Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2015-01-11 20:37

Journalistik 2015: TT publicerar skärmdump från Twitter - kommenteras på blogg

Schibsted/Bonnier/Stampen/mfl-ägda1. TT visade idag att Journalistik 2015 nått nya höjder. Man återpublicerar en skärmdump från Twitter och kallar det för en nyhet.

TT skärmdumpar att Public Service/SVT-journalisten Tomas Ramberg tog ett foto ombord på ett flygplan. Artikeln återpubliceras hos bland annat Schibsted/SvD. Och kommenteras här av en blogg. Rubrik och länk läggs även automatiskt ut på Twitter för att fullborda cirkeln.

Detta, mina vänner, är vad vi får för att våra skattepengar dumpas ut i presstöd.

Detta är inte journalistik. Detta är trams. Avskaffa presstödet nu. Media har sig själva att skylla för mediakrisen.

1. Summerar man ägandet av TT via olika koncerners dotterbolag äger Schibsted 30% (Aftonbladet + SvD), Bonnier 30% (Expressen, DN och Sydsvenskan) och Stampen 15% (Stampen + VLT).
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. Den "fria och oberoende Radio & televisionen" sätter sprätt på över 7 miljarder på år (licenspengar)
  Hur mycket "journalistik" får vi för ens en del av detta belopp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan man visst diskutera men de pengarna avser ju allt från barnprogram till långfilmer och söndagsmässa. En del håller hög kvalitet enligt min uppfattning, sen om det är prisvärt kan man som sagt diskutera.

   Radera
  2. Javisst, men ställ det i relation till presstödet som inlägget handlade om. Detta tillsammans är ca 470milj/år till alla från "Internationalen", "Feministiskt perspektiv" via Dala-demokraten till SvD.
   SVT tar ca hälften av 7 miljarder ;ca 3,8.
   En massa går till div. "bröd och skådespel" åt folket. Anta att en ganska stor andel BÖR gå till nyheter och "SVTs public service ansvar" (vad det nu egentligen innebär?).
   Då pratar vi faktor X av det totala presstödet. I en privat verksamhet hade VD & styrelse fått gå både på grund av kostnader och prestation.


   Radera
 2. Har @TomasRamberg RT din tweet än? Då först är cirkeln sluten!

  Du noterade väl att din favoritreporter också kommenterade i en artikel om den person som var i bakgrunden på bilden...? https://twitter.com/niklassvensson/status/554313202759393280


  Gillar även tweeten:

  "Nyheter24 ‏@Nyheter24 8h8 hours ago
  @TomasRamberg Hej! Får Nyheter24 använda din tweet i en artikel? Mvh Ellen, reporter."

  SvaraRadera
 3. Jag har aldrig haft särskilt höga tankar om svensk media och ingenting när det gäller deras arbetsmetoder kan längre förvåna mig. Men jag vill att vi alla stannar upp en stund och funderar på det medieklimatet och det politiska klimatet som råder i Sverige när den andra största dagstidningen på sin första sida publicerar en bild på två folkvalda politiker som sitter brevid varandra på flyget och denna nyhet orsakar en stor upphetsning på twitter med många kommentarer. Visa mig något annat land, vilket land som helst, där en sådan bild skulle publiceras i en tidning och väcka så mycket uppmärksamhet.

  Folk säger - det handlar om masspsykos. Eller masshysteri. Jag drar mig för att ställa psykiatriska diagnoser på en hel nation, men det är någonting som är fel i Sverige. Som är väldigt, väldigt sjukt. Jag tror att det är viktigt att vi börjar fundera på det. Och att vi börjar med oss själva. Nu, idag, för att det är bråttom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hallå eller! De sitter ju bredvid varandra på flygplanet?!!?!!!. Det är väl mycket viktigare än vad de sade på konferensen?

   Dessutom tycker jag Sjöstedt, eller vad han heter, är misstänkt lik Torbjörn Fälldin på den bilden! Är det något vi inte vet?


   Ps texten kan eventuellt betecknas med någon antik grekisk teaterterm. Ds


   Pps Vi i Sverige borde köpa in ett fett luftvärnssystem av den typen som räddade regimen Assad för ett tag sedan. (När man köper vapen från utriket hur vet man att det inte innehåller trojaner?) Ds

   Radera
  2. Är utländska tidningar bättre menar Tessa? Polska Fakt t ex? Bikinibilder och kändisjournalistik, och det är Polens största tidning. En nation av snuskgubbar?

