Cornucopia?

2015-01-25 10:02

Källor: Ingen rysk markoffensiv mot Mariupol

Enligt uppgifter till mig har det inte inletts någon markoffensiv mot Mariupol. Gårdagens raketartilleribeskjutning och medföljande civila massaker genomfördes enligt källor med lokal insyn av terroristerna och inte av den reguljära ryska armén.


Fronten mellan Ryssland och Ukraina går några kilometer öster om Mariupol, men är främst bemannad av terroristerna ("separatisterna") och består i princip av befästa vägspärrar på områdets fåtal vägar. I övrigt är terrängen helt öppen obebyggd jordbruksmark och för en angripare mycket exponerad terräng. Mariupol är i sig mycket svårintaglig, då större delen av staden dels skyddas av en flod med broar, och dels då stålverket, som av försvararna kallas Mordor, består av massiva höga betongbyggnader, med mycket goda skottfält mot en angripare från hårdgjorda eldställningar. I övrigt är det mestadels betong- eller tegelbyggnader i staden. Att ta staden skulle kräva flera brigader och ett massivt understöd av artilleri (och flyg) så länge staden försvaras. I praktiken en sorts rysk stadsutveckling (foto Jeremy Nicholl) skulle bli utfallet, Grozny 2.0, eller Donetsk flygplatsterminal i en massiv skala. Ett alternativ är att gå över floden längre norrut, omringa staden och försöka svälta ut invånare och försvarare, aka Sarajevo 2.0 eller Srebrenica 2.0. Man har redan inlett begränsad utsvältning genom sabotage mot järnvägsbroar, så förnödenheter måste gå via väg.

Som tidigare rapporterat skjuter terroristerna sitt artilleri efter koordinater, medan ryska armén skjuter precist och med eldledare. OSSE konstaterade att gårdagens massaker var två sorters raketer, både GRAD (122 mm), och det kraftfullare Uragan (220 mm). Skotten kom från öst och nordost och det handlade alltså om minst två salvpjäser, som koordinerat sköt mot samma koordinat. 

Syftet kan vara ett avsiktligt terrorangrepp. Detta för att skrämma iväg civilbefolkningen från staden. Ska staden intas kommer den av nödvändighet i princip behöva jämnas med marken, och skulle det vara civilbefolkning kvar kommer 10 000-tals civila slaktas vid ett sådant angrepp. Terrorangrepp kan vara ett sätt att få bort civilbefolkningen. Uttlanden från terroristledare om att offensiv har inletts ska ses som en psyopsangrepp för att få igång en flykt.

Enligt uppgift finns det dock ukrainska befästa vägspärrar i närheten av raketangreppet, som skedde i utkanten av Mariupol, dvs ett militärt mål. En alternativ förklaring kan därmed vara inkompetens i måluttag, där man helt enkelt angett en något felaktig koordinat, så det koordinerade angreppet med två system samtidigt mot samma plats helt enkelt träffade fel - angiven koordinat, men koordinaten var fel. Att elden var väldigt oprecis och det inte sköts några enstaka inskjutningsskott stöder att beskjutningen skedde utan eldledare och mot koordinat.

Vägspärrarna är kända av terroristerna, då de i flera steg blockerar en framryckning eller infiltrationsförsök mot staden. Annars hade jag inte nämnt dem.

En förvirrande omständighet är dock att terroristerna inte bara använde GRAD, utan nu även Uragan. Detta tyder på att Ryssland i så fall utrustat terroristerna med ännu kraftfullare system. Detta kan i så fall vara den första medialt kända bruket av dessa från terroristernas sida.

Enligt uppgifter ska ryska armén inte finnas i området just nu, åtminstone inte aktivt. Ryskt raketartilleri fyller en funktion och följs alltid upp av markanfall. Tidigare anfall från ryska armén i höstas har slagits tillbaka med stora förluster för ryssarna, just på grund av den för försvararna mycket fördelaktiga terrängen.

