Cornucopia?

2015-01-24 14:44

Hur mycket kontanter har ditt hushåll hemma?

I händelse av strömavbrott slutar kortbetalningar och uttagsautomater att fungera. Neosurvivalisten behöver ha kontanter hemma. Hur mycket kontanter har ditt hushåll i hemmet?


Vän av ordning konstaterar dock att även kassasystemen slutar fungera vid strömavbrott, och det kommer ändå inte gå att handla. Dock kan det faktiskt finnas butiker och handlare där kontanter fortfarande fungerar, t ex torghandel. Dessa har förstås också oftast mobila batteridrivna kortläsare.

Däremot går kortsystemen ner då och då, både för enskilda banker och hela systemen. Då kan man fortfarande handla med kontanter i butik.

I extremfallet krig är det som bekant alltid civilbefolkningens bästa åtgärd att fly om dessa inte har en funktion i resterna av totalförsvaret, som sjukvårds- eller räddningspersonal. Andra kan inte fly, som djurhållande bönder, äldre och handikappade. 

En tumregel om när man ska evakuera fly är förstås bra. 

Genevekonventionen och folkrätten säger att civilbefolkningen ska skyddas och att civila mål inte får angripas. All erfarenhet visar att detta är fullkomligt skitprat, vilket vi idag såg med ett tiotal döda civila och ett okänt antal sårade efter att Ryssland skjutit med Uragan-raketartilleri mot ukrainska hamnstaden Mariupol.

Tumregeln bör vara att om du hör strider eller vapeninsatser (eldgivning eller detonationer), så är du för nära strider och bör evakuera fly. Vid det laget lär det inte vara möjligt att ta ut pengar och utländska kontanter kan vara bra att ha. För svensk del DKK, EUR, NOK och USD, eventuellt även GBP, mycket beroende på vad ditt hushåll har planerat för flyktvägar. 

Även vid en samhällskollaps, lokal, tillfällig eller landsomfattande och permanent, kommer initialt svenska sedlar och mynt fortsätta att fungera som pengar.

Så hur mycket kontanter har ditt hushåll hemma? Svara här till höger.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

21 kommentarer:

 1. Lätt att säga fly,men vart då?
  Ska vi som bor i Stockholmsförort fly till Södermalm?

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. I händelse av kris: Räknas även silver/guldmynt som kontanter? Förmodligen är det dumt att betala med dessa i onödan, då det skapar onödig uppmärksamhet.

  SvaraRadera
 4. Guldmynt är förträffligt medel för att muta ryska militärer att släppa ut dig och din familj från det område som de precis tänker börja terrorbomba i syfte att sätta skräck i ryggradslösa politiker.

  Svenska kronor är i ett sådant läge värdelösa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur mutar man ett rövarband där det är acceptabelt att stjäla och plundra. Så fort dom får se dina guldpengar tar dom väl bara dom utan att lämna något i utbyte. Möjligtvis att du får ett blått öga och några utslagna tänder, eller värre.

   Radera
  2. Beggars cant be choosers. Man får chansa alternativet är ju att stanna kvar och bli terrorbombad och det är en garanterad död. Beror nog på vem man möter.

   Radera
  3. Som jag har hört så funkar mutor bra i ryssland - det till och med förväntas i vissa fall. Du löper nog större risk att slippa stryk ifall du har någonting åt rövarna...

   Radera
 5. Större problem än kassasystemen är belysningen i affärerna vid strömavbrott.

  Bodde inom området för det flera dagar långa strömavbrottet i västra Stockholm maj 2002. Kontanter gick inte att ta ut eftersom automaten låg inne i centrum som var stängt. Efter cirka ett dygn så organiserade den lokala livsmedelsbutiken rabatterad kontant försäljning av färskvaror över disk med ett långt bord som täckte ingången till den mörka butiken.

  Jag hade ju förstås inte heller någon kyla så jag avstod att köpa något, åt ute istället. Många grillade på balkongerna trots att det var rätt kallt ute, antagligen sånt som legat i frysen.

  Sen skall man ju veta att om många vill ta ut kontanter samtidigt kommer även dessa ta slut. Ekonomin fungerar helt enkelt inte med kontanter eftersom det finns så lite av dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stormen Gudrun orsakade på sina håll strömavbrott på sex sju veckor. På sina håll vet folk hur man skall göra.

   Radera
 6. Jag har flera tusen, men i enkronor... Jag har tänkt växla in dem men nu har jag en bra alternativ användning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Bjorn

   Jag hade typ tusen enkronor (eller om det var 500 kommer inte håg så noga) som kom till god användning när jag blev av med min plånbok.

   Jag tror att det är lättare att växla in pengarna i en mindre butik med manuell hantering (min utvalda butik bara höll upp påsen och kände vikten och frågade mig ifall jag hade räknat pengarna och tyckte det lät rimligt). Jag gissar att det skulle bli ganska mycket gnäll i kassakön på ICA-maxi ifall man stod och matade in enkrona efter enkrona.

   Radera
  2. Jag har också drygt 1000 kr i enkronor i en burk. Har börjat få lite panik inför utfasningen av dessa kronor och brukar numera ta med en näve varje gång jag går till ica.

   Radera
 7. Det verkar vara flera bud om vem som egentligen besköt staden med artilleri:
  http://rt.com/news/225891-mariupol-eastern-ukraine-shelling/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, knappast. RT är ryska statens propagandakanal, och publicerar enbart lögner och desinformation.

   Radera
  2. Var bloggvärden varit när ukrainsk arme bombade Sloviansk ch Kramatorsk i flera månader med en massa civila offer?

   Radera
 8. Om man har stora mängder kontanter hemma gäller det att veta hur man blir av med dem innan de blir ogiltiga nästa år.

  SvaraRadera
 9. Man flyr helst före strider börjar, tex en långsemester när det börjar osa. Eller skickar iväg famijen till Canada, Brasilien eller Austrialien (se bara till att de inte skickas tillbaks). Sen har du handlingsfrihet att ta ett flyg, gå över fjällen till Norge för att sen ta en båt, eller äka över till Danmark för vidare söderut. En ensam man eller kvinna utan barn rör sig snabbt i Europa.

  SvaraRadera
 10. Varför skulle nån svara på det här o vad räknas som kontanter....vill inte direkt inbjuda terrorister...

  SvaraRadera