Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2015-01-10 17:30

Mediakrisen: "Läsarbilder" - gammelmedia blir brukarproducerade sociala media

Ännu ett utfall av mediakrisen är missbruket av gratis foton i form av "läsarfoton". Det professionella fotograferna har drabbats hårt och numera får man istället läsarna att skicka in amatörbilder och behöver inte ens skicka fotografer vid nyheter. Presstödlyftande gammelmedia håller på att förvandlas till sociala media där brukarna står för innehållet.


Snöstormen i Kungens kurva
Foto: En läsare. Naturligtvis.
Missförstå mig inte nu - jag använder själv läsarfoton. Eftersom jag är en redaktion av exakt en person, och knappt kan få in en dräglig halvtidslön är inget annat möjligt. Men jag håvar inte in miljontals kronor i presstöd och kallar mig inte journalist med allt vad det innebär i form av privilegier och intern självbild. Jag skulle gärna betala för läsarfoton, om jag hade haft råd och läsarna kunde fakturera, då jag inte kan ta något arbetsgivaransvar. Ibland har jag erbjudit blygsam ersättning, men läsarna har än så länge tackat nej. Läsare skickar mig oftast foton på eget initiativ, och jag gör inga anspråk på att vara en helig tidsskrift med presstöd. Bloggar brukar kallas sociala media.

För att inleda med en sammanfattning - "journalisterna" lämnar aldrig kontoret, utan återrapporterar det som skrivs om t ex den pågående stormen på Twitter eller Facebook. Man skickar inte ens ut någon fotograf, utan låter läsarna skicka in gratis bilder. För detta får man presstöd och dessutom betalande prenumeranter.

Stampen/GP skriver just nu "det svämmar över, skicka dina bilder" näst överst på förstasidan. Mer information om detta hårda journalistiska arbete finns på sidan med instruktioner för hur läsarna ska göra presstöds-GP:s job. GP skriver följande:
"Bilderna kommer att publiceras i ett galleri på gp.se och kan även komma att publiceras i pappersutgåvan av Göteborgs-Posten. Ingen ersättning utgår för bilderna.
GP är en del av Stampen Local Media (SLM) där även Hallandsposten, Hallands Nyheter, Bohuslänningen, TTELA och Strömstads Tidning ingår. Publiceringsrätten gäller samtliga titlar oavsett kanal."
Stampen kräver inget exklusivt publiceringsavtal, men betalar inte ett öre och kan publicera i sex tidningar, inklusive i utgåva på döda träd.

Jag lider med pressfotograferna. En pressbild bör ersättas med ett antal tusen kronor per styck, men i praktiken är konkurrensen stenhård då frilansarna konkurrerar med gratis och det är tveksamt om en fotograf ens kan få 1000:- SEK per bild idag.

Enligt uppgift betalar ingen längre det som fotografernas organisationer rekommenderar för pressbilder.

Gammelmedia gräver sin egen grav. Som reaktion på mediakrisen slutar man producera eget professionellt innehåll, och skriver istället av sociala media och publicerar läsarnas foton. Man blir alltså allt mindre relevant och man håller själva i snaran.

Vill jag se vanligt folks foton eller läsa vad vanliga människor skriver eller rapporterar, så går jag in på Facebook eller Twitter. Jag betalar absolut inte för några prenumerationer där en "journalist" gjort detta åt mig, eller som det också kallas normalt amatörer.

Ska man lyfta presstöd borde det vara förbjudet att återge vad som skrivs i sociala media i sk "live-rapportering" och det borde vara förbjudet att ta in gratis foton. Presstödsmedia ska producera eget professionellt innehåll. Annars kan man lika gärna ge presstödet till Twitter, Instagram eller Facebook.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

34 kommentarer:

 1. Presstöd borde försvinna!
  Den enkelriktade kommunikationen är förlegad i dagens samhälle...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Presstöd utesluter inte dubbelriktad kommunikation. Däremot kan man notera att den största bidragsdiaren SvD sällan har några öppna kommentarsfält nuförtiden. Och helt enkelriktade döda-träd-utgåvor lär nog försvinna allt eftersom de äldre petrifierade läsargenerationerna dör ut.