En alternativ förklaring kan vara att man dels vill få bort medias uppmärksamhet från den ryska arméns offensiver på andra håll, som Debaltseve, eller få Ukraina att omgruppera arméförband till Mariupol, så frontlinjen försvagas på annat håll.

Uppgifter till mig från flera håll avfärdar att det skulle pågå någon offensiv och markanfall mot Mariupol.

Däremot pågår det en ständig sabotageaktivitet bakom de ukrainska linjerna. Enligt uppgift är ca 30% av befolkningen i Mariupol pro-ryska, men vill förstås inte ha krig för det. Men det finns infiltratörer som utför sabotage. Ej heller är denna raketartilleribeskjutning den första.

Enligt uppgift är den samlade bedömningen från försvararna att eventuell rysk arméoffensiv inte inleds förrän till våren, och att man då antagligen "bara" omringar staden och fortsätter mot Krim. Staden skulle kunna försörjas via hamnen, men Kerchsundet mellan Ryssland och Krim är spärrat av Ryssland, så förnödenheter från t ex Odessas hamn skulle inte kunna komma in i Azovhavet.

Lite multimedia. Först en skiss över skjutriktningar och frontlinjen.
Analys vinkel.
Mer bevis att det hela kom från ost, om man inte nöjer sig med OSSE:s professionella bedömning.
Sedan har vi filmer. I Ryssland och Ukraina kryllar det som bekant av bilkameror, så det som sker mot civila dagtid hamnar ofta på rörlig bild.

Nedanstående bilkamera på en parkerad bil har inte tid och datum korrekt inställt, men visar efter 3:06 några av brisaderna. Huset bilen står vid verkar träffas och splitter regnar ner på bilen.
Fjärranalys av platsen för filmningen finns nedan, och bekräftar att det är Mariupol.
Nedanstående film visar några av brisaderna på nära håll och föraren har skyddsängel. Lastbilen framför hade det inte. Här har bilkameraägaren ställt in tid och datum korrekt.
Efterspelet filmas delvis här. Bland annat får man se en man som bär ett skadat barn i famnen. Kameran börjar röra sig igen vid ca 7:00 och framåt, där man får se lite mer av förödelsen. Det framgår också att raketerna träffat över ett mycket stort område, kan handla om så stort som en kvadratkilometer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

26 kommentarer:

 1. Man skulle vilja veta vad som sägs i sista videon.

  SvaraRadera
 2. RU, DNR eller LHR spelar ju föga roll! Det är ju ändå sanktionerat av Putler. #Terrorussia
  Kan man utesluta Iran från Swift kan även göra det med Ryssland.

  Defaitismen är total!!!
  https://m.youtube.com/watch?v=cMJf-EoRc1g

  SvaraRadera
 3. Eller så är det Kiev som är missnöjda med situationen på Krim som använder allt grövre vapen. Dessa artilleripjäser är knappast ett system tillgängligt för separatister. Man skall nog ha ett öppet sinne och inte dra snabba slutsatser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Psyops eller nyttig idiot?

   Allt pekar på att raketerna avfyrades från öst, och minsta räckvidd gör att de måste avfyrats från ryssockuperat territorium.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Visst är det svårt att dra slutsatser men denna gång hävdade separatisterna dagen innan att de var på gång söderut. Dessutom sägs ju separatistledaren från Donetsk Sachartschenko ha erkänt att de låg bakom. Han säger sig heller inte vilja deltaga vid framtida fredskonferens i Astana. Dvs han har tyvärr andra planer, antagligen mer våldsama sådana.
   Detta är ytterst klandervärt. Undrar vad Ryssland funderar på med tanke på deras leverans av vapen till separatisterna nu när en så uppenbar vidrig krigshandling utfördes av separatisterna. Det blir ju allt svårare att hävda att de inte levererar vapen till separatisterna.

