Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2015-01-23 16:32

Fredagsmys: Nej, Ung vänster - Kamprad och Persson äger högst 3.8%

Dags för lite härligt müsigt fredagsmüs igen. Denna gång myser vi till Ung vänsters lögner om Ingvar Kamprad och Stefan Persson.


Ung vänsters kampanj och lögner om att Ingvar Kamprad och Stefan Persson skulle äga halva Sverige är enkla att motbevisa. Dessa två individer äger högst 3.8% av Sverige, om det inte vore för att stora delar av deras tillgångar inte är svenska utan saker de äger i utlandet.

En snabb sammanställning av värdet på Sverige visar på sannolikt mer än 20 000 GSEK, eller mer än 20 biljoner kronor om man så vill. GSEK betyder miljarder kronor, för er som inte ännu gått högstadiet.

Statens bokförda tillgångar var 2013 hela 3 902 GSEK enligt Ekonomistyrningsverket. Till detta kommer ett okänt värde på icke bokförda tillgångar. Marknadsvärdet på infrastruktur och fastigheter är garanterat högre än det bokförda vid försäljning. T ex är antagligen de stora statliga arealerna i Norrland, som nationalparkerna, bokförda till i princip noll kronor och avskriven infrastruktur bör vara bokförd till noll kronor.

Kommunernas finansiella tillgångar var 2013 hela 494 GSEK enligt SCB. Kommunerna äger även fastigheter, byggnader, kraftverk mm, vilket Kommuninvest anger till 1 035 GSEK år 2012. Om detta är bokfört värde eller marknadsvärde vet jag ej, sannolikt bokfört värde. Verkligt värde är högre.

Hushållens finansiella tillgångar, vilket inkluderar bostadsrätter, var 2014 faktiskt 10 214 GSEK enligt SCB:s sparbarometer. Till detta kommer fastigheter. Enbart villor och fritidshus var 2012 värda 4 124 GSEK enligt SCB:s statistikdatabas. Denna uträkning baserar sig lågt på att taxeringsvärdet 2012 var 75% av marknadsvärdet. Till detta kommer privatägda jordbruks- och skogsfastigheter, samt privatägda övriga kommersiella fastigheter. Allt detta har sedan 2012 stigit avsevärt i värde med bostadsbubblan. Vare sig de kommersiella fastigheterna eller värdestegringen sedan 2012 är med. 

Ej heller är företag med i denna skattning av värdet på Sverige och ej heller är utländskt ägande av tillgångar (annat än villor och fritidshus) i Sverige medräknat. Privatägda aktiebolags tillgångar är inte med här heller, som småföretagaren som anställer hundra metallarbetare.

I kontrast listar Wikipedia Ingvar Kamprads förmögenhet till 550 GSEK och Stefan Perssons till 215. Ingvar Kamprad bor inte ens i Sverige, och är egentligen helt irrelevant. 

Oavsett så landar dessa två herrars förmögenheter inte på Ung vänsters halva Sverige, utan högst på 3.8%. Skulle luckorna ovan fyllas i skulle deras förmögenhet antagligen hamna under 2% av tillgångarna. Om Ung vänster ska hetsa mot enskilt massivt ägande, så äger enbart staten 5x så mycket som dessa herrar, och jag ser fram emot att Ung vänster ändrar fokus till att svenska statens tillgångar ska delas ut till svenska folket.

Huruvida Ung vänster är lögnare, idioter, inkompetenta, okunniga eller bara förledda av kommunistpropaganda lämnas som en övning till läsaren. En sak är säker - Ung vänster finansieras med skattepengar, som övriga produktiva medlemmar i samhället betalar in. När man lever på bidrag finns sällan några krav på kompetens.

26 kommentarer:

 1. Kamprad har flyttat hem till Älmhult

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älmhults fields forever

   Radera
  2. Korrekt!
   http://www.dn.se/ekonomi/ingvar-kamprad-har-flyttat-hem/

   Radera
  3. Jag har så vitt jag sett en anfader från Elmtaryd, som är gården som gett upphov till E:et i IKEA. Tyska släkten Kamprad ägde troligen Elmtaryd sedan 1896, men Kamprads svenskfödda mor verkar ha varit från Älmhult, där Ingvar bodde de första sju åren innan hans familj flyttade till Elmtaryd, som ligger i Ljungby.

   Lite coolt i alla fall att jag verkar härstamma från gården som gett E:et i IKEA!

   Radera
  4. For the record - Vad står A.et för i IKEA ?

   Radera
  5. @Sven

   Agunnaryd (Ivar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd)

   Radera
 2. De är huvudägare till två lågprisbolag som gör att alla inkl kommunisterna kan köpa billiga varor.
  Det måste kännas grymt att vara del av denna förmögenhetsöverföringen!

  SvaraRadera
 3. Vi som betraktar Sverige från utsidan har fått oss itutat att det är klanen Wallenberg som äger Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wallenberg satsar på makt framför pengar. Men 70-80 miljarder är inte fy skam.

   Radera
 4. Ung vänster företräder ett parti som finansierades av blodspengar från Moskva från Stalintiden till Sovjets sista år. Över 50 miljoner gulagfångar har genom åren hjälpt till att ge sitt lilla solidariska bidrag till Ung vänster i Sverige. Så här ska rättvisa skapas!

