Cornucopia?

2015-01-13 11:50

Kilo, Uniform och X-Ray på satellitbild

Ubåten öster om Lidingö, norr om Nacka, var sannolikt en projekt 18510 Nelma, NATO-namn X-Ray, eller den modernare projekt 1083.1 Paltus. Alla utom Paltus går att i hamnen Severodvinsk se utmärkt på satellitbilder hos Microsoft Bing, eller för den delen med sämre kvalitet hos Google Maps.Foton på X-Ray finns här. På den första bilden ser man ubåten med tornet täckt av presenningar intill en projekt 1910 Kashalot/Uniform-klassen, som är i samma storleksordning som en Kilo-klassen. Fotot är tagen 2010. Dessa är avställda, men ännu inte skrotade. Ubåtarna ska ha kärnreaktor, vilket kan förklara varför man inte haft råd att skrota dem än.

Hos Bing Maps ligger de fortfarande kvar än idag. Se Bing nedan.

Som man ser ligger det fortfarande övertäckta tornet placerat rätt i förhållande till fotot hos Bonnier/DN.

Några hundra meter mot nordöst finns den något större Kiloklassen förtöjd. Man ser här hur tornet är placerat nästan mitt på fartyget.
Kiloklassen är 10m bred, medan Uniform ovan är 7m. Skillnaden i bredd är tydlig. Zoomar man sydväst från Nelmaklassen ovan kan man se en strategisk robotubåt, för att ha något att jämföra med storleksmässigt. Zoomar man in ändras åldern på satellitbilderna, och då kan man se att Kilon har flyttats, men Uniform och X-Ray, bägge avvecklade klasser, ligger kvar.

Uniform var byggd just för underrättelseoperationer och ska eventuellt kunna bära en X-Ray undertill för att kunna transportera dessa längre sträckor.

X-Ray ska dock vara placerade i malpåse. Däremot ska 2 - 4 ubåtar av projekt 1083.1 Paltus-klassen byggts som ersättare. Uppgifter om ubåten är bristfälliga och sägs vara från 40m eller uppåt i längd.  Är grunddesignen den samma som för X-Ray matchar project 1083.1 fotot från Stockholm.

Ubåten är likt X-Ray kärnreaktordriven, så i så seglade man runt med en kärnreaktor i Stockholms innersta skärgård. Kan förklara en ovilja till åtgärd från svenskt försvar...

Paltus-klassen ska finnas satellitfotograferad hos Google Maps 2010, men de satellitbilderna finns förstås inte kvar. Eventuellt går de att hitta via Google Earth, men jag får inte Google Earth att fungera just nu.

Se även foton hos Militaryphotos.net, där en okänd ubåt skymtas inne i en övertäckt torrdocka.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

10 kommentarer:

 1. Nu är det snart svårt för ryssarna att bygga nya ubåtar, alla bokstäver i alfabetet är väl upptagna vid det här laget.. jag menar, Yankee och Zulu är ju redan upptagna. ;-)

  SvaraRadera
 2. Ubåtar med titakskrov är svåra att upptäcka med magnetslingor men jag undrar hur lätt/billigt det är att bygga en detektor för gammastrålning...

  SvaraRadera
 3. Älskar direkt länken till Hämta vägbeskrivning.

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Hur gömmer du lättast en ubåt? Du gör på samma sätt som den skära elefanten, mitt i rummet eller farleden. Det pågår för övrigt en "ubåtsjaktsnoja" så de räknade kanske med att rapporterna skulle försvinna i "bruset".
   "- Rysk ubåt i inre skärgården, farbror kanske skulle lugna ner drickandet lite och fortsätta titta på Allsång på Skansen, tack för att ni ringde". Videoexempel finns ju i "SOS-segelsällskapsresan" :)

   Radera
  2. Det är rimligtvis lättast att gömma ubåten under vattnet. Hela poängen med ubåtar är ju att dom går att gömma under vattnet.

   Antingen så är det för att provocera, p.g.a. tekniska problem, en bluff, ett misstag/skämt...

   Jag är inte övertygad om något.

   Radera
  3. Det kan finnas flera skäl till att gå i övervattensläge. För att navigera, för att vattnet är för grund eller för att avleda uppmärksamhet från något annat. Det är inte ovanligt att sådana här små ubåtar arbetar i par där den ena ubåten avleder uppmärksamheten från den andra.

   Radera
  4. Har ni glömt att ubåtar har något som heter periskop. Syftet med denna är att man ska kunna navigera utan att gå upp i ytläge.

   De andra teorierna är minst lika långsökta. Visa sig för att gömma sig (elefanten i rummet)? Visa sig för att avleda uppmärksamheten från en annan ubåt?

   Radera
 5. Jag tycker det överensstämmer bäst med vad som syns på bilderna är just Projekt 1910 Kashalot. Med en längd på strax under 70 m känns den kanske lite i det största laget men konfigureringen med ett strömlinjeformat, förligt placerat torn verkar spot on. Om inte denna så kanske en modernare ersättare med liknande konstruktion.

  Bild:
  http://cdn2.shipspotting.com/photos/middle/9/3/5/1012539.jpg

  En modell av typen:
  http://www.ebay.co.uk/itm/Mikro-Mir-350-007-Nuclear-deep-water-station-Project-1910-KASHALOT-1-350-/291298317337?pt=Model_Kit_US&hash=item43d2bb9419

  SvaraRadera
  Svar
  1. Observera de förmodat elektriska drivenheterna liknande de på miniubåtar och ROV:er som bör underlätta manövrering i en trång svensk skärgård exempelvis. Typen verkar ju gammal och nästan liggandes i malpåse, men hey, till Sverige behöver man ju inte direkt skicka den senaste utrustningen.De har ju inte ens helikoptrar. ;-)

   http://militaryrussia.ru/blog/topic-358.html

   Radera