Cornucopia?

2015-01-01 13:45

Grekiska skuldkrisen hälsar på igen

Det politiska läget i Grekland har höjt den olösta skuldkrisens temperatur igen. Mike Shedlock har gjort en sammanställning av hur EU-ländernas garantier att rädda de europeiska bankerna faller ut om Grekland ställer in betalningarna.

Eurozonens ansvarsförpliktelser vid
grekisk statsbankrutt (i SEK)
Källa: Mike Shedlock

Tongångarna nu är att man inte avser att rädda Grekland om vänsterpartiet Syriza stoppar besparingspaketen. Som Shedlock påminner om har det aldrig varit en fråga om att rädda Grekland eller det grekiska folket, utan de europeiska banker som lånat ut miljarder till det konkursmässiga Grekland.

För eurozonen står 245 miljarder euro på spel, eller drygt 2 300 miljarder SEK som man behöver hosta upp om man skulle mena allvar med att inte "rädda Grekland".

Grekland själva skulle vid sin egen bankrutt behöva hosta upp 65 miljarder för sin andel i stabilitetspakten, vilket man förstås inte skulle kunna göra. Det ansvar får fördelas ut på övriga.

I slutändan kommer man förstås fortsätta att finansiera Greklands underskott även om Syriza slutar med åtstramningspaketen. I det korta perspektivet är det billigare än att hosta upp med ovanstående summor.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

6 kommentarer:

 1. Hur mycket faller på Sverige av de 2300 miljarderna?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag ser att det ska vara 0 men det drabbar väl hela EU?

   Radera
  2. Det roliga är som sagt inte Greklands egna krav för de kommer att få vad de vill minus lite extra som bara dragits till med i pressen, exempelvis lär Grekland låta ECB behålla sina skuldsedlar intakta som eftergift.

   Istället är popcorntillfället vad övriga akut bankrutta nationer som Spanien, Cypern, Portugal och säkert Irland kräver när Grekland får fredagsmys. Och Frankrike lär höja rösten, Italien likaså, för att kasta allt vad ekonomiskt förstånd heter över bord.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Enkelt. Dom får väl sälja av del av sina fina öar (Rhodos, Santorini, Naxos) till någon som har gott om pengar ( Kina ), för att sen betala skulden.

  SvaraRadera
 3. Skuldkrisen drabbar nu inte de ansvariga längre, bankerna, utan skattebetalarna så därför kan vi ta det lugnt.

  SvaraRadera