Aktuellt

Allt är inte en politisk handling

Allting här i livet är inte en politisk handling. Proffs kan faktiskt ha en personlig åsikt, som på inget sätt påverkar deras yrkesutövnin...

2015-01-15 16:33

Hammarby Sjöstad lever upp till namnet

I spåren av högre vattenstånd efter stormen Egon lever Hammarby Sjöstad verkligen upp till sitt namn. På nedanstående bild har dock vattnet enligt uppgift dragit sig tillbaka ca två decimeter.

Sjönära läge i Hammarby sjöstad. Bostadsrätter till höger. Så sent som i augusti såldes
en tvåa på 69.5 m2 här till det prisvärda sjöupplevelsepriset 4 210 000:- SEK eller 60 575:- per m2
Notera det mörka området på trädet, som visar hur mycket vattnet sjunkit undan.
Foto: Läsare
Tursamt nog blåser det inte och strömmen har inte gått, så områdets dagvattenpumpar kan arbeta ostört. Dock har många hus vid tidigare tillfällen fått vattenfyllda källare eller bottenplan vid t ex kraftigt regn, då dagvattensystemen lämnar en del att önska.

Hammarby Sjöstad kan onekligen ses som ett lyckat experiment att förvandla chockknarkarslumkåkstad till ett gentrifierat medelklassghetto. På köpet har massvis med byggnadstekniska erfarenheter berikat samhället. Enligt uppgift har ca 70% av husen i Sjöstaden vid ett eller flera tillfällen varit insvepta i presenningar när enstegstätade fuskbyggda fasader har åtgärdats eller på annat sätt reparerats.

När Södra länken sänkte grundvattennivån tvingades man riva upp och påla upp hela Båtbyggaregatan. Gatan kostade ursprungligen 30 MSEK att anlägga, men renoveringen gick enligt uppgift på 150 MSEK.

Tål att påminnas om den sk strandvaskarteorin, vilket kan förklara varför människan tvunget måste upprätta sina boplatser intill vatten. Andra marklevande allätare och rovdjur gör det inte, medan däggdjur som delvis lever i vatten som bäver och utter gör det.

Något annat som verkar lugnande och stimulerande är ljudet av vatten, porlande vatten, vågskvalp mot stränder, och solen som glittrar i vattnet. Och återigen talar barns fascination med vatten i alla dess former (utom möjligen rengöring i form av t ex dusch och bad) för att vatten är något naturligt för oss. Tror man på strandvaskarteorin om människans ursprung, dvs att vi utvecklats ur chimpanser som bosatt sig vid vatten, så faller det sig än mer naturligt att vi dras mot vatten. Strandvaskarteorin förklarar många saker, som dykreflex hos småbarn, att vårat svalg är utformat som delfinens, underhuds

Ur ett större humanekologiskt perspektiv finns det ytterligare anledningar till att människan bosätter sig vid vatten, t ex möjligheter till handel, konstbevattning, färskvatten mm.

Oavsett så är det stenåldershjärnan som gör att vi finner sjötomter och sjöutsikt attraktiva, liksom att lövträd och natur gör oss lugna. Det är vårt naturliga habitat. Inte asfalts- och betongdjungeln i städerna.

Från ett sex år gammalt blogginlägg:
"Något annat som verkar lugnande och stimulerande är ljudet av vatten, porlande vatten, vågskvalp mot stränder, och solen som glittrar i vattnet. Och återigen talar barns fascination med vatten i alla dess former (utom möjligen rengöring i form av t ex dusch och bad) för att vatten är något naturligt för oss. Tror man på strandvaskarteorin om människans ursprung, dvs att vi utvecklats ur chimpanser som bosatt sig vid vatten, så faller det sig än mer naturligt att vi dras mot vatten. Strandvaskarteorin förklarar många saker, som dykreflex hos småbarn, att vårat svalg är utformat som delfinens, underhudsfett mm. 
Ur ett större humanekologiskt perspektiv finns det ytterligare anledningar till att människan bosätter sig vid vatten, t ex möjligheter till handel, konstbevattning, färskvatten mm.

