Cornucopia?

2015-01-22 14:15

Norge ökade 2014 sin oljeproduktion för första gången på tretton år

Den norska oljemyndigheten Norske Oljedirektoratet fick för första gången sedan 2001 rätt i att Norge skulle öka sin oljeproduktion (alla vätskor, ej endast råolja) innevarande år. På helåret ökade preliminärt oljeproduktionen med 3.0%.


Norges oljeproduktion, konsumtion
och nettoexport 1971 - 2014p och framåt
Enligt preliminära siffror föll visserligen produktionen av råolja med 7% december 2013 - december 2014 och landade 6% under myndighetens prognos. Produktionen av råolja var oförändrad helåren 2013 - 2014, men totala vätskor ökade alltså 3.0% på helåret.

Räknar man in naturgasvätskor (eng natural gas liquids) och kondensat så var produktionen oförändrad december 2013 - december 2014. Totala siffror i det här inlägget och bifogad graf räknar med naturgasvätskor och kondensat, vilket är det vanliga. Förenklat kan man säga att ökad fossilgasproduktion gjorde att oljeproduktionen ökade.

Oljedirektoratet är annars kända för att varje år sagt att nu ska Norges oljeproduktion öka. Det är förstås kul att de faktiskt fått rätt för första gången på tretton år. Nationell peak oil för Norge inträffade 2001 och produktionen är sedan dess ner 44.7%.

Det återstår nu att se hur det kraschade oljepriset påverkar investeringarna i landet. Redan innan oljepriskraschen talades det om att de massiva investeringarnas tid skulle vara över och att ökningen 2014 skulle vara the last hurrah. Med kraschat oljepris lär handbromsen dras åt och planerade försök att pressa upp oljeproduktionen skjutas på framtiden.

Norge kommer likväl vara ett av de sista länderna i världen att sluta exportera olja, tack vare sin låga inhemska konsumtion och lilla folkmängd.

Definitiva siffror för 2014 års oljeproduktion bör släppas av Oljedirektoratet i februari.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

1 kommentar:

  1. Är det en idé att Sverige anlägger en mega oljedepåer i Norge? De blir inte sönderbombade av någon ryss. De är ju natoland. Kan sedan bara ringa och skrika full tank. Detsamma kunde gälla för Finland. Vi måste verkligen ladda upp vårt oljelager. Allt från oljetankar till plastspannar. Oljan blir ej för gammal och kan säljas när priset gått upp. En nationell prepping som inte kan gå fel. förlåt, jag glömde de tomma ladorna. Pengarna går ju till annat.

    SvaraRadera