Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2015-01-21 12:16

Massuppsägningar när skifferbubblan spricker

Den nordamerikanska skifferoljebubblan kan nog sägas ha spruckit. 10 000-tals arbetare sägs nu upp när borrandet av nya skifferbrunnar stoppas och befintliga projekt läggs ner.

Talentum/Ny Teknik rapporterar att 16 000 personer sägs upp från entrepenadföretagen Baker Hughes och Schlumberger och att BHP Billiton till sommaren ska ha stängt 60% av sina skifferoljefält.

Detta är bara toppen på isberget. En lång rad mindre stora företag gör nu det samma när skifferoljan blivit olönsam, och oavsett visat sig vara en enorm risktagning i händelse av kraschat oljepris.

De senaste 1 - 2 åren har media kryllat av artiklar om guldgrävarmentaliteten i tidigare övergivna amerikanska småstäder, som fått en boom via skifferoljebubblan. Undrar när de första reportagen om hur det ser ut där när bubblan nu spruckit kommer? Dock passar det inte in i den skönlitterära berättelsen om skifferoljemiraklet att visa på återigen övergivna städer...

Återstår bara att se några siffror för alla skrotade projekt inom biobränslen, för vilka kraschen i oljepriset är en dödsstöt. En död hand kommer ligga över biobränslen i många år framöver. 

Att dra ett biobränsle projekt från idé via finansiering och till produktion kan ta 10 - 15 år. Att lägga ner det kan ske över en dag, vilket man tidigare sett med DME-projektet i Örnsköldsvik, som efter sju år ströks över en natt när nya indiska ägare tog över Domsjöbruket.

När oljepriset återhämtar sig återstår att se om överlevande investerare och långivare är lika pigga på att finansiera en ny skifferoljebubbla. Antagligen kommer det ta tid innan pengar söker sig in i sektorn, samtidigt som situationen inför peak oil blir allt mer akut. EIA:s data för USA:s oljeproduktion sträcker sig än så länge bara fram till oktober, så bra statistik över eventuell kortsiktig påverkan på utvinningen av olja finns inte. Samtidigt bör det dröja ytterligare några månader innan produktionen faktiskt sjunker på grund av att man inte längre borrar ersättningsbrunnar för de mycket snabbt sinande skifferoljebrunnarna. Nya borrningar från tidig höst är fortfarande i produktion.

19 kommentarer:

 1. Såg att Karlstad precis blivit kvitt all olja för fjärrvärmen och helt nu har biomassa. Miljardprojektet blev billigare än kalkylerna.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Ot:

  Idag är det 90 år sedan Lenin tog hissen ner till varmare trakter. En dag att fira. Död åt kommunismen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Död åt kommunismen? I Sverige sitter Socialdemokraterna nu och tvingas ta order från halvkommunisterna och fullkommunisterna.

   Radera
  2. Du ska tolka det som en önskan, inte ett faktum.

   Radera
  3. Du får ursäkta. Jag tolkade det fel. Är trött efter att ha spenderat dagen med att läsa om alla idiotiska saker regeringen lyckats göra på endast ett par månader, mycket läsning...

   Radera
  4. Ja, död åt kommunismen! Låt oss slippa en massa fagra ord, idiotiska beslut, massmord och annan vidrig maktutövning.

   Radera
  5. Ja, inte minst för de som fick nöjet att obducera liket.
   Svensk del i gänget...

   Radera
  6. Det spar vi åt marknadsfundamentalisterna!

   Radera
  7. Dj-a Ben!
   Du höll på att lura även mig...
   Det var ju 21 januari 1924 killen dog.
   Fast, det är ju klart.
   Hissen kanske avgick senare...

   Radera
  8. Ben dover... fan vad jag skrattade åt detta....

   Emil Schwarz, säkerhetsansvarig på Tradera, vill inte avslöja hur bedömningen gjorts att den aggressiva budgivaren "Ben Dover" varit oseriös. Men säger att "det har sett ut som att det handlar om sabotage och att man inte haft för avsikt att betala för sig."

   Radera
  9. Angående SD.se domänen......

   Radera
  10. 91 år sen då. Och det där med SD var inte jag. Jag hade så klart haft betalningsförmåga...

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. En parasit är död skriver Proletären apropå Peter Wallenbergs död. Han benämns genomgående som parasit och tjuv. Så långt som att samhället behöver kapitalister, entreprenörer och innovatörer har Proletären inte kommit i sin tankegång, om det nu finns någon. Kommunistiska elektriker ska ta över och rädda världen. De har alltså inte rört sig en tum sedan Lenin kapade styret av Ryssland, en liten avantgardistisk sekt av idioter ska tala om för alla andra vad som ska göras, och det ska bli optimalt på alla områden.
   Kommunismen är inte riktigt död än, även om den bara marknadsförs av levande lik.

   Radera
  13. Den är balsamerad, likt Lenins lik.

   Radera
 3. Det är inte en bubbla inom skifferoljeproduktionen, utan en bubbla inom oljepriset. Skifferoljeproduktionen har varit (är, till stora delar) ekonomiskt rationell. När oljeprisbubblan nu spruckit får skifferoljan magrare förutsättningar tills vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skifferolja och rationell i samma mening alltså? Wow... Kortsiktigt kanske, det återstår att se vad de långsiktiga ekonomiska kostnaderna blir för skifferoljeutvinningen. Men skit samma egentligen, då är ju vi döda ändå så vem bryr sig?!

   Radera
  2. Mattias - vanlig grön FUD utan konkretion.

   Radera
 4. Offtopic: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/olaglig-skolmat-slar-ut-svensk-produktion_7705346.svd
  Kanske något för Lars att upprepa, han har ju påpekat detta i ett decennium eller nåt och jag håller med han till fullo.

  SvaraRadera