Cornucopia?

2015-01-22 06:59

Lundin Petroleum står stark

Oljepriset har kraschat, men Stockholmsbörsens stora oljebolag, Lundin Petroleum (OMX:LUPE) står stark trots turbulensen. Aktien kan inte sägas påverkats nämnvärt av oljeprisets krasch, vilket bör tolkas som ett styrketecken inför framtiden.


Lundin Petroleum kan sägas varit i en fallande trend ända sedan jättefyndet Johan Sverdrup i Nordsjön och har fallit från dryg 185:20 SEK som högst i början av 2012 till gårdagens knappa 108:80 SEK.

Större delen av nedgången har dock skett innan oljepriset föll och aktien kan sägas gått kräftgång medan oljan kraschat. Visserligen var man nere på 92:50 SEK och nosade i december, ivrigt påhejat av sågningar i media. Sågningar som fortsätter. Men likväl kraschar inte aktien.

Nedanstående chart visar Lundin Petroleum-aktien och den amerikanska finoljan WTI. Skalan är logaritmisk, vilket tydliggör att aktien inte reagerat nämvärt på oljans krasch då alla vertikala rörelser ska vara proprtionerliga med logaritmiska skalor.
Månadschart Lundin Petroleum (höger skala) och WTI Spot (vänster skala).
Aktiens styrkebesked kan förstås inte tecknas in som att framtiden är ljus, men det är likväl ett styrkebesked och ett besked om att detta är en oljeaktie med kvaliteter. Eller så kommer verkligheten ikapp tids nog.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

4 kommentarer:

 1. Större oljeproducenter har inte drabbats av nedgången lika hårt som servicebolagen, vilket är ganska logiskt eftersom producenterna kan dra ner på investeringarna för att kompensera för en del av oljeprisfallet.

  Men frågan är vad som händer om priserna håller sig på denna nivå under en längre tid. Bolag med relativt höga kostnader för produktion kommer att få det svårt efter ett tag om inte priset återhämtar sig lite. Har för mig att jag läste att Statoil måste ha priser på ca 100$ för att vara lönsamma. Vet dock inte hur det ligger till för LUPE.

  SvaraRadera
 2. LUPE ser stark ut. Men vad säger detta då om COS och Black Pearl?

  COS: ung -68% på ett halvår.
  Black Pearl: ung -59% på ett halvår.

  SvaraRadera
 3. Enligt Aleklett:

  "A decisive factor is that production in existing conventional crude oil fields is falling by 6% per year. Conventional crude oil production is currently around 78 million barrels per day. Thus, production from existing fields will fall by around 2 million barrels per day during the first four months of this year. The currently low oil price means that industry is unlikely to invest in new production so, in half a year, a proportion of the current level of overproduction should be offset by declining production from conventional oilfields."

  SvaraRadera