Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2015-01-31 20:02

Jämförande test DAB, FM och Internetradio

Tack vare att brittiska Pure ställt upp med en DAB-radio kan jag nedan erbjuda ett jämförande test av DAB-radio, FM-radio och Sveriges Radios Internetsändningar. Filmen är drygt tretton minuter lång och hittas nedan eller på min Youtube-kanal. Titta, lyssna och dra era egna slutsatser.Jag kan inte uttala mig om ljudet på filmen, då jag lyssnat på det i mindre komprimerat original med bra hörlurar. Den som verkligen vill göra sitt bästa på att skilja på ljudkvaliteten mellan alternativen bör nog, likt undertecknad, använda ett par ordentliga hörlurar med fungerande bas- och diskantregister. Frågan är dock om inte en iPhones mikrofon blir den svagaste länken för ljudkvaliteten här.

Ljudet blev lite lågt på grund av stora skillnader i ljudvolym på inspelningen. Använd lämpligen hörlurar. Jag mumlar som vanligt rätt tyst.
Pures DAB-radioapparater är billigast att köpa på Conrad.

Modellen i inslaget är Pure Evoke D4. Det tillhörande litiumbatteriet Pure Chargepak F1 kostar 399:- hos Conrad.

Jag nämner även den mindre Pure Evoke D2. Evokes One-serie kan vara mer lämpad för krisbruk, t ex Pure One Mini Serie II eller särskilt Pure One Classic Serie II, som inte bara tar företagets egna litiumbatterier, utan även standardbatterier. Billigast i Pures utbud av kombinerad DAB/DAB+ och FM-radio är Pure One Mii Serie II för 499:- och är även den som antagligen är mest lämpad som nödradio på grund av sin lilla storlek, för vilket den även behöver en Pure Chargepak A1 för 299:-. Då får man alltså laddaren inbyggd i radion.

Skamlösa ej betalda produktplaceringar av böcker är från Sofia Nordins YA-romaner, som kanske kan locka ungdomar, särskilt tjejer, att tänka på prepping och liknande, Björn Flintbergs konkursbok Kraschen, Thomas Erikssons Omgiven av idioter : hur man förstår dem som inte går att förstå, samt
Skogspraktikan - varför vi bör gå över till naturnära skogsbruk.

I ett kommande blogginlägg kommer jag sammanfatta slutsatser och funderingar kring digitalradion.

Ett stort tack till Pure som lånat ut radion i inslaget. Ingen annan form av ersättning än lånet av radioapparaten har utgått från Pure.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. Intressant och roligt, men ett tips är nog att använda en riktig kamera när du spelar in nästa gång.

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Det är ungefär vad SRs radiochef Cilla Benkö tjänar under två timmar.

   937,5/h
   7500/dag
   37 500/vecka
   150 000/mån

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att radioapparaten ser aldeles för modern ut. Jag skulle faktiskt föredra en mer retrostukad modell som visar vad det verkligen handlar om. Jag kommer ihåg när jag på 60-talet med darrande händer fick ta över familjens rörbestyckade "Grundig", som jag sedan kopplade ihop med skivspelare och bandspelare i ett veritabelt kontrollcentrum som fick väggarna att ödmjuk darra i takt med svensktoppen.

  SvaraRadera
 5. FM funkar utan antenn, DAB fungerar skapligt med fullt utdragen antenn men inte alls när den är hopfälld.

  SvaraRadera