   Radera
 2. Ojsan - en hjärtefråga!

  INGEN har betalat för bra foto så länge jag kan minnas. De foton som gammelmedia premierat och betalat för har varit totalt utslätade mellanmjölksprodukter utan minsta verkshöjd. De enda inslagen av professionalism har bestått i att skärpa, exponering och kontrast varit acceptabla men i övrigt har det varit rent skräp.

  Anledningarna går ju att spekulera över, men jag skulle gissa att redaktionerna inte velat konkurrera med reklamen om läsarnas uppmärksamhet. Alla färger och former som på något sätt kan stimulera läsarens fantasi har reserverats till reklamen, och det redaktionella materialet är endast avsett att leverera läsare i form av "eyeballs" till reklamen.

  Lika så gott att folk med fotografiska ambitioner slipper prostituera sig åt gammelmedia. De förtjänar inte bättre än iPhone-bilder ändå.

  SvaraRadera
 3. Jo, en sak till - här har vi det riktigt, riktigt tunga argumentet för Bitcoin. Jag vet att du inte gillar BTC, men lyssna nu:

  Alla eteblerade betalningssystem är nerlastade med absolut fruktansvärd overhead som omöjliggör mikrobetalningar. BTC möjliggör mikrobetalningar, snabbt och enkelt.

  Jag hade gärna laddat ett "kontantkort" på datorn med en belopp runt en hundring i månaden, och sedan glatt betalat tio öre för att läsa ett blogginlägg och tio öre till för att skriva en kommentar. Tio öre för att förstora en bild vore också helt OK. Detta är omöjligt idag eftersom bankerna håller så fruktansvärt hårt i alla betalningslösningar på samma sätt som musikindustrin en gång satt och vaktade CD-skivan.

  Det är här som BTC kan bli verkligt disruptiv gentemot gammelmedia. Det verkar som folket på Klarna har begripit det här, och positionerar sig för att hantera BTC som komplement till andra valutor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore utmärkt om detta gick att genomföra.
   10 öre per mail skulle begränsa spammandet rejält.
   Dock vill jag ha full spårbarhet på alla transaktioner, vilket Bitcoin ej medger.

   Radera
  2. @Christer
   Alla transaktioner är spårbara i blockkedjan. Ex: Bitstamp börs hacket

   Eller vad menade du?

   Radera
  3. Christer? Varför vill du ha spårbarhet? En av de magiska egenskaperna som gör "pengar" till ett så kraftfullt socialt verktyg är att de INTE är spårbara. "Pengar luktar inte" som romarna sade.

   Det har dykt upp nån "Big Data wet-dream" bland bankerna på senare år som har fått dem att börja jaga efter "spårbarhet" hos pengar, men jag är säker på att de kommer att döda sig själva om de fortsätter med detta.

   Radera
  4. @Transformer
   Demovideo gällande fungerande 0-Klick Bitcoin Micro-betalsystem direkt i HTTP-protokollet (402 code).

   https://www.youtube.com/watch?v=2gsMJzwXNa8

   Radera
  5. -> alag: Just det! Totalt disruptiv teknik! Användare kan betala direkt för upplevt värde. Utan konstiga transmissionsmekanismer över reklam, prenumerationer och annat tjafs.

   Radera
  6. Öhm. Till skillnad från fiat har bitcoin just full spårbarhet till precis allt - av alla. Att det handlar om decentralisering är ju huvudpoängen med konceptet.

   Som vanligt när man hör negativa tankar om bitcoin är det egentligen till dess företräde.

   För en extremt ambitiös plattform rekommendera jag att titta på Ethereum. Hur bra de kommer lyckas, vill plattform som blir aktuell, etc, är frågor jag inte kan svara på. Men ja, bitcoin kommer på lösa dem här typen av problem trivialt.

   Radera
  7. Om det löser problemen med autocorrect återstår att se.

   Radera
 4. Är det inte bara en konsekvens av den tekniska utvecklingen där nu i princip vem som helst med en hyfsat modern telefon kan ta adekvata bilder?

  Ser ingen som helst poäng med att tidningarna ska lägga tid och pengar på att skicka ut en fotograf när de kan få nästan exakt samma sak direkt och gratis.