   Dock var det intressant att höra Elin Jönssons reportage på TV-nyheterna för någon dag sedan i Dniepropetrovsk där hon intervjuade ett flertal skadade soldater på den ukrainska sidan som deltog i striden om Donetsk flygplats tidigare i veckan. Alla av dem nämnde separatister som motståndare dvs ingen att ryska reguljära förband deltog som denna blogg med emfas hävdade. Dock nämnde de att det var ryska vapen och stridsvagnar separatisterna hade på motståndarsidan.

   Vad denna blogg påstår i denna konflikt tycker jag känns oftast ytterst tvivelaktigt men denna gång verkar det stämma att separatisterna med hjälp av ryska vapen utförde denna vidriga beskjutning i Mariupol. Rena rama gangsterfasoner.

   Radera
  4. Jan, så fort man ska ha folk i media skickar man fram separatisterna. Det var separatisterna som stred om terminalen, men de var uppbackade av ryska trupper runt om, som höll förstärkningar etc borta. Terminalen var bara en liten plats, och som en medial sådan skickade man in de politiska kommisarierna.

   Ett problem för Ukraina är att man följer krigets lagar. De visar alltså inte upp sina krigsfångar eller de man dödat, annars hade det varit enkelt att bevisa ryska reguljära stridande. Dock har man gott om foton på ryska pass och ryska militära identitethandlingar. Men det är krigsbrott att låta en krigsfånge ställas framför kameran.

   Radera
  5. Elin Jönsson vågar inte gå mot konsensus och säga sanningen som att reguljära ryska förband krigar i Ukraina. Det skulle leda till att hennes pressackreditering i Ryssland skulle vara i fara.

   Radera
  6. Fast det argumentet faller på att det inte var hon som sa det utan det gällde de ukrainska soldater hon intervjuade som stred vid flygplatsen i Donetsk. Detta jämfört med den kvinna hon intervjuade idag med förnödenheter vid Mariupol på den Ukrainska sidan som sa att ryska förband var med i striderna där. Den sistnämnda var inte med i striderna.

   Men visst råder en alltför stor konsensus i vår media men i Ukrainakonflikten har den drabbat åt andra hållet, dvs som vanligt förhärligar vi den sida vi stöder i en konflikt och demoniserar den sida vi är emot.

   Radera
  7. Så vad tycker du om att Ryssland bryter mot Minskavtalet?

   Radera
  8. Om frågan var riktad till mig så kan jag nämna att personligen var jag mycket för Minskavtalet och även delar som t.ex. separatisterna inte skrev på. Åtminstone en av dem skrev inte på en ökade självständigheten med exvis egna poliser som erbjöds men inom ramen för ett enat Ukraina. Detta skulle gälla i tre år framöver. Här tror jag vi hade en chans till en hyfsad uppgörelse. Dock var många i Kiev mycket emot det som t.ex. Jatsenjuk och Timoshenko som ju t.o.m. var emot att mötas i Minsk överhuvudtaget. Det gick dock igenom i deras motsvarighet till riksdag.

   Här får vi ju inte glömma att det finns två separatistområden med olika mål, de Donetsk som vill ha en egen stat och de i Luhansk som vill uppgå i Ryssland. Fast nu hör man nästan bara från separatisterna i Donetsk i media. Hade alltså föredragit att båda fått en ökad självständighet men fortfarande tillhörande Ukraina.

   Att alla sidor bryter mot det i Minskavtalet som skrevs på tycker jag är bedrövligt. Vill inte se militära lösningar utan via förhandlingsvägar. Vill därmed naturligtvis inte se tortyr av krigsfångar från alla sidor eller användandet av splitterbomber där Human Rights Watch har bevis på Ukrainska arméns använt det i åtminstone sju fall. Något som Poroshenko dumt nog inte tar på allvar utan säger att det är propaganda. Separatisterna misstänks också ha använt sådana vapen även om man då rapporten kom ut inte hade klara bevis i deras fall.

