Cornucopia?

2015-01-29 09:36

Massiv rysk flottövning - hela Östersjöflottan till sjöss

Med start i tisdags genomför den ryska Östersjöflottan en massiv övning. Övningen innefattar ca 50 fartyg, vilket enligt bedömare innebär hela Östersjöflottan. Dessutom har luftrummet över Kaliningradenklaven avlysts för civil trafik.Antagligen finns det fortfarande de som hävdar att Europa är säkrare än på länge, Ryssland söker sig österut, samt floskler om mycket låg nivå

Verkligheten är dock en annan.

Med luftrummet avlyst övar man med all sannolikhet även skarpskjutning med luftvärn och/eller artilleri och/eller semiballistiska robotar, samt eventuellt även skarpskjutning med stridsflyg. Det är inte orimligt att 336:e marininfanteribrigaden också deltar i övningen, då den anses tillhöra just Östersjöflottan. Tillägg: Här bekräftas att 336:e marininfanteribrigaden har dragits in i övningen via en sk "beredskapskontroll". Återstår nu att se om man lastar hela landstigningskapaciteten full och sätter ut mot nordväst... Tillägg 2: 336:e marininfanteribrigaden var antagligen redan insatt, pga referenser till T-72 har antagligen även 79:e mekaniserade brigaden mobiliserats.

Med lite god vilja kan man se det hela som att man (återigen) övar Midvintermörker.

Övningen har naturligtvis ett högt signalvärde och handlar om att visa upp att man kan och vill försvara sig och spänna musklerna mot veka västnationer som t ex Sverige - bråka med oss och vi kör ner ert huvud i toaletten och spolar.

Samtidigt går nu den nya grekiska regimen ut och stöder Ryssland och försvarar Rysslands invasion av Ukraina, samt vill att EU:s sanktioner hävs. Kanske inte så underligt, då man här har ett foto på Greklands nya utrikesminister leende på gruppfoto med den nazistiska1. "eurasiatismens" ryska huvudideolog Alexander Dugin. Som bekant är steget från vänsterextremism till högerextremism väldigt kort och Dugins "filosofi" genomsyrar även Putins politik.

I Sverige hyllar bland annat Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet nu grekiska Syriza. Frågan är om han vet vad han gör eller om det ska förklaras med okunskap?

1. Skillnaden mellan nationalsocialism och Dugins nationalbolsjevism är förstås noll.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

32 kommentarer:

 1. ... tur att det precis har varit löning - utmärkt tillfälle att se över sina krislådor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hänger livets sköra tråd på att nästa lön kommer in på kontot, ja, då är det ett utmärkt tillfälle att även se över sin krisplan.

   Radera
 2. Ja, men det är ju så Putin de-eskalerar och skapar fred - mer övningar, materiel och soldater närmare gränsen. Gäller såväl Ukraina som Östersjön. Det folk inte förstår är att de bör flytta sina gränser längre bort från hans övningar. Inte tvärt om.

  Bla bla bla MEN NATO DÅ????

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... fast det kanske är "MEN SVERIGE DÅ!!" som kommer höras framöver?

   Radera
 3. Var det bara jag som direkt slog ett öga på slutet av inlägget för att se om dette var ytterligare en "bomb i Örebro"? :)

  SvaraRadera
 4. Ryssland vet nog vilket nollförsvar Sverige har, så de spända musklerna är nog inte riktade mot "musen".

  SvaraRadera
 5. Den gamla Vänster-höger-skalan är inte speciellt användbar, om den någonsin varit det.

  Politiska rörelser borde snarare beskrivas med en fyrfältare, där den ena axeln går från AUKTORITÄR till FRIHET FÖR INDIVIDEN. Det är inte så konstigt att extremvänstern och extremhögern är ganska lika utifrån sett, eftersom det totalitära inslaget i båda deras ideologier är så starkt.