  Tråkigt för fotograferna förstås som får se sin arbetsmarknad krympa men det är ju inte den första yrkeskategorin som tar stryk av utvecklingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktiga fotografer har förstås fortfarande en nisch där extra utrustning med jättelånga och dyra objektiv behövs, eller där det fysiska tillträdet är begränsat till just utsedda fotografer, typ sportevenemang och presskonferenser. För vanliga reportage torde det räcka med att skicka reportern på en fotokurs för smartfåns för att få tillräckliga kunskaper. Sen kan många misstag fixas i Photoshop i efterhand.

   Radera
 5. Inläggets logiska logik är naturligtvis knivskarp.
  Gammelmedia får väl fundera på vad de gör exklusivt bättre än allmänheten eller lägga ned.
  Vi övriga får fundera på om vi tycker gammelmedia borde subventioneras till någon del för att kunna finnas kvar ändå. Ungefär som viss exklusiv kultur toksubventioneras för att den anses värdefull för oss som samhälle.

  SvaraRadera
 6. Ett av dina bättre inlägg. Det är sorgligt att bildredaktioner och proffsfotografer försvinner alltmer. Som inbiten amatörfotograf har jag inspirerats och lärt av många av de stora namnen inom fotojournalistiken. Skickliga yrkesmän (och kvinnor) som tyvärr inte kan finna sin utkomst inom skrået längre. Ytligheten breder ut sig alltmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tryckarna med blylunga försvann också.
   Det kallas för utveckling och går inte att styra.
   Länder som motverkar utvecklingen halkar efter.

   Radera
  2. Frågan är ju som sagt varför man skulle vilja betala för något (antingen direkt, via presstöd eller tv-licens.Ser att även SR söker gratis frilansare på twitter nu) man lika gärna kan hitta själv på twitter eller facebook?

   Radera
  3. Utveckling är bra och gratis är gott. Problemet är bara att få saker är gratis. Någon betalar, ibland via skattsedeln. Vem ska få den gåvan?

   Radera
 7. Vill gärna dela med mig av en monolog som talar om den så hårt infekterade "Gamergate" debatten från i höstas, med ett fokus på "Vad är en journalist och hur fungerar journalister idag?" Intressanta synvinklar.

  https://www.youtube.com/watch?v=e78JRIHRjC0

  SvaraRadera
 8. Nåja, photographerna parasiterar i stället på de stackare som säljer sina bostäder. Det ser inte ut att gå någon nöd på dom.

  (Ok. profiterar är väl ett bättre ord än parasiterar).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fotograferandet har förenklats så mycket att det inte behöver vara ett eget yrke längre.
   Yrkesskickligheten ersätts av att man tar massor av bilder och hoppas på att någon blir bra.
   Sekreterarna försvann också när ordbehandlarna och mail kom.
   Snart försvinner även översättarna och uppläsarna av nyheter i radio och TV.
   Helt nya jobbkategorier kommer att uppstå.

   Radera
  2. Fast Christer förändringarna går mycket snabbare idag. De nya jobben hinner kanske inte fram så mycket snabbare än förr. Jag oroar mig för att arbetslösheten ökar. Ett exempel är transporter där kuskarna blev arbetslösa under en mycket lång tid så där 70 år men än fler förare av bilar växte fram under tiden. När de autonoma fordonen tar fart är det över på några få år. Om tidpunkten är 2025 eller så är det som återstår att se.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Nanotec, bra och viktig observation. Många yrken automatiseras och/eller förändras med den nya tekniken. Nya jobb hinner inte ersätta och de flesta nya jobb är inte produktiva utan av typen tjänster åt varandra. Typ du lagar min mat så ger jag dig fotvård. Ju mer den producerande industrin och teknologin koncentreras ägarmässigt ju mer snedfördelas rikedomarna och ju fler blir marginaliserade och arbetslösa. Det leder till problem där vinsterna koncentreras på ett håll och behoven finns på ett annat. Mitt emellan står ett gäng rådvilla politiker utan visioner.

