Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2015-01-04 11:33

Gräsrötterna blir bruna - den vita snöbollen blir en brun lavin

Jag har noterat en omsvängning i sociala medier och på Internet sedan decembersveket. Allt fler vanliga namngivna svenskar vågar nu gå ut och säga negativa saker om invandring, utan att bli emotsagda. Man har passerat kanten och det går fort nu - väldigt fort. Min tidigare prognos om ett (sd) med runt 20% i nästa val kan behöva omprövas. Istället kan vi prata om runt 35% och bli största parti i riksdagen 2018. 


Ja, rubriken är en avsiktlig total blandning av metaforer. Lev med det.

Framför allt på Facebook går nu allt fler personer ut och med sina riktiga namn, inför sina riktiga vänner, familj, släkt, arbetskamrater och Internetbekanta, och skriver negativt om invandring. Det börjar med en trevare, och när man upptäcker att man inte bemöts negativt så exploderar det hela.

Det går fort nu. Ska jag sätta en tidpunkt så är det sedan decembersveket. Och nej, det här är inte enskilda anekdoter, det här är verkligen en lavin, baserat på olika grupper och liknande i sociala medier. Det kommer förstås ändå ta flera år innan man passerar 25 - 30% i opinionsundersökningarna, som alltid underrepresenterar andelen (sd)-väljare

Antagligen var många tillfreds med det förmodade extra valet, där man skulle göra sin demokratiska röst hörd. Fler skulle rösta på (sd), många skulle inte göra det, trygga i att (sd) ändå skulle gå framåt och visa vart den svenska opinionen var på väg. Den här gången måste politikerna lyssna. Till och med (kd) hade innan decembersveket vågat göra ett litet utspel om TUT istället för PUT och sänkta bidrag till svenskars socialbidragsnivå. Så nog lyssnade politikerna - en flykting skyddas lika mycket av TUT som av PUT.

Men så kom decembersveket. Nu har fördämningarna öppnat, snöbollen har dragit igång en lavin, gräsrötterna ruttnar och blir bruna.

Jag misstänker att politiker och makthavare har missat detta och kommer bli allt mer chockade i förnekelsefasen i kommande opinionsundersökningar. Till och med sägs det nu att man inom moderaterna vars partiledare har sagt att Sverige inte tillhör svenskarna utan hela världens flyktingar1. börjat diskutera migrationspolitiken på gräsrotsnivå, även om det inte nått uppåt i partiet än.

Nu finns det nämligen ett sätt som kan göra att (sd) inte går mot 35% år 2018 och likt Danske Folkeparti ser ut att bli största politiska parti. Nämligen att även övriga partier svänger.

När (sd) skjuter i höjden kommer en del inte byta parti även om de byter åsikter offentligt - de kommer istället som väljare, medlemmar eller aktiva, att påverka övriga partiers politik. Övriga partier kan då officiellt svänga, för att rädda kvar väljare. Effekten blir den samma - en skärpt migrationspolitik efter nästa val, kanske rent av före.

Jämför med valet 1988, som blev ett miljöval där alla partier helt plötsligt pratade om miljö på grund av att Miljöpartiet skulle komma in i riksdagen. Nu har (sd) redan funnits i riksdagen, men övriga partier har varit trygga i att ingen tycker ju som (sd), trots att 13% röstar på dem.

Någonstans går dock gränsen. Kanske är det när (sd) når 20% i sin första opinionsundersökning? 25%? 30%? Förr eller senare kommer de övriga partierna börja anpassa sig till svängningar i opinionen. (Kd) har med bilan mot halsen redan tagit de första stegen med sitt utspel före decembersveket. För dem räckte det med 13% för att de skulle se att det finns röster att rekrytera, speciellt som man då trodde på extra val.

Med gräsrötterna kommer sedan media svänga på allvar. Sedan i somras har vi redan sett hur media börjat våga problematisera och diskutera invandringspolitik, bl a Neos Ivar Arpi och Schibsteds Sanna Rayman mfl. 

Jag tror att brytpunkten kom med decembersveket

Att (sd) blir större än (m) i nästa val om inte decembersveket förpassas i soptunnan är ingen nyhet. Som det är nu kan de bli största partiet i Sverige, större än (s). Något att tänka på innan man formaliserar decembersveket i riksdagsförordningen eller innan man gjorde Säpo till regeringens egna hemliga polis... 

