Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2015-01-07 14:19

Militära erfarenheter från Azovbataljonen

Från den utländska främlingsbataljonen Azov i Ukraina kan det på gott och ont dras ett antal militära erfarenheter kring bland annat rysk krigföring, svensk militär utbildning och skyddsutrustning. Nedan delas några sådana erfarenheter.


Azovbataljonen utgörs av det som klassats som högerextrema (eng far right) frivilliga soldater från bland annat Ukraina, Kanada, Italien, Frankrike, Sverige, Kanada och även Ryssland. I detta blogginlägg diskuteras inte ideologin utan enbart militära erfarenheter, som har praktiska konkreta tillämpningar även för svenskt försvar och försvarspolitik. 

Azovbataljonen är att betrakta som en krigförande jägarbataljon, utan tyngre vapen eller pansarfordon. Tidigare var bataljonen en specialpolisbataljon under inrikesministeriet, jämför med gamla svenska MP-bataljoner, men är idag ett regemente i nationalgardet.

Kriget Ukraina - Ryssland är i princip ett fullt krig, med enda undantaget att Ryssland än så länge inte använder stridsflyg eller helikopter, då det därmed skulle bli helt omöjligt (och inte bara löjligt) att förneka aktiv rysk inblandning och ryska förband i konflikten. Stridsflyg finns inte på ukrainska ICA och ukrainska Clas Ohlson kan inte erbjuda infrastrukturen runt flygdivisioner.

Fullt krig står i kontrast mot de fredsskapande eller fredsbevarande insatser som det svenska insatsförsvaret har erfarenhet av och stöpts om till att hantera under alliansens förvirrade försvarspolitik. Att kväsa dåligt utrustade bondearméer i tredje världen är en helt annan sak än att längs en frontlinje gå upp mot mekaniserade förband med kvalificerat understöd av artilleri.

För de stridande i Azovbataljonen råder det enligt uppgift inga som helst tveksamheter om att man strider mot reguljära ryska förband. Alla påståenden om annat sägs vara rent löjeväckande - bevismaterial i form av krigsfångar, identitetshandlingar, materiel etc är överväldigande för de som strider vid fronten.

En erfarenhet handlar om kroppsskydd och första hjälpen.

I de ukrainska frivilligbatljonerna är det enligt uppgift inte tillåtet att delta i strid om man inte har kroppsskydd med keramiska plattor, dvs skottsäkra kroppskydd. Antagligen vill man hålla nere antalet utländska dödade, plus att förbandet inte får ha svagheter i form av oskyddade soldater i fronten. Kroppskydd med platta räddar liv, tillsammans med första hjälpen för de skott som träffar i arm eller ben. 

Enligt uppgift varierar kvaliteten på utrustningen stort, då den skänkts av organisationer eller privatpersoner, men platta är helt avgörande för överlevanden.

Svenska splitterskyddade kroppsskydd räcker inte, utan det behöver alltså vara plattor på plats. Ska skydds- och överlevnadsnivå uppnås för svenska förband i försvar av Sverige måste dessa utrustas med plattor och inte bara splitterskydd.

Finns det plattor för mer än svenska utlandsinsatser - räcker svenska plattor till alla förband i händelse av försvar av Sverige, inklusive hemvärnet?

En andra erfarenhet handlar om slagfältets kung, artilleriet.

Det märks tydliga skillnader mellan separatisternas artilleri och den ryska arméns. 

Separatisterna skjuter främst med Grad-raketartilleri och skjuter efter kartan, t ex "vägkorsningen". Man skjuter inte in sig och korrigerar inte, vilket gör att precisionen blir ännu sämre än Grad normalt är, och av och till träffar helt andra mål. Separatisterna skjuter också bara enstaka raketer, upp till en hel lastbil om femton raketer.

Ryskt artilleri är mycket precist och extremt effektivt. Två inskjutningsskott och sedan ligger elden på målet. Detta oavsett om det handlar om 120mm granatkastare, olika kaliber av haubits, Grad eller det grövre Shmerz. Elden är alltid observerad och ledd av eldledare och det fungerar inte att omgruppera, då eldledaren flyttar elden med omgrupperingen. Vi som gjort militärutbildning har ofta lärt oss att omgruppering gäller när man hamnar under artillerield. 

