Cornucopia?

2015-01-30 19:13

Fredagsmys: Hot mensan on mensan action

"'cause anything can happen when two people share a cell, 'cuz" - obskyr popkulturell referens
Dags för lite härligt fredagsmys igen. Lite sent, men det är ju aldrig försent, egentligen?Snubblade in på en Internet TV-kanal, London Real, som antagligen kan intressera många läsare. Ungefär som en podcast, men med video.

Anledningen till detta var att en tittare hade sökt på en författare som nämndes i programmet, "Vilderaan" eller något sådant. Och då fick man träff på Lars Wilderäng. Fast efter att ha tittat några minuter kan man ju konstatera att Tai Lopez inte avser mig när han säger "the greatest thinker in the last 1000 years".

Annars är det het mensan-på-mensan-action som gäller här. Nästan direkt konstaterar programledaren Brian Rose att både han och Tai Lopez är medlemmar i Mensa, dvs sk mensaner. Därefter följer het och svettig Mensaaction. I Sverige skulle det nog aldrig hända att två personer helt avslappnat säger att de är medlemmar i Mensa. Utomlands kan det ses som en merit och att detta är begåvade personer som vet vad de pratar om. I Sverige hamnar väl alla automagiskt i Jante-läge om någon säger att de är medlemmar i Mensa.

London Real hittar ni här. Man måste inte se de program där den ryska avlönade psyopsoperatören Max Keiser är programledare. Ovanstående med Tai Lopez är sevärt för den som vill müsa ordentligt i två timmar en fredagkväll. Annars finns en årsgammal intervju med Peter "Dr Doom X" Schiff och mycket annat att njuta av.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

14 kommentarer:

 1. Apropå Jante så har det mesta två sidor. Pågående privatflygs-verksamhet, nu sist i SCA handlar om uppenbara förmåner som är ett utslag av disrespekt för regler där vissa är mer berättigade än andra. Att ledningspersoner då försöker ge uttryck för småaktighet och avundsjuka etc är ett bevis på att vår s.k Jante-kultur starkt bidragit till frånvaron av relativ korruption. En "verksamhet" som ökat dramatiskt under pågående s.k privata ekonomi-cykel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. rttck
   Du kan banksystemet varför inser du inte att det inte fungerar med att alla pengar skapas genom kreditgivningen?
   Inflationen förstör våra pengar och enda lösningen är att fylla på mer pengar i ekonomin.
   Riksbanken kan ge staten pengar som motsvarar inflationen 2% av alla pengar vi har skapar riksbanken och ger till staten.
   Det finansierar en del av statsbudgeten utan en enda skattekrona.
   Nu trycker riksbanken pengarna och lånar ut dom till bankerna så skulderna ökar.

   Radera
 2. Sara Skyttedal (kdu) poänterade senast idag att hon minsann är mensa medlem.
  https://twitter.com/skyttedal/status/560922866452295680

  SvaraRadera
 3. Det är nog så att om man känner behov av skryta över att man har mensanska krafter så är man nog ingen riktig mensan, utan bara en wannabe. Själv är jag ingen mensan, och har aldrig testat mig för det, men är övertygad om att jag lätt skulle kvala, men ser ingen som helst anledning, och kan därför skryta hur mycket jag vill, vilket förstås min blygsamhet förbjuder mig, eller om det var mina korkade föräldrar. Kommer inte ihåg vilket nu efter några öl. Noterar i bakhuvudet att intelligens är ärftligt till ca 50 statistiska procent, och att mitt resonemang inte riktigt hänger ihop. Men nu har den delen försvunnit utanför det patetiskt lilla kommentarsfönstret, så jag går snabbt vidare.

  Oavsett så handlar inte samhället om att alla ska vara superintelligenta, utan om att det skall fungera. Och då behöver man en viss spridning på gnuernas egenskaper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså Doktor Who är bara så bra!

   Radera
 4. Vet inte om det är fredagsglöggen som talat här - jag misstänker att du är medveten om att mensa mäter IQ, snarare än förmågan att säga vettiga saker?