   Radera
  4. Gronvita jag håller med dig utom när det gäller tjänster. Sveriges export av tjänster är det som växer mest och det är då inte bara musik och dataspel. Duktiga författare (vågar inte använda ordet journalister just nu) skapar värden av mer betydelse än en liten producerande industri av plastbestick. En bra restaurang gör att jag blir inte bara mätt.

   Nu ska jag ut och skotta en liten stund och en robot för uppgiften skulle uppskattas.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Stockholm är vackert i snö (också). I väntan på roboten får vi bruka importerad snöslunga eller köpa rut-tjänst. Annars är snöskottning trevligt. Avstår just nu av hälsoskäl.
   Gällande tjänster är det klart att det finns produktiva tjänster också även om andelen "hitte-på-jobb" tycks växa. Särskilt skattesubventionerade dito och det håller ju inte i längden.

   Radera
  6. Mer Värmlands än Stockholmskänsla nu. Snöskrapande hördes från långt håll. Den vita snön ger produktiva vita grå och svarta jobb. Tror jag såg spår av en Lokatt släppte därför inte ut vår katt när jag kom in fast han bad snällt. Många katter inte långt härifrån har blivit uppätna och officiellt skylls på räv, enligt lokaltidning, men detta var inte rävspår. Tagit bilder får hit kunnig spårexpert på måndag.

   Var nära att köpa en ny snöslunga i höstas men lyckades inte bestämma mig. Skottade bara halvvägs till brevlådan nu. Tyckte resten kan vara till morgonen gryr. Är ju bara någon decimeter kramsnö här. Rut för några timmar är krångligt. Hoppas du snart är frisk.

   Ett "hitte-på-jobb" kunde vara att den som inte av hälsoskäl bör skotta kan få det gjort via kommunen till en mindre avgift och då slippa annat ekonomiskt hanterande än att betala till kommunen, dvs skattesubventionerat. När jag för några år sedan rullade ut från sjukhuset kom jag till Stockholms Sjukhem en mycket bra institution. Min uppfattning är att motsvarande eftervård borde gå att exportera dvs ta in betalande patienter från andra länder.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Tack för vänligheten. Ska nog komma igång tids nog med såväl hälsan som snöskottning. Kommunala hemservicejobb vore klart bra. Finns privata hemservicefirmor men de verkar mest använda ungdoms- och arbetslöshetsystemen syniskt. Känns inte alls bra nyttja dem.

   Radera
 9. Svar
  1. Och då är året ändå ganska ungt.

   Radera
 10. Man skickar kanske inte Paul Hansen till kungens kurva för att fota en snöstorm... Den budget för bilder som finns pröjsar väl mest hans resor till Gaza osv. De flesta artiklar är ändå av typen "Den nya sockerfällan" illustrerad av clipart/stockphotos som är nästintill gratis. Bilder från krigshärdar och liknande är väl oftare tagna av fotografer som förhoppningsvis får betalt. Presstödet borde slopas likväl, då alla artiklar blir vänstervinklade i slutändan ändå...

  SvaraRadera
 11. Det skapar vissa samhöllsproblem med med att privatpersoner skall bidra med foton osv. Det jag tänker på är de sk "olycksturisterna" som skall stanna till vid trafikolyckoer mm för att ta foton. de i sin tur skapar ofta sk kö-krockar. Allt för att tjäna några hundralappar medna samhället får betala tusenlappar.
  Ett bevis på att pressstöd inte behövs är när våra journalister visar sin fantastiska kunskap i att vara feg och lat. Det jag tänker på i närtid är en av korrarna på SR som under gisslansituationen i Paris live rapporterar vad som händer. det är bara det att hon sitter på hotellrummet och reffererar vad som visas och sägs på tv:n. Fantastiskt!!!

  SvaraRadera
 12. Vore intressant att se hur många pappersupplagor AB/Expressen tappade ifall man valde att separera nyhetsdelen från sportdelen. I princip alla jag känner som handlar AB/Expressen gör det för sportdelarna, den delen av journalistiken där man faktiskt är på plats och utför riktig journalistik.

  SvaraRadera
 13. Jag tycker det råder rätt bra balans:
  Gammelmedia får sina bilder gratis.
  Jag och många andra tittar på bilderna gratis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte gratis att titta. Du kanske inte inser hur du betalar, men betalar gör du på något sätt.

   Radera