Rysk artilleri följer förbands omgruppering och enda sättet omgruppering fungerar är att helt försvinna ur synhåll för den dolda eldledaren. Svenska förband måste ha skydd mot artillerield, inklusive pansarbekämpande granater - syns ett pansarförband kommer det bekämpas med ändamålsenligt artilleri, vilket är en dyrköpt ukrainsk erfarenhet som dokumenterats i ett antal YouTubefilmer över det som finns kvar efteråt.

Artilleridueller, med främst raketartilleri, pågår hela tiden och sägs ibland nå löjliga nivåer. Utan artilleribekämpning skulle motståndarens artilleri kunna agera ostört, med katastrofala konsekvenser för sidan utan artilleri. Sverige behöver alltså kunna matcha massiva ryska artilleriförband.

Ukraina och till viss del även Ryssland använder fortfarande gammal sovjetisk taktik. Att göra omfattningar, flankerande anfall eller innästlingar med specialförband, lyser undantaget en del elitförband med sin frånvaro. Istället kan anfall (efter och under artilleribekämpning) handla om att avsuttet på linje bakom pansarfordon rycka fram rakt mot fiendens eldställning. 

Innästlingar förekommer dock. Enligt uppgift finns ryska Spetsnaz-förband, men inget som Azov har stött på. Den ryska sidans specialförband kommer främst från FSB (fd KGB) och deras elitförband.

Modern stridskonst (manövertaktik) kan vara avgörande mot ryska förband, som fortfarande är kvar i en taktisk doktrin från sovjettiden. Det behövs diversifierade förband, inklusive elitförband för innästling genom frontlinjen.

Slutligen en erfarenhet kring svensk militär utbildning.

Enligt uppgift är svensk militär utbildning fullgod och fungerar mycket bra, även om just Azovbataljonen har utbildade från många olika länder. Enligt uppgift ska dock franska CQB (eng close quarters battle) vara betydligt bättre än den svenska metoden för strid i bebyggelse. Detta i verkligheten.

Svensk metod för strid i bebyggelse kan behöva utvecklas, även om den säkert fungerar bra för att patrullera områden med bondearméer.

Azovbataljonens främlingslegion betraktas enligt uppgift som hjältar av ukrainarna och lokalbefolkningen. Man får massivt stöd från den fattiga befolkningen i Ukraina och det som räddat ukrainska armén är civil solidaritet och civil frivillig hjälp i allt ner till mat och personlig utrustning.

Majoriteten även i östra Ukraina ser sig som ukrainare, inklusive de rysktalande. Jag har personligen via en annan kontakt träffat en ukrainsk rysktalande flykting från Lugansk ansikte mot ansikte, och återkommer med dennes vittnesmål om situationen i ryssockuperade Lugansk.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Även fast det finns svenska nazister i Axovbataljonen så är det bra att de för en gångs skull gör något vettigt....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att de är nyttiga idioter, och vilken nytta tycker du att de gör?

   Radera
  2. Dödar andra idioter. Det är ju rätt bra.

   Radera
 2. Azov-bat kan nog inte sägas vara jägar-förband även om de skulle kunna tänkas operera som ett sådant. Och det beror på att de antagligen saknar en riktig jägar-utbildning. Vilka som helst kan ju kalla sig jägare. Ett inflaterat begrepp i sig faktiskt. Alla vill ha basker och kalla sig jägare i detta individualistiska tidevarv. Inte minst i en tid där den militära utvecklingen gått mot mindre mekaniserade förband och fasta installationer.

  SvaraRadera
 3. Ffa måste man nog bredda och öka Sib-utbildningen. Den bygger rätt mycket på en eller två standardmodeller. Känns inte som det räcker riktigt. Plus att förfarandet är sjukt resurskrävande, finns det enklar sätt att göra saker bör vi lära oss det pronto så klart.

  SvaraRadera
 4. Men vad är du skriver? Artilleri? Trodde det var helt omodernt och överflödigt. Åtminstone i Sverige.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är s k genus-artilleri som avses.

   Radera
 5. KrS 12, den nya västen, är inköpt i 6000 ex förresten.

  SvaraRadera
 6. Appropå Ukraina, Oliver Stone håller på att göra en dokumentär om USA:s kupp i Kiev, startskottet till konflikten: http://www.veteranstoday.com/2015/01/05/us-coup-in-ukraine-oliver-stones-documentary/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Have you heard latest @TheOliverStone's conspiracy theory on Ukraine?
   @jkirchick destroys it:
   http://www.thedailybeast.com/articles/2015/01/05/oliver-stone-s-latest-dictator-suckup.html

   Radera
  2. Har ju inget att göra med innehållet i blogginlägget, vilket avhandlar erfarenheter från strider mot ryssarna i Ukraina.

