Cornucopia?

2015-01-03 09:08

Jaha, nu backar börsen 11.75% under 2015

Jag var förstås lite tidig med att dra slutsatser om hur börsen ska gå framöver igår förmiddag. Baserat på trenden under denna första handelsdag kommer börsåret nu stänga på -11.75%.

Jag ber alltså om djupaste ursäkt för gårdagens förhastade slutsats.

OMXS30 backade 0.05% igår, vilket givet 250 handelsdagar under 2015 innebär att börsen stänger året på 0.9995^250=0.882469 eller -11.75%.

Vi har alltså gått in i en istid på börsen och om några år kommer börsen att stå på noll och vi kommer alla vara utfattiga.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

11 kommentarer:

 1. Tur man sålde på toppen i tisdags. Är nu 120% i guld.

  SvaraRadera
 2. Cornu, är det här någon slag humoristisk metakommentar till det fåniga i att använda det faktum att 2014 var det varmaste året som ett "bevis" för klimatalarmismens tes? Håller du bara på med bus? Är hela bloggen bara ett dubbelironiskt skämt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det ser mera ut så ibland sedan han ökat på sina sponsor-inkomster ;)

   Cornu har gått från personliga åsikter i sakfrågor(utom Ryssland) till något annat där man inte längre enkelt kan urskilja hans ståndpunkter. Inte minst har han tagit cynismen, eller ska vi säga dubbelcynismen till nya höjder. Inte heller kan man se någon tydlig linje av objektivitet, som alternativ menar jag.

   Bloggen har nått stora framgångar såvitt jag förstår. Kanske har det lett till framtidsoro hos Cornu, dvs risken att det från toppen nu bara kan gå nedåt?
   Kan det möjligen förklara bloggens karaktärsförändring? Eller har Cornu bara för mycket att stå i på annat håll och är orolig för kvantiteten?


   Radera
  2. Fniss.

   Påminner övriga läsare om vad som står på sidan "Om bloggen..."

   "Åsikter på den här bloggen behöver på inget sätt vara skribenternas egna åsikter och ska inte blandas ihop med skribenterna personligen. Här kommer ni få läsa inkonsekvent information och inkonsekventa och motsägelsefulla åsikter. Det finns rent av ett självaändamål i att säga emot sig själv och sina egna värderingar. Det som inte tål annorlunda infallsvinklar förtjänar inte att diskuteras alls och det finns inga åsikter som inte kan ändras snabbt, eller över tiden. Därför kommer ni garanterat hitta inlägg som är fel eller motsäger äldre inlägg."

   Om ni börjar prata om dubbelironi eller dubbelcynism och inte "längre" kan urskilja mina personliga ståndpunkter så innebär det bara att jag fortsätter göra rätt. Det är bara det att ni börjat läsa bloggen i tron att ni vet vad jag tycker, men till slut som de underbegåvningar ni tydligen är upptäckt att jag inte verkar tycka något speciellt över tiden, vilket en normalbegåvning skulle upptäckt ganska omgående.

   Ni har lika stor värdighet för det. Pusselipuss.

   Radera
  3. Jo tack Cornu. Vi känner till dina "ingångsvärden". Men det finns trots det en trend! För övrigt är nog de flesta underbegåvningar införstådda med syftet att bära både hängslen, livrem och flytväst.

   Radera
  4. Det är alltför lätt att urskilja dina personliga åsikter. Fånigt att tro något annat.

   Radera
  5. @Cornu

   Haha, tack för epitet underbegåvning. Jag föredrar att tolka det som mirakelbegåvning, d v s ett under av begåvning. Jag förstår i alla fall att jag inget förstår.

   Men det verkar i alla fall som att du vet att anekdotiska bevis inte har mycket värde - men att det inte hindrar dig från att använda det för att få till ett provocerande inlägg. Och sen metakommentera det. Kul!

   Keep on blogging!

   Radera
  6. Unknown, berätta gärna Cornus personliga åsikter för jag tycker inte det är lätt att urskilja. Jag kan ju ana vissa intressen och t ex vad han tycker gällande Putin och händelserna i Ukraina. Men jag är inte tvärsäker. Ännu mindre så gällande de flesta andra frågor.

   Radera
 3. Små matematiska utflykter kan ju ha sin mening ibland. Här kommer lite OT om Singapore. Landet som år efter år väljs till nr 1 när det gäller bästa ekonomiska styrning.

  Några av er kanske kommer ihåg när landet för drygt ett år sedan införde rejäla sänkningar av bankernas belåningsgrader(inga futtiga 85% här) vid bostadslån för att komma till rätta med sin bostadsbubbla som man menade hade sin grund i de syntetiskt låga räntorna(för gott om pengar). Inte inflyttningen av gästarbetare per se alltså. (Några här kanske ser likheterna).

  http://www.bloomberg.com/news/2015-01-02/singapore-home-prices-post-longest-losing-streak-in-decade.html

  Singapore är inget s.k utvecklingsland. Tvärtom har Singapore varit Asien´s pärla som handelsnav långt före industrialiseringen. Landet består av många folkgrupper där s.k fastlandskineser på senare tid flyttat in. Bopriserna har nu fallit under 5 hela kvartal men man vill att priserna ska falla betydligt mera innan man blir nöjd.

  Klokt som vanligt att politikerna inser att bopriserna är en ekonomisk indikator och inget annat. Alltså är höga bopriser inget självändamål. Något som den amerikanska administrationen inkl FED ansett då man till skillnad från klokt ledarskap anser att den s.k förmögenhetseffekten är viktig för konsumtion och tillväxt. Kloka ekonomer ser hellre att förluster vid skuldbubblor inte ska bäras av skattebetalarna utan av de som främst utgör långivare. Vilka fick rätt? Och nu kommer det att upprepas igen så småningom.

  SvaraRadera
 4. Trender kan betyda mycket. Idag är det lite kallare än igår och drar vi ut trenden blir det nya världsrekord i kyla till midsommar.

  Grunden till varje trend är vad vi behöver analysera. När det gäller börsen finns många skäl till varför en aktie säljs eller köps. Följande av flocken är vanligt. Jag tror mina investeringar helt bygger på att det är företag jag bedömt ha möjlighet till enorma uppgångar. Andra köper företag med bra utdelning.

  Plötsligt händer något. I inledningen av en större nedgång är det inte optimalt att sitta still i båten även om man vet att bolaget har en "säker" enorm uppgång framför sig. Det lilla problemet är att inse att en nedgång är inledning till en större. När bostadsbubblan spricker faller också alla svenska bolag en längre tid. Sedan finns alltid risken med en Svart Svan.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om du inte har fel i sak så i Cornys och ditt exempel är nog förklaringen snarare att en signal som är svagare än bruset är ingen signal utan just precis bara brus på kurvan.

   Radera