Cornucopia?

2015-01-05 15:54

Interaktiv lägenhetspriskarta (beta) - Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Linköping, Västerås, Ludvika, Borlänge, Karlstad och Örebro

Stefan Larsson har än en gång överträffat sig själv och nu producerat en interaktiv lägenhetspriskarta för Stor-Stockholm, Stor-Göteborg, Malmö och Lund mfl orter, Linköping, Västerås, Ludvika, Borlänge, Karlstad och Örebro. Ni kan zooma och panorera fritt i kartan nedan.

Kartan börjar inzoomad över allas vårt älskade Södermalm. Vill ni se någon av de andra orterna, zooma ut och panorera över. Och nej, hela Sverige finns inte med och lär inte göra det heller med tanke på beräkningsbehov och utrymmesbehov.

Priser i kSEK per m2 och datat är hämtat från Boolis slutprisdata för bostadsrätter, vilket i en del områden även kan innebära bostadsrättsradhus.

Zoomar ni ut tillräckligt försvinner konturerna, då det blir för grötigt annars, men zoomar ni in igen dyker de åter upp för de områden ni zoomat in.

Kartan är en betaversion och det finns förstås punkter att förbättra. Detta är dock något som Stefan gör på sin fritid, så vi får vänta till nästa kvartal för en eventuell uppdatering. Visa nu lite uppskattning och kommentera med positiv eller konstruktiv kritik.


Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

21 kommentarer:

 1. Med risk för att verka korkad, antar att siffrorna representerar pris per m2 i kkr?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom du antar korrekt, så var den risken noll.

   Radera
 2. Mycket trevligt initiativ och mycket bra jobbat! Jag antar att siffrorna är tkr/kvm och att siffrorna hämtas från Hemnets "slutpriser på bostäder".

  Det finns en del småsaker som verkar skumma dock. Jag håller koll på bostadsmarknaden i sydvästra skåne, och i Lund visar lägenhetskartan betydligt högre priser än vad som sålts senaste åren. Kan det vara så att kartan även räknar in huspriser? I Lund ligger epicentrum i Professorstaden, där det finns extremt få lägenheter (priset visas till ~40k, men den senaste lägenheten som sålts gick för ung 23k). Trenderna är annars rätt men åtminstone i Lund ser det ut att vara stora skillnader jämfört med faktiska slutpriser (västa Lund borde ligga högre och östra Lund lägre).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan finnas enskilda bostadsrättsradhus eller enskilda bostadsrättshus även i villaområden, vilket gör att trender kan täcka in villaområden.

   Radera
  2. Det är sant, och om Booli är källan så finns det ett antal smålägenheter i området som jag antar drar upp snittet.

   Desto märkligare är den låga siffran i västa Lund om man kollar området kring Trollebergsvägen/Trastvägen. Där har väldigt få lägenheter sålts för under 20k/kvm, men kartan indikerar att 10-16k/kvm är rimligt pris. Det kan vara värt att göra en check på detta.

   Radera
  3. Modellen bygger över tid också, så det är tre axlar, lat, long och tid. Det du ser är ett tvärsnitt vid en viss tidpunkt. Modellen är trunkerad för alla punkter över alla tider. Om det inte finns några objekt vid tvärsnittet kan det handla om extrapolering. Jag tänker lösa det genom att räkna ut modellens prediktionsvarians och använda det istället, men det finns en del tekniska svårigheter med den modellklass jag använder just nu, så jag har inte lagt tid på det.

   Radera
  4. Tack för svar, då blev det tydligare.

   Finns det något som hindrar en totalundersökning, dvs där gamla objekt tas med (men förslagsvis får en lägre viktning)? Jag vet inte hur länge lägenhetspriser sparas hos tex Booli men jag kan tänka mig att man behöver summera en längre tidsperiod för att få mer exakta interpoleringar om omsättningen inte är så hög.