Oavsett så är det stenåldershjärnan som gör att vi finner sjötomter och sjöutsikt attraktiva, liksom att lövträd och natur gör oss lugna. Det är vårt naturliga habitat. Inte asfalts- och betongdjungeln i städerna."
För ärligt talat, vore det inte för reptilhjärnans instinkter så är det fruktansvärt tråkigt att titta på en vattenyta. Ungefär lika kul som att titta på en vägg. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Vattenståndet har ökat väsentligt på ostkusten runt Stockholm. Mer än 0,5 m. Blåst och tryckförändringar fortsätter och skjutsa in vatten i Öresund. Myckna regnandet ställer till det runt om i landet där borgar-brackorna i fullmäktigen tävlat om strandskyddsdispenser och andra tokigheter.. Det kommer stå fastighetsägare dyrt i många områden. Inte minst på lång sikt. Tyvärr blir det väl så att skattebetalarna får rycka in i framtiden när katastrof-översvämningar drabbar boenden.
  Antalet fjollträsk har fått en ny betydelse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så så, jag bor en bit från Hammarby Sjöstad men bosatte mig högst uppe på ... berg. Är ca 40m, om min löparklocka med massa finesser nu fungerar rätt, mellan där jag bor (om inte lite lite mer) ner till vattnet. Känns relativt tryggt.

   Radera
  2. På det torra då! Jag tänker inte i första hand på Stockholm. Ute i landet och längs Göta Älv och liknande ler- och sankmarker som ytterligare bebyggts trots skandaler på 70-talet etc. Människan lär sig aldrig och nya generationer är dömda att upprepa. Nu dessutom med en ovanligt stor girighet i blick.

   Radera
  3. Man har väl snappat upp något här på bloggen. Sedan att jag är skuldsatt i en BR talar vi tyst om ;-)

   Annars kan jag rekommendera att man kikar på Lomma Kommun, specifikt Habo ljung eller Lomma vid vattnet.

   https://www.google.se/maps/@55.696806,13.0411326,2488m/data=!3m1!1e3
   https://www.google.se/maps/@55.6763075,13.05899,1241m/data=!3m1!1e3

   Titta på de fina arkitektritade husen precis vid vattnet!

   Oj storm! Varje höst!

   http://gronlunds.blogg.se/2013/december/efter-stormen-2.html (observera bryggan och den som finns på kartan)

   Nej men nu kom egon!

   http://www.sydsvenskan.se/malmo/stormen-minut-for-minut/

   "23.15 Flera hus i Lomma, vid Saltsjöbadsvägen och Strandvägen, har fått in rejält med vatten i husen."

   Samma kommun: http://www.sydsvenskan.se/Images/media_copied/2011/11/27/ART-INLINE-0-IMG_5849_1022285a.jpg

   http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/lomma/stormen-skadadebadhuset/

   – Stormen har skadat vattenledningar under huset. Vi måste vänta tills vattnet lugnat sig och sjunkit innan vi kan laga det, säger Gianmarco Basso som är delägare i restaurangen.

   Samma visa varje år..   Bara en snabbgoogling på någon minut, finsn säkert mer.   Jag har det bra på min topp iallafall. ;)

   Radera
  4. Tack för det kommunaltjänstemannen; Ett nedslag i Sverige :) Saltis- och Strandvägen...jo jag tackar...fint måste det låta också. Ser ut som en "gated com".
   Inga invandrare inom synhåll enligt Google vad jag kunde se. Själv har jag bra erfarenhet av Laholmsbukten där 2 husrader längs med havet brukar få ta fram skurtrasan då och då. Men frekvensen har ökat med åren vilket oroar.


   Den där skyddsvallen(svårt att se hela) är väl mest av jord, sten och sand kan jag tänka mig. Går väl an vid 2-dgrs stormar!

   Radera
  5. Auja, inga invandrare? Dr Alban flyttade ju faktiskt dit för ett par år sedan. Bra för nu kan grannarna säga att de minsann inte bor långt ifrån immigrationsproblemen!

   Radera
  6. Det finns invandrare i Lomma kommun, däremot så brukar de ha det något bättre ställt än andra. Lomma är relativt dyrt och flyktingmottagningar.. Nope.

   Radera
 2. Kan ju förklara varför du lämnade Sveriges blå band och bosatte dig i urskogen.
  Tur vi har en viss valmöjlighet.
  Just Hby s-stad verkar tyvärr sällsynt trist.
  Detta trots vi besökte stället i den vackraste månaden på året.
  Ändå gillar jag ju vatten...

  SvaraRadera
 3. Restaurang Göteborg med 031-nr kommer upp högst från Google när jag söker på Restaurang G och den första träffen är Hammarby Sjöstad. Fast det lär finnas över 1600 restauranger i själva Göteborg. Upplagt för ett litet skämt "Jag bjuder på taxiresan till Göteborg om du står för notan på restaurangen" samt börja trycka in numret för att kolla att det finns platser kvar. Har inte prövat den restaurangen än för det har varit fullbokat när jag försökt.