För det kommer kanske inte vara en S&M-regim som rekryterar flest röster 2018 utan något brunare än det man får när man blandar grönt, rött och blått. Decembersveket liksom att ordna en hemlig polis åt regeringen följer väl regelboken från 30-talets Tyskland? Så dör demokratin under de goda föresatsernas tyranni...

1. Citatet hos TV4 är som följer: "Är det här ett land som ägs av dem som har bott här i tre eller fyra generationer eller är Sverige vad människor som kommer hit mitt i livet gör det till att vara och utvecklar det till? För mig är det självklart att det ska vara det senare och att det är ett starkare och bättre samhälle."

Seriously, you can't make this shit up framför TV4:s kameror. Sverige ska inte ägas av de som bott här i tre eller fyra generationer, utan de som kommer hit. Vad hände med äganderätten, (m)oderaterna? Är det demokrati att den minoritet som kommer hit ska bestämma över vad Sverige ska vara, i strid med majoriteten, som inte ens ska tillfrågas?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

60 kommentarer:

 1. Snacket går ju också som att sossarna blivit muslimkramare och i den bilden faller Palestinafrågan in perfekt...
  En sorts skiljelinje börjar visa sig...
  Som då politiken skapat utan att riktigt fatta vad det innebär...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krama muslimer är väl ok, det jag inte förstår är de som samtidigt vill krama islamister som hejar på folkmord.

   Radera
  2. Om man läser morgondagens ledarsida i Dagens industri så har bloggaren helt rätt. Det man skriver hade man inte gjort i november förra året.

   Radera
 2. Fredrik Reinfeldt är en globalfascist som liksom övriga globalfascister vill krossa alla som kapitalet inte behöver. De gömmer sig dock bakom en fejkad socialliberal individualism som äter upp våra själar. Globalfascisterna skiter förstås både i välfärd och frihet för några andra än sig själva. Fredrik Reinfeldt drömmer våta drömmar om den dag då demokratin ersatts av marknadsfascism.

  SvaraRadera
 3. Ja, nu har du chansen att som första kändis komma ut som Sverigedemokrat. Ju lägre medlemsnummer desto större chans till fina positioner, förutsatt att man är hyfsat vettig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är alla Sverigedemokrater lika underbegåvade som du?

   Menar du att om man skriver att (sd) kommer gå framåt kraftigt så måste man själv vara (sd). Tro f-n att ingen vill skriva något om ert bajsbruna parti.

   Tvi.

   Radera
  2. SD lider av att de liksom de andra partierna saknar en vettig ideologi. De andra partierna lyckas fortfarande inbillla en och annan medborgare att de är trevliga, men SD lyckas på grund av sitt tvivelaktiga förflutna svårligen detta. Vi behöver en ny och bättre ideologi och det skall helst vara ett nytt parti som driver den ideologin.

   Jag har preciserat min ideologi som en liberalekologisk ekosocialliberaldemokratisk hållbarhetsliberal livsflödeism, vilket är den enda intelligenta ideologin som existerar. Jag är därför sannolikt den enda personen i världen som har en intelligent ideologi.

   Lars Wilderäng är inte precis någon ideolog, vilket man kan vara tacksam över, men kan kanske ändå ta sig lite tid att förklara varför han aldrig (?) skulle kunna ta till sig sådana beteckningar. Det kan vara lättare att undvika ofördelaktiga etiketter om man har bättre etiketter att sätta på sig själv.

   Radera
  3. Menar du att om man skriver att (sd) kommer gå framåt kraftigt så måste man själv vara (sd). Tro f-n att ingen vill skriva något om ert bajsbruna parti.

   Tvi. Tja vi väntar väl två år och ser hur det låter då. Jag betraktar dig som en som står nära SD:s Politik. Men inte vill/vågar associeras till det partiet. Dina väldigt bra böcker plockas då bort från bibliotek m.m. Och då är inte politisk åsikt så viktig. Förstår dig. Men ta inte i så mycket. Så mycket hatar du inte.

   Radera
 4. Kombinationen av Reinfeldts fantastiska uttalanden som moderaterna inte tar avstånd från och miljöpartiets politik generellt, kombinerat med DÖ, gör att jag inte längre att SD är skadligare för Sverige än Alliansen.
  Min förhoppning är också att Alliansen drabbas av Brain Drain till SD´s förmån. Hur som, stor chans SD får min röst om jag nu inte stoppas av det regeringsstyrda SÄPO.