   Vad Minskavtalet exakt innehåller har jag dock inte hittat. Vissa punkter har ju dock nämnts men skulle vilja se helheten. Kan också nämna att jag är emot uppdelningar av olika länder, inte bara Ukraina. Är också emot nationalismen som verkar breda ut sig.

   Radera
  9. det där var ju inget svar på frågan.

   Radera
  10. Ryssland förnekar att man har materiel eller trupper i östra ukraina, men skriver ändå på Minskavtalet men uppfyller det inte. Det är uppenbart att de inte heller hade intentionen att uppfylla det.

   Hur skapar man fred med en sådan motpart som konsekvent ljuger och bedrar?

   Radera
  11. Förresten är det helt meningslöst att diskutera vad den eller den separatisten vill. Utan försörjning och hjälp från Ryssland får dom ge upp efter en vecka. Det är Ryssland som styr.

   Radera
 4. Det här var spännande....men det är väl fejk .....naturligtvis.....
  https://www.youtube.com/watch?v=jW1JdOXdJkU

  SvaraRadera
 5. Här har vi en Ukrainsk soldat i Mariupol.
  Det är svårt att dra slutsatser, som sagt var. Översättning behövs ej.

  SvaraRadera
 6. ojdå.
  https://www.youtube.com/watch?v=jW1JdOXdJkU&x-yt-ts=1421914688&x-yt-cl=84503534

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frivillig från Kanada med ukrainskt ursprung. Då individen vill förbli anonym tänkter jag inte outa.

   Kanske Monster Mimmi kan förklara varför terroristerna har ryska befäl som Alexander Vyaznikov? Strelkov har vi ju lärt oss mycket om, men varför så tyst om Vyaznikov?

   Radera
  2. Nja, det kan va dumt att avslöja det här.

   Radera
  3. Mannen i videon är engelskspråkig, ja. Han är däremot varken amerikan, utskickad av annan nation/myndighet eller för den delen legosoldat. Han är frivillig tillsammans med ett antal andra för att hjälpa Ukraina i konflikten. Ingenting konstigare än så. Folk borde ta det lugnt med spekulationer på internet.

   I övrigt är han ej heller kanadensare..

   Radera
 7. Dåligt med kommentarer vi fick Mimmi ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En kommentar. Det är ju ytterligt svårt att veta sanningshalten i inslaget och ganska lätt att fejka utan att jag kan se om det är fejk eller ej. Dock är det ju känt att USA bidragit sedan länge med rådgivare och resurser till Ukrainska armén men dock inte vapen. Se dessa två länkar från USA Today enl nedan om detta:

   http://www.usatoday.com/story/news/nation/2014/06/05/us-sending-advisers-gear-to-ukraine-/10046845/
   http://www.usatoday.com/story/news/world/2014/09/18/ukraine-poroshenko-speaks-to-congress/15819211/

   Radera
  2. ojdå igen, bergfalken, jag gjorde visst en repris där,
   "tankspridd"

   Radera
  3. Om alla som pratar engelska i Donbass är amerikanska legosoldater, innebär det att alla som pratar ryska är ryska legosoldater?

   Radera
  4. Javisst, det är väl klart. Alla utom de amerikanska separatisterna.

   Om du nu är så förtjust i frågor och svar här, så kanske du har en förklaring till varför bombningarna av staden Gorlovka förra veckan, vilka utan tvekan utfördes av Ukrainska bombplan, har rapporterats så oerhört dåligt i media.
   Minst lika många civila döda som nu i Mariupöl. Minst lika otäckt.

   Radera
  5. Förmodligen för att det förefaller som en uppenbar lögn. det finns toppmodernt ryskt luftvärn, man flyger knappt några bombningar Öht pga den risken och då verkar det ju heldumt att riskera ett flygplan på det sättet.. Av det skälet kommer inga vettiga media att rapportera detta förrän t ex osce verifierat att det är sant.. Och det har de mig veterligen inte gjort.

   Radera