  Franska fyrvaktare, på den avlägsna tid fyrarna inte var automatiska, blev deprimerade och ibland helt galna när havet låg blankt långa tider, men när stormar ylade var humöret på topp. Detta enligt min fru som med vår dotter bodde en vecka vid medelhavet med stiltje - enligt min fru dötrist. Själv var jag hemma pga jobb, så kanske det var ett försök att ...

  Båda mina barn har dykcertifikat så deras gener är förmodligen mer lika mina som gillar att se på vatten, vulkaner och läsa en bra bok. Minns Sorento och mycket svag jordbävning när jag satt på balkongen och njöt av utsikten över havet bort mot Vesuvius. Havet låg så där 30 m nedanför och min fru föredrog att ligga på sängen och ville absolut inte ut på balkongen. Såg ett vykort med texten från en annan resenär "Aldrig blir det bra - 25 m från havet lovade de - men inte att det var rakt ner"

  Min reptilhjärna skrattade tyst och själv var och är jag nöjd med den semesterresan.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Som habil strandapa i Fjollträsk valde även jag nära till vatten. Kan intyga att instinkten att sitta på altanen med en ale och titta ut över den glittrande fjärden i solnedgången är korrekt och mycket rogivande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen kan väl klandra er från att bo nära eller inpå vatten men det jag syftar på är politikers kortsiktiga perspektiv. Om folk vill bo strandnära så ska de få det är en typiskt paroll. När läget är fantastiskt ska man väl satsa. Och ofta har man haft lite väl bråttom med förundersökningar etc. Man vet väl hur kommuner jobbar :)

   Radera
 5. Varför upp repa den gamla vulgärpropagandan kring evolutionsteorin att människan utvecklats från apor? Fatta nån gång för helvete att chimpanser och människor har ett gemensam ursprung men att det inte var det vi i dag kallar chimpanser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem har sagt något om chimpanser? Den gemensamma förfaderprimaten var faktiskt en apa, visserligen nu utdöd men ändock en apa.

   Radera
  2. Ordet primat istället för apa kan man kanske använda för att undvika missförstånd.
   "Aquatic ape"-teorin verkar vara mest populär bland icke-experter.
   Kul artikel om sagda teori:

   http://www.theguardian.com/science/occams-corner/2013/may/07/aquatic-apes-creationism-evolution

   Nu har dock dess förespråkare ytterligare ett argument att dra fram ur rockärmen: Hammarby Sjöstad!

   Radera
  3. Ja, man kan nog utgår från att primaternas evolution i Hammarby sjöstad går fram med fuktiga stormsteg och med tiden därför anpassade simfötter.

   Radera
 6. Finns rätt få rullstensåsar kvar att bygga på. Sen behöver man väl inte bebygga träskmarker. Men i storstadsområden är begränsningen av områden man kan bygga på tyvärr ett verkligt problem ibland. Då menar jag inte den praktiska begränsningen byggnadstekniskt utan framförallt lagmässigt.

  SvaraRadera
 7. CNN tar just nu upp vågrörelserna på Internet med hackers attacker på 19000 franska sidor just nu och Annonymus attacker på islamisternas sidor. Blött på ett annat sätt.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 8. Nog ser det pittoreskt ut att kunna mata änderna direkt från köksfönstret. Rent av lite bullerbykänsla.

  SvaraRadera
 9. En annan anekdot från samma kvarter som bilden ovan. En BRF har beslutat om avgiftshöjning samt insatshöjning(!) för alla medlemmar. En lägenhet på ca 80kvm sägs få en insatshöjning om 250 000 SEK. Plus avgiftshöjningen då.

  Många lägenheter i föreningen har varit ute till försäljning under hösten men inga säljare eller mäklare har nämnt något om kommande höjningar..

  SvaraRadera
 10. Man behöver inte bo nära vattnet i Hammarby Sjöstad för att ha problem. Jag bor ca 300 m från bilden i ett hus som gissningsvis är 5-6 meter över vattennivån, men vi har fortfarande vatten som rinner in i garaget via taskig dränering bara det regnar/smälter snö och vi fick precis information om att man ska göra kontroller av inomhusluften i samtliga lägenheter p.g.a av problem i vissa lägenheter med mikrobakteriell tillväxt som det så fint heter.. :)

  ...synd att det ska vara så här för i övrigt tycker jag verkligen om området.

  SvaraRadera