  SvaraRadera
 5. Jag läste också den intervju fast i Expressen och hade mycket svårt att tro det jag läste. Hur i hela friden kan en partiledare för Moderaterna totalt såga äganderätten? Det var för mig den sista droppen. Det Moderaterna jag känner och var medlem i finns inte längre. Nu kommer givetvis en massa SD-anhängare föreslå just deras parti som ett alternativ men det är inte aktuellt. Jag tror och hoppas att decemberöverenskommelsen kommer att skaka om de etablerade partierna rejält och förhoppningsvis kommer jag att hitta ett annat parti inom alliansen. I annat fall slipper jag gå och rösta 2018.

  http://www.expressen.se/nyheter/fredrik-reinfeldt-nu-har-jag-en-annan-roll/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej de gamla Moderaterna finns inte längre...

   Radera
  2. "...slipper jag gå och rösta..."

   The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

   Edmund Burke

   Radera
 6. Situationen är mycket intressant. Mycket pekar på att vi upplever The-Mother-of-all-Black-Swans. Det stora paradigmskiftet som senast upplevdes 1809.

  Den underliggande drivkraften är antagligen att konsumtionskakan krymper och det blir mindre att dela på. Då blir det enkel matematik att räkna ut vad som händer med andelarna om deltagarna blir fler. Det svenska samhället har under 1900-talet formats kring att dela på en växande kaka, och när kakan krymper ändras alla spelregler på en gång.

  Det här skall bli intressant att följa. Antagligen blir det rätt läskigt också.

  SvaraRadera
 7. Är det inte dags för stor rättspsykiatrisk undersökning av Reinfeldt?

  Ur: http://www.expressen.se/nyheter/fredrik-reinfeldt-nu-har-jag-en-annan-roll/

  “För mig är det en grundläggande fråga "vad är Sverige för land?". Ägs det här landet av de som bott här i fyra generationer, eller någon som hittat på en gräns, eller är det här ett öppet land som består av de människor som kommit hit. Och för mig är det givet att det är det senare”

  För att sedan konstatera att: “…och jag trivs dessutom otroligt bra med att leva och bo i Sverige.”

  Var I Sverige bosätter man sig då med denna inställning, jo I en av Sveriges mest invandrarfientliga kommuner, i Täby centrum som I stort kan liknas vid en gated community med ett mycket litet inslag av invandring. I en kommun där det I stort sett inte hänt någonting de senaste tre generationerna sedan “staden på landet” byggdes.

  Det skorrar så falskt att jag saknar ord. Moderaterna kanske är hjärntvättade men att inte Lööf, Hägglund eller Björklund sager att “detta håller vi inte med om” är för mig obegripligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. börjar lööf etc opponera sig så lär alliansen rasa som det korthus det är. tror man istället väljer att se att stridshingsten snart är helt borta ur svensk politik som en föredetting och går vidare och tar den här smällen...

   Radera
 8. Tror att det är lite kört för Alliansen i invandringsfrågan av det enkla skälet att de saknar trovärdighet.

  De som tidigare röstade på ett alliansparti men 2014 lade sin röst på SD utförde knappast en handling i hastigt mod, snarare har de hängt kvar i exempelvis moderaterna trots Reinfeldts (är människan riktigt frisk?) allt märkligare ageranden och bisarra uttalanden.

  Alliansen försökte sig på en "skärpning" för anhöriginvandringen genom att ställa upp försörjningskrav. Resultatet får väl betraktas som måhända något klent, då 99,3% av anhöriginvandringen undantogs på en mängd olika grunder. Så gick det med den skärpningen.

  En alliansväljare som hör Reinfeldt och ser effekterna av en s k "skärpning" kan knappast känna sig nöjd om den önskar en normalisering av svensk invandringspolitik. Steget att rösta på SD var gissningsvis fortfarande stort, MSM och politikerklass har ju lyckats väl med att kleta ner SD med allehanda epitet. Till slut har dock något brustit och man blir beredd att ta steget, lägga en röst på SD men sannolikt under stort hemlighetsmakeri.

  Eftersom beslutet var så stort och omvälvande så tror jag att Alliansen har väldigt svårt att vinna tillbaka dessa överlöpare, de litar helt enkelt inte längre på allianspartisterna och deras ambitioner. Kinberg Batra är en klon av Reinfeldt med sina robotiserade svar vid intervjuer och övrig partiledning ger inget som helst intryck av att lämnat Reinfeldtdoktrinen.

