Cornucopia?

2015-01-13 10:26

Kilo-klassens ubåt i inre Stockholms skärgård?

Den förmodade observationen av en ubåt i farleden strax öster om Lidingö är svår att koppla till någon ubåtsklass. Det enda Ryssland har som är i närheten av den angivna storleken är en Kilo-klassens attackubåt. Vi tittar här på om detta är rimligt. Tillägg: Mer rimligt är Nelma-klassen, kallad X-Ray av NATO, som råkar vara just 45 - 55 m och har ett matchande torn. Ska dock tagits ur drift, finns en motsvarande Projekt 1083.1 Paltus dock. Den sägs även ha larvband för bruk på havsbotten.Citat från Bonnier/DN:s artikel:
"Det var en halvstor båt. Jag uppskattar längden till mellan 30 och 45 meter. [...] Dessutom är svenska ubåtar större och har högre torn."
Den fd marinofficeren som tog fotona angav längden på ubåten som 30 - 45 meter, på ett avstånd av ca 900 meter. Det eliminerar att det skulle handla om en rysk miniubåt, t ex någon de ryska Triton-miniubåtarna som endast är ca 10 m och saknar torn, om det inte finns någon helt hemlig ubåt, som Ryssland trots öppenheten sedan kalla krigets slut kunnat dölja helt från omvärlden - inklusive satellitbilder vid varv, sjösättning, hamn etc. En ubåt som i dagsljus endast finns under tak.

Projekt 877 Paltus, kallad Kilo-klassen i väst, är en diesel-elektrisk attackubåt. Två ubåtar av klassen finns i den ryska Östersjöflottan. Ubåten är med sina 70 m något större än svenska Gotlandklassens 60 m, vilket går emot vittnesmålet ovan. Ubåten har imponerande förmåga med såväl luftvärnsrobotar, sjömålsrobotar som torpeder, men är ändå Rysslands minsta ubåt.

Men den är helt enkelt för stor. Inte ens om man utgår från angivelsen om 45 m i längd och ubåten ligger extremt lågt i vattnet går det att få ihop. Tornet blir helt enkelt för stort för att matcha bilden och tornet på fotot verkar även sitta för långt fram.
Kilo-klassen med 45 m
Kiloklassens djupgående i ytläge är 6.5 m. Ubåten är antagligen det dubbla i höjd, dvs 13 m. Farleden in till Stockholm verkar vara 30 - 50 m djup, så det är i teorin möjligt att gå in med en kilo i undervattensläge. Man måste dock upp hela tiden för att orientera sig och det verkar finnas klackar där man eventuellt inte kan passera i undervattensläge.

Slutsatsen är ändå att det är orimligt att det är en Kiloklassen, baserat på 45m och tornets storlek. Faktum är att det inte verkar finnas någon känd ubåtsklass i tjänst som matchar den angivna storleken i något land som har intressen i Östersjön - oavsett Ryssland eller NATO.

Men det finns alltså ett foto och ett vittne.

Det är extremt osannolikt att Ryssland efter kalla krigets slut kunnat hemlighålla en hel ubåtsklass. Inte ens Spetsnaz Tritonubåtar har kunnat hemlighållas och finns numera på foton, inklusive synliga skador från möjliga vapeninsatser.

Tar gärna emot synpunkter på vad det kan vara för känd ubåt. Annars är det ett UFO - unidentified floating object.

Tillägg: Det finns tydligen Nelmaklassen eller Project 678 / 1851 som skulle kunna matcha, kallas X-Ray av NATO. Någon bra information kring klassen finns inte. Storleken matchar perfekt. Läs mer här. Ubåten ska ha en kärnreaktor. Foton finns i mängder på länken, så, nej, man har inte kunnat hemlighålla den. Klassen ska dock tagits ur drift, men eventuellt ersatts med Projekt 1083.1 Paltus. Den sägs även ha larvband för bruk på havsbotten.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

8 kommentarer:

 1. Finns ingen svensk lite mindre ubåt som han skulle kunna ha sett utan att någon vill kännas vid den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även Södermanlandklassen är 60m.

   Radera
 2. Ohh, måste vart UFOs! Eller kanske USOs :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej en URO - Unidentified Russian Object.

   Radera
  2. Haha, minkarna simmar långt i år i sånt fall :D

   Radera
 3. Finns en privat ubåt vid Djurönäset. Kostar under 1000 kr för en timmes tur. Tar ett litet citat från dem:

  "När vi är nöjda blåser vi barlasttankarna en sista gång och njuter av bubblornas lek genom vattnet. Kanske lockar vi till oss några fiskar som också vill vara med och leka på vägen upp. Väl på bryggan kommer du med förtjusning att tänka tillbaka på den närmast utomjordiska upplevelsen under havsytan."

  Klart utomjordisk upplevelse. Vet att uppfinnaren Håkan Lans byggde en egen ubåt när han var tonåring. Var är den nu?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Jag tycker den liknar en mink.

  SvaraRadera
 5. Pirhana?
  http://zeenews.india.com/news/science/russian-navy-develops-mini-submarines_838656.html

  SvaraRadera