Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2015-01-30 14:17

Kan du namnge dina Facebook-vänner?

En västsvensk författare kastades nyligen ut från sitt Facebook-konto av okänd anledning. För att logga in igen krävde Facebook att vederbörande kunde manuellt, utan valalternativ, skriva rätt namn på tjugo av vederbörandes Facebook-vänner? Klarar du av det?Varför personen kastades ut och tvingades logga in igen är okänt.

Ett problem är att många använder Facebook som en sorts semiprofessionell variant av LinkedIn och inte bara har personliga vänner utan även Internetbekanta man bara känner vid namn, eller rent av kunder eller fans.

Nu när Facebook tydligen kräver att man ska kunna namnge tjugo slumpvisa vänner vid inloggning efter att ha kastats ut för förmodligen någon misstänkt förseelse, så kan det bli svårt. Vännerna valdes slumpvis och inte bland de man interagerar med mest.

Författaren klarade av problemet genom att så många författare håller upp en bok på sin profilbild...

Kan du namnge för- och efternamn på alla dina FB-vänners profiler, inklusive de som har sina barn, sin hund eller sin Volvo som profilbild?

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. Vilket enormt värdelöst system. Inte bara kan det vara svårt för den riktige ägaren att svara rätt, om man har sin vänlista offentlig så är det också mycket enkelt för en bedragare att gå runt detta. Det är väl bara att logga in med ett annat konto och titta på profilsidan för att se alla namnen?

  SvaraRadera
 2. Den dagen, den sorgen (eller kanske befrielsen?)

  SvaraRadera
 3. Risken är stor att jag plockar bort eller åtminstone avföljer den kategorin människor som har bild på sitt barn som profilbild.

  SvaraRadera
 4. Sen kan det ju även vara så att man kan namnge dem med sitt riktiga namn, men inte kommer ihåg exakt vad de kallar sig på FB.

  Men att bli tvungen att identifiera sig med att kunna identifiera sina vänner verkar besynnerligt. Då anser FB alltså att telefon-nr (att skicka nytt pw) och andra säkerhetsfrågor som id inte räcker, att kontot redan är kapat av någon och att denne bytt mailadress och telefonnummer på kontot. Vet inte om jag tror på det där riktigt. Låter som att det saknas viktig information i det här fallet. Frågan är om han ens var på rätt sida och försökte logga in, eller om det var någon som försökte lura av honom information.

  SvaraRadera
 5. OT: Idag avgörs om börsen tar en längre tids paus......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är ni beredda på lite volatilitet nästa vecka! En lång(månad) säljsignal ser ut att infrias idag. OMX ser ut start nästa vecka men en "Island"(tim) dvs en typisk reversal. Alltså omfattande vinsthemtagningar väntas! För övrigt är miljön mycket osäker. Dollar-rekyl innebär bekräftelse för nedgång. Kommer några företagsrapporter under kvällen att förändra bilden? Chansen finns eftersom det "bara" behövs + 100(neutral) till + 300 punkter(positivt) för att ändra scenariot.
   Men inga stora bolag rapporterar idag såvitt jag kan se.

   Verkare som grekerna omfokuserat marknaden för en tid. Den 3-åriga obl. var upp i 19% idag.

   Radera
 6. Har hänt mig några gånger, oftast när man är på resande fot och loggar in från obskyra hostel datorer i Kambodja eller när man sitter bakom tor. Behövde dock endast namnge 5 -10 personer och det oftast från bilder jag själv var taggad i....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt! Själv har jag fejsbokat friskt från oupplysta länder som USA, UK och Diverse bananrepubliker i Europa. Har aldrig haft något problem alls. Kaske det är så att NSA och FRA ändå vet att det är jag.

   Radera
  2. Gissar att man räknas som identifierad om man kör från sin smartfån eller padda, medan obskyra virusdatorer på hotell kan kopplas till många personer, och då blir kakorna förvirrade.

   Radera
 7. OT:
  Fredagsmys: Mona Sahlin diskuterar huruvida frivilliga till IS är offer eller ej med Devin Rexvid,
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6078393

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi minns Carin Mannheimers tv-serie om skolan från 70-talet, Lära för livet,
   då skolpsykologen mötte värstingarna, lade huvudet på sned och empatiskt småleende frågade med mjuk stämma: " Har du problem? Vill du snacka om det?"
   Mona passar perfekt i den rollen.

   Vi vet hur skolan funkar idag.
   Analogin skrämmer.

   Radera
 8. Vilket helvete att ha kollegor och kunder. Folk är extremt bakbundna och likriktade. Varenda jävel est Charlie och ingen delar nåt som är intressant.

  Själv går jag under pseudonym och länkar ibland till den här bloggen. Det går förstås inte hem hos tangodansande sossar och Charlies som jag har som vänner men det "drabbar" inga kundrelationer.

  SvaraRadera
 9. Inte direkt någon ny företeelse. Har själv gett upp facebook sedan länge men jag var med om ett dylikt "photo quiz"´redan för fem år sen när jag var i Spanien och skulle logga i på mitt konto. Se t.ex. denna gamla smått underhållande blogpost beskriva fenomenet:

  http://www.mathaba.net/news/?x=623998

  SvaraRadera
 10. Jag hatar det systemet. Jag har råkat ut för det när jag varit utomlands (Tyskland). Även om jag nästan bara har relativt nära vänner på FB så var det svårt för mig eftersom jag har viss ansiktsblindhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min tes som jag lade fram ovan är att det blir problem om man inte använder sina egna NSA-certifierade prylar, utan publika datorer. Så kan du vederlägga min tes vore jag tacksam.

   Radera
  2. Det var inte från en publik dator, men inte heller min egen. Det var från en lånad laptop (laptop samt uppkoppling inte använt av mer än ett fåtal personer i ett hushåll).

   Radera
  3. Tack, det styrker min tes!

   Radera
 11. Facebook? Är det samma som icq?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du menar Heta linjen.

   Radera
 12. Använd google eller facebook tvåfactor a10n
  https://andrew.kvalhe.im/how-to-set-up-google-authenticator-with-facebook/

  SvaraRadera
 13. Extra spännande för oss som inte har någon profilbild.

  SvaraRadera