  För att Alliansen skulle kunna vinna åter väljare krävs att de gör verkstad, dvs det går att se något i reda siffror och inte bara fluffiga ambitioner för framtiden.Och hur skall Alliansen kunna leverera något sådant idag när de kapitulerat inför de rödgröna?

  Ett utskottsinitiativ tillsammans med SD vore den enda möjliga vägen.

  DEN dagen skall jag äta både Lööfs sko och båda mina egna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kinberg Batra ger ett robotiserat intryck vid intervjuer, eftersom hon är en robot. Varje morgon laddas ett nytt program in via Bluetooth, fast ibland glömmer de att byta program i flera dagar. De mekaniska upprepningarna av samma fraser gör att man nästan kan tro att roboten har humor.

   Radera
 9. Rekommenderar att du lägger till Tino Sanandaji i din bloggroll. Han är den mest skärpte migrationsdebattören i svensk debatt för tillfället.

  SvaraRadera
 10. De skojfriska snöbadande killarna i Östersund har nog inte gjort det hela bättre heller. Folk är skitförbannade, särskilt M borde oroa sig, gammelmoderater som säger till mig att de aldrig mer kommer att rösta M och att det kommer att bli SD nästa gång. Funderar faktiskt själv, har ju inte röstat öht i de senaste valen men...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nån får förklara hur man i en västern style zietgaist-ekonomi kan rösta PÅ ngt, man röstar bara på det man tror är minst sämst, så att tex vara moderat, gammal eller ny, är ju absurt sen 90-tals krisen. Som i sthlm när moderaterna sålde alla bra hus nästan, klart det var mumma för de som bodde där.

   Men, sen är ju min moraliska kompass matematisk även om jag är human som usan

   Radera
  2. En mycket märklig fråga att ställa till mig som ju inte är bloggägaren utan bara en enkel läsare.

   En del röstar av vana, känner flera stycken som röstar på sossarna men ändå är förtjusta i svart arbetskraft - svarta pengar.

   Andra röstar för att korrigera framtiden, att ge dem ett bättre läge att agera och leva i.

   Tror få tittar i backspegeln annars så skulle de nog se vilka girar deras partier har gjort under åren och då börja fundera på vart det leder, nu är dock situationen exceptionell eftersom hela Sverige "kränger" i kurvorna.

   Radera
  3. @ drax

   Solkurvor på den politiska rälsen alltså? Spelar ingen roll, svenska tåg kommer ändå aldrig i tid. ;-)

   Hmm... finns nog utrymme för att tuffa vidare och spinna mera på denna metafor...

   Radera
  4. En allmän fråga bara drax. Men i hela den demokratiska världen så kan man bara välja mellan mjölk med 2% fett eller mjölk med 2,1%.

   Radera
 11. Säpos styrning är exempel på reform som kan få oönskade effekter. Men en bagatell jämfört med de (s)-(m)-diskussioner före jul som gick ut på att ändra grundlagen för att göra det lättare att regera i minoritet. Anledningen till att det krävs två riksdagsbeslut med mellanliggande val för denna typ av beslut är ju att göra det svårare för ett parti med totalitära ambitioner att ta makten utan majoritet, och nu var man på vippen att kratta manegen frivilligt.
  Politiker är ju inte naiva, så endast korkade återstår som rimligt adjektiv.

  Är verkligen (sd) tillräckligt städade för att dra 30%?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns sannolikt mängder av otvättad SD-historia som inte är särskilt smickrande för partiet men den blir nog alltmer irrelevant. Frågan har blivit större än SD:s historia.

   Den som röstar har att välja mellan 7 partier som samtliga envetet driver Miljöpartiets invandringspolitik och inte tänker avvika från den eller att rösta på SD. Det finns inga varianter däremellan. De sju har verkligen bäddat för SD. Jättelistigt.

   Radera
  2. Jag menade mer nu, bortsett från historien.
   De är trots allt lite mer opolerade än de andra partierna.
   Sedan är det ju som du säger ett rejält skott i foten att inte ha en immigrationspolitik i de andra partierna.

   Radera
  3. Sossarnas botten ligger väl vid 20-25% beroende på omständigheter. Alltså en grundnivå av väljare som röstar "som dom alltid gjort" oavsett politik, eller om partiledaren är man, kvinna eller djur. Nu har ju dom haft några år på sig att nå dit men betänk att sympatierna skiftar snabbare idag än när Ådalen var på tapeten. Tror dock att denna % siffra är svagt sjuknade för S.