  Henrik Alexandersson har beskrivit det här på ett bra sätt:

  http://henrikalexandersson.blogspot.se/2009/12/den-politiska-fyrfaltaren.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser det mer som det där gamla arkadspelet Asteriods, där spelplanen wrappar runt om man åker över kanten (blir för extrem), vänster->höger, upp->ner, och tvärtom.

   Radera
  2. ...och det som händer i både svensk och internationell politik är att alla börjar trycka på "hyperspace" hej vilt för att komma ur jobbiga situationer?

   Radera
 6. Tidigare signalövningar har väl varit förlöpare till praktisk aktivitet i t.ex. Ukraina, så man kan väl förmoda att även denna muskelspännande workout ingår i den övergripande planen inför nästa aktivitet, vad nu det kan bli.

  SvaraRadera
 7. Be aware for ze Commie-Nazis!!!
  Putlers våta dröm om Molotov–Ribbentrop-pakten frodas.

  SvaraRadera
 8. Tur att våra kära massmedia i alla fall rapporterar ingående om detta så att svenska folket ser vad som pågår precis utanför vårt lands gränser.
  Minns att under ubåtsjakten i Oktober satt Niklas Svensson från Expressen i en helikopter och rapporterade live om de olika fartygens förehavanden, varför inte göra samma sak nu?

  SvaraRadera
 9. lägg även till att den "pro-ryska enklaven" i Lettland har nu fått ett namn - Latgalliska republiken, (Latgale på engländska). Utropat från Ryssland förstås..

  SvaraRadera
 10. Äh, de övar på K3 just nu också.

  SvaraRadera
 11. "Övningen har naturligtvis ett högt signalvärde och handlar om att visa upp att man kan och vill försvara sig och spänna musklerna mot veka västnationer som t ex Sverige - bråka med oss och vi kör ner ert huvud i toaletten och spolar."

  Bråkar Sverige med Ryssland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur tolkar du in det?

   Radera
  2. Jag tolkar ingenting. Ställde en fråga.

   Alla länder som övar med sin försvarsmakt gör det väl i syfte att visa för eventuell angripare att det kommer kosta. Du får gärna rätta mig om jag har fel men Sverige är väl ingen angreppsnation? För det krävs väl nån slags krigsmakt, antar jag...

   Vad gäller Rysslands agerande senaste tiden/åren står det väl tämligen klart för alla som kan tänka åt två håll samtidigt, vilket bloggägaren Wilderäng inte tycks mäkta med, så har jag viss förståelse till Putins agerande(och nej, jag stödjer och gillar det inte) att om Nato hela tiden växer sig större och kommer närmare och närmare Rysslands gränser, well då skulle jag också bli lite putt om jag hette Putin och var lätt halvgalen.

   Precis som den andra stormakten försvarar sina intressen runt om i världen gör Ryssland likaså. Personligen har jag inget problem med att tycka illa om det beteendet oavsett vem som agerar. Nyligen åkte kungligheter och politiker från Sverige och slickade röv på saudiska kungar och prinsar i och med Abdullahs död. Saudiarabien är ett skitland och en skurkstat men likväl har Sverige "intressen" där, vilket gör Sverige till ett moraliskt kålsuparland det med. Om än att vi lirar i ett par lägre divisioner.

   Radera
  3. Bra inlägg.
   Vi måste sluta tro att vi är de "goda" på nåt sett. Det är ett smutsigt geopolitiskt spel helt enkelt.

   Radera
 12. Om man en gång valde att satsa sitt politiska engagemang i ett litet Moskvatroget extremparti för närmast sörjande kan väl inte Dugins imperieplaner vara ett problem?

  SvaraRadera
 13. Skicka ut några JAS med den medeltida Rb15 mk2 som ryssarna kan skjuta ner elektroniskt numera. Vid sidan av ryska fartygsbaserade motmedels system.
  Det enda system vi har som är effektiva mot ryska sjöstridskrafterna är Ubåtarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med torped 62. Som är hur många? En torped i en ubåt?
   Om Ryssarna säger vi vill låna Gotland så borde Sverige gå med på det. För varför försvara något som blir svensk mass slakt?