   Radera
 7. Mest intressanta posten på väldigt länge (skönt slippa vanliga gnället om bostadsbubblor osv). Hade dock gärna velat se:

  (1) lista med länkar (gärna analyser snarare än youtubefilmer)
  (2) erfarenheter av användande och bekämpning av stridsvagnar/pansarfordon?
  (3) framgång, från rysk/separatisternas sida, att bekämpa ukrainskt flygvapen?

  SvaraRadera
 8. Rysktalande ukrainare är väl inte konstigare än svensktalande finnar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du så riktigt säger. Rysktalande invånare i Ukraina är vanligare än ukrainsktalande.

   Radera
 9. Mot bakgrunden att Svenska officerar och soldater har tjänstgort i utlandet i snart 20 år är det förvånande att vi inte har investerat mera i "Nationalgardets" utrustning och förmåga att verka under inledningsfasen av en överraskande konflikt eller mot grupper av terrorister. Jag pratar om rejäla kroppsskydd, pansarfordon, några stridsvagnar, några granatkastare, digital eldledningsutrustning, digital stridsledningsutrustning, några 50.cal ksp, några 20mm lvakan, tunga prickskyttegevär och - mörkerkapacitet - även på granatgevär och prickskyttegevär/ksp. Man pratar fortfarande om TOEM precis som man gjorde då vi hade 850 000 man i försvaret och sen delar man ut leksaker, precis som man gjorde förut så att det taktiska uppträdande man tvingas till skapar onödiga förluster, tex i mörkerstrid, Det är sorgligt och oroande, vad har de som styr för avsikt egentligen ? Det borde vara ganska enkelt att utrusta hemvärnet kvalificerat för några miljarder. Why ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet med den "gamla" försvarsmakten med 850.000 soldater var just att alla krigsförband hade inte fulla materielsatser enligt TOEM. Under 70-90-talets krigsförbandsövningar var det inte helt ovanligt att man "lånad" materielsatser från andra förband för att ha full materieluppfyllnad vid KFÖ för det egna förbandet.

   Det har tyvärr sparats alldeles för mycket på försvaret. Men det är ju politikernas problem.

   mvh
   /Statsmannen

   Radera
 10. Noterar att inlägget helt saknar källhänvisningar men det är av underordnad betydelse. Min nyfikenhet är, var azovbataljonen strider? Kan någon upplysa mig om det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Främst Mariupol med omnejd. Men finns även mindre grupper i Pisky utanför Donetsk i härheten av flygplatsen. Kan även finnas enstaka från Azov ute på flygplatsen också.

   Är du intresserad av geografin och nyhetsuppdatering från UA rekommenderar jag främst twitter och LiveUaMap

   Tack cornu för ett bra inlägg. Känns onekligen som kriget går på slak lina då Ryssland likt en katt som leker med en fångad mus väntar på husses dom. Medans Ukraina försvarar sig ängsligt för att inte provocera kattens jaktinstinkt.

   Radera
  2. Tack Flako. Om de nu delvis befinner sig i på flygplatsen i Donetsk så förklarar det varför Porosjenko inte brytt sig om att den s.k. vapenvilan brytits. Vilket land vill ha en armé som de inte kontrollerar. Befolkningen i Donetsk vill väl mest ha lugn och ro och knappast hylla bomberna, som slår ned i staden. I Mariupol tror jag heller knappast råder den i Cornus inlägg beskrivna entusiasmen att de som rysktalandei bästa fall inte ska få ha rätt att använda sitt modersmål i officiella sammanhang och i sämsta fall borde utrotas.

   Radera
  3. Frånvaro av källhänvisningar beror på att jag är första publicerande källa. Läs på om vad "enligt uppgift" betyder. Det betyder att jag har kommunicerat direkt med en eller flera källor.

   Radera
  4. Förlåt men "enligt uppgift" betyder att det finns en källa och om du vill skydda denna så är allt förståeligt. Tillåt mig en gissning någon av våra demokratientusiaster från Svenskarnas Parti som strider i Azovbataljonen.

   Radera
 11. En annan viktig utrustningskomponent Ukraina behöver är mörkersikten, termosikten, optik för långdistans samt avancerad kommunikationsmaterial med snabbsändning och hoppfrekvenser för att undvika störning när det gäller. Dvs kunna reläa till det egna artilleriet. En VHF funkar bara inte när det verkligen gäller.

  SvaraRadera