   Radera
  5. Det finns inget problem med att kasta tidsaxeln. Det finns data 1-2 år bakåt i tiden ungefär. Viktningen är lurigare. Hur vill man göra den?

   Jag saknar dock att osäkerheten i modellen inte presenteras. Jag vill få med det snart. Alla som tittar på data som presenteras bör fråga sig vad det är för konfidensintervall på värdena.

   Radera
  6. Hm, det är svårt att veta om viktningen hjälper om man inte har så mycket data. Man skulle vilja laborera lite med rådatat för att se om det skiljer. Jag tänker mig något i stil med 0-6 mån -> vikt 1, sen mindre vikt ju äldre försäljning.

   Radera
 3. Grymt jobbat! Vore intressant om Uppsala var med, fjärde största staden som har haft ett riktigt borally senaste åren, sthml priser på små student ettor!

  SvaraRadera
 4. Titta på Lunds karta. Gissa 1 gång var koncentrationen av student nationer är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Runt Nationsgatan kanske? Klart grabben ska ha en lya inom krälavstånd från nationen, betald av mamsen och pappsen!

   Radera
  2. Naturligtvis också i närheten av de större studieplatserna.

   Radera
  3. Nja, det är villakvarter runt Nationsgatan. Vill man ha krälavstånd är det snarare citinationerna som gäller, och då ska man bo på västra sidan om Botaniska trädgården.

   Radera
  4. När det gäller små lägenheter i Lund är läget ganska bisarrt. I en förening i östra delen av Lund (på "studentvänligt" läge) såg jag kvadratmeterpriser på 40-50k/kvm för små lägenheter (20 kvm).

   I samma förening kan man köpa 4:or och 5:or för ~20-23k/kvm.

   Anledningen är såklart att månadskostnaden för en lägenhet på 20 kvm blir extremt låg, även om lägenheten kostar 1 miljon att köpa för generösa föräldrar (det blir mindre än 2500 kr/månad, vilket är i nivå med vad ett korridorsrum kostar att hyra).

   Radera
 5. Detta är mumma för oss som gillar kartor. Men kan det vara så att det har blivit någon förskjutning?
  Om man roar sig att kolla på blogginnehavarens Sätila så ligger det färglagda området mitt i sjön Lygnern. Riktigt så sjönära lägen är ovanliga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trunkeringen av kartan är gjord så att en cirkel med radien 500 meter inkluderas kring ett enskilt objekt. Finns det bara ett objekt där blir det så klart missvisande och är det strandnära letar sig färgen ut över vatten.

   Radera
 6. Mycket fint! Det hade varit intressant att se förändringen av priserna också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det verkar inte fungerar för mig med Firefox på Mac. Fick använda Chrome istället. Troligtvis handhavandefel...

   Radera
 7. Snygga isopleter... om man bara behöver titta på city-kärnor.
  @Firefox: kan dels bero på din version, dels på add-ons för att slippa reklam, beacons, etc etc.

  SvaraRadera
 8. Välkommen till Thomas Credit Firm, jag är n internationell affärsman och långivare som har erbjudit lån till så olika enskilda och företag i Europa, Asien, Afrika och andra delar av världen. Vi ger ut våra lån för en ränta på 2% per ogiltigförklara minst 100,00 till högst 100,000,000.00 rubel, dollar, pounds, euro, etc. Det maximala lånet vi kan erbjuda är 30 år till fast ränta.
       Tillgängliga Lån
  * Personliga lån (Secure och utan säkerhet)
  * Business lån (Secure och utan säkerhet)
  * Kombinations lån (Secure och utan säkerhet)
  * Konsolidering Lån (Secure och utan säkerhet)
  * Hypotekslån (Secure och utan säkerhet)

  Intresserade kandidater bör kontakta oss idag för din online snabbt och enkelt lån utan säkerheter insättningar. E-post: [email protected]

  Med vänliga hälsningar,

  SvaraRadera