   Om man räknar från andra hållet så borde väl ca 40% (S v mp fi - hardcoren) aldrig tänka sig rösta på SD även om dom skulle lösa världsvälten och mäkla fred i mellanöstern eftersom dom är "höger", "nazister", "bryr sig inte om miljön" och bara är generellt onda och obildade.

   Gissar att SD kanske kan hamna på 25% utan större problem. Dom är ju inte så långt ifrån.

   Radera
 12. ""Är det här ett land som ägs av dem som har bott här i tre eller fyra generationer eller är Sverige vad människor som kommer hit mitt i livet gör det till att vara och utvecklar det till? För mig är det självklart att det ska vara det senare och att det är ett starkare och bättre samhälle.""
  Gott och väl och en ögonblicksbild MEN om en generation eller mindre till och med . . . så är det nya "som kommer hit mitt i livet" och då tillhör landet dessa kanske till och med att landet tillhör de som kommit hit de senaste 5 åren bara . . .

  SvaraRadera
 13. "Nu finns det nämligen ett sätt som kan göra att (sd) inte går mot 35% år 2018 och likt Danske Folkeparti ser ut att bli största politiska parti. Nämligen att även övriga partier svänger."
  Vad blir skillnaden? Ja uppenbarligen att de redan etablerade politikerna sitter kvar och uppbär ersättning för "en annan politik" MEN vad skiljer rörande politiken ifall övriga partier svänger?

  SvaraRadera
 14. Vad som jag hittills inte sett någon kommentera är förändringen i medialogiken som garanterar att snöbollen om invandringspolitiken kommer att rulla allt snabbare. Denna har redan förändrat sig med SD´s skickliga marknadsföring av sig själva som först det "tredje blocket" i svensk politik och numera, efter decemberövernskommelsen som det enda oppositionspartiet.

  I valrörelsen 2014 så räckte det för SVT, SR och TV4 att bjuda in Margareta Andersson och Anders Borg till debatt i studion så fort någon ekonomisk nyhet var på tapeten. Nu med ett tredje block som bevisat sin existens med att fälla en regerings budget så blir det vanligare att även en sverigedemokrat måste bjudas in för att upprätthålla ett sken av objektivitet. Detta gör att invandringsfrågan inte kommer att gå att sopa under mattan hur gärna de 6-7andra partierna än vill.

  Dessutom kommer garanterat flera kommunpolitiker från de "etablerade" partierna i kommuner där Migrationsverket luftlandsatt betydligt fler flyktingar än de har kapacitet att klara av att göra sin röst hörd.

  Vi anar ännu bara början till decemberöverenskommelsens dynamiska effekter på opinionen. Så vitt jag förstår är den helt unik i den demokratiska världen... att partier om håller 80-85 % av mandaten för två mandatperioder lovar varandra att släppa fram budgetar helt oavsett innehåll. När konsekvenserna av detta manifesterar sig IRL så kommer inte kritiken att bli nådig och SD förstärker sin roll som enda oppositionsparti

  PS. Enda liknelsen till decemberöverenskommelsen jag kommer på är DDR. De hade som bekant ett flerpartisystem med partinamn identiska med deras Västtyska motsvarigheter såsom CDU och liberaldemokraterna och ett bondeförbund. Alla dessa partier röstade dock som kommunistpartiet SED och för säkerhets skull ställde de upp på samma vallista för att garantera att väljarna inte hade något att säga till om.Kanske nästa steg i sexpariuppgörelsen? DS

  SvaraRadera
 15. Ja, när du började skriva om "det bruna" utan att bry dig ett skit om hela kedjor som du ser annars, som humanisten alltid gör, ingen pension, skitsjukvård, etc snabba på det bara, kalla dem "bruna".
  Nej, SD är som Hitler! Dra du dina Hitlerkort och tyck om idioterna som styrt, inte för att SD är bättre men man kan hoppas på att man gör en rensning så alla som levt i partierna slaktas ut och får ngå till jobb, där de är värdelösa för de har inga polers kvar som de kan lobba/korrumpera.

  SvaraRadera
 16. Med tack för en intresseväckande krönika konstaterar jag att min privata mening är den att SD är en luftballong som för tillfället pumpats upp till en snar förestående bristningsräns.