  Eftersom det är fredag ska vi hylla Ung vänsters kamp med en fin sång om deras stora inspiratör.
  https://www.youtube.com/watch?v=M5hwypHonzw  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi fyller på med ytterligare en klassiker, den här gången med blicken långt bortom havets östra strand.

   [url]https://www.youtube.com/watch?v=k8_ZlmVCIpI[/url]

   Radera
 5. Vanligtvis så är det företag som de rika äger. Så man kan ju fundera hur det skulle gå med t.ex. IKEA om man gav bort det till ung vänster, eller för den delen delade ut det till folket. Förmodligen skulle det implodera på rekordtid

  SvaraRadera
 6. Svar
  1. Kamprad verkar ha skapat en helt ny definition av vad förmögen betyder, beroende på vilket håll man tittar ifrån. Heder åt honom för det. Vi behöver fler nya infallsvinklar på verkligheten.

   Radera
 7. Vem fan bryr sig om vad Ung vänster tycker? Den dag de tar avstånd från kommunismens brott mot mänskligheten och de professionella bråkmakarna och våldsverkarna i AFA och deras slödderkollegor i våldsvänstern så ska jag börja visa Ung vänster respekt och ta dem på allvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vem bryr sig? Som alla kommunister rättar de med tiden in sig i marknadsledet och blir så blåa så.

   Radera
 8. Oj vad skönt att två familjer bara äger en knapp tjugofemtedel. Ordningen återställd alltså.
  Nu återstår bara att bura in de fruktansvärda kommunister som påstår att det är ett problem.
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beskriv vad som är problemet med deras ägande då?

   Påståendet att Kamprad och Persson äger si och så procent av Sverige är ju i grunden helt felaktigt. Ingvar Kamprad är grundare av IKEA, och om han äger något, så är det sitt företag. I Stefan Perssons fall, så har han övertagit och utvecklat sin fars livsverk, och är alltså ägare av ett företag.

   Problemet med Ung Vänsters ohederliga retorik, är, att de ju i sak är emot privat ägande, och kallar de som genom hårt arbete lyckats bli framgångsrika på sitt företag, för kapitalistsvin. Vad dessa kommunister gör, är att spela på folks känslor, att det skulle vara osmakligt och fel, att en person kan ha en så stor förmögenhet, att denne kan köpa sig, säg en tjugondel av Sverige. Sanningen är ju att kommunister som Ung vänster inte vill ha privat ägande över huvud taget.

   Kapitalistsvinet och extremhycklaren Sven Wollter skulle ju kunna föregå med gott exempel, och lämna ifrån sig alla pengar, så att han hamnar på en solidarisk socialbidragsnivå.

   Radera
 9. Lars, mycket bra att du räknat ut att svenska tillgångar är i storleksordning 20.000 miljarder. Nu återstår bara att dividera skulderna med tillgångarna så kan vi granska balansräkningen och se om det verkligen finns fog för FUD.

  SvaraRadera
 10. @Cornucopia: Här kommer lite riktig lördagsmys som visserligen är OT men mysig:

  https://www.youtube.com/watch?v=AXsE_QcNgyw

  SvaraRadera
 11. Sossarna byggde folkhemmet.
  IKEA möblerade det.
  Ung vänster hatar det.*

  * Ny version av den gamla varianten som slutar med "Kronofogden forslar bort det".

  SvaraRadera
 12. Hmm... Med tanke på att Sveriges befolkning skall utökas med minst 100000 nya medborgare per år framöver borde det vara läge att långsiktigt investera i IKEA-aktier - vad säger bloggägaren?

  PS. Man kanske skulle starta kampanjen "skänk en aktie till Ung Vänster"? Ja inte individuellt alltså, men om många går ihop "solidariskt" och "kollektivt" så kommer det inte att kosta många öre per skalle, he-he...

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Peter Andersson

   Bara det att man kanske inte kan komma över några aktier (i vilket bolag du nu avser att investera i). IKEA är ju inte börsnoterat.

   Tänker man långsiktigt med ett företag så kanske det inte finns någon anledning till att börsintroducera det (en åtgärd som ofta verkar syfta till att göra det enkelt för grundaren att casha ut snabbt). Jag har för mig att IK har haft just långsiktiga tänket för ögonen när han väljer att INTE börsnotera företaget.

   Radera
  2. Tillägg:

   Kör man den kampanjen dock mot icke-avstämningsbolag så är det kanske lättare att dumpa aktierna på någon som inte vill vara kapitalister. Extra kul kan det bli ifall man kör med enmansbolag med hembudsklausul så kan man ordna det så att de får aktien i retur ifall de försöker göra sig av med den...

   Radera
  3. Tack Anonym - Jag tog bara för givet att IKEA fanns på börsen - Oh well...

   Radera
 13. HELT FEL!
  Ung Vänster sa aldrig att Kamprad och Persson "äger mer än halva Sverige", utan att de "äger mer än halva Sveriges befolkning", alltså inte "det som ägs av staten gemensamt" utan "det som ägs av personer privat"! Stor skillnad såklart, eftersom vi har mycket större behov av sjukhus och skolor än av möbel- & klädaffärer!

  En viktig DETALJ här är att Ung Vänster menar "den fattigare halvan av Sveriges befolkning" och inte bara "halva Sveriges befolkning", rent mätningsmässigt (precis som att det är stor skillnad på medelvärde och medianvärde).

  SvaraRadera