   Radera
  2. "System vi har"?
   Glöm inte att vässa klorna samt akta dig för björnfällorna om du nu vågar simma över pölen.

   Radera
  3. Begriplig svenska idag!
   Har ni gått på kurs eller är det slut i flaskan!

   Radera
 14. http://m.apnews.com/ap/db_268781/contentdetail.htm?contentguid=uieviMO7

  SvaraRadera
 15. Mycket lämplig film för den som inte vet hur inbördeskriget i Ukraina startade
  Rysslands agerande är ett givet svar på ett visst annat lands mycket olämliga agerande
  Se detta och försök sen bortförklara verkligheten,
  Filmen spelades in i november 2013.

  https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1422503916&x-yt-cl=85027636&v=y9hOl8TuBUM#t=12

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samme politiker blir atackerad för att han kandiderar några månader senare. Vad jag har förstått så stöder Väst/Nato antidemokrater öppet numera , exemlen finns i Ukraina Egypten Israel mm.

   Radera
 16. Börjar faktiskt bli orolig, i går när jag låg och väntade på John Blund fick jag en dejavu. En känsla som först var svår att identifiera men efter ett tag insåg jag att det var det som i bland kom över mig i början av 80-talet när man tänkte på det kärnvapenkrig som kunde komma.

  Då visste man i allafall vad man skulle göra, man skulle infinna sig vid Lärbo kyrka på Gottland för mobilisering.

  I dag vette fan vad man tar sig för, förutom en sak. Om jag ser någon jävel bland angriparna i en Björnekostym, då har jag en plan.

  SvaraRadera
 17. Dugin är ingen nationalist, han är snarast nån sorts antirasistisk kommunistisk imperialist. Det finns egentligen ingen motsvarighet till hans tankegods i Sverige eller i något västeuropeiskt land. Kanske de neokonservativa i USA kan sägas vara hans motsvarighet även om de inte är exakt likdana.

  Ryska nationalister däremot vill att Ryska Federationen ska krympa och sluta vara ett imperium, för med imperiet så kommer det horder av muslimska centralasiatiska immigranter från de södra delarna av federationen till de ryska delarna på jakt efter pengar och kvinnor. Enligt de ryssar jag talat med motsvarar de våra araber/zigenare i beteende och de är rätt så impopulära. Det finns ungefär 100 stycken olika etniska grupper inom den Ryska Federationen och de med överlägset snabbast befolkningstillväxt är alla mörka muslimska folk. Vill man veta mer förslår jag att man går till Stormfronts ryska forum - de talar även engelska där.

  SvaraRadera
 18. Vi får väl se vad, som händer i Grekland. Det handlar ytterst om demokratin. Syriza har en del starka kort på sin hand. Protesterna mot sanktionspolitiken fick instämmande från Österrike efter vad jag hörde i nyheterna i dag. Och varför ska EU betala. USA:s handel med Ryssland (ganska liten har dock ökat under samma tid). Att visa en bild, guilt by association" är ett vanligt knep. På en annan sajt försökte man bevisa att nazism och bolsjevism var det samma genom att visa en bild med Wilhlm Pieck, en av det tyska kommunistpartiets grundare fanns på samma bild som Joseph Goebbels. Att det var från en valdebatt dem emellan undanhölls. Men det blir intressant att se vad, som ska ske i Grekland nu. Men ytterst kanske det handlar om att Grekland lämnar inte bara EU utan även Nato och det vore den totala katastrofen. Vore det inte mums för Ryssland? Det kanske förklarar de milda reaktionerna i Brüssel. I Grekland har skett en demokratisk revolution. Borde vi inte glädjas och stödja denna i stället för bli skräckslagna?

  SvaraRadera