  Sen kan även jag tycka att det intressant (snarare än störigt) att få reda på att folk har "högt" IQ, eftersom det ger en ledtråd vad gäller kognitiv potential inom vissa områden. Men för det första är det då bättre att de droppar sitt IQ istället för den där 130-gränsen, för det andra ger tyvärr mensamedlemskap även viss negativ information (indikation) om individen. Det må vara jobbigt för dem det inte alls stämmer för, men mensa är generellt en klubb för folk som inte kan prestera och därför går med i en klubb istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Jag har interagerat med tusentals väldigt intelligenta människor genom åren. Ingen har någonsin nämnt att det varit mensan. Min magkänsleteori är att en mensan inte pratar om det i onödan. Det är snarast en klubb för att möta likasinnade för likasinnade, inte en klubb för att trycka ner redan nedtryckta, vilket ju är rätt naturligt. För hur roligt är det.

   IQ i folkmun betyder IQ-test, men det är mer komplicerat än så, än att göra rätt på ett prov. En vetenskaplig test mäter på många fler sätt. Men ändå kan man dra ganska långtgående prognoser för ett barn med högt IQ, enligt papperstest. 2%:are hamnar oftare där på fler o råden.

   Radera
  3. Om du tror att mitt svar är något slags "jante", så testa att söka dig fram till diskussioner, antingen IRL eller på nätet. Du kommer snabbt märka att vad som egentligen utmärker mensa är misslyckade individer som antingen A) försöker rättfärdiga sitt misslyckande med att de egentligen är objektivt lyckade, samt B) har panik över att de inte lyckas göra ett skit av värde trots att de har högt IQ.

   Bakgrunden till att jag ens vet detta är att jag enligt både mig själv och sedan lite mer objektivt utomstående verkar ligga någonstans vid den gränsen, möjligen något under. Vid vad jag i efterhand ser som ett svagt ögonblick i mitt liv tänkte jag därför testa att kvala in.

   Informationen och medlemmarna jag fann var ett skapligt wake up call. Jag insåg inte bara att mensa generellt består av folk som naturligt _inte_ presterar - jag insåg att min tanke på att testa hade precis samma bakgrund. Skämdes ögonen ur mig och försökte fokusera på att göra något vettigt istället.

   Radera
  4. @Neo,

   Jag håller nog med. Jag menar ju inte att folk är lågt presterande för att de har högt IQ (snarare omvänd korrelation), det är just den där klubbtillhörigheten som ger mig dåliga vibbar.

   Radera
  5. Linus, jag menade som vanligt inget illa även om jag ibland uttrycker mig provocerande.

   Många människor tror att de skulle vara behjälpta av högre IQ utifrån sin position där de befinner sig just nu. Det är visserligen sant, men samtidigt som IQ flyttas så flyttas gränsen för vad som gör en "lycklig". Lycka, eller förmåga att uppskatta sin omgivning, är något medfött. Man blir inte lyckligare av mer IQ. Snarare tvärtom. Ju mer man förstår desto värre ser världen ut att vara. Och desto mer tvingas man fundera, och desto mer hjälplös känner man sig.

   En försvarsmekanism är att anta en cynisk och satirisk hållning till omvärlden, för då kan man åtminstone skratta åt det. Själv ser jag det numera som en lek, ibland med ord, och ibland med ord om du förstår vad jag menar :-)

   Radera
  6. Lyssnade på BBC pod om just satir på vägen hem från jobbet.Tänka sig att satir funnits sedan Jesus tid. Omvänt vad jag sade nyss betyder det då att dessa var lika smarta som vi är nu, eller smartare. Romarna tog satir till en helt en helt ny nivå, med text, teater och folkspel, som i Colosseum.

   Radera
 5. Ett tydligt tecken på att man har fel är när man tror sig veta allting

  SvaraRadera
 6. Kan även rekommendera "orginalet" the Joe Rogan Experience! Trodde aldrig Cornu skulle tipsa om en så pass drogliberal podcast...

  SvaraRadera