  Allaredan vi SD´s inträde i Riksdagen för drygt fyra år sedan så var min uppfattning att partiet kan komma att uppnå först 11-12% samt i ytterligare nästkommande val (2018) 18-20% för att där nå mättnadsgränsen.
  Jag kvarstår i den uppfattningen.
  Anledningen till detta då att under den för partiet helt överskuggande frågan om invandringen med dess sociala, kulturella och ekonomiska konsekvenser så finns ett partiprogram där man starkt betonar ett traditionellt socialdemokratiskt tankegods och i sin retorik/demagogi i stort sett oförbehållslöst ansluter till vad som aningen löst kan kallas "folkhemstanken i dess socialdemokratiska tappning".
  Detta innebär per automatik att där byggs in en vänster-höger-konflikt i partiet rörande partiprogrammet och en stor tillströmning väljare från Alliansen/Borgerligheten.
  Denna konflikt kommer att medföra problem för partiet bestående i falangstrider inför öppen ridå!

  Det är en tolkningsfråga, beroende på tycke och smak, om inte dessa falangstrider allaredan börjat visa sig i och med att Partiledaren Åkesson är frånvarande och namn som tidigare stått i Åkessons skugga nu representerar partiet och gör uttalanden och agerar i partiets namn....
  Uttalanden och ageranden som i många fall kan liknas vid mediala katastrofer och affektstyrda halsstarrigheter.

  Samt och slutligen då att, och det har allaredan börjat så smått, de tidigare "etablerade" partierna helt sonika snor hem invandringsfrågan mitt framför näsan på SD!
  Det har som ovan antytts allaredan setts tecken på att så kan vara fallet.
  Slutligen då för Socialdemokraternas del så är det en baggis att med ett par enkla Kongressbeslut återgå till en invandringspolitik (i samarbete med LO) som i stort motsvarar 1989 års Luciabeslut!

  med vänlig hälsning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många hoppas precis som kjell att allianspartierna skall sno tillbaka invandringsfrågan från SD och det har de hoppats i flera år. Det skulle dessutom inte behövas mycket PRAKTISK politik för att vända skutan. Alliansen brister dock fortfarande i förtroende eftersom de nu när de befinner sig under galgen kanske kan tänka sig göra något, inte för att de vill utan för att de ser väljarna försvinna. De vill ju egentligen fortsätta bedriva Miljöpartiets invandringspolitik och eventuellt verbalt yttrande som indikerar motsatsen förtjänar knappast förtroende.

   Skulle du själv lita på en moderat på tillräckligt uppsatt nivå som säger att den vill minska invandringen, helt i strid med Reinfeldtdoktrinen? Vore det klokt att fästa tilltro till ett sådant uttalande? Ligger det på något minsta vis i linje med 8 års regerande? Och har man idag några som helst PRAKTISKA möjligheter till förändring (ord räknas inte längre) när man givit upp inför de rödgröna?

   Radera
  2. SD har en vikarierande partiledare, med tonvikt på vikarierande. Är de smarta nog att släppa fram en ung kvinna som går hem i stugorna som nästa ordinarie kan de kanske bli hur stora som helst...

   Radera
  3. Håller med. Och vad spelar det för roll att KD börjar föra en mer realistisk politik om de ändå blir överkörda av nyliberalerna Lööf och AKB?? Ingen alls. Alliansen har NOLL trovärdighet, de gjorde ju upp med MP och inte S i denna fråga. Det säger allt.

   Radera
  4. Jag noterar att "Somebody is wrong on the internet" korrekt uppfattat att nuvarande uppgörelse i invandringsfrågan formellt är gjord mellan Alliansen och MP....och inte med S.

   Radera
  5. Jag har aldrig fel, det är ni andra som har fel, mest hela tiden. Skärpning!

   Radera
 17. Svensk migrations och integrationspolitik är ett missfoster skapat genom korsbefruktningen mellan Aliansen och Mp, utskitet av riksdagen, matat och vårdat av media. Det krävs dådkraft som saknas hos sjuklövern för att kasta det på marken, hälla över bensin och tända på.

  SvaraRadera
 18. När kommer vi få de den första etablerade politikern att gå över till SD?
  När kommer vi få se den första kända personen som öppet vågar visa sina sympatier för SD?

  Vilka skulle dessa kunna vara?
  I båda fallen gissar jag på en äldre bitter herre som har ledsnat ur och inte är så ängslig vad andra tycker.

  Jag skulle gissa på någon typ Wassberg (men han tog ju kraftigt avstånd) eller Ulf Brunnberg (om inte han önskade mans-parti bildas).
  Ian Wachtmeister är väl annars en etablerad person som redan har uttryckt gillande för SD-politik.