   Radera
  3. @Ben Dover
   Polska Fakt är mycket uppskattad bland herrar intresserade av bikinibilder och annat snusk, men eftersom jag inte tänder på bikinibilder så läser jag hellre Gazeta Wyborcza som fortfarande är en riktig tidning och Krytyka Polityczna, båda vänster, och det ger en nyttig motvikt till de borgerliga bloggar jag läser på svenska. Eftersom Polen är mycket konservativ så de tänkande människorna för balansens skull flockas till vänster. I Sverige är det tvärtom. Här är det en demokratisk plikt att vara konservativ. Det är alltid roligare att vara i opposition än mainstream.

   Radera
  4. Fakt är Polens största dagstidning. Vilken diagnos ställer du därmed på det polska folket?

   Radera
  5. @Ben Dover
   Åh, det här är enkelt - att vi älskar snusk och inte hycklar om det. Det kunde du lista ut själv.

   Radera
 4. Nyss parkerat efter totalt 180 mils bilkörning i mestadels oväder. Det enda värt pengarna var Stjärnklart som ljudbok vilken höll intresse och fokus skärpta. Tack för det bloggarn!

  SvaraRadera
 5. Det var bättre förr, artikel från Aftonbladet 2002:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10305033.ab
  Jo, det handlar om Kindberg Batra som säljer sex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan fortfarande inte förstå vd hon gjort för att förtjäna att bli partiledare.

   Radera
  2. @Tango Smurf
   Batra har stöttat Reinfeldt, är antisvensk och [email protected] sig en multikulturell familj.

   Radera
 6. De satt ju åtminstone på rätt sida, Björn hade Jonas till vänster om sig och analogt så var Björn till höger om Jonas :-)

  SvaraRadera
 7. Varför så upprörd? Det står ju massor med dynga som man inte läser i tidningarna, och det är upp till tidningen att avgöra om de tror att läsarna vill betala för sånt här. Jag tycker att det var en befogad artikel, som fick mig att småle. Besvärad tystnad kanske utbröt i kabinen, hahaha.

  Däremot kan man fundera över presstödet. Speciellt om det är samma ägare till både vänster och högervarianten av dagstidning på en ort. NSD och Norrbottenskuriren ägdes åtminstone för några år sedan av samma ägare. Bara att casha in från skattebetalarna oavsett utfallet på hur det går för tidningarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förövrigt slutade jag med papperstidning för 10 år sedan, och är inte beredd att betala för prenumeration via nätet. Funkar det inte med reklamintäkter får de väl skala ner och bli mer bloggiga. Det verkar ju ändå vara det som är trenden.

   Radera
  2. Förövrigt 2, så är det nog överetablering på dagstidningar med tanke på kundunderlaget. Så det är bara ta tjuren vid hornet för de större och köpa upp de små och ersätta dem med den större blaskan, alternativt kan de små lägga ner självmant om de inte kan få lönsamhet.

   Radera
  3. Dalarnas Tidningar - liberal
   Dala-Demokraten - socialdemokratisk

   Ägare: Mittmedia, som köpte upp DD 2013.
   Syfte: "Det är bra för tidningarna, för mångfalden och för läsarna"
   Källor:
   http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_svenska_tidningar_ordnade_efter_ideologi
   http://www.dt.se/allmant/dalarna/mittmedia-tar-over-dala-demokraten

   Radera
 8. Appropå journalistikens "utveckling"! Rätta mig om jag har fel! Men nog upplever jag tex sporten som helt fri från journalistik numera,även om man kanske kan göra undantag för delar av det som "rapporteras" direkt från studion i Sthlm. Direktreportage live från själva tävlingen är idag helt borta och har ersatts med ett allmänt kompissnack mellan två personer som förefaller sitta på en bar över ett par öl och snacka! Deras snack går mera ut på vad dom tycker är intressant snarare än vad som journalistiskt är av värde för tittarea/lyssnare. Och är inte personalbesättningen mångdubblad sedan 30-40 år tillbaka och ljudkvaliten halverad? mMan klarar inte ens bakgrundsljud från arenan med dagens överlägsna teknik?

  SvaraRadera
 9. Ett sätt för tidningarna att öka sina pressstöd är att skapa fler tidningar eller köpa konkurrenterna och sedan ha samma nyheter i alla tidningar. Detta är vad som sker och i Kalmar tex så är det samma ägare till alla dagstidningar och tidningar som kommer ut 3 går per vecka. I princip samma nyheter i dom med pressstöd för varje tidning till samma ägare...

  Kollar man upp ägarna bakom samtliga tidningar så misstänker jag att färre än 10 huvudägare får mer än 80 procent av presstödet.

  Jag ser idag inget som motiverar stödet. Största och näst största tidning på de flesta orter har antagligen samma ägare och vilket parti som ledaren i respektive tidning spelar i stort sett ingen roll.

  SvaraRadera