räknas du som långivare och "rik" dvs du blir av med pengarna. Insättningsgarantin gäller givetvis, om staten har råd.

   Radera
 51. Här står det något annat;

  http://www.svd.se/aktieagare-tar-smallen-vid-nasta-bankkris

  Det blir dem rika som får stå för det denna gången ser det ut som?
  Stämmer inte detta eller?

  MVH

  SvaraRadera
 52. Artikeln är dock något missvisande. Detta är något som bara kommer ske i sista utväg. Jag har läst om Bail In, och hänsyn kommer altså tas för den enskilde konsumenten. Med andra ord, man kommer altså vid en Bail In, ta pengarna från större företag (där det inte gör "lika ont"), rent proportionellt. Dessutom kommer riskfyllda placeringar att tas först. Dvs de som har pengar insatta på ett bankkonto kommer med liten risk råka illa ut, medans de som har stora mängder aktier och fonder, kommer istället råka störst illa ut.

  Insättningsgarantin kommer också tas hänsyn till. Med andra ord, säg att någon har 110 000 euro, och någon annan har 210 000 euro. Då kommer man typ kanske ta 90 000 euro från personen som har 210k, och ta 11 000 euro från personen som har 110 000 euro, så det slutar med 120 000 euro / 99 000 euro.

  Så bail in är egentligen något positivt. Även om bankerna "har rätt" att ta pengar vid en kris, så är det tänkt att det ska ske i en viss turordning för att skydda konsumenters intressen.

  Om du har aktier och fonder, och pensionssparande i form av detta, så har du accepterat en risk i att du kan bli av med alla pengar. Aktier och fonder kan gå ner i värde. Således, tar man dessa pengar, så ska du inte komma och gnälla, för du har accepterat risken.
  Ungefär som att gnälla för att man förlorade i slots på Casino Cosmopol.

  Medans de som har pengar insatta på ett konto, kommer skyddas mera. Och som sagt, man kommer ta av de rika och de stora företagen först, för på dessa personer svider det inte lika mycket.

  Om man bara läser allmänt om Bail In, kan man få uppfattningen att det kommer resultera i "Banken tog 10 000 kr från mamma och barn med bara 10 000 kr på kontot", men så är det inte.

  SvaraRadera
 53. Ser ganska lugnt ut

  https://www.riksgalden.se/sv/omriksgalden/Pressrum/Nyheter-och-pressmeddelanden/nyheter/2016/Insattningsgarantin-galler-aven-med-ny-bankkrislagstiftning/

  SvaraRadera
 54. Bra skrivet om än av storbankerna själva...
  http://sebgroup.com/sv/press/nyheter/krisdirektiv-och-spararnas-pengar-vad-galler

  SvaraRadera
 55. Om man har pensionsfonder i SEB, vem ska man flytta till? Det gåller ju att inte hamna ur askan i elden. Vilken mindre bank är stabilast, även i en bank- och finanskris med en bostadsbubbla?

  SvaraRadera
 56. Som jag tidigare nämnt så avslutade Swedbank kundernas vanliga aktiedepåer för en tid sedan och erbjöd sig generöst att flytta aktierna till en "ny depå" där dom äger aktierna och man har en fodran på banken i stället. Vilket innebar att man i så fall skulle behöva krångla vid stämmorna (som med KF) samt den lilla haken att man solidariskt skulle vara med och täcka eventuella brister i tillgångsslaget.

  Tack, men nej tack.

  SvaraRadera
 57. undrar hur det förhåller sig med Norweigan bank den är såvitt jag förstår norskägd och handelsbolag

  SvaraRadera
 58. Det är inget man direkt behöver oroa sig mycket för. Det är bara "i värsta fall" scenarion här. Även om det händer så lär folk inte bli utan några pengar alls, det kommer självklart lämnas tillräckligt så att folk kan leva på ett vettigt sätt, underskatta inte kraften från alla personer som kommer tvingas att göra uppror om något sånt skulle hända. Det sista dom skulle behöva oroa sig för är att pengarna inte räcker om dom tar livsnödvändiga pengar från befolkningen. Det verkar vara svårt för många att förstå det i dagens relativt fridfulla värld, men samhället är beroende av alla små kugghjul, gör dessa kugghjul riktigt arga och tvinga upp dom i ett hörn så kommer dom sluta fungera och aktivt arbeta för att banka ihjäl hela systemet tills dom får en kompromiss dom kan leva med. Med andra ord, att göra något sånt kan beskrivas med ordspråket "Out of the fire, into the frying pan". Istället för pengar så har man ett mycket större problem att handskas med om man inte gör saker rätt.

  Så, det suger att dom kan, i extremt nödfall, ta dom flesta av ens besparingar och liknande, men att vi skulle bli utan pengar att leva på är absurt, skulle det gå så långt så är vi nog redan i krig och det fanns inget annat val och isåfall är pengar ändå inte värda något. Dom vet väldigt väl att dom aldrig skulle vinna något på att dra alla pengar.

  SvaraRadera