  SvaraRadera
 19. De flesta börjar nog tröttna på alla partiers näst intill sjukliga avståndstagander mot SD.

  Jag tror en mycket stor del av svenskarna vill att partierna börjar diskutera invandringen som alla politiker utom SD gjort till en "icke fråga".

  Fri massinvandringen är det som skall gälla oavsett att det inte finns resurser/pengar för det och frågan skall EJ ens diskuteras utan bara "tystas ner".

  Tack vare detta tro/hoppas jag på att SD blir största parti nästa val och då vore det f*n om inte de som finns kvar av de andra partierna kan börja sammarbeta med SD.

  SvaraRadera
 20. Det är komiskt hur de största och viktigaste frågorna inte diskuteras öht. Energikrisen, globaliseringen och automatiseringen och de krav den ställer, imigration och avsaknad av integration, peak pension (tm) , skoldöd, new public managements epic fail osv. Riskdagens skattediare har verkligen inget att komma med nu när party whip pryglar alla som tänker självständigt. Failure is imminent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är de större och kanske viktigare frågor men jag tycker man även kan se det så här:
   En dysfunktionell skola tar gissningsvis 10 år att få på rätt köl.
   Energiförsörjningen likaså bara "käbblet" upphör.
   New Public Management går troligen ännu fortare att få styr på om man kan enas.
   En misslyckad integration däremot, vad är tidshorisonten för att räta upp en sådan? De mer än 50 utanförskapsområdena, självförsörjandegraden, den snarast växande religiösa polariseringen.
   Så även om inte invandringen är det viktigaste området är det det område som kan få störst och mest svåråtgärdade följder.

   Radera
  2. Kolla Forskning&Framsteg för kopplingen skolresultat och migration.

   Radera
 21. Äh, snarare är det numera så svårt att undvika rasiststämpeln, se bara på svenska wikipedias definition, att folk inte längre bryr sig.

  Jag gör det i vart fall inte.

  Sen att decembersveket nu på allvar fått folk att omvärdera sina partitillhörigheter är knappast konstigt och det är klart att många nu letar efter en ny hemvist.

  SvaraRadera
 22. Gräsrötterna har alltid varit bruna - både bokstavligt och bildligt!

  SvaraRadera
 23. Är det verkligen realistiskt att SD går om S i nästa val ? hmm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom ihåg att den f.d. Alliansen skall planerar att stödja inte mindre än 7 vänsterbudgetar innan dess vilket knappast lär passera obemärkt.

   Såg förresten att man börjat sälja facklor i dom lokala köpladorna.

   Radera
 24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 25. Oktober 1929 gick botten ur börsen. Nästa år var det planlagt val och nazisterna blev största parti. Tillsammans med kommunisterna fick de majoritet. De samarbetade så klart aldrig om någonting, men de s.k. demokratiska partierna var i minoritet. Så demokraterna avskaffade demokratin. Sen gick Hitler med majoriteten i ryggen in och lovade "stabilitet" genom att bevara den ordning som de s.k. demokraterna infört.

  Exakt samma sak genomförs nu i Sverige. Demokraterna inför diktaturen som nazisterna kommer att överta. Jättesmart! Grattis politiker, undrar hur det kommer att gå för er...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kapitalist: Jag tycker att du ska läsa Det tredje rikets uppgång och fall av William Shirer.   Radera
 26. "Med gräsrötterna kommer sedan media svänga på allvar."

  Skulle inte tro det. Det är bara några fåtal outlets som vågat skriva något som liknar kritisk granskning. Det är otroligt hur lite svenska folket vet om invandringen och de invandrare Sverige tar emot. Fortfarande.

  De stora drakarna DN, SVT, SR etc fortsätter att pusha för extrema och partiska personer, te.x. "journalisten" Pascalidou eller "komikern" Soran Ismail. För att inte tala om alla marxister på kulturdelen, de saknar spärrar i sin okunskap och ignorans.

  Man försöker tysta kritiska röster på internet som "näthatare". Några moskéer blev uppbrända, åh nej. det måste vara rasisterna™ som gjorde det! De som vill "stoppa invandringen" (lögn) och därmed är främlingsfientliga™.
  Vi måste censurera alternativ media för att stoppa hatarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att vänta tills regeringen beordrar SÄPO att jobba med EXPO och Researchgruppen.
   Ett gäng rasister™ och "näthatare" kommer nog få hembesök i en nära framtid. Dom flesta kommer nog också föredra besök av SÄPO istället för RF.

   Angående "journalister" var det upplysande & skrämmande att se drevet och "näthatet" mot Birro (som normalt är så PK). Som en flock djur….
   En föraning vad som händer dom offentliga personer som vågar trotsa "sanningen"?

   Radera
 27. Jag har tittat pa de atta partiernas websidor och det ar tydligt att bara SD aktivt anvander sin invandringspolitik i kommunikationen med valjarna, Nagot forvanande har vansterblocket mest en flyktingpolitik med ingen invandringspolitik. De flesta allianspartierna beskriver nagot som kan liknas vid en melting pot vision av Sverige (undantaget KD). Det ar dags for alla partier att tydligt redogora for sin langsiktiga invandringspolitik infor valjarna. I mostsats till Cornucopia tror jag dock inte detta kommer att ske forran efter valet 2018. Sa jag tror inte heller pa en propp som lossnar for SD. De kommer nog att gradvis oka for att fa 18-20% 2018.

  Den mest invandrarvanliga politiken star M, FP, och C for om man far tro deras egna websidor (inte MP). Om de skulle ga ut och tydligt redogora for en melting pot vision av Sverige sa tror jag att SD kanske skulle kunna fa 25-28% 2018. Borgarna har dock sakerligen valstrateger som ser till att det budskapet inte basuneras ut.

  http://statsvetenskap.blogspot.se/2015/01/how-open-should-sweden-be.html

  SvaraRadera
 28. 8 nyanser av brunt. That's it. Bara att suga i sig.

  SvaraRadera
 29. Brunt och brunt, snarare folkhemsideal modell 1930-1970...

  SvaraRadera
 30. Wilderäng, fjantigt namn förresten - har du tagit det själv?, du verkar ha ett narcissistiskt drag eftersom du, som den messerschmitt du är, pissar in i alla läger.

  SvaraRadera
 31. Finns det något borgerligt alliansparti idag, förutom vad gäller den (ny)liberala ekonomiska politiken? Är moderaterna ett "konservativt" parti? Om svaret är tveksamt på dessa frågor, måste det finnas ett expanderande utrymme för ett konservativt, borgerligt parti. Kan sverigedemokraterna bli ett sådant?
  Kanske!

  SvaraRadera
 32. Men vad...
  "Är det här ett land som ägs av dem som har bott här i tre eller fyra generationer eller är Sverige vad människor som kommer hit mitt i livet gör det till att vara och utvecklar det till? För mig är det självklart att det ska vara det senare och att det är ett starkare och bättre samhälle."

  Och så undrar dom varför folk börjar rösta SD?

  Har man en familj som bott i sverige i flera generationer skall man enligt detta INTE ha rätt att "äga" en del av sverige? Enligt wikipedia består sverige till 85% av etniska svenskar som med andra ord skulle bli livegna.

  Givetvis skall sverige ägas av dom som bor här och utvecklar sverige kunskapsmässigt och ekonomiskt, vart dom eller deras föräldrar är födda skiter jag ganska högaktningsfullt i.
  (Jag anser att kulturellt och religiöst är hobbys som inte tillför sverige något långsiktigt och därför inte ger rätt till något ägande, hoppas inte allt för många präster och imaner tar illa upp)

  SvaraRadera
 33. Historikern Dick Harrisson har skrivit en snedvriden artikel i SVD om invandring. Han menar att dagens invandring kan jämföras med de invandrare av världsklass från Skottland, Holland , Belgien och Tyskland som byggde Sverige och vår industri på 1600- talet ungefär som dagens Kanada och Australien väljer att ta in viktig kompetens för att bygga sina länder idag. Harrisson verkar inte tycka att kompetens är en faktor i sammanhanget.
  I idag finns en artikel i Norska Dagens Næringsliv‎.
  Där skrivs att en genomsnittlig Östeuropeisk invandrare ger mindre än hälften till staten i skatt än vad en Norrman gör. En invandrare med afrikanskt ursprung ger Norge drygt en tredjedel i skatteintäkter jämfört med vad en Norrman gör.
  ( Ja Norsk media är väsentligt ärligare än vad svensk media är )

  Då ska man ju också komma ihåg att de gör det under en oftast mycket kortare tidsperiod än vad en infödd gör. Ofta jobbar en utomvästeuropeisk invandrare bara ca 15 år i sitt yrkesliv jämfört med en genomsnittlig infödd som har mer än dubbla genomsnittliga arbetslivslängden

  SvaraRadera